Makale Başlıkları
Bilgisayar programları, bilgisayarınızı çalıştırdığınız andan itibaren, bilgisayarın açılmasını sağlayan tüm etkenler olarak adlandırılır. Bilgisayar içerisindeki BIOS yazılımı, işletim sistemi, Office uygulamaları ve benzeri tüm uygulamalar, bilgisayar programı olarak değerlendiriliyor. Program geliştirme arayüzleri ve yazılım programları da bu alanda incelenir. Bu bilgisayar programları ise günümüzde çok fazla kişi tarafından kullanılmaktadır.
Bilgisayar programı, İnternetin ve bilgisayar teknolojisinin gelişmesi ile birlikte sadece şirketler içerisinde değil, tüm insanlar tarafından kullanılmaya başlandı. En temel amacı bilgisayara hangi işlevi yerine getirmesi gerektiğini anlatmak olan bilgisayar programı, donanımların ve komutların kullanıcının istediği şekilde çalışmasına yardımcı olur. Bilgisayar programlama dili ile oluşturulan komutlar bütününe ise bilgisayar programı deniliyor.
Genel olarak klavye ve fare ile verdiğiniz komutları analiz eden (CPU), bu analizlerin sonucuna göre komutlarınızı farklı birimlere gönderir ve işlemin yapılmasına öncülük eder. Örnek olarak bir Word sayfasının çıktısını almak istediğinizde, klavye ve fareniz ile yaptığınız hareketler CPU’ya komut bilgisi gönderir. Bunları inceleyen CPU gerekli donanımlara ve birimlere gönderir. Bu birimler ise komutun söylediğini yaparak çıktı almanızı sağlar.
Bilgisayar kullanan kişilerin aşina olabileceği gibi, bahsedilen bu süreç içerisinde bilgisayarınızda çeşitli bilgilendirme mesajları görünür. Bunlara örnek olarak bekleyiniz, tamamlandı gibi mesajlar gösterilebilir. Bu işlemler yerine getirildiğinde ise sesli bir bildirim gönderilebilir. Bilgisayar programı, çeşitli amaçlarla kullanılabiliyor. Kişisel amaçlı ve ticari amaçlı bilgisayar programı bulunabiliyor ve bu programlar farklı faydalar sağlıyor.
Amacına ve etki alanına göre bilgisayar programı denilince anlamanız gereken, uygulama programları, sistem programları ve zararlı programlardır. Masaüstü programları, kodlar ve sunucu yazılımları ile mikro yazılımlar ise çalıştırma alanına göre bilgisayar programı grubunda yer alır. Uygulama geliştirme arayüzü veya geri dönüştürme süreçlerinde kullanılan uygulamalar ise programlama araçları olarak kategorize edilmektedir.
İlk Bilgisayar Programcısı Kimdir?
Genellikle tarihteki önemli ve ilk isimlerin erkek olduğunu fark edersiniz. Büyük icatların ve gelişmelerin öncüsü genelde tarih boyu erkekler olmuştur, programlama alanında durum bunun tam tersidir. Bilgisayar programı konusunda ismini ilk duyuran ve bilgisayar programcılığının geleceğine önemli katkılarda bulunan ilk isim Ada Lovelace isimli bir kadındır. Ada Lovelace günümüzde kullandığımız bilgisayar programlarının temelinin atılmasına büyük katkı sağlamıştır.
Her ekimin ikinci Salı günü bilgisayar programı konusunda öncü olan bu kadının günü, “Ada Lovelace Day” olarak anılır. Şair bir baba ile matematik tutkunu bir annenin kızı olan, gerçek adı ile Augusta Ada Byron, 10 Aralık 1815 yılında Londra’da doğmuştur. Babasını çok küçükken kaybeden Lovelace, annesinin yönlendirmesi ile müzik ve matematik alanında eğitimler almıştır. Çocukluğunda büyük hastalıklar atlatan Ada Lovelace, kendisinden hiç vazgeçmemiştir.
