Angular Nedir? Ne İşe Yarar?

domain-indirim

Angular Nedir?

Angular, Google ve dünyadaki geliştiriciler tarafından sağlanan açık kaynaklı Javascript tabanlı bir MVC kitaplığıdır. Özetle; dinamik web uygulamaları için yapısal bir çerçevedir. Bu, HTML’yi bir şablon dili olarak kullanmanıza ve HTML etiketlerini uygulamanızın bileşenlerini açıkça temsil edecek şekilde genişletmenize olanak tanır. jQuery gibi bir kütüphaneye ihtiyacınız yok.

Temel amacı, tek bir site üzerinde dinamik olarak gelişme imkanı sağlamaktır. Benzer yapıya sahip kütüphanelerden en büyük farkı çift yönlü olmalarıdır. Yani, verileri değiştirmek görünümü değiştirir ve görünümü değiştirmek verileri değiştirir. 

angular

Angular Ne işe Yarar?

Angular kitaplığındaki temel değişiklikler sürüm 2.0’dan bu yana yapılmıştır. İlk olarak, çerçevenin mimarisi tamamen değişti. Bu fark, Java ve Javascript arasındaki farkla hemen hemen aynıydı. Aynı zamanda bu değişiklik isme de yansıdı. 2.0’dan önceki sürümler AngularJS olarak adlandırılırken, 2+ sürümler yalnızca Angular kullanım alanı olarak adlandırıldı. Microsoft’un TypeScript’i temel alınarak tamamen farklı bir yapı ile yeniden tasarlandı. Ayrıca Reach gibi bileşen tabanlı sistemlerle karşılaştırılmamasına özen gösterildi. 

domain-indirim

Angular 2.0 ve Angular 4.0 birbirine çok yakın versiyonlardır. Sürüm 2.0’daki bazı modüllerin 3.0 ve sonraki sürümleriyle, Angular kitaplığı doğrudan 4.0 sürümüne güncellendi. Bu sürümü atlamak için başka özel bir neden yoktur. 4.0 ve sonraki sürümleri aynı mimari ile devam edeceğinden, bu geliştirmenin geliştiriciler üzerinde önemli bir etkisi olmayacaktır. Typescript, Javascript’in özellik tabanlı, uyarlanmış ve genişletilmiş bir sürümüdür. Tüm Javascript kodları Typescript’te yürütülür. Ancak Typescript’in yapısı doğrudan Javascript’e benzemediğinden tarayıcıda çalışmaz. Bazen bir derleyiciye ihtiyaç duyarsınız.

Neden Angular 8.0 Kullanmalıyım?

1 – Angular’ın SPA desteği

Angular kullanımı sayesinde tek sayfa uygulaması (SPA), JavaScript’in yeni bir HTML sayfası yüklemek yerine geçerli sayfanın değiştirilmiş sayfasının DOM öğesini değiştirerek yeni bir sayfanın içeriğini dinamik olarak oluşturduğu bir web sitesi tasarım yaklaşımıdır. SPA yaklaşımı ile geliştirilmemiş bir web uygulamasının index.html sayfası üzerinden yeni bir sayfaya link verildiğinde (redirected) bu sayfa sunucu tarafından HTML olarak oluşturulur ve tarayıcıda görüntülenir.

Angular Ne işe Yarar?

Standart web uygulamalarında beyaz ekranlara ve gecikmelere neden olan ana sorun budur. Bunun nedeni, doğrudan son kullanıcıyı etkilemesidir. SPA uygulaması, AJAX isteklerini veya WebSockets’i kullanarak sunucudan dinamik olarak içerik alır. Bu, tarayıcının arka planda sunucuya ek içerik veya tamamen yeni bir sayfa getirilmesini talep ederken mevcut sayfayı açık tutmasını sağlar. Bu şekilde diyalog ve güncellemeler çok daha hızlı olur, çünkü sadece ilgili kısımlar güncellenir.

domain-indirim

Sayfası yenilenmiyorsa URL’nin değişmediğini düşünebilirsiniz. Bunu önlemek için, sayfayı yeniden yüklemeden bir sayfanın URL’sini değiştirmek için HTML5 Geçmiş API’sini kullanabilirsiniz, böylece her görünüm için ayrı bir URL oluşturabilirsiniz.

