Hyper-V Nedir? Özellikleri Nelerdir?

Hyper-V, tam özellikli bir Microsoft hipervizörüdür. Fiziksel bir sunucu üzerinde birkaç işletim sistemi çalışır. Hyper-V, birden fazla kullanıcının aynı donanım üzerindeki farklı sistemlere bağımsız olarak erişebilmesi için her sanal makineyi aynı fiziksel makinede yalıtır. Bu tür bir yalıtım, bir sanal makine arızalansa bile aynı fiziksel makinede çalışan diğer iş yüklerinin etkilenmemesini sağlar.

Hyper-V Nedir?

Hyper-V nedir, Hyper-V hangi sistem ile çalışır? Hyper-V bildiğiniz gibi sanallaştırma programlarından biridir. Sanallaştırma teknolojisi Hyper-V, Windows Server 2008 işletim sistemi ile başladı. Windows Server 2008 bir test aşamasındaydı. Hiper-V işletmeler arasında popüler bir sanallaştırma programı haline geldi. Bu aşamalar sırasında Microsoft, Hyper-V sanallaştırma yazılımını Windows Server 2012 ve Windows Server 2016 işletim sistemlerine büyük ölçüde entegre etti. Hyper-V ile ilgili en iyi şey, herkesin kolayca kullanabileceği ücretsiz bir yazılım olmasıydı.

Hyper-V Özellikleri Nelerdir?

1. Donanım ve Yazılım Sanallaştırma

Hyper-V sanal makineleri; İşlemciler, bellek, depolama ve ağ dâhil olmak üzere fiziksel bir bilgisayarın tüm bileşenlerini içerir. Bununla birlikte, bilgi işlem kaynaklarının tahsisinde çok fazla esneklik sunarlar. Her bileşen, son kullanıcının bireysel ihtiyaçlarını karşılamak için farklı şekillerde özelleştirilebilir.

2. Hyper-V Kopyası

Bu özellik, olağanüstü durum kurtarma için daha yüksek kullanılabilirlik ve daha hızlı kurtarma için sanal makineleri başka bir fiziksel konuma çoğaltmak için kullanılabilir. Hyper-V, fiziksel konumlar arasında bağımsız Hyper-V sunucularını ve kümelerini senkronize ederek uygulamayla tutarlı yedekleme sağlar.

3. Entegrasyon Hizmetleri

Bir Hyper-V hipervizör cihazında desteklenen ek işletim sistemlerinin kullanımını kolaylaştıran, yapılandırılabilir bir hizmet ve sürücü kümesidir.

4. Geçiş Özellikleri

tr domain
hosting

Hyper-V yöneticileri, sanal bir makineyi uygulamaları kesintiye uğratmadan bir Hyper-V ana bilgisayarından diğerine taşımak için çeşitli geçiş türlerini destekleyen bir canlı geçiş özelliği sağlar. Depolama geçişi, yöneticilerin bir sanal makine dosya sistemini (sanal disk dosyaları, yapılandırma dosyaları, takas dosyaları vb.) hiçbir kesinti olmaksızın ayrı depolama konumlarına geçirmesine veya bağlamasına olanak tanır. Ayrıca taşınabilirlik kolaylığı için ithalat / ihracat gibi diğer özellikleri de sunar.

5. Bir Sanal Makine Bağlayın

Yönetimin, ek işletim sistemi kademesini başlatmadan bir Hyper-V ana bilgisayarında barındırılan bir sanal makineye uzaktan erişmesine olanak tanıyan bir Hyper-V uzak bağlantı aracıdır. Bu işlev hem Windows hem de Linux için kullanılabilir.

6. Korumalı Sanal Makineler

Hyper-V defanslı Yapay Makineler niteliği, bu makineleri kötü amaçlı yazılım saldırılarından ve veri değiştirme girişimlerinden korumak için BitLocker teknolojisini kullanır. Güvenli başlatma yöneticileri de dâhil olmak üzere yetkisiz erişime karşı koruyan başka bir güvenlik özelliğidir.