Çeşitli büyük profesörlerden eğitim alan Lovelace kendisini matematik alanında geliştirmiştir. 1842-1843 yılları arasında İtalyan bir Mühendis olan Luigi Menabrea’nın yazdığı motor ile ilgili makaleyi, kendi notları ile çevirmiştir. Bu notlar tarihteki ilk algoritma, yani ilk bilgisayar programı olarak tanımlanmıştır. Lovelace, bu çalışmaları sayesinde günümüz bilgisayar programcılığına yön veren önemli bir bilim insanı olmuştur.
1800’lü yıllarda Lovelace’in beraber çalıştığı Charles Babbage adındaki profesör “Difference Machine” isimli basit bir bilgisayar üzerine çalışmalar yapıyordu. Metin, müzik ve sesleri bir dijital veriye dönüştürmeye çalışan bu bilgisayar içerisinde ise Ada Lovelace tarafından geliştirilen ilk algoritma sistemi kullanılıyordu. Bu algoritma ile bilgisayar programı konusunda çığır açan Ada Lovelace, ilk bilgisayar programcısı olarak anılmaktadır.
Bilgisayar Programı Kodlama Dilleri
Bilgisayar ve elektronik araç yazılımı olarak iki ayrılan bu noktada, amaca göre geliştirilen ve yazılan komut dizinleri kodlama dili olarak adlandırılıyor. Bilgisayar programı geliştirmek için onlarca değişik kodlama dili bulunabiliyor. Bilgisayar programları, işletim sistemi, ofis araçları ve çeşitli uygulamalar gibi geniş bir alanda bulunabildiği için, kodlama dili sürekli olarak güncelleniyor.
Bu yüzden bilgisayar programı geliştirmek, elektronik araç yazılımı geliştirmeye kıyasla daha zor olabiliyor. Kullanıcı arayüzü olan uygulamalar üretmek, web sitesi yapmak veya dosya oluşturmak amacıyla yaratılan kodlama dilleri, kullanıldıkları alana göre özelleşiyor. Bilgisayar programı kodlama için en sık kullanılan diller ise C#, C++, HTML, CSS, PHP, Java, Visual Basic, Python ve ASP olarak karşınıza çıkıyor.
HTML, özellikle web sitesi kodlaması alanında kullanılan bir yazılım dilidir. Günümüzde ise oldukça farklı kaynaktan rahat bir şekilde öğrenilebilir. Basit bir kodlama dili olan HTML ile CSS dili beraber kullanıldığında ise web sitesi uygulamaları kodlanabiliyor. CSS ise HTML diline benzer bir yapıdadır. PHP ise oluşturulan sitenin kullanılabilmesini sağlayan bir kodlama dili olarak karşınıza çıkıyor.
Sunucu üzerinde işlem yapmanıza olanak veren PHP kodlama dili, bir web sitesinin ziyaretçiler tarafından rahat bir şekilde görüntülenebilmesi için önemli katkılar sağlıyor. ASP ise Microsoft tarafından geliştirilmiş bir kodlama dilidir. Web siteniz içerisinde bulunan tüm içerikleri düzenleme, değiştirme veya kaldırma amacıyla kullanabilirsiniz. ASP ile oluşturulan dosyalar ise HTML ile oluşturulan dosyalar ile aynı sayılır.
Visual Basic ise Java ile C# dillerine göre daha basit bir kullanım sunar. Bu kodlama dili ile kullanıcı ara birimi olan bilgisayar programı geliştirilebilir. Java ise karşılaştırmalı olarak C# kodlama dilinden daha kolay olarak görülür. Nesne tabanlı olan bu program, kullanıcı arayüzüne sahip yazılımlar üretmek için sıkça kullanılır. C# ise zor olmasına karşın kesinlikle öğrenilmesi gereken dil olarak biliniyor.
C++ ise bir başka yazılım dili olarak piyasada bulunuyor. En sık kullanılan dillerden biri olan C++ genel amaçlı bilgisayar programı geliştirmek için kullanılıyor. Python ise son yıllarda oldukça popüler olan bir kodlama dili olarak biliniyor. Çok yönlü kullanıma uygun olması ile, web programlama, bilgisayar programı ya da sistem programı geliştirme kullanılıyor.
