HTTP-3 Nedir? HTTP-3 ile HTTP Arasındaki Farklar Neler?

domain-indirim

HTTP Nedir?

HTTP ifadesi Hypertext Transfer Protokol (Köprü Metni Aktarım Protokolü) olarak bilinen web sayfalarının erişilmesinde ve görüntülenmesinde kullanılan bir iletişim protokolü için kullanılan ifadedir. HTTP, web üzerinde açılan sayfaların nasıl görüntüleneceğini belirleyen ve doğru görüntülenmesini sağlayan bir sistemdir. Bilgisayar ile sunucu arasında verilerin nasıl alınıp verileceği kurallarını HTTP belirlenmektedir.

http-https-http3-nedir

HTTP, web sitelerinin doğru şekilde görüntülenebilmesi için kullanılan bir protokoldür. Bu protokolün çalışabilmesi için tarayıcılara ihtiyaç vardır. Google Chrome, İnternet Explorer gibi tarayıcılar HTTP’nin kullanıldığı tarayıcılardan en çok kullanılanlarıdır. HTTP, tarayıcılarda bulunan adres çubuğuna URL’den önce yazılır. Bilgisayar ile sunucu arasındaki iletişim protokolünü belirlediği için URL’den önce yazılır ve sunucunun cevap vermesi ile web sayfaları doğru görüntülenebilir.

HTTP’nin Geçmişi

HTTP, gelişen teknolojinin internet alanındaki belki de en önemli ilerlemelerinden biridir. HTTP, 1990’lı yılların başında geliştirilmiş ve 1996 yılında ise tüm dünyanın kullanımına açılır. HTTP, ilk kullanıma açıldığında bilgisayarların yaygın kullanılmaya başlandığı 1970’lı yıllarda geliştirilen TCP (Transmission Control Protocol) olarak bilinen internetin en temel protokollerini içeren bir paketi kullanılır.

HTTP-HTTPS

HTTP’nin kullandığı TCP internetin henüz bu derece gelişmediği dönemlerde oluşturulmuş bir paket olduğu için bugünün internet hızına ve dayanıklılığına erişebilecek bir sistem değildir. HTTP’nin 20 yıllık kullanımının ardından 2015 yılında geliştirilen HTTP/2, Google tarafından geliştirilmiş olan SDPY isimli yeni bir protokolü kullanılır.  Böylece HTTP/2, birinci sürümde görülen birçok sorununda çözülmesini sağlamış ve hız sorununa bir çözüm getirmiştir.

HTTP/3 nedir?

HTTP/3, bilgisayar ile sunucular arasındaki iletişimin kurallarını belirleyen HTTP protokolünün en son sürümüdür. Gelişen teknoloji ile birlikte internetin hızının ve dayanıklılığının arması da kaçınılmazdır. Bunun için ise internette kullanılan HTTP gibi protokollerin devamlı olarak güncellenmesi ve aksamalara neden olan sorunların giderilmesi ve daha modern sürümlerin kullanılması gerekir.

domain-indirim
hosting

HTTP/3’ün çıkarılma amacı HTTP/2’den çok daha hızlı bir şekilde bilgilere ulaşabilmek ve bilgi alışverişi sırasında işlemciler ve sunucular için güvenliği arttırmaktır. HTTP/3, önceki sürümüne göre çok daha hızlı bir şekilde bilgi akışını sağlar ve hataların ortaya çıkma ihtimalini en aza indirir. HTTP/3 ile girmek istediğiniz web sitesine çok daha hızlı bir şekilde ulaşabilmeniz mümkündür.

HTTP-3-ne-ise-yarar

HTTP/3, ilk ve ikinci sürümlerinden farklı olarak yerleşik şifreleme özelliğine sahiptir. Bu nedenle güvenliği sağlamak amacı ile kullanılan bir HTPP uzantısı olan HTTPS’nin atanmasına gerek yoktur. HTPP/3’ün yerleşik şifreleme özelliğinin olması çok daha güvenli bir şekilde internette işlem yapma ve bilgi alışverişinde bulunma avantajını kullanıcılara verir.

