Makale Başlıkları
Bios Nedir?
Bios (Basic Input Output System) en temel cevap sistem üzerinde belirli görevleri olan yazılımdır olarak verilebilir. Bios nedir sorusunun cevabı için yazılımının görevlerine bakmak gerekir. BIOS yazılımının görevleri;
- Donanımların voltaj seviyelerini tespit etmek ve ayarlamalarını yapmak,
- Yazılım sistemini hard disk dışında bir sistem üzerinde çalıştırmak için başlangıç sürücüsü belirlemek,
- Ekran kartı ve RAM donanımlarını test etmek,
- Donanımların frekans ayarlarını yapmak ve işlemlerin eksiksiz şekilde yapılmasına ortam hazırlamak,
- Kullanılmayan donanım parçalarını kapatmak olarak sayılabilir.
Bios güncelleme işleminin detaylarına başlamadan önce BIOS hakkında bilgilerle başlayalım. Orijinal adıyla “Basic Input Output System” olan Bios, giriş ve çıkış aygıtlarını kontrol altına alır ve sistemlerin açılmasına yardım eder. Bu yazılım ROM bellekte saklanır ve bu şekilde kalıcı hale gelir. Anakart parçasının özelliklerini kullanabilmeyi de sağlayan yazılım, sistemler ve donanımlar arasında kolay bağlantıya olanak tanır.
Bios güncelleme işlemi, dikkatli yapılması gereken bir işlemdir. Anakart markası ve model üzerinden indirilen güncelleme ile yapılan işlemde, anakarta uygun model sürüm belirlenmeli ve indirme bittiğinde aşamalar eksiksiz olarak yapılmalıdır.
Görevleri, aktif bir performans gücüyle işleyen Bios yazılımının Setup’ı da belli aşamalar ile açılır. Açma tuşları bilgisayarlara göre değişkenlik gösterse de genellikle “F2”, “DEL” ve “F10” tuşları kullanılır. Menü açıldıktan sonra anakart üzerinde istenilen değişiklik yapılabilir. Ayarlar yapıldıktan sonra kontrol edilir ve “Exit” kısmından Bios ayarları kaydedilerek çıkılır.
Setup açmak ve yazılımı çözmek için bazı detayların bilinmesi gerekir. Bilinmesi gereken detaylardan biri de CMOS adı verilen bellektir. Complementary Metal Oxide Semiconductor olarak bilinen CMOS, Bios çipi içerisinde yer alan bir bellektir ve başlatma bilgilerini içerir. Düşük seviyelerde güç tüketen bellek, bilgisayar başlatılırken saat ve tarih gibi bilgileri Bios yazılımına sağlar. Bu belleğe Bios pili de denebilir.
- İşletmeciler İçin Facebook Pazarlamasının Önemi
- Web Sitesi Nasıl Kurulur?
- Marka Tescil Nedir? Marka Tescil Sorgulama Nasıl Yapılır?
- Sanal Pos Nedir? Nasıl Alınır?
- Popüler Resim Boyutu Küçültme Siteleri – 2020
- Mobil Site Nedir? Responsive Site Tasarımı ve Yazılımı Nasıl Yapılır?
- CDN Nedir? CDN ile Site Hızı Nasıl Arttırılır?
- Sektörel Network Nedir? Profesyonel Bağlantılar Nasıl Kurulur?
Bios yazılımı ile bilgisayara format da atılabilir. İlk olarak güç düşmesine basılırken aynı anda F2, F10 ve DEL tuşlarından birine basılmalı ve Bios yazılımına giriş yapılmalıdır. Daha sonra açılan menü üzerinden CD okuyucu ilk sırada, hard disk ikinci sırada olacak şekilde ayarlama yapılmalıdır.
İşlem bittiğinde ise F10 tuşuna ve evet tuşuna aynı anda basılmalıdır. Bilgisayarın CD kısmına yerleştirilen kurulum CD’sinin kurulması için kurulum menüsü bölümüne geçiş yapılmalıdır. İşlem bittiğinde yazılım ön yükleme için herhangi bir tuşa basılmasını söylüyor.