- Veri Güvenliği ve Bulut Sunucuları: Riskler ve Çözümler
- Firewall Nedir? Firewall Cihazı Nasıl Çalışır? Güvenlik Duvarı Ayarları
- E-ticaret Sitenizi Korumanız İçin 5 Kritik Öneri
- Trojan Nedir, Trojan Virüsü Nasıl Temizlenir?
- Kripto Virüsler – Şirket Verileri İçin Büyük Tehlike
- Disaster Recovery (Felaket Kurtarma)
- Imunify 360: Hosting Hizmetlerindeki Yeni Nesil Güvenlik Çözümü
- SSL Sertifikası Nedir? HTTPS ve Güvenli İnternet İletişimi
- Malware Nedir? Malware Temizleme Nasıl Yapılır?
- SpamExpert Nedir? AntiSpam İle Mail Güvenliği Nasıl Sağlanır?
Bilgisayar Programcısı Nasıl Olunur?
Bilgisayar programcısı olmak için, hem analitik becerilerin hem de problem çözme yetisinin gelişmiş olması gerekir. Bilgisayar programcıları, sistem içerisinde oluşan hataları en iyi şekilde çözmeli ve başarılı bir sistem geliştirmek amacıyla çalışmalılardır. Bir bilgisayar programcısının sadece kodlama dilleri açısından bilgili olması beklenmez, aynı zamanda projelerde kullanılabilecek temel tasarım, mimari ve test yazılımı konularında da bilgili olmalıdır.
Bu alanlarda kendisini geliştiren ve zamanla deneyim kazanan her insan bilgisayar programcısı olabilir. Günümüzde ise bilgisayar programcılığına ve yazılım sektörüne ilgi her geçen gün artmaktadır. Dev teknoloji firmaları ve hayatı kolaylaştıran teknolojik gelişmeler, bilgisayar programcılığı mesleğinin geleceğini önemli derecede geliştirmiştir. Bu mesleği seçmek isteyenler kendilerini bu konuda geliştirebilir veya bu meslek ile ilgili üniversite bölümlerine yönelebilirler.
Bilgisayar Programlama Bölümleri
Bilgisayar programcısı olunabilmek için Meslek Yüksekokulu Bilgisayar Programcılığı bölümünden mezun olunmalıdır. Bu mesleğe girmek isteyenler üniversitelerin 2 veya 4 yıllık Bilgisayar Programcılığı bölümünü tercih edebilir. Burada alınan eğitim sektörde staj ve iş imkanı bulma konusunda yardımcı olacaktır. Elbette çeşitli kurs ve eğitimler alınarak da bilgisayar programı konusunda daha detaylı bilgi edinilebilir ve sektörde çalışılabilir.
Alastyr Teknoloji, domain (alan adı), web hosting, bulut sunucu (cloud server) ve veri merkezi hizmetleri ile siz de projelerinizi hayata geçirebilirsiniz. Hızlı, güvenli ve ekonomik web çözümlerimiz ile ihtiyacınız olan performansa sahip olun. Türkiye’nin en çok tavsiye edilen domain ve hosting firması Alastyr, güçlü teknoloji alt yapısı, en güncel yazılımları, 7/24 Türkçe Destek hizmeti ve 15 gün koşulsuz iade garantisi ile hizmet vermektedir.
Web projeleriniz için en uygun fiyatlarla alan adı sorgula. Bireysel ve kurumsal web projeleriniz için cloud sunucu satın al. Web sitelerinizi hızlı, güvenli ve yüksek performans ile yayınlayabileceğiniz hızlı ve kaliteli hosting paketine sahip ol. Kurumsal mail paketlerimiz ile de işletmeleriniz için yüksek disk kapasitesine sahip sınırsız e-posta hesapları oluşturun. SSL sertifikası ile sitenizin güvenliğini arttırın.