dedicated server kiralama

Fiziksel Sunucu Nedir? Dedicated Server Özellikleri ve Fiyatı

Sunucular, içerdikleri verilerin çevrim içi yollarla kullanıcılara ulaştırılmasını sağlayan, bilgi teknolojilerinin ve aynı zamanda internet servis sağlayıcılarının da temelini oluşturan önemli  bileşenlerden biridir. Teorik anlamda kişisel bilgisayarlarla benzer çalışma fonksiyonları bulunan sunucular, daha çok yazılım ve donanım özelliklerine sahiptir. Bu sunucular arasında yer alan fiziksel sunucuları (dedicated server) tercih ederek internet ortamında avantajlı bir konuma gelebilirsiniz.

fiziksel-sunucu-nedir

Pek çok site sahibi gibi, muhtemelen web sitenizi ilk kurduğunuzda paylaşımlı hosting özelliğini seçmiş olabilirsiniz. seçtiniz. Elbette bu tercih bütçeniz açısından çok önemlidir. Ancak, web siteniz büyüdükçe daha büyük bir server ihtiyacı duyabilirsiniz. Bu durumda, güçlü gelişmiş güvenlik özellikleri ile hızlı sayfa yükleme kabiliyetlerine sahip bir fiziksel sunucu web siteniz için oldukça idealdir.

Fiziksel Sunucu Nedir?

Fiziksel sunucu nedir? Dedicated server olarak da adlandırılan bir Dedicated Server işletim sistemleri ve uygulamaları dahili donanım kaynaklarından yararlanarak çalıştıran ve genellikle bir veri merkezinde depolanan güçlü bilgisayarlar olarak tanımlanabilir. Fiziksel sunucuların web sitesi ve uygulamaları çalıştırması için işletmelerin ve onların MSP’lerinin sunucu donanımına bir işletim sistemi kurması gerekir.

fiziksel-sunucu-kiralama

Bir işletim sistemi kurarak çalışan fiziksel sunucuların kaynakları farklı dijital kiracılar arasında dağıtılamadığı için her Dedicated Server yalnızca tek bir işletmeye hizmet edebilir. Fiziksel sunucular, aynı zamanda sanal sunucularla kıyaslandığında onlardan daha üstün bir performans sergiler. Ayrıca, fiziksel sunucuları kullanan işletmeler çevrim içi yaşanan birçok sorundan etkilenmez. Bu nedenle işletmeler için fiziksel sunucu seçimi oldukça önemlidir.

Fiziksel Sunucu Özellikleri Nelerdir?

Fiziksel sunucular çalışanlara 24 saat boyunca erişim ve bilgi işlem kaynakları üzerinde anında kontrol imkanı sunar. Bu özellik, bazı müşteriler için öncelikli olmasa da yerinde yönetilmesi gereken bazı kritik iş operasyonlarına sahip işletmeler için gerekli olabilir. Fiziksel sunucuların önemli özelliklerini detaylı olarak aşağıdaki şekilde inceleyebiliriz:

fiziksel-sunucu-donanimlari

Sunucu Yönetimi

Güvenilirlik, çoğu KOBİ’nin web barındırma (hosting) çözümü olarak özel sunucu barındırma tercihinin temel faktörüdür. Paylaşılan barındırma veya VPS barındırma bazen sınırlı kaynaklar anlamına gelebilir. Ancak özel sunucu barındırma genellikle güçlü bir barındırma desteği sağlar. Böylece web siteniz rakiplerine karşı önemli bir fark atabilir. Sunucu yönetimi, aynı zamanda harcanan insan gücünden de önemli tasarruf sağlar.

Ölçeklenebilirlik

Küçük veya büyük işletmeler müşteri tabanını genişletme ve gelirlerini artırma hedefine sahiptir. Ancak, çevrim içi ortamlarda sağlanan sınırlı sayıda kaynak ve paylaşılan barındırma çözümleri ile bu hedefleri gerçekleştirmek çok zor olabilir. Fakat fiziksel sunucu donanımları yardımıyla yüksek trafik artışlarıyla çok daha rahat başa çıkabilir ve daha yüksek kazançlar elde edebilirsiniz.

