Bulut Sunucu Nedir? Cloud Server Alt Yapısının Avantajları

Bulut sunucu kavramı, internet teknolojilerinin giderek geliştiği ve hem iş hayatı hem de günlük aktivitelere yönelik tüm işlemlerin dijital ortama taşındığı günümüzde son derece önemli. Kullanıcı deneyimini birçok açıdan daha işlevsel hâle getirmek için oluşturulan cloud server modellemesi, performans ve verimlilik anlamında üst seviyede bir servis kalitesi ortaya koyuyor.

cloud-teknolojisi

Son zamanların en popüler web barındırma çözümlerinden biri olan ve İngilizce ismiyle cloud server şeklinde de bilinen bulut sunucu, web dünyasına dair çeşitli işlevlerin yerine getirilmesini sağlıyor. Web uygulamaları, yazılım, yedekleme, proje geliştirme, senkronizasyon ve paylaşım gibi amaçlar nedeniyle tercih edilen cloud sunucular, verimlilik odaklı bir barındırma hizmeti sunuyor.

Cloud teknolojisi hakkındaki teknik hususları detaylandırmak büyük önem taşıyor. Nitekim cloud altyapısı ve işlevleri ele alınmadan önce de bulut sunucu kavramının açık şekilde tanımlanabilmesi bir hayli mühim. Zira kullanıcılar bulut sunucu seçimi yaparken işletmelerinin elde edeceği faydayı ve söz konusu faydanın sürdürülebilirliğini öngörebilmek istiyor. Bu da tanımlama ve avantaj kısmının önemini biraz daha artırıyor.

cloud-sunucular-nasil-calisir

Bulut Sunucu Nedir?

Bulut sunucu sanallaştırma teknolojisi kullanılarak çalışan sanal sunucu modeli olarak tanımlanabilir. İşlemci ve bellek kaynaklarının tamamını farklı sunucuların yer aldığı sanal bir kaynak havuzu içerisinden alan cloud sunucular, tüm unsurların güncellemesini anlık olarak gerçekleştirebiliyor ve kullanım saat bazlı ücretlendiriliyor. Buna ek olarak sistemin hiçbir şekilde veri merkezi bağımlılığı bulunmuyor.

domain-indirim
hosting
cloud-server-nedir

Öte yandan bulut sunucu yönetimi, kesintisiz çalışma süresinin üst seviyeye çıkarılması amacıyla birden fazla sunucudan meydana gelen ve bulut olarak isimlendirilen bir sunucu kümesinde web sitelerinin barındırılmasıyla ilgili. Bir başka deyişle, barındırma hizmetini en iyi şekilde yönetebilmek için web sitelerine dair içeriğin bulut servis sağlayıcı aracılığıyla muhafaza edilmesi cloud altyapısının temelini oluşturuyor.

Bulut Altyapısının Özellikleri Nelerdir?

Güçlü altyapı bileşenlerine sahip olan bulut sunucular, oldukça verimli barındırma hizmeti sunacak şekilde yapılandırılabilir. Diğer hosting hizmetlerine kıyasla bulut altyapısının sağladığı en büyük faydalardan biri de hız başlığı altında ifade edilebilir. Söz konusu husus bulut sunucunun çalışma prensibiyle doğrudan ilişkili. Şöyle ki birçok farklı bulut sunucu servisinin dünya üzerindeki farklı noktalarda fiziksel sunucuları mevcut.

cloud-server-alt-yapisi-nedir

İşletmeniz veya bireysel kullanımınız için kiraladığınız bulut sunucu, ilgili sunucuların tamamının oluşturduğu bir sunucu parkından sanallaştırma yoluyla elde ediliyor. İnternet protokolünün paydaşlarından biri olan son kullanıcı web sitenize bağlanmak istediğinde kendisine coğrafi açıdan en yakın sunucuya yönlendiriliyor. Aslında bu sunucu üzerinden web sitenize erişim sağlanıyor. Böylece son kullanıcıyla web siteniz arasındaki mesafe kısalıyor.

domain-indirim

Mesafe kısaldığı için hem web sitenize erişim önemli ölçüde hızlanıyor hem de ziyaretçilerinizin memnuniyeti artıyor. Bu da bir süre sonra organik trafiğinizde farklı kategoriler altında artış gözlemlemenizi mümkün kılıyor. İlgili bağlamda tekil kullanıcı sayısı, web sitenizde geçirilen süre ve görüntülenen sayfa sayısı gibi unsurlarda artış gözlenirken hemen çıkma oranında düşüş meydana gelmesi son derece muhtemel.