Tuşa basıldığında kurulum menüsüne geçilerek ileri denildiğinde bir sonraki aşamaya geçilmiş oluyor. Sağ tarafında bulunan sürücü seçenekleri kısmından “biçimlendir” seçeneğine tıklanarak veriler silinir. Tekrar “ileri” butonuna tıkanıldığında Bios’tan format atma işlemi tamamlanmış oluyor.
BIOS Menüleri Nelerdir?
Bios menüleri nelerdir sorusuna cevap olarak şu menüler verilebilir;
- Standard Cmos Setup
- Bios Features Setup
- Chipset Features Setup
- Integrated Peripherals
- Power Management Setup
- Pnp/Pci Configuration
- Load Bios Defaults
- Load Setup/Performance Defaults
- Supervisor Password
- User Password
- Save & Exit Setup
- Exit Without Saving
Menülerden ilki olan Standart CMOS Setup üzerinde sistem saati ve tarihi ayarlanır. Aynı zamanda hard disk, disk drivers ve halt on gibi bölümleri bulunur. Hard disk bölümü Bios hard diskinin otomatik olarak tanıtıldığı yerdir. Disk drivers, disket sürücüsünün tipini belirlerken Halt On, Bios test yaparken hata olması durumunda ne yapılması gerektiğini gösterir.
Bir diğer menü olan BIOS Features Setup yazılımda bulunan virüsler için uyarı verir ve sistem performansını arttırmak için açık tutulabilen bir belleğe sahiptir. External Cache özelliğine de sahip menüde bilgisayarın açılışı için şifre ayarlama, bir saniye içerisinde klavyeden kaç karakter girileceğini ayarlama, iki karakter arasında gecikme süresinin belirlenmesi, açılış testinin hızının belirlenmesi, sabit disk dışındaki aygıtlara bilgi aktarılması gibi görevleri yerine getiren bölümler vardır.
Chipset Features Setup bölümünde ise Bios için chipset ayarları yapılır. Ekran kartının ne kadar RAM kullanacağını ayarlayan, aygın PCI veri yolunu kullanan ve işlemci fan hızını gösteren bir menüdür. Integrated Peripherals da bilgisayarın nasıl açılacağının ayarlandığı menüdür. USB portlarının ve izinlerinin de kontrolleri bu menü sayesinde yapılır.
Power Management Setup menüsü ile de bilgisayarın enerji tüketiminin ayarlanması için kullanılır. Tüm güç seçeneklerini içinde bulunduran menü, güç yönetiminin bilgisayar tarafından yapılmasını sağlar ve bilgisayarın ayarlanan saatlerde otomatik şekilde açılmasını sağlayan özelliğe sahiptir. PNP/PCI Configrutaion denilen Bios menüsü, tak çalıştır işletim sistemlerinin ayarlanmasına olanak tanır. Bios kullanmak için bu ayar “no” olarak ayarlanmalıdır.
Bios’a Nasıl Giriş Yapılır?
Bios’a nasıl giriş yapılır sorusunun cevabı bilgisayar modeline göre farklılık gösterir. Bios anakarta bağlıdır ve genellikle kombine tuşlar kullanılır. Doğru tuş kombinasyonu için deneme yanılma yöntemiyle tuşlara basılabilir.
Bilgisayarlara göre Bios’a giriş tuşlarına bakıldığında Acer marka bilgisayarlarda F2 ve DEL tuşlarının kullanıldığı söylenebilir. Eski bilgisayarlarda ise F1 tuşu kullanılır. Asus marka bilgisayarlarda Bios giriş tuşu F2’dir.
Modele bağlı olarak Del veya F10 tuşları da olabilir. Dell marka bilgisayarlarda kullanılan giriş tuşu ise F2 ve F3 tuşlarıdır.
HP marka bilgisayarlarda kuruluma girmek için F10 ve ESC tuşları kullanılırken Lenovo marka bilgisayarlarda F1 ve F2 tuşları giriş tuşlarıdır. Son olarak Sony, MSI ve Toshiba marka bilgisayarlarda yaygın olarak F2 tuşu kullanılır.
Bios Neden Güncellenir?
Bios neden güncellenir sorusuna cevap olarak anakart üreticisinin çıkardığı Bios sürümünün değişmesi verilebilir. Bunun için Bios güncelleme yapılarak değişim sağlanmalıdır. Yazılım yalnızca okunabilir ROM bellek üzerine yazılıdır. Günümüzde Bios EEPROM üzerine yazılıdır ve anakart üreticisinin çıkardığı güncellemeleri yapmak bu sayede mümkündür.
