Arama Motoru Kaydı Nedir? Yandex ve Google Site Kayıt

domain-indirim

Google site kayıt işlemi ile web sitenizi Google botlarının taramasını sağlayabilirsiniz. Yeni bir web sitesi oluşturduğunuzda, Google tarafından daha hızlı index alabilmesi ve sıralama sonuçlarında yer alabilmesi için Google Site Kayıt aracını kullanabilirsiniz. Sitenizin tüm arama motorlarında sıralama kazanması için site kayıt işlemini diğer arama motorlarında da yapmanızda fayda vardır.

Arama Motoru Nedir?

Tüm internet kullanıcıları günde en az bir kere arama motoru kullanır. İnternet üzerindeki neredeyse tüm web sitelerinin içeriklerine ulaşmanızı sağlan bu arama motorları: hiç gitmediğiniz bir ülke hakkındaki bilgilerden, tamir etmeyi bilmediğiniz bir aletin nasıl tamir edileceğine kadar her türlü bilgiye ulaşmanızda size yardımcı olur. Sayısız web sitesi içerisinden dilediğiniz bilgiyi arama motorları sayesinde bulabilirsiniz.

arama-motoru-nedir

İnternet üzerinde çok fazla web sayfasının olması, birçok avantajlı ve dezavantajlı özelliği beraberinde getirir. İstediğiniz bilgilerin, hangi web sayfasında daha doğru şekilde yer aldığını bulmanız oldukça fazla zaman alabilir. Bir bilgiyi internet üzerinde aramanın en yaygın şekli arama motorları üzerinden arama yapmaktır. Web sitelerini analiz eden ve sizin sorgulama işlemleriniz için kullanılan bu arama motoru nedir?

domain-indirim

Arama motoru, kullanıcıların yazdıkları ve arattıkları verilerdeki anahtar kelimelere dayanarak, veritabanında bulunan sonuçları tarayan ve sunan çevrimiçin araçların genel ismidir. Sonuçlar aranan kelimenin, ilgili site ile uyumuna göre listelenir. Arama motorları, veritabanı içerisinde bulunan sonuçları anlamsal şekilde tarar ve sıralar. Arama sonuçları kısmında listelenen bu web sayfalarına, arama motoru sonuç sayfası (SERP) denir.

arama-motoru-kaydi-nedir

Arama motorları birbirlerinden farklı özellikler bulundursa da temelde bu prensip ile çalışırlar. Her arama motoru kendi içerisinde 3 ana bileşen bulundurur. Bunlar web crawling, arama indeksi ve sonuç oluşturma bileşenleridir. Bu bileşenler kullanılarak arama motoru içerisinde, anahtar kelimeye dayalı bir veri taraması gerçekleştirilir. Bu taramanın sonuçlarına göre bir, uyum sıralaması yapılarak en hızlı şekilde kullanıcıya gösterilir.

Web Crawling

Arama motoru içerisinde, kendi tarayıcı botlarını bulundurur. Bu tarayıcı botlar, dünya çapındaki web sayfalarını, o sayfalarda bulunan kodlamaya göre tararlar. Bu kodlar tarafından yasaklanmayan tüm veriler, arama motoru botları tarafından taranır. Alt sayfalar, etiketler, klasörler ve görseller de bu tarama verilerinin içerisindedir. Bu işlemin adı olan Web Crawling, tarama sonuçlarının anahtar kelime ile bağlantılı olmasını sağlar.

google-cawling-nedir

Arama İndeksi: Arama motoru botları, gerekli taramaları yaptıktan sonra, anahtar kelime ile uyumlu olan web sayfalarının bir listesini çıkarır. Bu dizin temelde bir çevrimiçi web sitesi kütüphanesi olarak nitelendirilebilir. Arama sonuçları içerisinde yer almak için, web sitelerinin bu dizin içerisine kaydolması gerekir. Kaydolmayan web sayfaları bu listede görünmeyeceği için, arama yapan kullanıcılar web sayfasını bulamaz.

