Domain Yönetimi | Alan Adı Yönetiminde Kullanılan Tüm Özellikler

domain-indirim

Domain yönetimi için bir çok özellik bulunmaktadır. Bu özelliklerin yönetimi ücretli ve ücretsiz olarak firmalar göre değişkenlik gösterir. Alan adı yönetimi için kullanabileceğiniz özellikleri sizler için derledik. Whois gizleme, DNS yönetimi, MX kayıtları, domain transfer kodu oluşturma ve daha bir çok özelliğe yazımızdan göz atabilirsiniz.

Domain yönetimi

İnternet ortamının gün geçtikçe değişmesi ve gelişmesiyle birlikte, daha önceden yapılan tüm işlemlerin sanal ortamlarda, bilgisayarlar üzerinden yapılması kişileri ya da işletmeleri bu alanlara yönelik çalışmalar yapmaya zorlamaktadır. Bu nedenle işletmeler, domain nedir ne işe yarar gibi sorulara yanıt bulmak amacıyla çeşitli araştırmalar yapmaktadır.  

Domain Nedir? 

Domain nedir sorusuna verilebilecek en güzel yanıt, web siteleri için seçilen isimlendirme yöntemidir. Diğer bir ifade ile domain, akılda kalması zor olan IP adreslerinin yerine kullanılması için web site sunucuları tarafından geliştirilen bir yöntemdir. Web site için seçilen ismin “.com, .org ya da .net” gibi bir uzantı ile kullanılmasına alan adı (domain) denilmektedir. 

domain-indirim

Domain yönetimi için kullanılabilecek en doğru ifadelerden biri de şüphesiz ki ” site adı ve site adresi” şeklinde yapılan ifadeler olmakla birlikte, web siteyi ziyaret edecek kullanıcılar alan adı (domain) sayesinde web sayfasına ulaşım sağlayacaklardır. İki ayrı internet sitesinin aynı domain üzerine kurulması mümkün değildir.  

domain nedir

Parmak izine benzetilen domain yönetimi, benzersiz bir yapıya sahip olmakla birlikte; hatırlanması zor ve uzun olan IP (Internet Protocol Adress) numarasına denk gelmektedir. Diğer bir ifadeyle; alan adı var olmasaydı Google’a ulaşabilmek için adres çubuğuna “46.323.911.525 “gibi akılda tutulması zor olan farklı sayı kombinasyonları yazılması gerekmekteydi.  

300 milyondan fazla alan adını, milyarlarca web site kullanıcına bağlayan DNS sistemi sayesinde; tarayıcıya girilen domain, gidilmesi istenen web sitesinin IP adresine dönüştürülmektedir. Domain yönetimi sayesinde web site ziyaretçilerinin kullanmış olduğu bilgisayarlar, internet sayfalarına ait verilerin depolandığı sunucuya ulaşabilmeyi mümkün kılmaktadır. Aslında birçok adımdan geçen bu işlem, teknolojinin gelişmesiyle birlikte birkaç milisaniyede gerçekleşmektedir.  

Domain Whois Gizleme Nedir? 

Sanal platformların tüm insanlara açık olması nedeniyle son zamanlarda domain whois gizleme nedir sorusu gündemdedir. Alan adı kayıt bilgilerinin3. Kişiler tarafından görülmemesi için domain tarafından whois gizleme hizmeti kullanıcılara sunulmaktadır. Alan adı satın alma işlemi gerçekleşirken ad, soyad, adres ve telefon bilgilerinin bu hizmeti sağlayan şirket tarafından bilinmesi gerekir.  

domain-indirim
hosting
whois gizleme

Verilen bilgiler, whois sorgulaması yapıldığında tüm insanlara açık olarak görülmektedir. İşletmelere sunulan bu kişisel bilgileri gizleyebilmek için, alan adı whois koruma hizmetinden yararlanabilmek mümkündür. Domain whois gizlemek domain adının alındığı firmanın kontrol paneli üzerinden gerçekleştirilebilmektedir.  Whois gizleme işleminin tamamlanmasının ardından sorgulama yapılarak bilgilerin eksiksiz bir şekilde gizlenip gizlenmediği kontrol edilebilmektedir.  

Domain Yönlendirme Ne İşe Yarar? 