7.Yeni ve Gelişmiş Mimari

Yeni 64 bit mikro çekirdek hiper yönetici mimarisi, Hyper-V’nin daha geniş bir cihaz destek yöntemleri yelpazesi, gelişmiş performans ve rakiplerinden daha güvenli bir platform sunmasını sağlar.

8.Geniş İşletim Sistemi Desteği

32-bit ve 64-bit Windows ve Linux gibi farklı sunucu platformlarında farklı işletim sistemlerinin aynı anda çalışmasına destek sağlar. Desteklenen işletim sistemleri yelpazesinin kademeli olarak genişletilmesi bekleniyor.

tr domain

Neden Hyper-V?

  • Azaltılmış cihaz maliyetleri
  • Lisans maliyetlerinin azaltılması
  • Azaltılmış enerji maliyetleri
  • Azaltılmış işletme maliyetleri
  • Daha düşük toplam sahip olma maliyeti
  • Azaltılmış sunucu yönetimi ve BT personeli maliyetleri
  • Azaltılmış kablolama ve sunucu donanım maliyetleri.

Hyper-V Gelişimi ve Altyapısı

  • Depolama desteği: Sanal cihaz başına 64 GB RAM’i destekler
  • Genişletilmiş bellek erişimi: Doğrudan sabit disk ve/veya SAN erişimini destekler.
  • Ağ yük dengeleme: Hyper-V çalıştıran sunucularda sanal sistemler arasında yük dengelemeyi etkinleştirmek için sanal sistemleri Windows Ağ Yük Dengeleme (NLB) ile çalışacak şekilde kolayca yapılandırmanıza olanak tanır; bu, bir sihirbaz aracılığıyla birkaç tıklama kadar basittir.
  • Hızlı geçiş: Hyper-V, Windows Server ve System Center yönetim araçlarının yüksek kullanılabilirlik özelliklerinden yararlanarak, sanal bir cihazı minimum kapalı kalma süresiyle bir fiziksel ana bilgisayardan diğerine geçirebilirsiniz.
  • Sanal sistemin kopyası: Bu, sanal sistemleri önceki bir duruma geri yüklemek ve genel yedekleme/geri yükleme çözümünü geliştirmek için çok kullanışlı bir özelliktir. Örneğin, çalışan sistemler için kurtarma noktaları oluşturabilir, bunlar üzerinde testler yapabilir, paketleri/yazılımları güncellemeyi deneyebilir ve sorun olması durumunda sistemi daha önceki bir duruma geri yükleyebilirsiniz.

Geliştirilebilir: Hyper-V bulunan standartlara dayalı Windows Yönetim Araçları (WMI) arabirimleri ve API’leri, ISV’lerin ve geliştiricilerin özel araçlar, hizmetler ve sanallaştırma platformu için hızla özellikler oluşturmasını sağlar. Dolayısıyla yakın gelecekte Hyper-V için tasarlanmış birçok üçüncü taraf yazılımı göreceğiz.

