Makale Başlıkları
Datacenter Nedir?
İnternet üzerinde yapılan her eylem, doğrudan bir datacenter’a bağlıdır. Bu nedenle hem kullanıcıların hem de web sitesi sahiplerinin datacenter nedir ve ne işe yarar gibi soruların cevaplarını bilmesi gerekir. Veri Merkezi ya da diğer bir deyişle datacenter aslında birer sistem odası olarak düşünebilir. Bünyesinde web siteleri, host ve hosting firmaları bulunur.
Yüksek teknoloji kalitesi sağlanan veri merkezi depoları, verilerin depolandığı ve güvenlik açısından korunduğu sunuculardır. Mobil siteler, sosyal medya siteleri, e-ticaret siteleri, forum siteleri ile haber siteleri gibi daha pek çok site bu datacenter odalarında barındırılır. Datacenter’lar hem kendi web sitelerini hem de diğer firmaların sitelerini ücret karşılığında barındırabilir.
Veri Merkezi Özellikleri Nelerdir?
Datacenter’ların en birincil özelliği verilerin depolanması, organize edilerek kullanılması ve düzenli aralıklar ile yedeklenmesinin sağlanarak korunmasına imkân sağlamasıdır. Datacenter özellikleri gereği barındırdıkları sunucuların problemsiz şekilde çalışmasını sağlamalıdır. Datacenter’lar paylaşımlı ya da paylaşımsız olarak sınıflanabilir. Örneğin, paylaşımlı olanlar barındırma hizmeti için kurulmuştur. Paylaşımsız olanlar ise tek bir siteye aittir ve başka bir sunucu barındırmazlar.
Google ya da Facebook gibi dünya devlerine ait web sitelerinin tüm verileri paylaşımsız datacenter kullanır. Bu tür veri merkezleri başka bir sunucuya yer vermez ve girişler sadece izin protokolleri ile mümkündür. Paylaşımlı datacenter’lar ise nispeten daha masrafsız olanlardır. Web sitelerinin sunucularını belirli bir ücret karşılığında bünyesinde barındırır.
Datacenter Sertifikaları Nelerdir?
Neden datacenter kullanılmalı diye merak edenler bu tür veri merkezlerini sadece gelişmiş bilgisayarların olduğu bir yer olarak düşünse de aslında bu alanların sahip olması gereken standartlar ve sertifikalar mevcuttur. Barındırdığı web sunucuları için kesintisiz hizmet verme zorunluluğu olan altyapı için uluslararası Tier Sınıflandırma Sistemi kullanılarak denetleme yapılır.
Datacenter standartları olarak da bilinen Tier standartlarının amacı, veri merkezinin altyapısına ait yatırımları, enerji sağlama potansiyelini, iklimlendirme, ortam izleme, yangından koruma, güvenlik ve kablolama gibi pek çok sistemi sürdürülebilir bir seviyede tutmaktır. Bu nedenle de veri merkezlerine ait maliyet hesapları ile güvenlik seviyeleri Tier seviyelerine göre değişiklik gösterir.
TIER I Sertifikası
Bilgi teknolojileri sistemleri için çalışma ortamlarından ayrıştırılan, çok büyük öneme sahip olmayan rezerve odalar için temel kapasite bileşenlerini tanımlar. Odalar, sistemi anlık ya da kısa süreli enerji kesintileri ile dalgalanmalardan korumak amacıyla motor jeneratörü (UPS) ile desteklenir. Uzun süreli elektrik kesintilerinde ise UPS’e enerji iletimini sağlamak için bir adet jeneratör kullanılır.
Bu tür sistemlerde altyapının yedeklenmesi söz konusu değildir. Bu nedenle plânlı bir çalışma yapılacağı zaman sistemin daha önceden güvenli şekilde kapatılması gerekir. Aksi halde plânsız kesintilerde bilgisayar sistemlerinin de kesintiye uğraması söz konusu olabilir. Böyle bir durumla karşılaşmamak için hiçbir zaman kapanmayan soğutma ekipmanı ile BT fonksiyonlarını olası kesintilerden koruyacak özel jeneratörler kullanılmalıdır.
