Makale Başlıkları
Blog Nedir?
Blog yazmak, bilgi ve birikimlerinizi milyonlarca kişiye ulaştırmanızı sağlar. Bir konu hakkında istenilen neredeyse her bilgiye ulaşılabilmesine olanak sağlayan İnternet insanlara büyük kolaylıklar sağlıyor. Her insan mesleki bilgilerini veyahut kendi ilgi alanlarında edindikleri bilgileri aktarabiliyor. Bu tür deneyim ve bilgi birikimlerinin aktarıldığı sayfalar ise genel anlamda blog olarak isimlendiriliyor. Eğer “Blog nedir?” ve “Blogger nedir?” gibi sorularınız varsa yazımızı inceleyebilirsiniz.
Blog, insanların paylaşmak istediklerini daha büyük bir kitleye ulaştırmalarında araç olarak kullanılan bir platform. Web tabanlı olan bu platformlar weB-LOGin kelimelerinin kısaltmasını olan blog kelimesini kullanıyorlar. İnsanlar da bildiklerini, tecrübelerini ve söylemek istediklerini rahat bir şekilde anlatabilmek için bu kişisel sayfaları tercih ediyor. Blog yazmak aracılığıyla bu sayfalarda özgürce çeşitli paylaşımlar yapılabiliyor.
Blogger Nedir?
Blogger, en basit şekilde bir blogun yazarlığını yapan kişi olarak tanımlanıyor. Blogger ünvanını taşıyan kişi kendi bloğu için veya bir başkasına ait olan bir blog için yazarlık yapabiliyor. İnternet üzerinde blog yazmak para kazanma amaçlı, bir farkındalık yaratma amaçlı veya tamamen hobi olarak yapılabiliyor. Blog yazmak için günlük formatına benzer bir format oluşturan bu yazarlar, istedikleri konuda paylaşım yapabiliyorlar.
Blog Açmak İçin Neler Yapılmalıdır?
Blog açmak veya bir web sitesi açmak için temelde 3 önemli hususa ihtiyaç duyuluyor. Bunlar sırasıyla bir web adresi, 7/24 açık olan bir sunucu bilgisayar ve bir blog programı. Web adresi için, bir domain name yani alan adı almanız gerekiyor. Kendinizin karar vereceği bu domain web sitenizin web tarayıcısında gözüken ismi olacağından dikkatli karar vermeniz gerekiyor.
Siteniz veya blog sayfanız için ikinci adımda, web barındırma hizmeti yani hosting almanız gerekiyor. Sunucu olarak adlandırılan bu bilgisayar sistemi, blogunuzun tüm verilerini ve içeriğini depoluyor ve ziyaretçilere sunuyor. Hosting hizmetini aldıktan sonra ise son olarak bir blog oluşturma programı kullanmanız gerekiyor. WordPress ve Blogger gibi çeşitli yazılımlar size blog yazmak konusunda yardım ediyor.
Blog İle İnternet Sitesinin Farkı
Blog ve internet sitesi birbirine benzese de bazı noktalarda farklılık gösteriyor. İnternet sitesi kavramı genel olarak blog kavramını kapsıyor. Çeşitli şekillerde nitelendirilebilen bir internet sitesi türü olan blog, diğer site türlerinden sadece biri olarak karşınıza çıkıyor. İnternet siteleri başlıklar ve kategoriler teması ile şekillendiriliyor. Blog sitelerinde ise tarihe dayalı bir sıralama yapılıyor.
Blogger Olmak İçin Gerekenler
Blog yazmak isteyenlerin kullanabileceği, oldukça yaygın iki yazılım bulunuyor. Güvenli ve hızlı olan bu platformlar, Google tarafından ücretsiz olarak sunuluyor ve rahat bir şekilde yazılarınızı paylaşmanıza olanak sağlıyor. Blogger sistemi henüz yeni olan bloggerlar tarafından oldukça sık kullanılıyor. Bu sistem içerisinde blog yazmak oldukça basit hale getiriliyor. WordPress ise blog yazmak açısından biraz daha profesyonel bir platform olarak öne çıkıyor.