HTTP’nin daha önceki sürümleri TCP olarak bilinen temel protokol sistemini kullanmaktadır. HTTP/3 ise TCP kullanmayarak Google tarafından geliştirilmiş olan bir protokol olan QUIC kullanır. QUIC, esas olarak TCP ile benzer özellikler gösterir. Ancak TCP’ den farklı olarak işlemlerin hızını ve güvenliğini çok daha fazla artırır. Böylece TCP ile saniyeler sürecek bir işlemi QUIC ile milisaniyelere indirebilmek mümkündür.

domain-indirim

HTTP/3 Nasıl Çalışır?

HTTP/3, kendisinden önceki sürümlerden farklı olarak TCP protokolü ile birlikte çalışmaz. Bunun yerine oldukça eski bir protokolü olan TCP yerine QUIC adı verilen bir protokol ile çalışır. QUIC, Google tarafından geliştirilmiş esas olarak TCP ile UDP’nin en iyi yanlarının yani güvenlik ve hızın kullanıldığı bir protokoldür.

http3-nedir1280x720

HTTP/3, bir önceki sürümünden farklı olarak UDP kullanarak, veri paketlerinibir sıralama olmadan gönderir. Bu da çok daha hızlı arama ve yükleme yapılmasına neden olur. Bu sistem TCP’nin sıralı ve kontrollü şekilde verileri göndermesinden daha hızlı işler ancak her zaman TCP kadar güvenli değildir. Bunun içinse yeni sürümde sorun oluşan verilerin yalnızca bulunduğu paketi etkilemesi özelliği getirilmiştir.

Kullanıcılar için HTTP/3 Neden Önemlidir?

HTPP’nin diğer sürümleri yerine HTTP/3’ün kullanılması hız ve güvenlik açısından çok önemlidir. HTTP/3’ün kullandığı QUIC protokolünün en önemli özelliklerinden biri işlemlerin hızını milisaniye gibi çok kısa sürelere indirmesidir. HTTP/3 ile birlikte kullanılan QUIC web sitelerinin yüklenme ve siteler içerisinde işlem yapabilme süresini %3,6 gibi bir oranda artırır.

domain-indirim

HTTP/3’ün kullanıcılar için önemli olan bir diğer özelliği ağlar arasında geçiş yaparken yaşanan gecikmenin en aza indirilmesi ve yeniden yüklemenin kaldırılmasıdır. QUIC ile WiFİ’den mobil ağa geçildiği zaman yeniden yükleme yapma zorunluluğu ortadan kalkar. Böylece kullanıcıları hiç gecikme yaşamadan ister WiFi’da ister mobil ağda kesintisiz internet kullanır.

http-https-gecisi-nasil-yapilir

HTTP/3’ün kullanıcılar açısından önemli olmasının bir diğer nedeni de güvenliktir.  Yerleşik şifreleme özelliğine sahip olan HTTP/3 ile kullanıcılar çok daha güvenli bir şeklinde web sitelerine giriş yapabilecekler ve yaptıkları işlemler ve bilgi alışverişleri OUIC protokolünün kendi güvenliği ile koruma altında olacak. Yerleşik şifreleme özelliği ile işlemler sırasında HTTPS atanmasına duyulan ihtiyaç ortadan kalkacak.

HTTP/3 kullanıcılara yüksek internet performansı sunduğu için oldukça önemlidir. QUIC kullanılması sayesinde çok daha hızlanan HTTP’nin yeni sürümünde kullanıcıların aradıklarına çok daha hızlı ulaşması, hata payının düşün olması tercih edilme oranının da artmasına neden olur. Bu nedenle Chrome, Cloudflare gibi büyük ölçekli tarayıcılar kullanıcılarını daha çok memnun etmek için yeni sürümü desteklemeye başlamıştır.

domain-indirim

HTTP/3 İçin Tarayıcı Desteği

HTTP/3’ün tarayıcılar tarafından desteklenmesi arama ve yükleme performansının çok daha üst düzeye çıkmasını ve daha güvenli hale gelmesini sağlayacak. Bu nedenle dünyanın birçok yerinde kullanılan büyük ölçekli tarayıcıların en yeni HTTP sürümüne geçmesi hem kendi performansları hem de kullanıcıların memnuniyeti açısından önemlidir. Günümüzde Google Chrome, Cloudflare,  Firefox gibi en sık kullanılan tarayıcılar HTTP/3 desteği vermeye başladı.