TIER II Sertifikası
Tier I’e ek olarak sistem kesintilerini önlemek amacıyla enerji ve soğutma sistemlerinin yedekli olarak çalıştığı alanlardır. Bu sayede bakım zamanları geldiğinde bilgisayar sistemleri etkilenmeden gerekli işlemler yapılabilir. Tier II sistemlerinin tek dezavantajı enerji dağıtımlarının tek kanaldan yapılmasıdır. Enerji dağıtımında oluşan herhangi bir sorun tüm sistemi etkileyebileceğinden daima kesintisiz güç kaynağı, soğutucular ve motor jeneratörleri kullanılır.
Tier III Sertifikası
Veri merkezi altyapısı senkronize bakım yapabiliyorsa Tier III standartlarına sahiptir. Bu tür merkezler kullanılan ekipmanlarının bakımı ve değişimi sırasında herhangi bir kesintiye neden olmayan sistemlere sahiptir. Sistemin devam edebilmesi için gerekli olan enerji, yedekli dağıtım kanalları ile otomatik enerji transferi yapan özel anahtarlar yardımıyla dağıtılır. Bilgisayar bileşenleri birden fazla bağlantıyla bağlı olduğundan sistem aksaklıktan etkilenmez.
Alastyr Veri Merkezi | %99,9 Uptime
Alastyr Veri Merkezi, 2018 yılında Izmir’in Bornova ilçesinde M.T.K. Sitesi içerisinde kurulmuştur. 2 MegaWatt’lık özel trafoya sahip, 4 Farklı IIS ile 40 GBit Hat ve aynı zamanda İzmir merkezinden 100 Metre yüksekte bulunmamız olası sel veya su baskınlarına karşı avantaj oluşturmaktadır. Veri Merkezimizi Hizmetlerimiz
Tier IV Sertifikası
Tier IV datacenter’larda tüm altyapı hata toleransı özelliğine göre tasarlanır. Diğer bir deyişle, tüm Tier seviyelerini kapsamasının yanında hata toleransının en yüksek şekilde plânlanmasıyla elde edilen seviyedir. Datacenter hizmetleri birden fazla enerji üreticisinden alınan yedekli enerji yardımıyla temin edilir. Fiziksel olarak birbirinden ayrı olan sistemlerin kendi içinde yedeği yapılır ve yine birden fazla bağlantıyla korunur.
Tier IV veri merkezlerinde yedeklenen tüm sistemler arasındaki geçişler otomatik olarak yapılır. Ancak bu tür veri merkezleri çok yüksek yatırımlar gerektirdiği için genellikle üst düzey işlem yapan sunucular tarafından tercih edilir. “Hangi datacenter ve sertifika bana uygun?” diye merak ediyorsanız, sitenizin sahip olduğu işlem seviyenize ve belirli periyottaki trafiğinize göre karar verebilirsiniz.
Teknoloji Nedir? Geleceğin Teknolojileri
Teknoloji, günlük hayatta sıklıkla başvurulan bilgi, gelişim, yöntem ve tekniklerin bütününe karşılık geliyor. İnsan hayatını kolaylaştırmak için icat edilen yenilikçi… Devamını Okuyunuz…
Datacenter Teknoloji Altyapısı
Datacenter seçimi yaparak sunucunuzu barındırmak ya da ayrı bir sunucu kiralamak isterseniz, bakmanız gereken temel özellikler datacenter’ın teknoloji altyapısı olmalıdır. Şayet herhangi bir kesinti ile oluşacak itibar veya gelir kaybı, işletmeniz için olumsuz bir etki oluşturabilir. Buna göre bir datacenter’ın etkin çalışma performansı ve devamlılığı için olması gerekenler şunlardır:
Datacenter Enerji Alt Yapısı
Datacenter’lar orta gerilim enerji hattından iletilen elektrik gücünü kullanan ve şehir elektrik hattından bağımsız olarak çalışan merkezlerdir. Paylaşımsız ve fizikî olarak korunaklı trafolar aracılığıyla taşınan elektrik enerjisi UPS’lere iletilir. Ayrıca datacenter’lar özel havalandırma şartlarına sahip yer altında bulunan yedek jeneratör enerjisine de sahiptir. Herhangi bir kesinti meydana geldiğinde bu jeneratörler çalışarak sistem hatalarının önüne geçer.
