Makale Başlıkları
Bilişim suçları, internet üzerinden işlenen suçlardır. Bu suç türleri, sanal ortam da işlendiği için bilişim suçu adı verilmiştir. Günümüzde ki diğer suçlardan da hiçbir farkı yoktur. Tek farkı internet ortamında işlenen bir suçtur. Sanal ortam kapsamında ceza kanunu ihlal eden her türlü suç, bilişim suçudur. Sonuç olarak, bilişim suçu için tek bir tanılama yapmak mümkün değildir çünkü bu suçlar çok geniş bir kapsamdadır.
Yaşadığımız hayatta pek çok suç türleri bulunuyor. Bu suç türlerinden bazıları çok duyulurken bazıları belki de hiç duyulmuyor. Oysaki duyulmayan suçlar bile, günlük hayatta sıklıkla işleniyor. Suç türlerinden bir tanesi de bilişim suçudur. İnternet ortamında işlenen bu kusur, diğer suçlardan pek bir farkı yoktur. Bu suç türünü birçoğumuz elbette duysak da bazılarımız, duymamış olabilir. İşte tam da bu nokta bilişim suçları hakkında tüm detaylar.

Geniş bir alana sahip olan bilişim suçları, sanal ortamda ki ceza hukukuna aykırı olan her şeyi kapsamaktadır. Elektronik ortamda, her türlü sakıncalı olan ve bu sakıncalı olan faaliyetleri yapan kişiler de bilişim suçu kapsamındadır. Diğer bir adıyla siber suçları olan bu suç türlerine, kredi kartını kötüye kullanma gibi suçlar örnek verilebilir. Bundan ayrı birçok siber suçların olduğu da unutulmamalıdır.
Bilişim suçları ile mücadele etme kapsamında, ilk olarak bilinmesi gereken nokta, bu suç türlerine siber suçları ile mücadele bakmaktadır. Her geçen gün teknolojik sistemlerin gelişmesi ve ilerlemesiyle beraber, siber suçlarıyla mücadele de daha başarılı olunuyor. Özellikle bu suç türleri konusunda vatandaşların da bazı önlemler alması gerekiyor. Buna bağlı olarak telefonla arayarak, kendini polis olarak tanıtan ve para isteyen dolandırıcılara, mutlaka inanılmaması gerekir.
Bilişim Suçları Nelerdir?
Türk Ceza Kanuna göre, elektronik veya internet ortamında her türlü işlenen suça, bilişim suçları denilmektedir. Buna bağlı olarak, bir elektronik cihazda TCK’ya aykırı işlenen her suç, bilişim suçları kapsamında yer alıyor. Kanun kapsamında ki tüm suçlar ile bilişim suçlarının hükümleri de hemen hemen aynı diyebiliriz. Günümüzde ise genel olarak işlenen siber suçlar; kredi kartının kötüye kullanımı, küfürler, hakaretler, sahte belge basılması ve bilgilerin izinsiz çalınmasıdır.

Günümüzde birçok siber suç işlenmektedir. Özellikle hepimizin de bildiği üzere her geçen kredi kartı yoksulları artıyor. Dolayısıyla bütün vatandaşların bu örgütlere karşı daha bilinçli hareket etmesi şarttır. Özellikle kredi kartı yolsuzlukları kapsamında, bizzat kimseye inanmamak bir vatandaşın en önemli görevidir. Her geçen gün artan dolandırıcılığın önüne ilk olarak adalet ve kanun ile geçildiği gibi vatandaşların da bizzat önlemler alması daha sağlıklı olacaktır.
Siber Zorbalık Nedir? Nasıl Önlenir?
Siber zorbalık da bilişim suçları alanında olan ve elektronik ortamda gerçekleştirilen bir zorbalıktır. Günümüzde birçoğumuz bu zorbalık suçunu duymuşuzdur. Özellikle haberler de sıkça duyduğumuz bu tür zorbalık suçları, dijital ortam da sıklıkla gerçekleşen bir suçtur. Bu tür siber zorbalıklar internet ortamında ki sosyal medya uygulamalarında, iletişim platformunda, cep telefonuna gelen mesajlar da ve oyunlar da görülebilir. Dolayısıyla, bu tür zorbalıklara karşı önlem almak ve dikkat etmek gerekiyor.
İnternet ortamında ki sosyal medya uygulamalarından, bir kullanıcı hakkında yalan yanlış haberler yapmak, siber zorbalık kapsamındadır. Aynı zamanda, iletişim uygulamalarından karşıdaki kullanıcıya küfür ve hakaretler etmek, siber zorbalık suçuna girmektedir. Bilhassa en önemlisi de başka birisinin kimliği ile dijital ortamda birilerine mesaj atmak, siber suçtur. Dolayısıyla, sanal ortam da böyle suçlar ile karşılaşıldığında savcılığa şikâyette bulunulabilir.
Siber Saldırı Nedir? Nasıl Önlenir?
Günlük hayatta sıklıkla duyduğumuz siber saldırılar, hacker diye hitap edilen kişiler tarafından yapılmaktadır. Dijital kapsamda uzmanlaşmış olan bu kişilerin, elektronik cihazlara saldırması, siber saldırı denilmektedir. Bununla beraber hacker diye tabir ettiğimiz bu kişiler, polis, jandarma, kurum ve kuruluşların sayfalarına da zarar vermek amacıyla saldırmaktadır. Sonuç olarak elektronik ortamda ki her türlü zarar verici saldırılar, siber saldırılar kapsamındadır.
Bilişim suçları kapsamında olan siber saldırılar ile hackerler, internet ortamında ki her türlü platformu ve siteyi ele geçirmektedir. Bununla beraber siber saldırısını yapan hackerler, dilediği siteye veya platforma zarar verebilir. Dahası da site, platform, uygulama gibi dijital alanlarda ki bütün bilgileri ele geçirebilir. Siber saldırı kapsamında bazı ülkeler bile dijital ortamdan savaş yapmaktadır. Buna bağlı olarak ülkeler arası siber savaşlara, mesaj ile araba patlatma gibi örnekler verilebilir.

