Makale Başlıkları
Daha Hızlı WordPress için WP-Cron Nasıl Devre Dışı Bırakılır? CRON işleri, WordPress sitenizdeki periyodik sabit zamanlarda, tarihlerde veya aralıklarla görevleri zamanlamak için kullanılır. Bazı WordPress cron işi örnekleri, yayınlanacak bir gönderi zamanlamayı, güncellemeleri denetlemeyi veya önceden tanımlanmış bir zamanlamaya göre çalışan bir yedekleme eklentisini içerebilir.
WordPress’te bu, bir sistem cronunu simüle etmek için kullanılan WP-Cron tarafından gerçekleştirilir. Ancak, sitenize gelen trafik miktarına bağlı olarak, yerleşik cron işleyicisini kullanmak aslında sayfa yükleme sürenizi etkilemeye başlayabilir. Bugün size WP-Cron’u wp-cron.php nasıl devre dışı bırakacağınızı ve bunun yerine daha iyi performans için bir sistem cronunu kontrol paneli üzerinde nasıl kullanacağınızı anlatacağız.
WP-Cron ile Performans Sorunları
Son zamanlarda sunucularımız üzerinde aşırı kaynak kullanımı yaptığını gözlediğimiz WordPress tabanlı web siteleriyle uğraştık. Bu nedenle, WordPress yerleşik Cron işleyicisi: WP-Cron ile ilgili pek çok performans sorunu gördük. Öncelikle, WP-Cron’un gerçek bir cron işi olmadığını anlamak önemlidir, sadece WordPress’in bir sistem cronunun ne yaptığını taklit etmek için yarattığı şeydir.
WP-Cron sürekli çalışmıyor. Siteye bazen bir istek gelebilir, siteye gelen istek ile birlikte WordPress wp-cron’u çalıştırır, ancak cron çalışanı beklemek zorunda kalır ve bu nedenle işlem sonlanmayabilir.
WP-Cron’u devre dışı bırakmak ve bunun yerine sistem cronunu kullanmak daha iyi bir yaklaşımdır.
WP-Cron Nasıl Devre Dışı Bırakılır?
WP-Cron’u devre dışı bırakmak için, düzenlemeyi wp-config.php dosyası içerisinde gerçekleştirmeli ve aşağıdaki kod parçacığını eklemelisiniz. Düzenlemeniz doğrultusunda sayfa yüklendiğinde wp-cron.php çalışmasını engelleyecektir.
define('DISABLE_WP_CRON', true);

Sistem Cronu Nasıl Programlanır?
Eğer bir önceki aşamayı gerçekleştirdiniz ve WP-Cron’u devredışı bıraktıysanız, sunucunuzdan wp-cron.php için zamanlama yapmanız gerekecektir . Müthiş haber şu ki, bu işlemi nasıl gerçekleştirebileceğinizi sizler için anlattık.
• Dikkat etmeniz gereken alan, Alastyr’dan satın almış olduğunuz hosting paketi için cron girdisi için tanımlayabileceğiniz minimum süredir.
Cron girdileri bireysel hosting hizmetinde minimum 30, reseller hesapları için 20, kurumsal hosting hesapları için ise 10 dakikada bir ayarlanabilir. Belirtilen limitler haricinde yapılan cron girdileri bilgi verilmeden silinebilir.
cPanel’de Cron Job Nasıl Oluşturulur?
Eğer web siteniz cPanel kontrol paneline sahip bir sunucuda barınıyorsa, kontrol panellerinden bir sistem cronunu kolayca oluşturabilirsiniz.
NOT: Önce yukarıdaki varsayılan WP-Cron’u devre dışı bıraktığınızdan emin olun.
1. Aşama

CPanel’e giriş yapın. Advanced bölümündeki, Cron Jobs’a tıklayın.
2. Aşama
Yeni Cron İşi Ekleme bölümünde, saatte iki kez veya haftada bir kez olmak üzere önceden tanımlanmış çok sayıda farklı program arasından seçim yapabilirsiniz. Alastyr’da da olduğu gibi, diğer tüm hosting sağlayıcılarında büyük olasılıkla cron işlerinin yürütülmesine ne sıklıkta izin vereceği konusunda bir sınırı vardır. Aşağıdaki görselde, bireysel hosting hizmetlerimizde minimum 30 dakikada bir cron çalıştırabilecekleri şekilde ayarladık.

3. Aşama
Aşağıdaki komutu ekleyin. https://alanadi.com bölümünü kendi etki alanı adınızla değiştirin. Bu komut, barındırma sisteminizin yapılandırmasına bağlı olarak biraz değişebilir. Ardından “Add New Cron Job” seçeneğini tıklayın.
wget -q -O - https://alanadi.com/wp-cron.php?doing_wp_cron >/dev/null 2>&1

“>/dev/null 2>&1” Komut parçası yukarıdaki e-posta bildirimlerini devre dışı bırakır.
Eğer sunucunuzda cron işleri ayarlamaktan memnun değilseniz veya daha farklı bir çözüm arıyorsanız, EasyCron gibi bir hizmet sağlayıcıları ile de cron işleriniz için çözüm üretebilirsiniz.
Değerli bilgilendirmeniz için teşekkürler. Bununla ilgili tek bulduğum kaynak siz oldunuz.