ftp baglantisi nasil yapilir

FTP Nedir? En Çok Kullanılan FTP Programı

FTP Programı, verilerinizi local cihazınızdan, uzak bağlantıyla barındırma sunucunuza taşımanızı ya da indirmenizi sağlar. İşlerinizi her ne kadar bunları bilmeden de gerçekleştirebilseniz de kullandığınız bu sistemlerle ilgili detaylı bilgiye sahip olabilir ve bu sistemlerden etkin bir şekilde yararlanabilirsiniz. Daha önce internet üzerinden film, müzik vs. dosya türlerinden birini indirdiyseniz FTP kullanmışsınız demektir.

ftp-programlari

FTP Nedir?

FTP nedir sorusu çok merak edilen sorulardan biridir. FTP açılımı “File Transfer Protocol” olarak bilinen ve internet ağında bulunan bilgisayarlar eliyle verileri aktarmak için kullanılan bir dil yoludur. 40 yıldan uzun süredir kullanılan bu kavram sayesinde bütün dosya çeşitlerini aktarmak mümkün hale gelir ve FTP, bazı durumlarda HTTP’den bile hızlı bir performans gösterebilir.

Standart bir ağ protokolüne karşılık gelen bu dil yolu, bilgisayar verilerinin bilgisayar ağı üzerinden server ve istemci arasında aktarımını sağlar. FTP, MacOS ve Linux işletim sistemlerinde Terminal, Windows’ta ise DOS komut satırı arabirimleri ile kullanılır. FTP programı yani bir diğer adıyla FTP istemcisi, bir FTP sunucu yoluyla dosyaları kolaylıkla indirmenizi sağlayan bir programdır.

ftp-nediir

Bununla aynı şekilde FTP sunucusu tarafına dosya yüklemek için de bu yazılım kullanılır. FTP programı, güvenli olan FTP sunucusunda oturum açmak, sunucuda bulunan dosyanın klasör yapısını incelemek, buraya veri yüklemek ya da veri indirmek için kullanılır. İstemcilerin bilgisayar konumunu ve FTP server konumunu net bir şekilde görüntülemesini sağlayan kullanıcı dostu bir arayüzü bulunur.

Bununla beraber birden fazla sunucuda çoklu şekilde oturum açma hesabını yönetme özelliğine sahip bir aracı vardır. İstemci, bütün FTP oturumlarını günlüğe kaydeder. Server’a bağlanırken de pasif ve etkin FTP arasından tercih yapma imkanı sunulur. Hatta istemci, web sunucu içerisinde veri ve klasör izinlerini düzenlemek ile birlikte anonim FTP’ye de izin verir.

ftp-baglantisi-nasil-yapilir

FTP istemcisi, farklı işletim sistemlerinde kullanılmak üzere pek çok türe sahiptir. Bunların birçoğu ücretsizdir ancak ücretli olan FTP istemcileri çok daha nitelikli özellikler sunar. Mesela ücretli bir FTP istemcisi kullandığınızda dosyaların ve verilerin otomatik olarak aktarımı başta olmak üzere pek çok sayıda benzer ekstra özelliği kullanım imkanına sahip olabilirsiniz.

FTP Programı Ne Amaçla Kullanılır?

FTP, bir ağ üzerinde birbirleriyle iletişim kurmak için kullanılan ve Türkçe olarak “Dosya Aktarım Protokolü” olarak tanımlanan bir programdır. FTP ile ilgili, modern bir uygulama alanı olan sunucu dosyalarının firma içinden taşındığı ve eğitim amaçlı kullanıldığı söylenebilir. FTP, internet protokollerine hakim olmak için özellikle yeni başlayanlar için çok daha karmaşık protokolleri kullanmaktan çok daha işlevseldir.

ftp-baglantisi

Aynı zamanda bir FTP protokolü, ortaya çıkabilecek ve sistemin güvenliğini tehdit edebilecek bütün riskleri ortadan kaldırabildiği için şirket sunucu dosyalarını kapalı bir sistemde aktarmak ilk tercih olabilir. FTP’nin bunun dışında da birçok farklı kullanım alanı olmasına rağmen, çoğu kullanıcı, başlıca bu iki amaç için FTP protokolü kullanmayı tercih eder.

En Çok Kullanılan FTP Programları Nelerdir?

Doğal olarak piyasadaki bazı FTP programları diğerlerinden daha fazla tercih edilir. Bu nedenle FTP programlarından birini seçmeden önce, bazı önemli ayrıntılara dikkat etmenizde yarar vardır. Bu noktada, seçilen FTP istemcisinin, kullanılacak bilgisayarın işletim sistemi üzerinde çalışıp çalışamayacağına kesin olarak dikkat etmelisiniz. Bu nedenle, istemcinin Windows, Mac veya Linux gibi işletim sistemlerinin hangilerine uyumlu olduğunu bilmelisiniz.

cloud-ftp-nedir

Bununla beraber FTP istemcisinin hangi sürümleri desteklediği de işletim sistemi uyumu kadar önemlidir. Bundan dolayı, istemci tarafından desteklenen sürümleri kontrol etmelisiniz. İstemciyi kullanırken dosyaları kolayca bulabilmek için de arama araçları ve yer imlerine sahip olan bir istemci seçmelisiniz. Sürükle ve bırak işlevi de istemciyi kullanışlı kılan özelliklerdendir.