Sunucu Güvenliği

Güvenlik, bulut barındırma (hosting) kullanan herkes için önemli bir sorundur. Ayrıca, sunucu altyapılarının ihlal edilmesini önlemede çok sayıda zorlukla karşı karşıya kalabilirsiniz. Özel web server hizmetlerinden yararlanarak bu problemlerin üstesinden çok daha rahat gelebilirsiniz. Fiziksel sunucuları kullanarak sanal saldırılara veya izinsiz girişlere karşı güçlü güvenlik ve koruma sağlayabilirsiniz.

Etkili Kullanım

Fiziksel sunucunuzu korumak için hosting sağlayıcı tarafından kurumsal düzeyde teknolojik destek  sağlanır. Fiziksel sunucular, 24 saat boyunca izleme ve depolama hizmeti sunar. Özel sunucu hosting desteği sayesinde kullanıcılar tarafından iş operasyonlarınıza uygun işletim sistemleri kurabilirsiniz. İş faaliyetleriniz için oluşturduğunuz web uygulamalarında Linux veya Windows Server OS gibi çeşitli işletim sistemlerini kullanabilirsiniz.

dedike-server-kiralama

Kontrol Paneli Seçenekleri

Zengin özelliklere sahip kontrol panelleri, sunucu ve web uygulamalarınızı birlikte çalıştırmanızı ve yönetmenizi kolaylaştırır. Özel hosting firmaları çoğu, işlemlerin kolay kontrolüne izin veren Plesk, cPanel ve WHM gibi harika kontrol paneli seçenekleri sunar. Fiziksel sunucunuzun kontrol paneli aracılığıyla güçlü spam filtreleri ve web tabanlı uygulamalar oluşturabilir ve yönetebilirsiniz.

Fiziksel Sunucu Hangi Donanımlara Sahiptir?

Fiziksel sunucuların çalışma prensibi normal bilgisayarlar ile hemen hemen aynıdır. Dolayısıyla sahip oldukları donanımların çoğu da ortaktır. Fiziksel sunucular işlemci (CPU), Bellek (RAM), Sabit disk (HDD), Ethernet kart, anakart  ve güç kaynağıdır. Sunucu donanımları büyük veri merkezi bileşenleri olduğu için depolama ve hız gibi önemli fonksiyonlarının normal bilgisayarlardan çok daha gelişmiş olmasıdır.

Kiralık Sunucu Alırken Nelere Dikkat Edilmelidir?

İşletmeniz için kiralık sunucu alırken ihtiyaçlarınızı önceden tespit etmeli ve en uygun server fiyatları üzerinde araştırma yapmalısınız. Yeterli performansı elde etmek için kiraladığınız işlemcinin veri merkezleri için uygun tasarlanıp tasarlanmadığına dikkat etmelisiniz. Ön bellek boyutu ve çekirdek sayısı yüksek olan işlemcilere öncelik vermeniz veri merkezinizin daha sağlıklı çalışmasını sağlar.

Kiralık sunucu satın alırken hızlı okuma ve yazma kapasitelerine sahip SSD sunucuları tercih edebilirsiniz. Bu sayede işletmenizin internet ortamında ön plana çıkmasını sağlayabilirsiniz. Ayrıca RAM Bellek, disk alanı ve işlemci gibi donanımların farklı sunucularla paylaşılmadığına dikkat etmelisiniz. Böylece veri merkeziniz kesintisiz bir şekilde ve daha iyi bir performans sergiler.

dedicated-server-nedir

Uzun süreli projelere sahip bir işletmeniz varsa güçlü veri merkezi tarafından kontrol edilebilen bir fiziksel sunucu tavsiye edilebilir. Ancak böyle bir sunucuyu kiralarken  veri merkezinin bulunduğu lokasyonun ulaşımı, bulunduğu bina ve teknolojik yapısı gibi özellikleri göz önünde bulundurmalısınız. Sunucu kiralarken aynı zamanda mobil uyumlu ve kullanıcı dostu bir kontrol paneline sahip olmasına da dikkat etmelisiniz.

Sunucu Yönetim Panelleri Hangileridir?