Cloud Server Teknolojisinin İşletmeler İçin Avantajları Nelerdir?

Bulut sunucu satın almak istiyorsanız, işletmenizin elde edeceği ilk avantajlardan biri de herhangi bir şekilde donanım arızasından etkilenmemek olacaktır. İşlemci, bellek ve sabit disk kaynaklarınız yedekli çalıştığı için donanım arızasıyla karşılaşmıyorsunuz. Örneğin 10 işlemcili bir sunucunuz varsa havuzdan 10 sunucu web sitenizi çalıştırmak için atanıyor. Bunlardan biri bozulduğunda yerine hemen diğeri görevlendiriliyor.

bulut-sunucu-nedir

Donanım arızası açısından fiziksel sunucu ve VPS/VDS sunuculardan daha avantajlı olan bulut sunucu uygun maliyetiyle de dikkat çekiyor. Bulut sunucu fiyatları kullanıcı deneyiminin verimliliğine önemli katkı sağlıyor. Zira fiziksel sunuculara oranla uygun maliyet ve saatlik ücretlendirme sistemi elinizi rahatlatacak seviyede tasarruf yapmanızı kolaylaştırıyor. Ayrıca bulut sunucular daha az güç harcayarak çalışıyor.

domain-indirim

İş sürekliliğine işletmenizde önem veriyorsanız bulut sunucu tam size göre. Bellek ve sabit diski güncellemeniz için sisteminize yeni kaynakların eklenmesine ihtiyaç duymayan sanallaştırma teknolojisi, gerekli güncellemelerin tamamını kontrol paneli üzerinden yapmanıza imkân tanıyor. Bulut sunucular iş sürekliliği bağlamında fiziksel sunuculara göre daha yüksek uptime oranı ortaya koyuyor.

bulut-sunucu-alt-yapisi

Bulut sunucuların işletmeniz için sağladığı önemli avantajlar arasında yer alan yük dengeleme, sistemdeki iş yükünün homojen şekilde dağıtılmasını sağlıyor. Sistemdeki iş yükü homojen şekilde dağıtıldığı için de web sitenizin sunucu kaynaklarını çok kullanması ağdaki diğer sunuculara fazla yük binmesine neden olmuyor. Cloud teknolojisi ölçeklenebilirlik açısından da oldukça avantajlı. Gereksinim duyarsanız rahatlıkla kaynak artırımı yapabilirsiniz.

Web siteniz bulut sunucuda depolanıyorsa kullanıcıları hızlı yükleme süresiyle karşılayabilirsiniz. Ayrıca arıza, bakım ve donanım iyileştirmeleri gibi durumlarda da web siteniz kesintiye uğramıyor. Yine cloud server sayesinde donanım değişikliklerinin yanı sıra kaynak artırma veya azaltma işlemlerini de sanal olarak gerçekleştirebilirsiniz. Özetle, bulut sunucu teknolojisi birçok açıdan son derece işlevsel bir deneyim yaratıyor.

domain-indirim

Cloud Server ve VPS Arasındaki Fark Nedir?

Bir fiziksel sunucunun bünyesinde barındırdığı kaynakların sanallaştırılma yoluyla yazılım unsurları açısından çeşitli bölümlere ayrılması şeklinde tanımlanan VPS (Virtual Private Server), bir sanal sunucu türü olarak kabul ediliyor. VPS Sunucu istikrarlı organik trafiğe sahip küçük ve orta ölçekli web siteleri için ideal nitelikte. Bulut sunucu ile VPS Server arasında ise birkaç temel fark söz konusu.

bulut-bilisim-nedir

VPS Server üzerinde yer alan web siteleri birbirlerinin performansından etkileniyor. Fakat bulut sunucularda yapı gereği böyle bir etkilenme söz konusu değil zira bulut sunucu yönetimi bir web sitesinin içeriğinin birden fazla sunucuya dağıtılması yoluyla gerçekleştiriliyor. Öte yandan cloud teknolojisi, trafik dalgalanmalarının yaşandığı anlarda VPS’den daha verimli. Yine bulut sunucular VPS’ye oranla daha fazla esneklik sunuyor.

