Core Web Vitals Nedir?

domain-indirim

Core web vitals, Google tarafından sunulan ve internetteki kullanıcı deneyimleri ile sitelerin açılış hızlarını kalite bakımından ölçülmesinde kullanılan temel metriklerin ölçümlemesinde kullanılan uygulamadır. Core web vitals 2021 yılının mayıs ayında algoritma ile birleşerek yerini alan CoreWeb vitals, söz konusu web sayfasının kalitesini ve açlık hızını sinyallere bağlı olarak ölçmekte olup aktif olarak kullanımı gerçekleşecek son derece önemli bir metriktir.

Core Web Vitals

Core Web Vitals, web sitelerinin sayfa üstü deneyim istatistikini göstermeye yaramasının yanı sıra 3 temel açılış hızı ve kullanıcı etkileşimi metriğinden oluşmaktadır. Bunlar; Cumulative Layout Shift (CLS), First Input Delay (FİD) ve Largest Contentful Paint (LCP)’dir. Diğer bir ifadeyle, Google tarafından sunulan sayfa üstü deneyimi, algoritmik bir biçimde skorlandırmada (ölçeklendirmede) kullanacağı kritik 3 metriğe Google Core Web Vitals ismi verilir.

domain-indirim

Core web vitals metriklerinin dışında mobil dost site yapısı, gezinme güvenliği gibi konularda sunduğu hizmetler önemini korumaya devam ederken 2021 yılının mayıs ayı itibariyle bu özelliklere ek olarak yeni sıralama faktörleri (LCP, CLS, FID) eklenmiştir.

Özetleyecek olursak; bir internet sayfasının kullanıcı deneyimi bakımından ne kadar iyi ve kötü olduğunu, ne derece iş yaptığını gösteren en temel metriklerdir. Web sitenin kullanıcı deneyimini iyileştirmek ve ileriye taşımak için odaklanılması gereken ilk konulardır diyebiliriz.

Google Core Web Vitals Nasıl Optimizasyon Yapılır?

Google core web vitals tarafından sunulan 3 farklı metrik ile optimizasyon işlemi yapılır.

domain-indirim
Google Core Web Vitals

LCP Optimizasyonu: LCP değerini optimize etmek için belli başlı işlemler şunlardır:

  • Web site içerisinde bulunan statik ve büyük elementleri CDN üzerinden servis etmek,
  • Paylaşımlı olmayan site veya sitelere has SSD’li sunucular kullanmak,
  • Web sitede yer alan CSS kodları ve javascript dosyalarının boyutlarının küçültülmesi,
  • Font, görsel ve preload edilen kaynakların boyutlarının küçültülmesi,
  • Web sitedeki harici kaynak olarak kullanılan 3. parti uygulamaya DNS-Prefetch veya Preconnect kullanarak erişim sağlamak,
  • Statik elementlerin yükleme süresinin kısaltılması için server side cache, browser side gibi uygulamaları kullanmak,
  • Web sitede ön oluşturma (Pre Render) ve sunucu taraflı oluşturma (Server Side Rendering) yapılarından birisini kullanarak Google coreweb vitals metriklerinden LCP değerlerini ciddi anlamda optimize edebilirsiniz.

FID Optimizasyonu: FID metrik optimizasyonu için aşağıdaki adımlara dikkat etmenizde fayda vardır:

  • Sitede kullanıma sunulmayan site içi 3. parti JS ve JS kodlarını Async/Defer olarak çalıştırabilirsiniz.
  • Reklamlara ait JS kodları, Yandex Isı izleme, 3. parti JS kodlarını (genel anlamda kullanımda olmayan) siteden kaldırabilirsiniz.
  • Sitenin ana işleyişini engelleyen 50 ms’den büyük JS kodlarının bölünmesine imkan tanıyarak doğru zamanlarda kullanabilirsiniz.

