Makale Başlıkları
Enformasyon toplumunun iletişim ihtiyaçlarının inanılmaz bir noktaya geldiği günümüzde kullanıcılar hız kadar güvenliğe de önem veriyor. Her an çevrim içi olabilme isteğini, güvenli bir iletişim ortamıyla desteklemek isteyen internet kullanıcıları, çeşitli yöntemlere başvuruyor. SSL sertifikası da internet deneyiminizi daha güvenli hâle getirmeye yarayan yöntemlerden biri olarak dikkat çekiyor.
SSL sertifikası oluşturma yolu da CSR koduna sahip olmaktan geçiyor. Web sitesi sahipleri açısından içeriklerin güvenliğinin sağlanmasına yardımcı olan ikili yapı, son kullanıcılar için de kişisel verilerinin korunduğu bir ağ yaratıyor. Zira veri hırsızlığı modern iletişim ortamının önemli sorunları arasında yer alıyor. İnternetin tüm paydaşları söz konusu hususun sorun teşkil etmemesi için gerekli tedbirleri alıyor.
CSR Kodu Nedir?
Bir dizi koddan oluşan ve web sitelerinin güvenliğini sağlamaya yarayan CSR (Certificate Signing Request), Sertifika İmzalama Talebi anlamına geliyor. Aslında söz konusu tanım “CSR nedir?” sorusuna yanıt vermenin en temel yollarından biri. Bir başka deyişle CSR, internet sunucusu tarafından oluşturulan özel bir kodu ifade ediyor. Kullanıcılar web sitelerine ait verilere CSR kodu içerisinde yer veriyor.
İnternet protokolünde yer alan tüm paydaşların ilgi alanına giren CSR, kullanıcı deneyimini güvenli kılmaya yarıyor. Tasarımdan, arama motoru optimizasyonuna varana kadar bir web sitesinin tüm unsurlarıyla ilgilenen kullanıcılar, güvenlik sertifikası konusunda daha titiz davranıyor. Web sitelerinin güvenliğini sağlayan SSL sertifikası oluşturabilmek için de CSR kodu almak gereklidir.
Günümüzde çevrim içi dünyanın tehditlere ne denli açık olduğu düşünüldüğünde SSL ve CSR iş birliğinin önemi daha iyi anlaşılıyor. Zira SSL sertifikası almanıza imkân tanıyan CSR, yazılım ve sunucu altyapısı açısından oldukça önemli bir gereksinimi karşılıyor. Söz konusu ortaklık web sitenizin daha güvenli hâle gelmesini kolaylaştırdığı gibi uzun vadede optimizasyon odaklı geliştirmelere de zemin hazırlıyor.
CSR kodunun çalışma mantığını en iyi şekilde anlamak ve sistemden en işlevsel şekilde yararlanabilmek için SSL sertifikasının ne olduğunu, ne işe yaradığını kavramak bir hayli mühim. Web 2.0 teknolojileri içerisinde varlığını sürdüren sitelerin güvenli bir ağ içerisinde yer almalarına katkıda bulunan SSL, birçok farklı fonksiyonel özelliği bünyesinde barındırıyor.
SSL Sertifikası Nedir?
SSL (Secure Sockets Layer), Türkçe ismiyle Güvenli Yuva Katmanı, web sitelerini çeşitli tehditlere karşı koruyan, dijital güvenlik sertifikası anlamına geliyor. İnternet ortamındaki tüm kullanıcıların detaylı şekilde bilmesi gereken sertifikalardan biri olan SSL, aslında bir şifreleme teknolojisi. Zira SSL, web sitenizin sunuculara gönderdiği verileri şifrelemeye yarıyor.
İlgili verileri şifrelemenin yanı sıra web sitenizin kimlik doğrulamasının yapılmasını da sağlayan SSL, elektronik bir şifre olarak da tanımlanabilir. SSL sertifikası ayrıca son kullanıcının etkileşime girdiği web sitesine kişisel bilgilerini gönderirken güvenli bir ağa sahip olmasına da imkân tanıyor. Korunaklı bir iletişim ortamı yaratan SSL sertifikası yükleyebilmek için ise CSR kodu oluşturmak son derece mühim.