HTTP/3’ün Chrome, Cloudflare, Opera ,  Firefox gibi büyük tarayıcılarda desteklenmesi, HTTP’nin en yeni sürümünü kullanan siteler ile birleştiğinde arama ve yüklenme hızlarının çok daha atmasını sağlar. Buna örnek olarak Google Chrome’un HTTP/3 kullanmaya başladıktan sonra aramalarda ortaya çıkan gecikmenin %2 azaldığı, HTTP’nin son sürümünü destekleyen Youtube’da ise arabelleğe almada ortaya çıkan gecikmenin %9 azaldığı söylenebilir.

utm-kodlari-1024x512

HTTP’nin en yeni versiyonunun aslında 2013 yılından beri Chrome tarafından desteklendiğini söylemek mümkün. HTTP/3, QUİC ile birlikte çalışan bir protokol ve yaratıcısı olan Google’ın tarayıcısı tarafından da destekleniyor. Ancak 2015 yılında IETF’nin bir parçası haline getirilen protokolün İETF QUIC versiyonu desteklenmiyordu. Google’ın son açıklaması ile ise İETF QUIC artık Google’ın tarayıcısında da desteklenecek.

domain-indirim

Bir Web Sitesinin HTTP/3 Kullanıp Kullanmadığını Nasıl Anlarım?

Bir web sitesinin HTTP/3 kullanıp kullanmadığını sitenin yüklenme hızından anlayabilmek mümkündür. HTTP/3 kullanan siteler HTTP/2 kullanan sitelerden çok daha hızlı yüklenmekte ve site içerisindeki işlemleri daha hızlı bir şekilde yapmaktadır. Bunun yanı sıra WiFİ’den mobil ağlara geçerken bir yükleme sorununun yaşanmaması da yeni sürüm HTTP’nin sitelerde kullanıldığının bir işaretidir.

Bir web sitesinde HTTP/3’ün kullanılıp kullanılmadığını yüklenme ve geçiş hızından gözle görülür bir şekilde anlayamıyorsanız, tarayıcıların arama çubuğuna “HTTP/3 test” ve “HTTP/3 check” yazarak yeni sürümün kullanılıp kullanılmadığını kendiniz test edebilirsiniz. Böylece HTTP protokolünün hangi sürümünü kullandığınızı ve internetinizi hangi hızda kullandığını somut bir şekilde görebilmenizde mümkündür.

Alastyr Teknoloji, domain (alan adı), web hosting, bulut sunucu (cloud server) ve veri merkezi hizmetleri ile siz de projelerinizi hayata geçirebilirsiniz. Hızlı, güvenli ve ekonomik web çözümlerimiz ile ihtiyacınız olan performansa sahip olun. Türkiye’nin en çok tavsiye edilen domain ve hosting firması Alastyr, güçlü teknoloji alt yapısı, en güncel yazılımları, 7/24 Türkçe Destek hizmeti ve 15 gün koşulsuz iade garantisi ile hizmet vermektedir.

domain-indirim

Web projeleriniz için en uygun fiyatlarla domain tescil et. Bireysel ve kurumsal web projeleriniz için cloud sunucu satın al. Web sitelerinizi hızlı, güvenli ve yüksek performans ile yayınlayabileceğiniz hızlı hosting paketine sahip ol. Kurumsal mail paketlerimiz ile de işletmeleriniz için yüksek disk kapasitesine sahip sınırsız e-posta hesapları oluşturun. SSL sertifikası ile sitenizin güvenliğini arttırın.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Inode Nedir? Web Hosting Inode Limiti Ne Anlama Gelir?

WhatsApp Web Nedir? WP Web Özellikleri ve Avantajları