Makale Başlıkları
IDE Nedir?
IDE yazılımların bel kemiği olmaktadır. Her yazılım için ayrı birine ihtiyaç vardır. Programların daha muntazam yazılması için gereken yazılımlar olarak adlandırılmaktadır. Türkçe kelime karşılığı ise Tümleşik Geliştirme Ortamı olarak ifade edilmektedir. Web tasarımları, uygulamalar, oyunlar ve hatta eklentiler de ortaya çıkarmak istiyorsanız olmazsa olmazı olmaktadırlar. Kısacası IDE editörü yazılım için şart olmaktadır.
Bunun sayesinde yazılımların çalışmasındaki daha iyi randıman alınmaktadır. Aynı zamanda daha disiplinli çalışma gösterir. Pek çok programa dili ile kullanılabilmektedir. Bunlar içinde HTML, CSS, C, C++, Swift, Platon, R, Ruby programları da yer almaktadır. Bunlar ile kullanılınca kodlama sırasında meydana gelen hatalar kolay bir şekilde ortaya çıkarılmaktadır.
IDE nedir sorusunun cevapları içinde yazılımları çalışmaları için tamamlamaları da bulunmaktadır. Yazılımların otomatik olarak tanınmasını da sağlamaktadır. Kodları ayrıştırıcı sınıflara ayırma, eşleştirme gibi daha pek çok işlevi de gerçekleştirenler IDE editörü adı ile anılan yazılımlar olmaktadır. Sayılan görevlerine bakılınca hayatınızdaki yerini anlamamız daha kolay olmaktadır.
İsminde de yer alan tümleşik özelliği gibi yerine getirdiği iş ile entegre bir şekilde çalışmaktadır. Böylece işin hızlanmasını sağlamaktadır. Kodları bir sıra ile sunarak onların bizim tarafımızdan test edilmesini sağlamaktadır. IDE editörü ile kod editörü birbirine karıştırılan iki yazılım türü olmaktadır. Arasındaki farklar nelerdir, kod editörü nedir, nerelerde kullanılır sorularının cevabını da aşağıdaki yazımızda bulabilirsiniz.
Dünya gün geçtikçe küçülmektedir. Küçülmektedir sözünden kastımız fiziki değildir. Sanal bir yer haline gelmektedir. Artık bir yerden, dünyanın üzerindeki başka bir yere saniyeler içerisinde ulaşmak mümkün olmaktadır. İster mail yolu ile ister görüntülü konuşma ile olsun bunun pek çok yolu bulunmaktadır. IDE editörü de tüm bu gelişmelerde yer alan bir uygulama olmaktadır.
Birbirimiz ile iletişimin bu kadar kolaylaşması, ulaşımın basit bir hal alması yıllar içerisinde oluşan bir durum olmaktadır. Bu durağan değildir ve her saniye değişmekte ve gelişmektedir. Elektronik ortamda bu gelişmeleri yazılımlar sağlamaktadır. Uygulamaların, oyunların, web sitelerinin, sosyal medya uygulamalarının ve bilgisayar ile ilgili her şeyin bir yazılımı bulunmaktadır.
Sadece bilgisayarlarda değil, telefonlarda, tabletlerde, televizyonlarda, akıllı elektronik eşyalarda bu yazılımlar bulunmaktadır. Örneğin bir çamaşır makinesi bu yazılımlar ile çalışmaktadır. IDE editörü de bu yazılımların yazılmasında önemli rol oynamaktadır. İşin zemini denilebilen yazılımların ortaya çıkmasında gerekli olan kodlama işleminin yapılmasını sağlarlar. Yazılımlar için olmazsa olmaz bir yardımcı görevi görmektedirler.
Yazılımlar bizim günlük hayatımızı kolaylaştıran uygulamalar olmaktadır. Artık günlük yaşantımızda hemen hemen her elektronik eşyada vardır. Akıllı diye tabir ettiğimiz bu eşyaların aklı bu yazılımlardan gelmektedir. Bu sayede ne yapacaklarını, hangi aşamada duracaklarını, ne tarafa gideceklerini bilirler. İnsanların eli kolu haline gelen ev eşyaları da bu sayede daha işlevsel bir hal almış olmaktadır.
