Firewall Nedir? Firewall Cihazı Nasıl Çalışır? Güvenlik Duvarı Ayarları

domain-indirim

Firewall (Güvenlik Duvarı) Nedir?

İnternet ve dijital dünyada işlem yapan çoğu kişi firewall terimini duymuş olabilir. Dijital dünya içerisinde yapılan işlemleri en temelde, daha güvenli hale getirmek için oluşturulmuş olan bu sistem, kullanıcılara çeşitli avantajlar sunar. Güvenlik duvarı hakkında daha fazla bilgiye sahip olarak güvenliğinizi artırmak ve dijital dünya içerisinde işlemlerinizi daha güvenli bir şekilde gerçekleştirebilmek için yazımıza göz atabilirsiniz.

guvenlik-duvari

Firewall kelimesi Türkçeye güvenlik duvarı olarak geçmiştir. Firewall temel olarak bilgisayarınızdaki gelen ve giden ağ trafiğini izlemekle sorumludur. Bu uygulama kötü amaçlı yazılım ve virüslerin, sisteminiz içerisine izinsiz bir şekilde girmelerini otomatik şekilde engeller. En basit şekilde Firewall, dijital dünya içerisinde en önemli görevlerden birisini yerine getiren bir güvenlik çözümü olarak tanımlanabilir.

Firewall Neden Önemlidir?

Firewall yazılımının asıl amacı, ağ bağlantısı üzerinden gelebilecek zararlı yazılımları dışarıda tutarak, güvenli bir ağ trafiği oluşturmak denilebilir. Bu yazılım özellikle bilgisayar korsanlığına karşı oldukça önemli bir yere sahip. Bilgisayar korsanları sisteminize sızarak kişisel verilerinizi ve önemli hesap bilgilerinizi çalabilir. Bu yazılımı kullanarak bu bilgisayar korsanlarına karşı da önemli bir savunma yapmış olursunuz.

domain-indirim
firewall-nedir

Etkili ağ güvenliği sağlayan yazılım, tehdit içeren uygulama ve benzeri yazılımları henüz bilgisayara dahi ulaşamadan engeller. Yetkisiz tüm erişimleri engellemek için geliştirilen bu güvenlik duvarı, kaynağı belirli olmayan tüm tehdit unsurlarından bilgisayar sisteminizi başarı ile korur. Bu noktada güvenlik duvarı diye tabir edilen Firewall’un, antivirüs programları ile aynı yazılım olduğunu düşünmemek gerekir.

Firewall yazılımı, bilgisayarınıza indirilmiş olan veya sonradan takılan depolama cihazları ile aktarılan verilerin içeriğinin kötü amaçlı olup olmadığını kontrol etmez. Bu yazılım sadece kötü niyetli görülen ağ trafiklerini otomatik bir komut ile engeller. Bu şekilde internet kullanıcıları daha büyük sorunlara yol açacak olan trafik tehditlerinden korunur. Diğer yollarla gelen veriyi taramak için antivirüs programları kullanılır.

firewall-guvenlik-duvari

Güvenlik duvarı konusunda dikkat edilmesi gereken bir nokta da rutin kontroller yapmaktır. Firewall ayarları rutin aralıklarla güncellenmelidir. Güncellenen ayarlar sayesinde güvenlik duvarı otomatik şekilde kontrol yapar ve veri güvenliğini etkili bir biçimde gerçekleştirir. Bilgisayar sisteminize zarar gelmemesi ve kişisel bilgilerinizin güvenliği için, güvenlik duvarı yazılımınızı düzenli bir şekilde güncellemelisiniz.

domain-indirim

Firewall Nasıl Çalışır?

Siber güvenlik duvarları, gerçek hayattakilere benzer bir şekilde, saldırılardan korunma amacı ile oluşturulur. Siber saldırıların önüne geçen güvenlik duvarı, veri aktarma sırasında da koruma görevi görür. Bu şekilde yetkisiz, algılanamayan veya kaynağı belirsiz olan veriler direkt olarak engellenir. Bilgisayarınızın ve önemli bilgilerinizin çalınmasının, zarar görmesinin ve kaybolmasının önüne geçilir.