Sonuç Oluşturma: Arama motoru, yaptığınız bir arama sorgusunun ardından belirli sonuçlar oluşturur. Sonuç oluşturma, bu aramayı web sitesi kayıtlarından kontrol etmektir. Belirli algoritmalar sayesinde arama motoru, yaptığınız anahtar kelime aramasına göre en iyi sonuçları, size sıralı bir şekilde sunar. Bu arama motoru algoritması, web sayfalarının arama motoru sonuçlarında kaçıncı sırada yer alması gerektiğini belirler. 

domain-indirim
hosting
google-crawling-ve-indexleme

Algoritmalar, arama motorları için özel şekilde yazılır. Temelde işlemleri birbirine benzese de, farklı sırada sonuçlar verilmesini sağlayan bu algoritmalar şirketler tarafından gizli tutulur. Bu algoritmalar, sorgunuza cevap verebilecek olan web sayfalarını en iyi şekilde sıralar. Böylelikle zaman kaybetmeden istediğiniz bilgiye ulaşabilirsiniz. Sınıflandırma faktörleri ise; ilgi, geri bağlantı gücü, mobil optimizasyon, içerik yapısı, sayfa hızı, ulaşılabilirlik ve kullanılabilirliktir.

En Çok Kullanılan Arama Motorları Nelerdir?

Google

Günümüzde en çok kullanılan arama motoru olan Google, bu sektörde bulunan en gelişmiş algoritmalardan bir tanesine sahiptir. Yapay zeka ile çalışan ve kullanıcı davranışları ile geçmiş arama sonuçlarını ilişkilendiren RankBrain algoritması ile çalışır. 2000’li yıllardan günümüze dünya üzerindeki internet kullanıcılarının büyük bir çoğunluğu Google, yani dolaylı olarak bu algoritmayı kullanarak arama yapmaktadır.

google-site-kaiyt

Yandex

Rusya menşeili bir arama motoru olan Yandex, özellikle Rusya ve çevresinde arama motoru kullanımının büyük çoğunluğunu kapsar. Algoritması sayesinde, verileri analiz eder ve bu analizlerden çıkarım yaparak, gelecek arama sonuçlarının daha iyi olması için kendisini geliştirir. Yandex bu arama motoru özelliğinin yanında, kendi içerisinde bulundurduğu navigasyon, reklam verme, mobil uygulama ve e-ticaret araçlarını da kullanıcılarına sunar.

domain-indirim
yandex-browser

Bing

Microsoft, MSN Search ve Windows Live Search arama motoru uygulamalarından sonra, yeni geliştirdiği Bing uygulamasını kullanıcılarına sundu. Bu uygulama ile Google arama motoruna bir rakip geliştirmek isteyen Microsoft, kullanıcılarına farklı özellikler sunmuştur. Bing, ABD içerisinde Google’dan sonra en çok kullanılan arama motorudur. Kumo ismi ile çıkan arama motoru, “alışkanlıklarınızı değiştirin” sloganı ile ilerlemiştir.

Yahoo

Yahoo özellikle sunduğu e-posta servisleriyle de sıkça kullanılmaktadır. Stanford Üniversitesi öğrencileri tarafından kurulan Yahoo, büyük bir çıkış yapmasına rağmen güncel bir arama motoru olamadığı için popülerliğini bir dönem kaybetmiştir. Günümüzde ise kullanıcı dostu arayüzü ve pratik kullanımı sayesinde kendisine özel bir kitle edinmeyi başaran Yahoo, kaliteli içerikleri kullanıcılarına sunar.

domain-indirim
yahoo-browser

Baidu

Baidu, Çin menşeili ilk arama motoru olma özelliğini taşımaktadır. Baidu firması, yapay zekâ sektöründe Microsoft, Qualcomm, Daimler ve Intel gibi şirketlerle çalışmaktadır. Bu şirketler ile çalışarak kazandığı tecrübeyi ise, kendi arama motoru içerisinde sunduğu özellikleri geliştirmek için kullanmaktadır. Çeşitli bulut depolama hizmetleri, haritalar, resim ve videolu arama gibi özellikler sunan Baidu, Çin’de yaygın olarak kullanılmaktadır.

Arama Motoru Kaydı Nedir?