Bios güncelleme işlemi yapılırken anakart üreticisinin belirttiklerine uymak önemlidir. Yazılma işlemi başarısız olursa sistem tekrar açılmayabilir. Bu yüzden güncelleme yapılmadan önce anakart üreticisinin yazdıkları okunmalıdır. Güncelleme yapabilmek için bilinmesi gerekenler;
- Anakart markası ve modeli
- Anakart üreticisinin web sitesi
- Anakart için gereken Bios dosyaları ve sistem disketidir.
Bios güncelleme, daha iyi bir performans sağlamak için önemlidir. RAM sisteminin eksik olması, fazladan RAM takılmasına rağmen bilgisayarın görmemesi, anakartın performansını iyileştirme, yazılım uyumsuzluklarını giderme, donanımlardan herhangi birinin görülmemesi gibi sorunlar güncelleme yapılarak çözülebilir.
Tüm hataları gidererek anakarttan yüksek performans alan Bios anakart kullanımının da sorunsuz olarak gerçekleştirilmesini sağlıyor. Yeni teknoloji ile uyum sağlamak için yapılan güncellemeler hataların giderilmesine yardımcı oluyor. Uygun programın seçilmesi ve doğru işlemlerin yapılmasıyla güncelleme işlemi kolayca halledilebilir.
- WordPress Blog Açmak | Adım Adım WordPress Blog Aç
- WordPress Hakkında Her Şey
- Snapchat’te Yeni Ücretli Üyelik Devri: Snapchat Plus Çok Yakında!
- Youtube Platformuna Yeni Düzenlemeler Geliyor
- ABD de USB-C’ Yi Zorunlu Yapmak İstiyor
Bios Güncelleme Nasıl Yapılır?
Bios güncelleme nasıl yapılır öğrenmek için belirtilen aşamaların eksiksiz şekilde tamamlanması gerekir. İlk olarak güncelleme, anakart markası ve modeli üzerinden indirilmelidir. Model ve sürüm belirlendikten sonra indirilen güncellemenin kurulumu için eksiksiz şekilde aşamaların tamamlanması, sistemin sorunsuz çalışabilmesi için önemlidir.
Bios güncelleme programı kullanılarak yapılacak güncellemede ilk olarak USB belleği biçimlendirilmeli ve dosya sisteminden NTFS seçilmelidir. Daha sonra indirilmiş olan güncelleme RAR dosyasından çıkarılarak USB belleğe kopyalanmalıdır.
Bilgisayar yeniden başlatıldıktan sonra kısayol tuşu ile veya boot menüye girerek yazılım güncellemesi yapılmalıdır. Yazılım güncellemesi için boot menüde “advanced” alanına girilmeli ve Start Easy Flash seçeneğine geçiş yapılmalıdır. Çıkan pencerede harici hafızaya ulaşarak dosyaların çıkarılmasıyla güncelleme tamamlanır. Yeni model bilgisayarların bazılarında Bios güncelleme işlemi otomatik olarak da yapılabiliyor.
Alastyr Teknoloji, domain (alan adı), web hosting, bulut sunucu (cloud server) ve veri merkezi hizmetleri ile siz de projelerinizi hayata geçirebilirsiniz. Hızlı, güvenli ve ekonomik web çözümlerimiz ile ihtiyacınız olan performansa sahip olun. Türkiye’nin en çok tavsiye edilen domain ve hosting firması Alastyr, güçlü teknoloji alt yapısı, en güncel yazılımları, 7/24 Türkçe Destek hizmeti ve 15 gün koşulsuz iade garantisi ile hizmet vermektedir.
Web projeleriniz için en uygun fiyatlarla domain kaydet. Bireysel ve kurumsal web projeleriniz için cloud server kirala. Web sitelerinizi hızlı, güvenli ve yüksek performans ile yayınlayabileceğiniz kaliteli hosting paketine sahip ol. Kurumsal mail paketlerimiz ile de işletmeleriniz için yüksek disk kapasitesine sahip sınırsız e-posta hesapları oluşturun.