CLS Optimizasyonu: Core web vitals metriğinin sonuncusu olan CLS için optimizasyon şu şekildedir:

domain-indirim
hosting
  • Kullanıcıların yarattıkları etkileşim sonrasında genel kullanım performansını bozmayacak şekilde çalışan elementleri kontrol etmelisiniz.
  • Sayfada yer alan her ögenin ölçeklendirilmesini (size attribute) sağlamalısınız.
  • Sitede var olan bir içeriğin önüne başka bir içerik eklememelisiniz. (Örneğin, ziyaretçi bir içerik okurken önüne pop-up seçeceğini çıkarmamalısınız.)

Core Web Vitals Neden Önemlidir?

Google coreweb vitals, Google’ın önem verdiği kullanıcı deneyimini açılış noktasında ölçümlediği için kritik bir role sahip olduğundan web siteleri ve SEO piyasası bakımından son derece önemli bir yere sahiptir. Web vitals metriklerinin kritik bir şekilde karşımıza çıkmasının en temel sebebi, kullanıcılarına iyi bir açılış deneyimi sunmak isteyen web site tasarımcılarıdır. Bu metriklerin yaptıkları ölçümler sayesinde söz konusu sitelerin ne düzeyde olduğunun belirlenmesi sağlanır.

Core Web Vitals Nedir

Google ve Google uzmanlarının senelerdir söylediği ve asla söylemekten vazgeçmediği, slogan haline gelen “Google için değil kullanıcı için site / içerik oluşturun” ifadesi Google core web vitals metrikleri için tezahür niteliğindedir. Google’ın yıllardan beri var olan amaçlarından birisi, kullanıcı deneyimini ön plana çıkararak giriştiği BERT update, mobile first indexing vb. gibi yenilikler ile kullanıcılarına kısa zamanda maksimum verimi sağlamaktır.

Bu hedef doğrultusunda Google, kullanıcıların sayfa üstü deneyimlerinin yanı sıra web site hızının ölçümlenmesinde kullandığı yeni metrikler ile daha önceden kullandığı site deneyimleme ölçüm kriterleri olan site, mobil uyumluluk, sayfa güvenliği gibi konuları harmanlayarak yepyeni bir algoritmik sıralama faktörü yaratmıştır.

domain-indirim

Tüm bu anlatılanlar çerçevesinde 2021 mayıs ayı itibariyle Google core web vitals metrikleri SEO çalışmalarında ve algoritmik aktörlerin belirlenmesinde önemli kriterler olmakta, kullanıcı deneyiminin istatiksel bir biçimde ölçülerek somut veriler ışığında yansıtılmasını sağlamaktadır. Web vital ile alakalı akıldan çıkarılmaması gereken bir diğer konu da, Google herhangi bir web sayfasının sıralamasını belirlerken yaklaşık 200 algoritma ile birlikte çalışma gösterdiğidir. Söz konusu algoritmaya benzer önem seviyesine sahip olmakla birlikte Core web vitals de 200 algoritma metriğini bünyesinde barındırır.

CoreWeb-Vitals-ozellikleri

Ancak bilinmelidir ki; Google CoreWeb vitals, Google’ın 2021 yılında yoğunlukla kullandığı ve çok önem verdiği bir konu olmasının yanı sıra kullanıcı deneyimini en temel metrikler sayesinde somutlaştırması site geneline bağlıdır. Diğer bir ifadeyle sağlıklı bir site yapısı ya da SEO mevcut değilse core web vitals tek başına yetersiz kalacak ve kullanıcı deneyiminin istatistiksel verisini sizlere doğru bir şekilde sunamayacaktır. Bu sebeple core web vitals’in başarılı bir şekilde işleme alınması için SEO’nun diğer tüm faktör ve metriklerinden ön planda tutulması gerekmektedir.

Core Web Vitals Metrikleri Nelerdir?