Türk Ceza Kanuna Göre Bilişim Suçlarının Cezaları Nelerdir?
TCK kapsamında bilişim suçlarına giren suçlar; bilişim sisteme girme, sistem engelleme, her türlü banka kartını kötüye kullanma ve yasak bir platform kullanımıdır. Dahası da yasak bir cihazın kullanımı ve sistem bozma da TCK bilişim suçları kapsamındadır. TCK kapsamında bir bilişim suçuna örnek verecek olursak eğer, bir kişinin facebook hesabı ile başka kullanıcılara mesaj atılması bir suçtur. Sonuç olarak, sanal ortamdan Türk Ceza Kanuna aykırı olarak işlenen her türlü suç, bilişim suçlarıdır.
Türk Ceza Kanuna göre, bilişim suçlarının da cezaları vardır. Buna bağlı olarak her türlü banka kartının kötüye kullanımının, 9 aydan 4,5 yıla kadar cezası bulunmaktadır. Sistem müdahalesi, bozma, veri değiştirme gibi durumlara da 2 yıl ila 6 yıl hapis cezası verilir. Aynı zamanda bu tür suçlara da 5 bin güne kadar adli para cezası da veriliyor. Bilişim suçları kapsamında, yasak bir cihazın veya programın kullanılmasına da hapis ve para cezası da verilmektedir.

Siber Saldırıya Maruz Kalmak!
Günümüzde hepimizin de bildiği üzere pek çok kişi siber saldırıya karşı maruz kalmaktadır. Daha çok çocuk ve gençlerin siber saldırılara maruz kaldığı biliniyor. Bununla beraber yaşı büyük vatandaşlar da siber saldırılara karşı maalesef maruz kalmaktadır. Kısacası birçok kişinin maruz kaldığı bu siber saldırılar, maalesef her geçen gün daha çok artış gösteriyor.
Sİber suçları kapsamında, özellikle çocuklar ve gençler sanal ortam da çok takıldıklarından dolayı, siber saldırıya karşı tehdit almaktadır. Buna bağlı olarak da özellikle çocuklar, korktuklarından ve endişelendiklerinden dolayı, maalesef hacker örgütlerine inanmaktadır. Üstelik bu durumu ailelerine söylemeyen çocuklar ve gençler, birçok psikolojik durumu da kendilerinden barındırıyor. Sonuç olarak böyle bir durumla karşılaştığınızda ailenize bildirmeniz daha sağlıklı olacaktır.
Bilişim Suçları Nerelere İhbar Edilir?
Çocukların, gençlerin ve pek çok vatandaşın maruz kaldığı bilişim suçları, haberlerden de anlaşılacağı üzere, günümüzde sıklıkla yaşanmaktadır. Bunun önüne nasıl geçilebilir? sorusu kapsamında, elbette vatandaşların daha çok önlem almasıyla geçilebilir diyebiliriz. Özellikle çocukların ve gençlerin bilişim suçlarına karşı çok dikkatli olmaları ve bir durum olduğunda ailelerine bildirmeleri gerekir.

Bir bilişim suçu ile karşılaştığınızda ilk yapacağınız şey, suçu işleyen kişiyi ihbar etmektir. Bunun için ilk olarak 155 polis imdat aranabilir. Aynı zamanda Cumhuriyet başsavcılığına dilekçe verilerek, bilişim suçları kapsamında dava açılabilir. Bir siber suça denk geldiğinizde, bulunduğunuz yerde ki polis birimini arayabilirsiniz. Bununla beraber bulunduğunuz yerde ki Cumhuriyet başsavcılığına da şikâyet edebilirsiniz.