Makale Başlıkları
Azure nedir? sorusunun cevabını en basit şekliyle anlayabilmek için, öncelikle bulut bilişim sistemleri ve bu sistemlerin kullanıldığı platformları incelemek gerekir. Bu platformları incelemek, işletmelere hangi konularda yardımcı olduğunu anlamanız için önemli bir faktördür. İnternet üzerindeki hizmetlerin ve yazılımların daha sorunsuz ve yönetilebilir bir şekilde çalıştırılması bulut bilişim olarak tabir edilir.

Bulut bilişim, makine öğrenimi, veri analizi, depolama, yedekleme, uygulama geliştirilmesi, test edilmesi ve web hizmetleri içerisinde sunulması gibi çeşitli amaçlarla kullanılır. Veri merkezlerinde yer alan servis sağlayıcıların ya da özel ağların küçük veya orta boyutlu firmalar tarafından satın alınması çok riskli olabilir. İşletmeler için çok pahalı olabilen bu bulut hizmetlerini kolaylaştıran Azure, kullanıcılarına çeşitli avantajlar sunar.
Çok sayıda sunucuyu içerisinde barındıran ve büyük ölçekli veri havuzlarına sahip olan Azure, çeşitli bilişim sorunlarına çevik çözümler üretmenizde size yardımcı olur. Azure en temelde, Microsoft şirketi tarafından sağlanan bulut hizmetlerine ve bu bulut hizmetlerinde bulunan kaynakları kullanarak, firma hedefleriniz çerçevesinde yönetmenize olanak sağlayan, çok fonksiyonlu bir bilişim platformu olarak tanımlanabilir.
Microsoft Azure Firmalar İçin Önemi Nedir?
Microsoft şirketinin sunmuş olduğu Azure Hizmetleri, firmaların sunucularını buluta taşır ve çeşitli avantajlar sağlar. Bu uygulama, firmaların ve bir uygulama oluşturmak isteyen her bireysel kullanıcının hizmetine çeşitli sanal makineler, SQL veritabanları, Active Directory Domain Servisi gibi yüzlerce bulut tabanlı sistem hizmeti sunar. Bulut tabanlı hizmetlerle bir uygulama ya da hizmet ihtiyacı pratik bir şekilde giderilir.

İşletmenizin bir adım öne geçmesine yardım eden bu hizmet, piyasadaki en büyük rakibi olan AWS hizmetinden çok daha sonra sektöre girmiştir. Sektöre sonradan girmesine rağmen 140 ülke içerisinde 50’den fazla veri merkezi ile kullanıcılarına hizmet veren Azure, çeşitli bölgelerde saklı olarak tuttuğu büyük veri merkezlerine de sahiptir.
Uygulamalarınızı sorunsuz bir şekilde yönetirken, pratik ve doğru bir şekilde dağıtım alanı oluşturmanıza yardımcı olan bu bulut sistem hizmetleri, dört farklı bulut işletim modeli sunmaktadır. Azure’un sunduğu bu hizmetler temelde IaaS, PaaS, SaaS ve sunucusuz model olarak sıralanır. Firmalar, IaaS yani hizmet altyapısı yaklaşımı sayesinde bu hizmetin tüm bilgi ve ağ ihtiyaçlarını yönetmesine izin verir.
PaaS yani platform hizmeti ise, firmaların kendi mevcut ağlarına bu hizmet aracılığı ile çeşitli bulut özellikleri ekleyebilmesine olanak verir. Azure’un sunduğu IaaS ve PaaS hizmetlerinin kombinasyonu ise işletmelerinin, yazılım altyapıları içlerinde dış kaynak kullanımına olanak sağlar. Outsourcing olarak da sıkça tabir edilen bu özellik sayesinde firmalar, çekirdek yeteneklerini geliştirerek sektörde daha hızlı ilerleyebilir.

Azure ile sunulan bu hizmetler firmaların kolay bir şekilde web ya da mobil ortamlar için uygulama geliştirebilmesini sağlar. Çok sayıda veritabanı sağlayan sistem, çeşitli dilleri destekleyerek kullanıcılarına kullanım açısından kolaylık sağlamaktadır. Microsoft Azure çeşitli işletim sistemlerini destekler. Böylelikle her sistem üzerinden bulut özelliği ile çalışan bu bilişim sistemi temelde hizmetlerini üç şekilde sunmaktadır.
Genel Bulut (Public Cloud)
Genel Bulut hizmetleri en basit şekilde, bulut kaynakların diğer kuruluşlar ile paylaşılması olarak tanımlanabilir. En popüler bulut bilişim hizmeti olan bu sistem kiracı mantığı ile çalışır. Farklı kuruluşlar kiraladıkları alanlarda, donanım kurulumu, ağ yazılımı, güvenlik gibi konularda endişelenmeden düşük maliyetler hizmet alabilirler. Tüm bu ihtiyaçlar hazır hizmetler sayesinde firmanıza tanımlanır.