Arama motoru kaydı, web sayfanızın ilgili aramaları yapan kullanıcılara gösterilmesi için kilit bir rol oynar. Web sitesi kayıt işlemi aranan anahtar kelimeler ile web sayfanızın ilişkilendirilmesini sağlar. Tarama sonuçları dizinine web sitesinin eklenmesi için gerekli olan bu işlem, e-ticaret alanında hizmet veren şirketler için de kritik önem taşır. “Neden web sitemi kayıt ettirmem gerekiyor?” sorusu ise çeşitli şekillerde cevaplanabilir.

domain-indirim
arama-motoru-kaydi-nedir

Web sitesinin arama motorlarında görünür olması, müşteri kitlenize ulaşmanızı kolaylaştırır. Web sitenizi kaydettirmiş olmanız, arama motoru tarama dizinlerinde hızlı bir şekilde yer almanızı dolayısıyla fark edilmenizi sağlar. Organik bir trafik oluşturmanızda size yardımcı olur. Bu organik trafiğin yanında ise, anahtar kelime belirlemenize ve ilgili sorgulamaları yapan kullanıcıları web sayfanıza çekmenizi kolaylaştırır.

Google Site Kayıt

Google site kaydı için Search Console sayfasına giriş yapılır. Web Master Tools ekranına ise kayıt yapılacak olan web sayfasının URL adresi eksiksiz bir şekilde girilir. Mülk ekle butonuna basılarak Google site kayıt işleminin gerçekleşmesi beklenir. Sitenizi aynı zamanda meta etiketi kullanarak da kayıt ettirebilirsiniz. Site sayfanızın </head> etiketi üzerine eklediğiniz meta etiketi, web sayfanızın Google üzerinde kayıtlı bir hale gelmesini sağlar. Sitenizi buradan kayıt edebilirsiniz.

google-site-kayit

Bing Site Kaydı

Bing site kaydı işlemi için, Bing üzerinde bulunan arama motoru web yöneticisine giriş yapmanız gerekir. Burada açılan sayfaya web sayfasının eksiksiz URL adresi yazılarak “ekle” butonuna basılmalıdır. Daha sonra site doğrulama işlemleri yapılarak Bing kayıt işlemleri gerçekleştirilmiş olur. Bing üzerinden doğruladığınız sitelerinizi, Outlook hesabınız üzerinden de rahatlıkla yönetebilirsiniz.

domain-indirim

Yandex Site Kaydı

Yandex site kaydı için, öncelikle bir Yandex hesabı açmanız gerekir. Yandex Registration sayfası üzerinden kolay bir şekilde açabileceğiniz hesaba giriş yapıldıktan sonra, Webmaster Yandex sayfasına giriş yapılmalıdır. Bu sayfada sol üst kısımda yer alan “+” işaretine basılarak web sayfası kaydedilebilir. Yandex kayıt işlemi için meta etiket, HTML dosyası, DNS kayıt ve WHOIS doğrulama yöntemlerini kullanabilirsiniz.

Alastyr Teknoloji, domain (alan adı), web hosting, bulut sunucu (cloud server) ve veri merkezi hizmetleri ile siz de projelerinizi hayata geçirebilirsiniz. Hızlı, güvenli ve ekonomik web çözümlerimiz ile ihtiyacınız olan performansa sahip olun. Türkiye’nin en çok tavsiye edilen domain ve hosting firması Alastyr, güçlü teknoloji alt yapısı, en güncel yazılımları, 7/24 Türkçe Destek hizmeti ve 15 gün koşulsuz iade garantisi ile hizmet vermektedir.

Web projeleriniz için en uygun fiyatlarla domain tescil et. Bireysel ve kurumsal web projeleriniz için cloud sunucu satın al. Web sitelerinizi hızlı, güvenli ve yüksek performans ile yayınlayabileceğiniz hızlı hosting paketine sahip ol. Kurumsal mail paketlerimiz ile de işletmeleriniz için yüksek disk kapasitesine sahip sınırsız e-posta hesapları oluşturun. SSL sertifikası ile sitenizin güvenliğini arttırın.

domain-indirim

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Site Hızlandırma İçin 5 Altın Tavsiye | Web Site Hızı Arttırma

Mail Marketing Nedir? Etkili Mailing Taktikleri Nelerdir?