Firewall-cihazi

Bu güvenlik duvarı sayesinde bilgisayar korsanları, internet bağlantınız üzerinden sizin cihazlarına sızarak size zarar veremez. Bu yazılımın en önemli özellikleri arasında, tehlikeli ve güvenli trafik verilerini ayırt edebilmesi yer alıyor. Bu özellik gelen ve giden verilerin kaynak ve erişim noktası bilgilerinin güvenlik duvarına yansımasını sağlar. Güvenlik duvarları başka işlevler de yürütebilir.

Firewall ağ geçidi savunması, dâhili ağ adresi gizleme, güvenli ağ etkinleri saptama ve tanımlanmış güvenlik ilkelerini uygulama özelliklerini bünyesinde barındırır. Bu özellikleri sayesinde ağ adresiniz üçüncü şahıslar tarafından görüntülenemez ve saldırılara karşı korunur. Güvenlik duvarı yazılımınız, sisteminiz üzerinde yapılan etkinlikleri ve uyarıları da size raporlar. Böylelikle güvenlik duvarınız konuşan bir sur görevi görür.

domain-indirim
hosting
firewall-1200x675

Firewall Cihazları ve Donanımları

Firewall cihazlar temelde yazılımsal ve donanımsal yapı olmak üzere ikiye ayrılır. Burada ilginç nokta ise bunlar arasında bir seçim yapmamanız gerekmesi. Güvenlik duvarları durum denetimi, devre düzeyi, veri denetimi, yeni nesil güvenlik duvarları ve proxy tabanlı üretilen güvenlik duvarı yazılımları olarak bulunabilir. Sistemler entegre edildikten sonra Firewall açma ve Firewall kapatma işlemlerini rahatlıkla yapabilirsiniz.

Güvenliğinizin üst seviyelere ulaşması için yazılımsal ve donanımsal güvenlik duvarlarını bir arada kullanabilirsiniz. Yazılımsal güvenlik duvarı programları, siz işlem yaparken sürekli şekilde arka planda çalışır. Bireysel kullanıcılar tarafından sıklıkla kullanılırlar. Bu güvenlik duvarları sadece bir sistemi ya da ağı koruyabilir. Bundan dolayı eğer ağınızda birden fazla sistem varsa, bu sistemlerin hepsi için ayrı yazılım güvenlik duvarı yüklemeniz gerekir.

guvenlik-duvari-nei-ise-yarar

Donanımsal Güvenlik Duvarı

Donanımsal güvenlik duvarı yazılımları ise, çoklu ağ ve sistem için koruma sağlayabilir. Bu nedenden dolayı genellikle büyük bir ağ içerisinde birden çok sistemin bulunduğu ya da DSL kullanan kurumsal firmalar tarafından sıkça tercih edilir. Donanımsal güvenlik duvarı yazılımlarının bir diğer önemli özelliği ise sistemler üzerinde çalışmamasıdır. Böylelikle düşük sistem özelliklerine sahip bilgisayarların dahi performansını olumsuz etkilemez.

domain-indirim

Donanımsal güvenlik duvarları düşük maliyetleri sebebiyle de tercih sebebi olabilir. Uzakta bulunan kullanıcıların dahi, iş verilerine rahat bir şekilde erişebilmesini sağlayan VPN bağlantısını destekler. Bu özellik sayesinde şirkette olmayan kullanıcılar dahi, bağlantı ayarlarını kolay bir şekilde değiştirerek iş verilerine en güvenli şekilde ulaşabilir ve gizliliğini kötü niyetli kişilere karşı korur.

firewall_security

Paket Deneyimi Güvenlik Duvarı     

Paket deneyimi güvenlik duvarları, aktarım katmanlarındaki ağ trafiğinin güvenliğini sağlar. Bu güvenlik yazılımları, sisteminiz üzerine gelen paketleri yönlendirmez. Bunun yerine alınan paketlerin, güvenli adreslerden gelmiş olduğundan ve gerekli izinlerin alınmış olduğundan emin olur. Bu şartların onaylanması üzerine kabul gerçekleştirilir. Bu kriterlere uymayan paketlerin ise kolay bir şekilde engellenmesini sağlar. Bilgisayarınız ise güvenli kalır.