Özel Bulut (Private Cloud)
Özel Bulut sistemleri, orijinal ismi ile Private Cloud hizmetleri, yalnızca bir müşteri için ayrılmış olan bir işlem kaynağı kümesinden oluşur. Azure bulut hizmetleri bu noktada tüm kullanıcılarına iki seçenek sunarak işlemleri kolaylaştırmaktadır. Birinci seçenek donanımı konumunuzda barındırmak iken ikinci seçenek Azure bulut platformu içerisinde barındırılan özel donanımlardan ihtiyaçlarınız çerçevesinde faydalanmaktır.
Hibrit Bulut (Hybrid Cloud)
Azure bulut bilişim sistemleri, firmanızın hem genel hem de özel bulut sistemlerinin avantajlarından yararlanabilmesi için Hibrit Bulut seçeneğini size sunar. Müşterinin genel ve özel bulutlar altında dağıtması ve kullanması gereken kaynak miktarına karar vermesini kolaylaştıran Azure, en doğru kurumsal kaynak planlamasının yapılabilmesi için şirket stratejilerine esneklik sağlayan karma bir seçenek sunar.
Microsoft Azure’un Avantajları Nelerdir?
Azure hizmetinin en bilinen avantajı, firmanızın bulut tabanlı iş yükünün daha efektif bir şekilde karşılanabilmesi için ihtiyaç olan donanımın satın alınması, kurulması, bakımı ve onarımı gibi zaman alan ve büyük maliyet gerektiren sorumlulukların azaltılmasını hatta kaldırılmasını sağlamasıdır. Bu sisteme firmanızın geçişi, bilişim teknolojisi ekiplerini tasarlama, optimize etme, tehdit analizi ve güvenlik uygulamaları açısından avantaj sağlar.
Azure, mobil platformlar için uygulama geliştirmek, IoT cihazları yeniden tasarlamak isteyenler için ayrıcalıklı özellikleri beraberinde getirir. Firmanız için çevrimiçi depolama ve veritabanı kaynaklarına erişim sağlama amacıyla çok sayıda hizmet ve ürün Azure temelinde bulunmaktadır. Asıl amacı yapılandırılmış veya henüz yapılandırılmamış olan büyük miktarda veriyi depolamak olarak görülebilmektedir.

Bulut sistemli bilgi işlem yazılımı, yerleşik yük dengeleme ve sanal donanım yükseltmesi yapabilen Azure, firma içi sunucu yapılandırmasıyla elde etmenizin oldukça güç olduğu avantajları size sunar. Ağ düzeyinde sanal makineleri kilitleyen, erişim için belirli isteklerin onay alması gereken durumlarda trafik engelleyici eklentilere de sahiptir. RBAC ve IAM olarak adlandırılan bu eklentiler güvenlik duvarı ve erişim yönetimi avantajı verir.
Azure bulut bilişim sistemleri, belirli algoritmaları sisteminize tanımlamak ve tahmine dayalı olan analitik analizler yapabilmek için çeşitli araçlar kullanır. Azure Machine Learning ile şirket içerisinde kullanılan çerçevelerin ve araçların aynısını kullanan firma, algoritmayı hibrit ortamlarda ya da bulutta oluşturmanıza olanak verir. Bu araçlar sayesinde akıllı algoritma öğrenme işlemleri ve dağıtım fonksiyonlarını yerine getirebilirsiniz.
Azure, içerisinde bulundurduğu hizmetlerin neredeyse hepsi için minimum %99’luk kullanılabilirlik ayrıcalığını tüketicilerine sağlar. Bu özellik, spesifik olarak tam zamanlı çalışması gereken ve kesinti durumlarında firmanızı kötü etkileyebilen uygulamalar için önemli bir noktadır. Kuruluşlara iş hacimlerine göre esneklik sunan firma, kuruluşun hizmet talebine bulut sisteminde ölçeklendirme yaparak hizmet verir.
Azure sistemlerinde geçerli olan kullan öde fiyatlandırması, firmanızın kullandığı hizmet miktarına göre ödeme yapmasına olanak verir. Bilişim teknolojileri alanındaki bütçenizi yönetmenize ve minimize etmenize yardımcı olur. Azure tarafından sağlanan SQL ve NoSQL hizmetleri sayesinde veri odaklı kararlar almanız kolaylaşır. Aldığınız raporlar sonucunda derinlemesine analiz ve değerlendirme yapabilirsiniz.
Microsoft Azure’un Maliyeti Nedir?
Azure hizmetlerinin büyük bir kısmı, kullandıkça öde fiyat modeli üzerinden ücretlendirilir. Bu özellikleri Microsoft firması tarafından sunulan bu hizmetin maliyetlerinin önemli ölçüde azalmasına yardımcı olur. Genellikle bir yıllık ya da üç yıllık hizmet paketleri şeklinde alım yapmak, firmanıza belirli bir miktarda indirim oranı sağlar. Yeni hizmetler talep etmenizde ise, bulut sistemi size maliyet tahmini raporu gönderir.

Azure hizmetlerini denemek isteyen tüm kurumsal ve kişisel kullanıcılar, sistem üzerinde belirli bir miktar kredi içeren ücretsiz bir hesap ile hizmete katılır. Böylelikle önemli bir deneme fırsatı sunan bulut hizmeti, firmanızın ilk yıl içerisinde birçok popüler hizmete ücretsiz erişmesine olanak verir. Visual Studio abonelikleri, BizSpark ya da benzer Microsoft İş Ortağı Ağı üyelikleri de hesabınıza kredi tanımlamaktadır.