Blogger Sistemi ile Blog Kurmak: Tercih edilmesinde en büyük rolü basit arayüz ve ücretsiz yapısı oynuyor. Yeni başlayanların sıkça tercih ettiği Blogger ile blog kurmak sitenin uzantısı blogspot.com şeklinde yapılandırılıyor. Tecrübesiz birinin bile 15 dakika içerisinde öğrenerek kendi blog sitesini açabilmesi önemli avantajlarını yansıtıyor. Dezavantajlarını ise kontrolün yetersiz olması ve blogun kapatılabilir olması yansıtıyor.
WordPress Sistemi ile Blog Kurmak: Blog yazmak için ücretli bir yazılım olan WordPress içerisinde, SEO çalışmaları, mobil uyumluluk, sosyal medya ile senkronize çalışma ve hızlı performans gibi özellikler bulunuyor. Bu özelliklerinin getirdiği avantajlarla blog siteniz arama motorlarında daha yüksek sıralarda görünebiliyor. Dünya çapında ise kişi ve kurumsal yapılar tarafından oldukça fazla kullanılan WordPress, avantajlı özellikler sunuyor.
Blog Türleri Nelerdir?
Kurumsal Blog: Çeşitli şirketler kendi ürün ve hizmetleri ile ilgileri bilgileri kurumsal blog yazmak aracılığıyla duyuruyor. Bu blog sayfaları üzerinden profesyonel ve samimi bir dil kullanan şirketler, yeni çıkan ürünleri, çalıştıkları sektör hakkında bilgi verdikleri veya yeni hizmetleri ile ilgili duyuru yaptıkları yazılar yazıyorlar. Bu sayede ise hitap ettikleri kullanıcılar ile samimi bir bağ oluşturmayı başarıyorlar.
Kişisel Blog: Dünya üzerinde internete ve bir akıllı cihaza sahip olan her insan, blog yazmak amacıyla kişisel blog açabiliyor. Kişisel bloglarda ise mesleki bilgilerden, kişisel günlük tarzı paylaşımlara kadar çeşit bulunabiliyor. Sinema, kitap, bilim, teknoloji, edebiyat ve eğlence gibi birçok konuda kişisel blog sayfaları oluşturulabiliyor. Örneğin kişisel okudukları kitaplara özgü, kitap yorumu yaptıkları bir blog sayfası açabiliyor.
Moda Blogları: Genel olarak trend olan kıyafet türleri ve giyim tarzları üzerine bilgi ve görsel paylaşımların yapıldığı blog çeşitleri moda blogu çeşidi olarak görülüyor. Blog yazmak aracılığıyla giyim önerilerine ve döneminin trendlerine dikkat çeken bu blog sayfaları başarı oldukları durumda ise özellikle moda dünyası tarafından tanınabiliyor. Bu noktadan sonra ise çeşitli şekillerde modayı etkileyen bloglar mevcut olabiliyor.
Seyahat Blogları: Blog yazmak açısından oldukça yaygın olan bu blog türü de özellikle gezmeyi ve yeni yerler keşfetmeyi görev edinen kişiler tarafından yazılıyor. Bu kişiler, seyahat ettikleri noktadaki doğa güzellikleri, insanlar, kültürel farklılıklar, yeme-içme alışkanlıkları, tarihi yapıları ve turistik bölgeleri hakkında okuyucularına bilgi veriyor. Bu blog yazarları aynı zamanda kendi tecrübelerinden bahsederek, gezdikleri yerlere gelmeyi planlayanlara yol gösteriyor.