2 – Two-way data binding (Çift yönlü Data İletişimi)

Angular 2 ve sonraki sürümlerde, görünüm katmanı ile denetleyici katmanı arasında otomatik olarak bir veri bağlantısı sağlamak için ngModel yönergesini kullanın. Böylece, Angular çift yönlü veri bağlaması sayesinde, aynı değişkende yapılan değişiklikler, sayfa boyunca ilgili alanlarda değişiklikleri tetikleyecektir. Bunu jquery ile yapmak isterseniz, alanları tek tek değiştirmek için seçiciler kullanabilir, değerleri belirleyip ve gerekli yöntemleri çağırabilirsiniz. Ancak Angular ile bu gerçekten kolay ve çok uygun.

3 – Modular Architecture

Angular’ın modüler yapısı ve angular uygulamaları sayesinde uygulamanızı parçalara ayırabilir ve tekrar kullanılmalarını sağlayabilirsiniz. Bu modülleri bileşenler, yönergeler, borular ve hizmetlerle birlikte gruplayabilirsiniz. modülünün bir diğer avantajı da yüklemeli yapısıdır. Bu, bir veya daha fazla işlevi gruplamanıza ve bunları gerektiği gibi yüklemenize olanak tanır; bu, doğru kullanıldığında uygulamanızın performansını önemli ölçüde artırabilir.

domain-indirim
hosting

Kurumsal uygulamalar çok büyük olabilir. Ekipler arasında işi bölmek zorlaşır. Modüller, çalışma modüllerini ekipler arasında modül bazında dağıtmanıza olanak tanır. Kod tutarlılığını korumak, düzenli kod yazmanın yolunu açar.

4 – Az Kodlama ile Çok İş

Geliştiriciler kısa ve etkili kod yazmak isterler. Ayrıca Angular MVC (Model View Controller) mimarisini destekler ve geliştiricilerin bu yapıya göre kod yazmasına olanak tanır. Bileşenler ve modüller, aynı görevi defalarca tekrarlayan kod yazmak yerine yeniden kullanmanıza olanak tanır. HTML kodu geliştirmek ve kendi özel HTML etiketlerinizi oluşturmak için Angular yönergelerini de kullanabilirsiniz. “ngIf” ve “ngFor” gibi yönergeler sayesinde kısa kodlar kullanarak HTML oluşturmayı kolayca yönetebilirsiniz. Örnekler, bu işlevlerden kapsamlı bir şekilde yararlanmaktadır.

angular nedir

5 – Kolay Entegrasyon

Açısal uyumlu kod, Ionic, Telerik, Kendo UI ve Wijmo gibi güçlü ön uç tasarım çerçevelerinden oluşturulur. Bu nedenle, böyle bir üçüncü taraf çerçevesi kullanarak bir proje geliştirmek çok kolaydır.

domain-indirim

Angular Hangi Dili Kullanıyor?

Angular, TypeScript, Javascript nerede yer alıyor?

Programlama dilleri iki ana çerçeveye ayrılabilir. Low Level ve High Level programlama dilleri. Assembly, düşük seviyeli bir programlama dilinin bir örneğidir. Bu sınıfın dillerini yorumlamak, sürdürmek ve hata ayıklamak zordur. Ayrıca, fiziksel bellek adreslerini hatırlayamaz. Her şeyden önce  farklı komut setlerine sahip makineler arasında hareket ettiremezsiniz.