Proxy Tabanlı Güvenlik Duvarı

Proxy tabanlı Firewall yazılımları ise sunucu ile işlemciniz arasında direkt olarak bağlantı oluşmasını engeller. Proxy, büyük bir ağ ile küçük çaplı bir yerel ağ arasında geçici bir bağ görevi gören sisteme denir. Bu sistem sayesinde ağa giren veya ağdan çıkan her ileti durdurulur. Proxy güvenlik duvarları, bağlantı öncesi uygulama düzeyindeki verileri kabul eder. Böylelikle zararlı verilerden sisteminiz korunur.

domain-indirim
Firewall

Durum Bilgisi Olan Güvenlik Duvarları

Durum bilgisi olan güvenlik duvarları, bağlantıda olduğunuz ağlarla ilgili bilgileri bir rutin içerisinde kaydeder. Bu bilgileri ise paketleri tek tek analiz etmek için değil, sisteminizde oluşan giden ve gelen trafiği incelemek için kullanır. İkinci nesil güvenlik yazılımı olarak anılan bu tür, veri paketlerinin öncekilerle karşılaştırılmasını sağlar. Bu özelliği sayesinde paketleri direkt olarak filtreleyen güvenlik yazılımlarının önüne geçebilir.

Durum bilgisi olan güvenlik duvarı, gelen veri paketleri belirli bir erişim talep etmez ise kapalı tutar. Bağlantı noktalarının gizliliğini sağlayan bu yöntem, bu noktalara yapılacak saldırıların önüne geçmeyi başarır. Bu güvenlik yazılımları bazı açıkları içerisinde barındırabilir. Örneğin bir güvenlik sistemine sahip olmayan web siteleri, JavaScript kodları kullanarak sahte bilgi istekleri gönderebilir. Bu durum ise deneyimsiz kullanıcılar açısından tehdit oluşturabilir.

Devre Düzeyinde Güvenlik Duvarları

Devre düzeyinde güvenlik duvarları, gelen paketlerin veri veyahut bağlantı paketi olmasını denetler. Bu tür Firewall yazılımları aktarım ve uygulama katmanları arasında görev alır. TCP yani transmission control protocol işlemlerini yönetebilen bu güvenlik yazılımları, hangi oturumların ağa erişiminin olup olmadığını görüntüleyebilir. Bununla birlikte devre düzeyi güvenlik duvarları da tek başına siber saldırılara karşı yetersiz kalır. 

domain-indirim

Alastyr Teknoloji, domain (alan adı), web hosting, bulut sunucu (cloud server) ve veri merkezi hizmetleri ile siz de projelerinizi hayata geçirebilirsiniz. Hızlı, güvenli ve ekonomik web çözümlerimiz ile ihtiyacınız olan performansa sahip olun. Türkiye’nin en çok tavsiye edilen domain ve hosting firması Alastyr, güçlü teknoloji alt yapısı, en güncel yazılımları, 7/24 Türkçe Destek hizmeti ve 15 gün koşulsuz iade garantisi ile hizmet vermektedir.

Web projeleriniz için en uygun fiyatlarla domain tescil et. Bireysel ve kurumsal web projeleriniz için cloud sunucu satın al. Web sitelerinizi hızlı, güvenli ve yüksek performans ile yayınlayabileceğiniz hızlı hosting paketine sahip ol. Kurumsal mail paketlerimiz ile de işletmeleriniz için yüksek disk kapasitesine sahip sınırsız e-posta hesapları oluşturun. SSL sertifikası ile sitenizin güvenliğini arttırın.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

DNS Sunucu Hatası | DNS Sunucusu Yanıt Vermiyor {Çözüldü}

Bayi Hosting Nedir? Bayi Hosting Özellikleri ve Fiyatı