Hyper-V ve Sanallaştırmada Güvenlik

  1. Hyper-V sayesinde ağınızda birden fazla sunucu yapılandırabilirsiniz. Daha sonra sunucudaki dosyaları her hafta yedekleyebilir ve sunucu arızası durumunda satın aldığınız yedekleme sunucusunu etkinleştirebilirsiniz. Bu şekilde büyük bir felaketi önleyebilirsiniz.
  2. Sunucuların sağlanması kolaydır. Her şey sana bağlı. Neyi hangi sunucuya yükleyeceksiniz, bu programı kullanarak gerekli işlemleri yapabilir ve daha sonra bu sunucuları merkezi bir bağlamda yönetmek için tam yetki sahibi olabilirsiniz.
  3. Hyper-V Replica esnek bir yapıya sahiptir ve Hyper-V sayesinde dosyaları bir sunucudan diğerine kolayca taşıyabilirsiniz. Bana göre en güzel özelliği bu. Çünkü sunucuların şirket ağında önemli bir yapıya sahip olduğu bilinmektedir. Bazı durumlarda, dosyaları bir sunucudan diğerine hızla taşıyarak ve yapılacak işlemi seçerek verimli ağ performansı sağlayabilirsiniz.
  4. Hyper-V üzerinden sanal ağınızın gerekli analizini yapabilirsiniz. Peki, hangi ağda kaç paket birikiyor, paylaşılan dosyalarda sorun var mı? Ağ açıkları olan sorunları çözebilirsiniz.
  5. Hyper-V çok ucuz, pek çok şirket onunla başladı.
  6. Hyper-V üzerinde gerekli işlemleri yaptıktan sonra yedek olarak kullandığınız sanal makineleri birinden diğerine taşımak çok kolay. Perform ağında gerekli replikasyonları yaparak bunları birbirleri ile entegre etmeniz yeterli.
  7. Aynı anda birkaç işletim sistemi kullanabilirsiniz. Gerekli gördüğünüzde bunları basitçe birbirine bağlayabilirsiniz. Bu, ev kullanıcıları için çok yaygın bir özelliktir.
  8. Hyper-V kullanıcıları, sabit diskleri bağlayarak harika performans elde edebilir.
  9. Bilgisayarınızın özelliklerine göre sanal bellek fonksiyonunu rahatlıkla kullanabilirsiniz.
  10. Bilgisayarınızın imkânlarının izin verdiği ölçüde işlemcinizi sanallaştırabilirsiniz.

Microsoft Sunucu Sanallaştırma Nasıl Çalışır?

Hyper-V açma, konuk işletim sistemleri olarak sanal makinelerde çalışmak için Windows Server, Windows ve Linux dağıtımlarının çeşitli sürümlerini destekler. Modern Intel ve AMD işlemcilerde bulunan Düzey 2 Adres Çevirisi (SLAT) işlemcisi gerektirir. Ana bilgisayarın üç ile dört temel sanal makineyi çalıştırabilmesi için en az 4 GB RAM’e sahip olması gerekir. Tek bir sunucu üzerinde daha fazla sanal makine barındırmak için daha güçlü bir fiziksel sunucu kullanabilir veya daha yüksek işlem gücüne sahip sanal makineler hazırlayabilirsiniz.

Hyper-V’yi çalıştırmak, birincil bir bölümde fiziksel işlemci gibi donanım bileşenlerine erişebilir. Üst bölüm daha sonra Hypercall uygulama programlama arabirimini (API) kullanarak alt bölümler oluşturur. Bu alt bölümler, konuk işletim sistemlerini veya sanal makineleri çalıştırır. Sonuç olarak, alt bölümlerin fiziksel sunucunun donanım bileşenlerine doğrudan erişimi yoktur. Hiper yönetici, fiziksel işlemci için kesmeleri yönetir ve kesmeleri uygun alt anahtara geçirmek için fiziksel bellek adreslerini sanal alt anahtar adreslerine eşlemek için bir G/Ç bellek yönetim birimi (IOMMU) kullanır.

Ana alandaki VSP, bir sanallaştırma servis sağlayıcısı, departmanın donanım kaynak gereksinimlerini kaydeder ve yetkililer arasında mantıksal bir iletişim kanalı olan VMBus üzerinden donanım desteği sunar. İş birimleri, VSP tarafından sağlanan donanım desteğinden yararlanan bir sanallaştırma hizmeti istemcisi olan VSC’yi barındırır.

Öykünülmüş cihazlar için bu destek, konuk işletim sistemi tarafından tamamen görünmezdir. Alternatif olarak, iş birimleri, arkadan aydınlatmalı Hyper-V I / O için Hyper-V kapama hizmetlerinden ve konuk işletim sisteminin daha verimli ve daha hızlı iletişim için donanım öykünmesine gerek kalmadan doğrudan VMBus’u kullanmasına olanak tanıyan bir hiper yönetici etkin çekirdekten yararlanabilir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

GitMind Nedir? GitMind Özellikleri Nelerdir?

Yeni Başlayanlar İçin AndroidStudio | Nedir? Neler Yapılabilir?