Kullanıcı dostu yönetim panelleri sayesinde sunucuları yönetmek oldukça kolaydır. Bilgisayar ve web teknolojisi konusunda yeterli bilgiye sahip değilseniz bile pek çok kullanışlı kontrol paneli yardımıyla sorunsuz bir sunucu yönetimine sahip olabilirsiniz. Pek çok kullanıcı tarafından tercih edilen bazı sunucu yönetim panellerini aşağıdaki şekilde sıralayabiliriz:

 cPanel

cPanel, web hosting sunucuları için en iyi yönetim panellerinden biridir.  Bu yönetim paneli, Standart Linux dağıtımlarının yanı sıra iOS ve Android platformlarında da desteklenir. cPanel disk alanı kullanımını izlemek ve web sürücülerinizin yedeklerini oluşturmak için uygun bir dosya yönetimi sunar. Geniş kapsamlı ve profesyonel bir yönetici paneli arıyorsanız cPanel doğru bir seçenek olabilir.

Plesk

Plesk, kullanıcıların birden fazla web sunucusunu tek bir panelden kolaylıkla yönetmelerine imkan sağlayan merkezi bir yönetici panelidir. CPanel’e benzer birçok işleve sahiptir. Veri güvenliği konusunda oldukça hassas olan bu panel kurumsal sunucular ve profesyonel proje yönetimi için ideal seçimdir. Güçlü entegrasyonu ve esnek donanımı sayesinde WordPress kullanıcıları için mükemmel bir tercih olabilir.

DirectAdmin

DirectAdmin, perakendeciler ve satıcılar için özel bir web hosting kontrol panelidir. DirectAdmin yönetim, kullanıcılar ve bayiler olmak üzere 3 ayrı yönetici paneliyle birlikte sunulur. Yöneticiler tüm kullanıcı hesaplarını hızlı bir şekilde görebilir ve olası sorunları kolayca tespit edebilir. DirectAdmin, verimli izleme araçlarının yanı sıra çok sayıda sağlam antivirüs ve antispam korumasına da sahiptir.

dedicated-server-kiralama

Sunucu Güvenliği İçin İpuçları

Etkili bir sunucu güvenliği sağlamak için genel anahtar kimlik doğrulaması kullanmalı ve güçlü şifreler belirlemelisiniz. Sunucunuza mutlaka güvenlik duvarı ve kötü amaçlı yazılım duvarı kurmalısınız. Yazılımınızı daima güncel tutmalı ve veri tabanınızı düzenli olarak yedeklemelisiniz. Ayrıca, sunucunuzun performansını etkilememesi için ihtiyaç duymadığınız fonksiyonları mutlaka kapatmalısınız.

Fiziksel ya da dedike sunucu fiyatları sahip olduğu fonksiyonlara ve kiralayan firmaya göre farklılık gösterebilir. Ayrıca yüksek performanslı bir server için uygun bir maliyet analizi yaparak uzun ömürlü olmasına dikkat etmelisiniz. Hem güvenlik hem de performans konusunda uzman bir firma arıyorsanız, Alastry’nin uzman kadrosuna danışabilirsiniz.

Alastyr Teknoloji, domain (alan adı), web hosting, bulut sunucu (cloud server) ve veri merkezi hizmetleri ile siz de projelerinizi hayata geçirebilirsiniz. Hızlı, güvenli ve ekonomik web çözümlerimiz ile ihtiyacınız olan performansa sahip olun. Türkiye’nin en çok tavsiye edilen domain ve hosting firması Alastyr, güçlü teknoloji alt yapısı, en güncel yazılımları, 7/24 Türkçe Destek hizmeti ve 15 gün koşulsuz iade garantisi ile hizmet vermektedir.

Web projeleriniz için en uygun fiyatlarla alan adı sorgula. Bireysel ve kurumsal web projeleriniz için cloud sunucu satın al. Web sitelerinizi hızlı, güvenli ve yüksek performans ile yayınlayabileceğiniz hızlı ve kaliteli hosting paketine sahip ol. Kurumsal mail paketlerimiz ile de işletmeleriniz için yüksek disk kapasitesine sahip sınırsız e-posta hesapları oluşturun. SSL sertifikası ile sitenizin güvenliğini arttırın.

Türkiye'nin En Çok Tavsiye Edilen Domain, Hosting ve Bulut Servis Sağlayıcısı
İnternet sitesi https://www.alastyr.com
Yazı oluşturuldu 440

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Benzer yazılar

Aramak istediğinizi üstte yazmaya başlayın ve aramak için enter tuşuna basın. İptal için ESC tuşuna basın.

Üste dön