Görüldüğü üzere IDE editörü, bizim günlük iş yükümüzü azaltan bu eşyaların daha da gelişmesini sağlayan uygulama olmaktadır. Yazılımcılar ile bir bütünlük oluşturmaktadırlar. Daha detaylı bir şekilde tam olarak ne iş yaptıklarını, ne anlama geldiğini merak ediyor olabilirsiniz. Bunun için daha da açarak aşağıdaki yazımızda anlatmaya çalışacağız.
IDE ile Kod Editörü Arasındaki Farklar Nelerdir?
Kod editörü isminden de anlaşılabileceği gibi kod düzenleme sırasında kullanılan ve buna yarayan araçlar olmaktadır. İngilizce adı ise code editor diye geçmektedir. Normal not defterine benzer özellikler taşımaktadır. Bunun ile en önemli farklı ise kelime vurgularının olması olmaktadır. Yine kelimelerin renklerinin değiştirilebilmesi de bir başka farkı olmaktadır.
IDE editörü açılımı Integrated Development Environment şeklinde yazılmaktadır. Buradaki integrated kelimesinin anlamı tümleşik demektir. Development ise geliştirme anlamında yazılmaktadır. Environment de ortam diye tabir edilir. Bu yazılım size pek çok içerik sağlamaktadır. Yani bir program geliştirmek istiyorsanız size gereken araçları sağlamaktadır. Diller arasında da farklılıklar barındırmaktadır.
- Softaculous Nedir?
- DirectAdmin Kontrol Panel – Hosting Kontrol Panel
- CloudLinux Nedir ve Ne İşe Yarar?
- DELL EMC Unity 650F Storage Özellikleri
- Intel Gold İşlemciler: Özellikler ve Performans
IDE editörü dosyaların birbirlerini tanımasını sağlayan bir araç olmaktadır. Program ya da proje geliştirmek gibi bir planınız var ise size en çok yardımcı olacak yine bu yazılım olmaktadır. Buna karşılık program geliştirmek gibi bir niyetiniz yok ise kod editörü size yetecektir. Yani IDE ile kod editörü arasındaki farklar nelerdir sorusunun en önemli cevabı bu olmaktadır. Program geliştirmek için IDE kullanılır iken sadece kod yazmak için kod editörü yeterli olacaktır.
IDE editörü yazılım sırasındaki tüm geliştirici materyalleri sağlamaktadır. Karşınıza çıkan her kod analizini yapabilmektedir. Pek çok araç bir aradadır ve sizin işinizi kolaylaştırmaktadır. Buna karşılık kod editörü ise derleme işlemlerini yapmamaktadır.
Görüldüğü üzere ikisi de sizin işinize yarayacak araçlar olmaktadır. Yapacağınız işleme göre hangisini kullanmak istediğinize karar verebilirsiniz. Sadece birinin daha detaylı iş yaptığını, sizin işlem hızınızı olumlu etkilediğini, daha az zamanınızı aldığını göz önünde bulundurarak tercih yapmalısınız.
En İyi 6 IDE Editörü
IDE editörü nedir, nasıl kullanılır, kode editörü ile farklı nedir gibi bilgileri yukarıdaki yazımızda anlattık. Ne kadar kullanışlı olduğunu, günden güne daha da çok kişi tarafından tercih edildiğini artık biliyoruz. Hayatımızı kolaylaştırdığı ve gerekli olan pek çok materyali de içinde barındırdığı da görülen bir gerçek olmaktadır. Peki en iyi 6 IDE editörü hangileri olmaktadır?
Bu yazılımlar birbirinden farklı olmaktadır. Arayüzleri ile beraber dilleri de değişiklik göstermektedir. Tüm bunlara bakarak tercihinizi en doğru şekilde yapabilirsiniz. IDE içerisinde günümüzde en çok kullanılanlardan biri Android Studio olmaktadır. Java tabanlı olan ve Google tarafından çıkarılan bir kodlama aracı olmaktadır. Bunun amacı Android işletim sistemi için aplikasyonlar geliştirmek olmaktadır.