Datacenter’ların elektrik enerjisi ihtiyacı özel olduğundan herhangi bir dalgalanma olmaması adına yedek UPS sistemi devreye girer. Jeneratörlerden gelen enerji özel denetim bilgisayarları ile izlenir ve güç kaynağına filtrelenerek iletilir. Yedek UPS sistemi tüm enerji yükünü online olarak takip ettiğinden, sadece sistemin gerek duyduğu enerji filtrelenerek aktarılır.
İklimlendirme
Datacenter’lar özel iklimlendirme sistemlerinin yoğun şekilde kullanıldığı alanlardır. Sunuculara iletilen sıcaklık seviyesi 14 ile 16 derece arasında sabit tutulurken, oda sıcaklığında istenilen seviye 20-24 derece arasıdır. Aşırı işleme maruz kalan sunucuların ısınması sonucu donanımsal arıza meydana gelebileceğinden her daim yeteri kadar soğutulması gerekir. Ayrıca her datacenter’da en az 1 tane de yedek klima bulunması gerekir.
Geniş Bant İnternet
Datacenter seçimi yapılırken göz önüne alınması gereken en önemli kriterlerden biri de geniş bant internet ve ağ özellikleridir. Yer altından gelen yedek fiber hatlar fiziksel olarak korunmalı ve sistemle ortak hazırlanan network hattına ulaşmalıdır. Ayrıca bu hat üzerinde yer alan tüm portlar V-lan olarak ayrılmalıdır.
Datacenter network kablolama sistemi özel tip kablolar ile yapılmalı ve kusursuz bir tasarıma sahip olmalıdır. Kullanılan bakır kablo demetleriyle diğer fiber optik kabloların zarar görmemesi için özel bağ yapıları tercih edilmelidir. Tüm internet ağı işinde uzman teknik servis tarafından sürekli izlenmeli ve herhangi bir problemle karşılaşılması durumunda ilk müdahale yine teknik servis tarafından hızla yapılmalıdır.
Fiziksel Güvenlik
Datacenter içerisinde bulunan tüm sistem ve kabloların güvenlik kameraları ile her geçiş noktasında izlenmesi gerekir. Bunun yanı sıra muhtemel yangın durumlarına karşı alarm kurulması ile söndürme sisteminin her an hazır durumda olması gerekir. Veri güvenliğinin sağlanması için datacenter’lar binanın en zor erişilen yerine kurulmalı ve datacenter güvenlik durumu her bir giriş kapısında daha da artırılmalıdır.
Sunucu Yedeklilik
Datacenter içerisindeki sistemler daima arıza yapabilecek potansiyele sahiptir. Bu nedenle N+1 adı verilen en az 1 adet yedeğin daima sistemde bulundurulması gerekir. Özellikle tamir edilmesi zaman alan jeneratörlerin yedeği olmalı, bakım ve testleri düzenli şekilde yapılmalıdır. Benzer şekilde UPS gibi akü bulunduran sistemler kullanılmasa dahi bakımdan geçirilmeli ve yedeklenmelidir.
Alastyr Teknoloji, domain (alan adı), web hosting, bulut sunucu (cloud server) ve veri merkezi hizmetleri ile siz de projelerinizi hayata geçirebilirsiniz. Hızlı, güvenli ve ekonomik web çözümlerimiz ile ihtiyacınız olan performansa sahip olun. Türkiye’nin en çok tavsiye edilen domain ve hosting firması Alastyr, güçlü teknoloji alt yapısı, en güncel yazılımları, 7/24 Türkçe Destek hizmeti ve 15 gün koşulsuz iade garantisi ile hizmet vermektedir.
Web projeleriniz için en uygun fiyatlarla alan adı al. Bireysel ve kurumsal web projeleriniz için cloud sunucu satın al. Web sitelerinizi hızlı, güvenli ve yüksek performans ile yayınlayabileceğiniz hızlı ve kaliteli hosting paketine sahip ol. Kurumsal mail paketlerimiz ile de işletmeleriniz için yüksek disk kapasitesine sahip sınırsız e-posta hesapları oluşturun. Ekonomik fiyatları ile Ucuz Hosting paketlerimize göz atın.