Largest Contentful Paint (LCP): Türkçe anlamı boyanabilir en büyük içerik olan bu metrik türü, bir internet sayfası, kullanıcılar veya botlar nezdinde ziyaret edildiğinde yüklenilen en büyük boyanabilir içeriğin açılış süresini ölçen Google core web vitals metrik olarak tanımlanabilir. Söz konusu metrikle alakalı unutulmaması gereken en önemli konu; tanımda geçen açılış süresi ifadesi web sayfanın içerisinde ye alan büyük içeriğin kaç saniyede açıldığı değildir.

domain-indirim

Anlatılmak istenen boyanabilir en büyük içerik sayfasının açılış süresi içinde kaçıncı süre zarfında kullanıcıya görüntünün aktarıldığıdır. Özetle, bu metrikle yapılan ölçümlemelerde web sayfada bulunan en büyük boyutlu içeriğin, kaçıncı saniyede kullanıcılara görüntü sunduğu ölçülür.

CoreWeb-Vitals giris

First Input Delay (FID): Kullanıcı deneyiminin sunulması amacıyla gerçekleştirilen ve Google core web vitals metrikleri arasında yer alan FID; kullanıcıların yarattıkları etkileşime internet sitesinin verdiği tepkinin ölçüldüğü bir metrik türüdür. Diğer bir ifadeyle FID metriği sayesinde, kullanıcıların gerçekleştirdikleri etkileşim ile tarayıcının kullanıcıya tepki verme süresinin ölçümlenerek istatistiki veri haline getirilmesi işlemidir.

Söz konusu site kullanıcının etkileşimine verilebilecek en kısa sürede cevap vermesi halinde site görüntüsü kullanıcıya anında ulaşacak ve tarayıcı aynı ölçüde duyarlı (responsive) sayılmış olacaktır.

domain-indirim

Genellikle FID değerleri ve ilk görüntüleme değerleri ideal düzeyin üzerinde yer alan web sitelerinde kullanıcı deneyimi bir süreden sonra zayıflar, kullanıcılar siteden hızla uzaklaşır. Gereğinden yüksek boyutlu görsel kullanımı yapmak, javascript içerikleri bulunan ve söz konusu elementler konusunda zayıf kalan siteler; Google core vitals metriklerinden olan LCP ve FID değerlerinde çok ciddi sorunlar yaşarlar.

Cumulative Layout Shift (CLS): Web sayfaların site / sayfa üstü elementlerinin ne düzeyde stabil bir biçimde çalıştığını ölçen Google core web vitals metriğine verilen isimdir. CLS metriği sayesinde, web sayfasının herhangi bir bölümünde bulunan görselin açılış sonrası zıplama, görsel kayması veya yer değiştirmesi gibi durumların yaşanıp yaşanmadığını ölçmeye yaramaktadır.

Kullanıcıların web sayfa yüklendikten sonra kayan bir görsel nedeniyle bulundukları sayfadan uzaklaşmaları ya da yanlış tıklamalar yapmaları ciddi düzeyde negatif geri dönüşlere neden olacağından bu durum oldukça sıkıcıdır. Bu sebeple Google core web vitals metrikleri kapsamında site üstü kullanıcı deneyiminin ölçülerek istatistiki bir veri oluşturması, CLS metriği sayesinde mümkündür.

domain-indirim

Alastyr Teknoloji, domain (alan adı), web hosting, bulut sunucu (cloud server) ve veri merkezi hizmetleri ile siz de projelerinizi hayata geçirebilirsiniz. Hızlı, güvenli ve ekonomik web çözümlerimiz ile ihtiyacınız olan performansa sahip olun. Türkiye’nin en çok tavsiye edilen domain ve hosting firması Alastyr, güçlü teknoloji alt yapısı, en güncel yazılımları, 7/24 Türkçe Destek hizmeti ve 15 gün koşulsuz iade garantisi ile hizmet vermektedir.

Web projeleriniz için en uygun fiyatlarla domain satın al. Bireysel ve kurumsal web projeleriniz için bulut sunucu kirala. Web sitelerinizi hızlı, güvenli ve yüksek performans ile yayınlayabileceğiniz en iyi hosting paketine sahip ol.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Backend Developer Kimdir? Ne İş Yapar? Backend Developer Olmak

HTML Editör Nedir? En Popüler HTML Editorleri