Üst düzey programlama dilleri genellikle iki ana başlık altında toplanır;

domain-indirim
  • Imperative
  • Declarative
  1. Bildirimsel diller, bilgisayarları belirli görevleri nasıl yerine getirdikleri konusunda tanımlar ve temel olarak iki başlık altında gruplandırılabilir.
  2. Logic (kural tabanlı, mantıksal, kural tabanlı): Kurallar, zorunlu diller gibi belirli bir sırayla tanımlanmaz. Dili uygulayan sistem, gerekli çıktıyı sağlamak için kendi işlem sırasını belirler. Bir örnek önsözdür.
  3. Fonksiyonel tip: İfadeler (talimatlar) yerine matematiksel fonksiyonları hesaplayarak program çıktısı üreten bir programlama dili. Örnekler Lisp ve Haskell’dir.
  4. Zorunlu diller, bilgisayarların belirli görevleri nasıl gerçekleştirdiğini tanımlar ve zorunlu diller üç ana kategoriye ayrılabilir.
  5. Prosedürel yönelimli (prosedürel, süreç tabanlı): Bu, bir program akışını nesnelerle kapsüllemenin nesne yönelimli yaklaşımının tersidir. Programlama dili C örneği.
  6. Komut dosyası dilleri: Özel bir çalışma zamanı ortamında çalışan dillere komut dosyası dilleri denir. Her adım, kullanıcı etkileşimi ile gerçekleştirilir. Örnekler JavaScript, PHP, Ruby, Python, TypeScript, AppleScript ve CoffeeScript’i içerir.

Angular Öğrenmek Zor Mu?

Angular, birçok Java örneği gibi, dünya çapında milyonlarca geliştirici tarafından kullanılan, Google tarafından sağlanan açık kaynaklı JavaScript tabanlı bir WMD çerçevesidir. AngularJS, yeni başlayanlar için oldukça basit ve rahat bir yapıya sahiptir. Angular çok iyi bir belge yapısına sahiptir ve kapsamlı üçüncü taraf modül seçenekleri, AngularJS’yi geliştiriciler için daha kullanıcı dostu hale getirilirken Angular öğrenmek de kolaydır.

Yönergeler, rotalar, filtreler, hizmetler ve daha zengin web uygulaması arayüzleri oluşturmanıza yardımcı olacak faktörler gibi temel Angular kavramlarını öğrenin. Veri bağlama, alan yönetimi, form doğrulama, yönlendirme ve i18n gibi kullanışlı, yüksek verimli AngularJS özellikleri sağlar.

Angular İle Ne Yapılabilir?

Angular ve angular özellikleri ile  çok az kodla çok şey yapabilme mümkündür. Yapının öğrenilmesi kolaydır. Geliştirme süreci çok basittir. HTML öğelerine çift yönlü veri bağlamak yeterlidir. Tema oluşturabilme ve birçok kez kullanabilme de olağandır.

domain-indirim

HTML sayfalarında kod arkası kullanmak için form göndermeden önce istemci tarafında doğrulama yeteneği gerekir. DOM öğelerini gösterme/gizleme gibi işlemleri gerçekleştirebilirsiniz. Birim testleri, uçtan uca testler, bileşen yazma ve istemci tarafı bağımlılık ekleme gibi yapıların oluşturulmasını kolaylaştırır. Bu, MVC çerçevesinin istemci tarafında uygulanmasını kolaylaştırır.

Alastyr Teknoloji, domain (alan adı), web hosting, bulut sunucu (cloud server) ve veri merkezi hizmetleri ile siz de projelerinizi hayata geçirebilirsiniz. Hızlı, güvenli ve ekonomik web çözümlerimiz ile ihtiyacınız olan performansa sahip olun. Türkiye’nin en çok tavsiye edilen domain ve hosting firması Alastyr, güçlü teknoloji alt yapısı, en güncel yazılımları, 7/24 Türkçe Destek hizmeti ve 15 gün koşulsuz iade garantisi ile hizmet vermektedir.

Web projeleriniz için en uygun fiyatlarla domain satın al. Bireysel ve kurumsal web projeleriniz için bulut sunucu kirala. Web sitelerinizi hızlı, güvenli ve yüksek performans ile yayınlayabileceğiniz en iyi hosting paketine sahip ol.

domain-indirim

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Acronis Nedir? Veri Yedeklemede Acronisin Önemi

En Popüler Sistem Temizleme Programları