Keza SSL satın almak için başvuru yaparken web sitenize ait tüm bilgiler CSR kodu vasıtasıyla tespit ediliyor ve inceleniyor. Başvuru sürecinin devamında, tercih ettiğiniz firma tarafından imzalanan SSL sertifikasıyla web sitenizi çok daha güvenli hâle getirebiliyorsunuz. Fakat öncelikle SSL’in ilk adımı olarak kabul edilen CSR kodu üretiminin detaylarını öğrenmeniz epey faydalı olabilir.
CSR oluşturma adımları ve söz konusu sürece dair tüm aşamaları gerçekleştirebilmek için hosting sağlayıcınız tarafından sunulan bir kontrol paneline sahip olmanız gerekiyor. Yönetici (admin, root) giriş hakkıyla kontrol paneline girdikten sonra CSR kodu üretmek için gerekli olan adımları uygulamaya başlayabilirsiniz. cPanel, Plesk Panel ve Apache Tomcat kullanıcıların büyük rağbet gösterdiği kontrol panelleri arasında öne çıkıyor.
CSR Kodu Ne İşe Yarar?
İnternet ortamında farklı kullanım amaçlarına yönelik çok sayıda web sitesi mevcut. Erişimin oldukça kolaylaştığı ve hızlı hâle geldiği ağ toplumunda, enformasyona ulaşma yollarının güvenliğine büyük önem veriliyor. Aslında “CSR kodu ne işe yarar?” sorusunun yanıtını da bu bağlamdan yola çıkarak vermek gerekiyor. Zira internetteki güvenliğiniz SSL sertifikası tarafından koruma altına alınıyor.
SSL sertifikası oluşturmanın yolu da “CSR kodu nasıl alınır?” veya CSR oluşturma adımları gibi konu başlıklarını detaylı şekilde ele almaktan geçiyor. Fakat öncelikle CSR’ın avantajlarından bahsetmek daha yararlı bir yaklaşım olabilir. CSR kodu temel olarak web sitesi sahiplerine güvenlik kodu temin etme kabiliyeti sunarken son kullanıcılar için de güvenli iletişim alanı ortaya koyuyor.
CSR kodunun yapısında SSL sertifikasının uygulanacağı sunucuya ve web sitenize ait veriler bulunuyor. Kod, tüm verileri tespit etme ve doğrulama işlemlerini oldukça hızlı ve verimli bir şekilde tamamlıyor. İnternetin tüm paydaşları için büyük öneme sahip olan güvenlik unsuru, web sitelerinin marka kimliklerinin desteklenmesini de sağlıyor.
Modern toplumdaki bilinçli internet kullanıcıları doğrulanmamış sertifika uyarısıyla karşılaştıkları web sitelerine girmek istemiyor veya girerken büyük tereddüt yaşıyor. CSR kodu aracılığıyla alınabilen SSL sertifikası söz konusu sorunun önüne geçiyor ve kullanıcı deneyimini bir seviye daha yukarı taşıyor. Bu açıdan bakıldığında CSR kodu alma ve CSR oluşturma adımları hakkındaki sürece hakim olmanın ne kadar önemli olduğu anlaşılıyor.
CSR Kodu Alma ve Oluşturma İşlemleri
CSR kodu alma sürecinin hatasız tamamlanması son derece önemli. CSR kodu oluşturmanızı sağlayan işlemler sunucudan sunucuya farklılık gösteriyor. Fakat hangi sunucuyu kullandığınız fark etmeksizin, önce sunucunuzda oturum açmanız gerekiyor. Yönetici girişi yaptıktan sonra sunucudaki arama çubuğuna SSL yazarak veya güvenlik bölümünden SSL sertifikasına tıklayarak işlemi başlatıyorsunuz.