Domain yönlendirmek, siteye giriş sağlayan ziyaretçileri bir internet sayfasından başka bir internet sayfasına otomatik olarak yönlendirmek anlamına gelmektedir. Hem arama motorlarını hem de kullanıcıları başlangıçta istenilen URL’den çok farklı bir URL’ye yönlendirmeyi sağlayan domain yönlendirme işlemidir. Bağlantı linklerini yönlendirilen sayfaya kalıcı bir şekilde yönlendirilebilmesi, 301 yönlendirmesi sayesinde mümkün olmaktadır.  

alan adı yönlendirme

Domain yönetimi ne işe yarar sorusu 301 yönlendirmesi için cevaplandırıldığında; arama motorlarında bulunan bir URLden farklı bir URLye geçiş yapılma işlemi olarak tanımlanabilmektedir. Google gibi arama motorlarına yeni domainin yer alacağı sayfanın entegre edilmesi halinde; Google artık URL1’i, URL2 olarak algılayacak ve URL1 de bulunan bütün bağlantı eşitliğini URL2de taramaya devam edecektir.  

domain-indirim

Domain Park Sayfası Nedir? 

Park sayfası nedir sorusu, alan adı işlemlerinde sıklıkla araştırılan bir konu olmasıyla birlikte web sitesi sahibine gelir sağlaması amacı ile elde tutulan sayfalar olarak yanıt bulmaktadır. Diğer bir adı Domain Parking olan bu sayfalar, aslında gerçek anlamda kullanılmayan ve bu domain adıyla gelir elde edilmesini sağlayan bir işlemdir.  

Domain yönetimi alanında park etme işleminin birkaç nedeni bulunmaktadır. Bu nedenler;   

  • İlerleyen zamanlarda hayata geçirilmesi planlanan projeler için alınan domain park edilebilmektedir. 
  • Gerçekleştirilmesi planlanan projelerin yapım aşamasında olduğunu göstermek için kullanılabilir.  
  • Domain yönetimi işleminden gelir elde etmek için park etme işlemi gerçekleştirilebilir. 

Yapım Aşamasında Sayfası 

İnternet sitesinin yapılması ya da kodların siteye entegre edilmesi aşamasında olunduğunu belirtmek için kullanılan ve çoğunlukla bir sayfadan oluşabilen küçük çaplı web sitelere yapım aşamasında sayfası denilmektedir. Web sitesinin yapımı ya da bakımı esnasında boş kalmayıp ziyaretçi kaybetmemesi adına;web site yapım aşamasındadırsayfası eklemek, kullanıcıların bilgilenmesine olanak tanımaktadır.  

domain-indirim
yapım aşamasında sayfası

Yapım aşasında sayfası HTML ise, web sitesi bakıma alınacağı zaman; hazır olarak bulunan bu html sayfası sunucunun ana dizinine gönderilerek dosyaların aktif hale getirilmesi amaçlanmaktadır. Site sadece bakıma alındığında değil tasarımı henüz tamamlanmamış yeni kurulan web sitelerinde de bilgi verici olması için bu yazı yayınlanır.   

Domain yönetimi yapım aşamasında, sitede olması gerekenler şunlardır;  

  • Siteyi ziyaret eden kullanıcının web site sahibine ulaşmasını sağlayacak bir iletişim adresi 
  • Eğer kullanılacaksa göze batmayan güzel bir görsel  
  • Siteye giriş yapan ziyaretçilerin not bırakmaları isteniyorsa, doldurulabilecek bir iletişim formu 
  • Sitenin açılacağı zamanı gösteren geri sayım sayacı

MX Kaydı  

Domain yönetimi işleminde MX kaydı, web sitenin alan adına ait olan mail adreslerinin çalıştığı mail sunucularını destekleyen bir DNS kaydıolarak tanımlanmaktadır.  Mail Exchanger olarak da bilinen bu MX kaydı işlemi, mevcut bulunan DNS sunucularının üzerine yazılmakta olup yine bu DNS sunucusundan yanıt alma işlemini gerçekleştirmektedir.  