Bu yazılımın diğer IDE yazılımlarına oran ile RAM kullanma kapasitesi daha yüksek olmaktadır. Bunun ile uygulamalar tasarlayabilir, geliştirebilir ve en uygun hale getirebilirsiniz. Bir diğer yazılım türü ise Microsoft Visual Studio olmaktadır. Adından da anlaşılacağı üzere Microsoft tarafından ilerletilmiştir. Android Studio %100 ücretsiz olmasına karşılık bu yazılım ücretli ve ücretsiz olarak karşımıza çıkmaktadır.
Bu tasarım web uygulamaları geliştirmek için sıkça tercih edilmektedir. İçerdiği eklentiler işlemlerinizi kolay bir şekilde tamamlamanızı sağlamaktadır. Mobil uygulamalar için de programlar geliştirebilme olanağı vermektedir. Yeni başlayanlar için de bu yazılım kolaylık sağlayacaktır. Ara yüzü oldukça kolay olmaktadır. Aplikasyonların gücünü aynı anda size göstermektedir.
- Softaculous Nedir?
- DirectAdmin Kontrol Panel – Hosting Kontrol Panel
- Hosting Paketlerinde Kullanılan Kaynaklar ve İşlevleri
- Sınırsız Hosting Kaynak Kapsamı Nedir?
- %29 Hosting İndirimi | 29 Şubat’a Özel
- Yeni Yıla Özel %50 Hosting İndirimi | .TR Domain Hediye
- Local Sistem Odalarının İşletmeler İçin Riskleri
- ARP (Adres Çözümleme Protokolü) Nedir?
- Satış Ortaklığı İle Ömür Boyu %15 Komisyon | Alastyr Hosting
- Hosting Nedir? Web Hosting Özellikleri
Bir diğer IDE editör de Eclipse olmaktadır. Ara yüzü oldukça basit bir yazılım olmaktadır. Aynı zamanda ücretsizdir. Bunu hem yeni başlayanlar hem de ileri düzeyde olanlar kullanabilmektedir. Kaynakları açık olmak ile beraber hataları da otomatik olarak rapor vermektedir. InteliJ IDEA da en çok tercih edilenler arasında yerini almaktadır. Kaynakları açık olan bir yazılımdır. Cep telefonu uygulamaları için sıkça kullanılmaktadır.
Xcode ise ücretsiz olmaktadır. Apple aracılığı ile ilerletilen bir araçtır. Barındırdığı emülatör ile geliştirdiğiniz kodları kontrol etmektedir. NetBeans da 6. en iyi IDE editörü olarak karşımıza çıkmaktadır. Java için geliştirilmiş bir yazılım olmaktadır. Ücretsiz olup sadece birkaç adım ile oluşturulabilmektedir. En çok tercih edilenler bunlar olmaktadır.
Alastyr Teknoloji, domain (alan adı), web hosting, bulut sunucu (cloud server) ve veri merkezi hizmetleri ile siz de projelerinizi hayata geçirebilirsiniz. Hızlı, güvenli ve ekonomik web çözümlerimiz ile ihtiyacınız olan performansa sahip olun. Türkiye’nin en çok tavsiye edilen domain ve hosting firması Alastyr, güçlü teknoloji alt yapısı, en güncel yazılımları, 7/24 Türkçe Destek hizmeti ve 15 gün koşulsuz iade garantisi ile hizmet vermektedir.
Web projeleriniz için en uygun fiyatlarla domain kaydet. Bireysel ve kurumsal web projeleriniz için cloud server kirala. Web sitelerinizi hızlı, güvenli ve yüksek performans ile yayınlayabileceğiniz kaliteli hosting paketine sahip ol. Kurumsal mail paketlerimiz ile de işletmeleriniz için yüksek disk kapasitesine sahip sınırsız e-posta hesapları oluşturun.