Daha sonra farklı sunucularda farklı şekillerde ifade edilse de sertifika imzalama talebi anlamına gelen seçeneği bulmalısınız. İlgili bölümde sertifika oluşturma talebi seçeneğini işaretlemeniz CSR kodu almanızı sağlıyor. Gerekli alanlar eksiksiz şekilde doldurulduktan sonra CSR aracılığıyla sertifika talebinde bulunuluyor. Bu yolla kod alım süreci başarılı şekilde tamamlanıyor.
CSR Oluşturma Adımları
CSR oluşturma adımları işletim sistemi ve sunucuya uygun yöntemler tercih edildiğinde çok daha kolay hâle geliyor. Kullanıcıların ilk andan itibaren doğru yöntemi uygulamasını sağlayan sistemin işlevselliği için önce sunucu türünüzü bilmeniz gerekiyor. Zira SSL sertifikanızın türü sunucunuza bağlı olarak belirleniyor. Exchange Server, Cisco ve CentOS gibi SSL sertifikası türleri kullanıcı deneyiminin iyileştirilmesine yardımcı oluyor.
CSR kodu oluşturmak için önce sunucunuz tarafından sizinle paylaşılan panele giriş yapıyorsunuz. Giriş yaptıktan sonra SSL veya SSL/TLS şekliyle karşınıza çıkan seçeneğe tıklayıp devam ediyorsunuz. Karşınıza çıkan ekranda CSR’ı (sertifika imza talebi) seçip açılan penceredeki bilgileri eksiksiz şekilde dolduruyorsunuz. Bu aşamanın ardından CSR oluşturma işlemi tamamlanıyor ve CSR kodu size iletiliyor.
CSR Kodu İçin İstenen Bilgiler
CSR kodu için ilk olarak isim, soyisim veya şirket adı bölümlerini doldurmanız gerekiyor. İlgili bölümlere web sitenizin alan ismini ya da URL’yi girmelisiniz. Şirket adı veya organizasyon şeklinde ifade edilen bölüme şirketin yasal adı yazılıyor. Bireysel taleplerde ise talep sahibi kişinin adının girilmesi son derece önemli. Şehir, eyalet ve ülke bilgilerini de girmeniz gerektiğini unutmamalısınız.
Tüm alanları kısaltma kullanmadan doldurmalısınız. Ülke kodunu girerken de uluslararası standartlara uyumluluğu gözetmelisiniz. ISO (Uluslararası Standartlar Organizasyonu) tarafından belirlenen iki harfli ülke kodunu girmediğiniz takdirde işlem tamamlanmıyor. Hazırlanan CSR kodunu çevrim içi başvuru formuna kopyaladıktan sonra SSL sertifikası başvurunuz hazır hâle geliyor. Sunucudan sunucuya değişmekle birlikte, Türkçe karakter kullanımına dikkat etmeniz gerektiğini hatırlatmakta yarar var.
Alastyr Teknoloji, domain (alan adı), web hosting, bulut sunucu (cloud server) ve veri merkezi hizmetleri ile siz de projelerinizi hayata geçirebilirsiniz. Hızlı, güvenli ve ekonomik web çözümlerimiz ile ihtiyacınız olan performansa sahip olun. Türkiye’nin en çok tavsiye edilen domain ve hosting firması Alastyr, güçlü teknoloji alt yapısı, en güncel yazılımları, 7/24 Türkçe Destek hizmeti ve 15 gün koşulsuz iade garantisi ile hizmet vermektedir.
Web projeleriniz için en uygun fiyatlarla alan adı sorgula. Bireysel ve kurumsal web projeleriniz için cloud sunucu satın al. Web sitelerinizi hızlı, güvenli ve yüksek performans ile yayınlayabileceğiniz hızlı ve kaliteli hosting paketine sahip ol. Kurumsal mail paketlerimiz ile de işletmeleriniz için yüksek disk kapasitesine sahip sınırsız e-posta hesapları oluşturun. SSL sertifikası ile sitenizin güvenliğini arttırın.