Teknoloji Blogları: Mal ve hizmetlerin üretiminde kullanılan yöntem, araç, yetenek ve süreçten bahseden paylaşımların yapıldığı blog sayfaları olarak tanımlanıyor. Teknolojik ürünlerin özelliklerinin, tasarımlarının ve kullanıcı deneyimlerinin de incelendiği teknoloji blog türleri oldukça fazla bulunabiliyor. Blog yazmak için ise bilimsel araştırmalar ile ilgili içerikler üreterek bu alanda ilgisi olan kişilere rehberlik ediliyor.
Blog Yazmak İçin Nelere Dikkat Edilmeli?
Son yıllarda oldukça artan blog türleri, hazır web sitesi araçları ve ücretsiz yazılımlarla rahat bir şekilde açılabiliyor. Yine de blog düzenleme için bazı noktalara dikkat etmek gerekiyor. Öncelikle blog sayfanız ile ilgili hem kısa hem de uzun vadeli hedefler belirlemeli ve buna göre hareket etmelisiniz. İstediğiniz her şey kısa vadede gerçekleşmeyebilir. Blog sayfasında güncel konular ele alınmalı ve belirli aralıklarla içerikler paylaşılmalıdır.
Özgün konu ve yazılar daha hızlı bir şekilde yükselmenize yardımcı oluyor. Blog yazmak için uygun görsel ve videolar paylaşmanız ise hedef kitlenize daha faydalı olmanızı sağlıyor. Tüm bu kriterleri göz önünde bulundurarak yaptığınız içerik paylaşımları daha büyük ve kaliteli bir kitleye ulaşmanıza yardımcı olabiliyor. Bu adımları yerine getirdikten sonra anket yolu ile etkileşim oranınızı artırabilir ve blogunuzun eksik yönlerini kapatabilirsiniz.
Blog Yazmak Para Kazandırır mı?
Hobi amaçlı blog yazmak ile para kazanmak amaçlı blog yazmak oldukça farklı olabiliyor. Özellikle spesifik hobilere hitap eden blog yazıları kendi özel kitlesine hitap edebiliyor. Blog para kazanmak amaçlı ise güncele sürekli ayak uydurmak zorunda kalmanızdan dolayı zor olabiliyor. Blog yazmak bir emek gerektirdiği için maddi bir getirisinin olması önemli bir etken olabiliyor.
Para kazanmak amacı ile blog yazmak isteyenler birkaç yolla bunu kolaylaştırabiliyor. Blog üzerinden ürün satışı yapmak, sponsorlu yazılar yazmak, satış ortaklığı yapmak ve sayfaya reklam almak bu yöntemlerden birkaçı haline geliyor. Adsense ile reklam eklemek site ziyaretçilerinin reklam görüntülemesinden gelir sağlamanıza yarıyor. Blog ile ilgili ürün satışı ve sponsorlu içerikler ile de bir ek gelir elde etmek mümkün oluyor.
Alastyr Teknoloji, domain (alan adı), web hosting, bulut sunucu (cloud server) ve veri merkezi hizmetleri ile siz de projelerinizi hayata geçirebilirsiniz. Hızlı, güvenli ve ekonomik web çözümlerimiz ile ihtiyacınız olan performansa sahip olun. Türkiye’nin en çok tavsiye edilen domain ve hosting firması Alastyr, güçlü teknoloji alt yapısı, en güncel yazılımları, 7/24 Türkçe Destek hizmeti ve 15 gün koşulsuz iade garantisi ile hizmet vermektedir.
Web projeleriniz için en uygun fiyatlarla alan adı sorgula. Bireysel ve kurumsal web projeleriniz için cloud sunucu satın al. Web sitelerinizi hızlı, güvenli ve yüksek performans ile yayınlayabileceğiniz hızlı ve kaliteli hosting paketine sahip ol. Kurumsal mail paketlerimiz ile de işletmeleriniz için yüksek disk kapasitesine sahip sınırsız e-posta hesapları oluşturun. SSL sertifikası ile sitenizin güvenliğini arttırın.
Teşekkürler