İki sistem arasındaki farkları ifade ederken yüksek miktarda depolama alanına ihtiyaç duyan ve uptime oranı yüksek olan web sitelerinin yönetiminde VPS sunucunun bulut sunucularla rekabet edebilmesi mümkün değil. Özetle hız, performans ve verimlilik açısından sorunsuz bir kullanıcı deneyimi yaşamak istiyorsanız, birçok farklı bağlamda önemli avantajlar ortaya koyan bulut servis sağlayıcı türlerine yönelmelisiniz.

domain-indirim
bulut-bilisim-avantajlari

Hosting Varken Neden Cloud Server Tercih Edilmeli?

Cloud server, web hosting hizmetine nazaran daha geniş kaynaklara sahip. Hosting hizmeti; bant genişliğidisk alanı ve depolama kapasitesi gibi alanlarda sunucuyu birden fazla kullanıcı için bölüştürüyorken cloud altyapısı tüm paydaşlar için ayrı sunucular oluşturuyor. Söz konusu durumda web sitenizin durumuna yansıyor. Ayrıca daha güvenli ve stabil bir hizmet almak için de bulut sunucuyu tercih etmelisiniz.

Bulut sunucu satın almak performansgüvenlikkoruma ve kapasite başlıklarının tamamında daha işlevsel bir kullanıcı deneyiminin kapılarını aralıyor. Web sitenizin organik trafiğinin yüksek, içerik hacminin geniş ve iş yükünün fazla olduğunu düşünüyorsanız, mutlaka sanal sunucu seçeneğini değerlendirmelisiniz. Zira doğru bulut sunucu seçimi web sitenizi sürdürülebilir şekilde yüksek performansa ulaştırabilir.

hosting-nedir

Bulut Sunucu Seçimi Yaparken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Bulut sunucu satın alırken öncelikle işletmenizin veya web sitenizin gereksinimlerini göz önünde bulundurmanız tavsiye ediliyor. İş yükünüzle ve organik trafiğinizle doğru orantılı olacak şekilde seçim yapmalısınız. Aksi takdirde tercih ettiğiniz cloud teknolojisi mevcut ihtiyaçlarınızı karşılamayabilir. Bu da performans, hız, kapasite, güvenlik, koruma ve maliyet açısından sorun yaşamanıza neden olabilir.

domain-indirim

Bilişim teknolojileri alanında güvenilir çözümler sunan Alastyr, 2018’de İzmir’in Bornova ilçesinde kurulan Alastyr Veri Merkezi aracılığıyla bulut sunucu da dahil olmak üzere birçok farklı servis ihtiyacını kullanıcılarla buluşturuyor. 30 Gbit/saniye internet erişim hızına sahip olan veri merkeziAlastyr cloud altyapısı sayesinde çevrim içi ortamda benzersiz hizmetler sunmayı başarıyor.

bulut-sunucu

Alastyr Teknoloji, domain (alan adı), web hosting, bulut sunucu (cloud server) ve veri merkezi hizmetleri ile siz de projelerinizi hayata geçirebilirsiniz. Hızlı, güvenli ve ekonomik web çözümlerimiz ile ihtiyacınız olan performansa sahip olun. Türkiye’nin en çok tavsiye edilen domain ve hosting firması Alastyr, güçlü teknoloji alt yapısı, en güncel yazılımları, 7/24 Türkçe Destek hizmeti ve 15 gün koşulsuz iade garantisi ile hizmet vermektedir.

Web projeleriniz için en uygun fiyatlarla alan adı sorgula. Bireysel ve kurumsal web projeleriniz için cloud sunucu satın al. Web sitelerinizi hızlı, güvenli ve yüksek performans ile yayınlayabileceğiniz hızlı ve kaliteli hosting paketine sahip ol. Kurumsal mail paketlerimiz ile de işletmeleriniz için yüksek disk kapasitesine sahip sınırsız e-posta hesapları oluşturun. SSL sertifikası ile sitenizin güvenliğini arttırın.

domain-indirim

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Google Analytics Nedir? Analytics Özellikleri ve Kurulumu

Captcha Nedir? WordPress Captcha Eklentileri