domain-indirim

MX kaydı, domain adına hizmet eden birden çok mail sunucusu ile kullanıldığı takdirde, öncelikleri belirleyerek birden fazla tanımlama yapabilmektedir. E-mail adresinden bir e-posta gönderildiğinde, site öncelikle MX kaydına bakmakta ve ilk sırada bulunan sunucudan yanıt geldiğinde gönderilen bu e-postanın belirlenen sunucu üzerinden gönderimini sağlanacaktır. E-posta gönderimi sağlanmadıysa domain yönetimi, MX sunucusundan cevap alamamış demektir.  

mx kaydı nedir

A Kaydı  

Hosting işlemlerinde sıklıkla kullanılan kayıt türlerinden biri olan A kaydı,alan adına bağlıolarak bir alt domainin bağlanacağı IP adresine yönlendirilme bilgisini gösteren bir kayıt türüdür. A kaydı; mail gönderilmek istenmesi, bir web sitesine giriş yapılma işleminin sağlanması ya da dosya indirmek istenmesi gibi, sanal ortamda gerçekleştirilebilecek tüm işlemlerde kullanılmaktadır.   

 A kaydı, en çok kullanılan kayıt türü olmakla birlikte domaine bağlı “www” alt domainin internet sitesinde bulunan sunuculara iletilmesinde kullanılır. A kaydı ekleme; müşteri panelinden DNS ayarları bölümündeki kayıt ekle butonu ile sağlanabilmektedir. Kayıt türünün A kaydı olarak seçilmesi gerekmekte olup alan adı kısmına domain yönetimi işleminde kullanılan ön ek yazılarak işlem tamamlanır.  

domain-indirim
a kaydı ne işe yarar

Alan Adı Transfer Kilidi 

Alan adının, bir başka web sitesine transfer edilmesine karşı oluşturulan bir önlem olarak nitelendirilen bu kilit; aktif konumda iken başka alan adı sunucusunun transfer edilmemesini mümkün kılmaktadır. Transfer kilidi, transfer yapılacağı anda açılması gerekmekte olup, açılmaması halinde domain yönetimi işlemi gereğince transfer işleminin gerçekleşmesi mümkün olmayacaktır.  

Transfer Kodu (EPP Kodu) 

Alan adı işlemlerinde oldukça yaygın bir biçimde kullanılan ve güvenlik amacı ile oluşturulan bu koda Transfer Kodu (EPP kodu) denilmektedir. Bir işletmenin ya da bir kuruluşun domain yönetimi işleminde bulunan adı başka bir kuruluşa transfer edilmek istendiğinde bu kodun kullanılması gerekmektedir. Bu kodun olmaması durumunda bir firmadan başka bir firmaya alan adı transfer işlemi gerçekleştirilmesi mümkün olmamaktadır. 

domain transferi

Alan adı kaydını yapan firmalar tarafından sorunsuz bir biçimde web site sahibine sağlanan bu EPP kodumüşteri paneli üzerinden de alınabilmektedir.  Alan adında .tr uzantısıbulunanların transfer işlemi, bu kod ile sağlanmamakla birlikte; matbu evrak formuile yapılmaktadır. Formun doldurulup gönderilmesi işleminden sonra transfer durumu, 1 ila 3 gün arasında gerçekleşmektedir.

domain-indirim

Alastyr Teknoloji, domain (alan adı), web hosting, bulut sunucu (cloud server) ve veri merkezi hizmetleri ile siz de projelerinizi hayata geçirebilirsiniz. Hızlı, güvenli ve ekonomik web çözümlerimiz ile ihtiyacınız olan performansa sahip olun. Türkiye’nin en çok tavsiye edilen domain ve hosting firması Alastyr, güçlü teknoloji alt yapısı, en güncel yazılımları, 7/24 Türkçe Destek hizmeti ve 15 gün koşulsuz iade garantisi ile hizmet vermektedir.

Web projeleriniz için en uygun fiyatlarla domain kaydet. Bireysel ve kurumsal web projeleriniz için cloud server kirala. Web sitelerinizi hızlı, güvenli ve yüksek performans ile yayınlayabileceğiniz kaliteli hosting paketine sahip ol. Kurumsal mail paketlerimiz ile de işletmeleriniz için yüksek disk kapasitesine sahip sınırsız e-posta hesapları oluşturun.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hosting’de Bayram İndirimi Başladı! %50’ye varan İndirimleri Kaçırma

Modem Şifresi Değiştirme | Modem Wifi Şifresi Nasıl Değişir?