Ayrıca FTP’nin bağlandığı sunucu türüne de dikkat etmelisiniz. Bazı FTP istemciler, Google Drive ve Dropbox gibi üçüncü taraf depolama sunucularına bağlanabilme özelliğine sahiptir. Bu detay kullanıcı için de çok önemlidir. Seçilen istemcinin SSL, FTP ve SSH gibi bazı gerekli protokolleri destekleyip desteklemediğini kesinlikle incelemeli ve tercihinizi yaparken bütün bu araştırmalarınızın doğrultsunda hareket etmelisiniz.

Ayrıca bir FTP programı tercih ederken dikkat etmeniz gereken en önemli sebeplerden biri, hızlı dosya transferi özelliği olmalıdır. Bununla birlikte, diğer FTP programlar ile karşılaştırıldığında, yan yana sıra karşılaştırmaları sağlayan programlar daha yüksek verimlilik sağlar. Bütün bunlarla beraber tercihiniz olan FTP programının sisteminiz için gerekli güvenlik önlemlerini sağladığından da emin olmalısınız.

FileZilla FTP Programı

FileZilla, ücretsiz kullanılabilen bir FTP programı olarak işleyişinin anlaşılması çok kolay olan bir uygulamadır. Her ne kadar eski bir arayüze sahip olduğu için eleştirilse de kullanıcılar rahatlıkla dosyalara bağlanabilir ve bu verileri depolananların yanına oldukça rahat bir şekilde yerleştirebilir. FileZilla FTPWindows 7 gibi eski sürümlerde de kullanılabilir.

filezilla-ftp

Cyberduck FTP Programı

Linux işletim sistemi için destek sağlamayan ama Windows ve Mac işletim sistemlerinde kullanıma uygun olan Cyberduck FTP, veri aktarım işlemi için en hızlı ve kolay yollardan biri olarak öne çıkar. Açık kaynaklı olan ve ücretsiz bir şekilde kullanılabilen bu FTP istemci, benzer istemcilerle kıyaslandığında daha modern bir arayüze sahip olduğu için tercih edilen yazılımlardan biridir.

WinSCP FTP Programı

WinSCP, yalnızca Windows işletim sisteminde çalışabilen bir istemcidir. Aynı ekranda birden fazla oturum imkanı sunan WinSCP FTPbirden fazla işi aynı anda tamamlayabildiği için ön plana çıkar. Ayrıca bu istemci ile gönderilen bütün veriler şifrelenebilir ve güvenli kullanım imkanı elde edilir. WinSCP FTP, bundan dolayı şirketlerin tercihidir.

FTP Sunucusu Nedir?

FTP sunucusu, bir veri transfer protokolü adresine sahip olan ve bu adres üzerinden bir bağlantı sağlayan bir uygulama programı olarak transfer işlemini gerçekleştirmeye yardım eder. Bu sunucu verileri depolar ve bir bilgisayara yüklenmesi gereken dosyaları alıp başka bir bilgisayara göndermek için FTP yoluyla erişim sağlar. Bununla birlikte, dosyaları yazılımın bulunduğu bilgisayara indirebilir ve yükleyebilirsiniz.

Şirketlerde güvenli ve kolay kullanımı sayesinde kullanılan bu istemciler, çalışanların dosya paylaşımını ve yerel ağa bağlanmasını kolaylaştırır. Şirkette kullanılacak sunucuyu seçerken özenli davranmak önemlidir. Bununla beraber çok önemli veriler bulundurulduğunda ya da güvenlik endişeleri hissedildiğinde sunucuların internete bağlanma özelliğini kullanmamak gerekiyor. Aksi takdirde sunucuya bağlı olan bütün kişiler istedikleri yer ve zamanda depodaki verilere erişebilirler.

Ayrıca birçok sunucu, kullanıcıya anonim bağlantı ile FTP üzerinde işlem yapma imkanı sunar. Yani bir sunucuya erişim için hesabınızın bulunması gerekmez. Yine de FTP hizmetinin sizi tamamen anonim kılmadığını bilmelisiniz çünkü IP adresiniz sistemde kaydedilir. FTP kullanarak yasa dışı içerikleri ya da telif hakkına sahip olan korsan ürünleri indirmemenizde cezai yaptırımdan korunmanız için yarar vardır.

Bütün bunlara ek olarak, FTP programı tarafından indirilen bütün dosyalar veya istemci kullanılarak aktarımı sağlayan tüm dosyalar kaydedilir. Bu nedenle, geçmişte istemciyi kullanarak gerçekleştirdiğiniz tüm işlemleri görüntülemek için sunucu günlüğünü kullanabilirsiniz. Ayrıca, server günlüğü, FTP’nin dahili çalışma ilkelerini ve işlevlerini incelemek için oldukça yararlı bir araçtır.

Türkiye'nin En Çok Tavsiye Edilen Domain, Hosting ve Bulut Servis Sağlayıcısı
İnternet sitesi https://www.alastyr.com
Yazı oluşturuldu 351

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Benzer yazılar

Aramak istediğinizi üstte yazmaya başlayın ve aramak için enter tuşuna basın. İptal için ESC tuşuna basın.

Üste dön