ip adres bul

IP Nedir? IP Adresi Bulma ve Sorgulama

IP adresi, cihazların bir nevi kimliği olarak adlandırılan, bir bilgisayar ağında internet kullanan bir aygıtın diğerlerinden ayırt edilmesini sağlayan numaraları belirtiyor. Kendi cihazınızın ya da bir web sitesinin IP öğrenmek basit işlemler yardımı ile mümkün oluyor. Öğrenilen adresler ile web sitelerin veya cihazların konum bilgilerine ulaşılabiliyor.

ip nedir

IP Adresi Nedir?

Her cihazın IP’si “00.00.000.000” şeklinde noktalarla ayrılan dört sayıdan oluşuyor. İnternet Protokolü adresleri, internet üzerindeki bir bilgisayarın diğer cihazlar tarafından kolayca bulunmasını sağlıyor. İnternet üzerinde yer alan web sitelerinin de hepsi bir sunucuya bağlı oluyor ve sunucu olarak adlandırılan bilgisayarların IP adresleri kullanıcıları siteye yönlendiriyor.

IP adresi ile bir web sitesine erişmek oldukça kolay olurken cihazlara ip aracılığıyla erişmek son derece zor oluyor. Kullanıcılar tarafından kolay erişilebilir olmak isteyen web sitelerinin Internet Protokolü adreslerine kolay bir şekilde ulaşılabiliyor. Bilgisayar ve diğer internete bağlanan cihazlara ise güvenlik önlemleri nedeniyle IP üzerinden erişim neredeyse imkansız oluyor.

domain-indirim
ip adres nasil bulunur

Hangi alan adının hangi adrese karşılık geldiği bilgisi, internet servis sağlayıcılarında bulunan bilgisayarların (Alan Adı Sunucuları, Domain Name Server, DNS) oluşturduğu bir ağda saklıyor. Böylece, kullanıcı web tarayıcısına alan adını girdiğinde doğru adreslere yönlendirilebiliyor. İnternette trafik, bu domain ve ip adresi bilgilerine bağlı yönlendirme işlemleri ile gerçekleşiyor.

Bir cihaz üzerinden internete bağlandığınızda o cihaz için bir ip adresi atanıyor. Adresler, o an boş bulunan bir IP adresinin servis sağlayıcınız tarafından size atanması ile oluşuyor. Size atanan bu adresler Dinamik IP olarak adlandırılıyor ve her bağlantıda bu adresin son numarası değişiyor. Bazı adreslerin numarası ise değişmiyor ve bu IP adreslerine Statik IP deniyor.

ip sorgulama ve bulma

Bilinen bir ip adresi ile cihazın hangi ağı kullandığı, internete hangi servis sağlayıcısı ile bağlandığı ve hangi lokasyonda bulunduğu öğrenilebiliyor. İnternet aracılığıyla bir cihazın başka bir cihazla iletişime geçmesi bu adresler ile mümkün oluyor. İnternet protokolü adresi bilinen cihazlar, farklı ağlar üzerinden internete bağlı olsalar da internete bağlı oldukları sürece birbirleriyle etkileşim kurabiliyor.

domain-indirim

IP Adresi Sorgulama

IP adresi sorgulama işlemi internete bağlı bir cihazın veya bir web sitesinin hangi lokasyondan internete bağlandığını, hangi internet servisi sağlayıcısı ve ağını kullandığını tespit etmek için kullanılıyor. İnternet kullanıcıları tarafından oldukça merak edilen IP adresim nedir sorusu için internet üzerinden kolayca cevap alınabilecek seçenekler bulunuyor. IP adres sorgulama işlemi için tıklayınız.

ip adresi sorgulama

Kullanılan cihaz üzerinden IP adresine yönelik arama motoru sorguları gerçekleştirilerek ya da basit web araçları kullanarak cihazların ip adresi kolayca tespit edilebiliyor. İnternete bağlantı sağlandığında arka planda farklılık gösterebilen adresler, noktalarla ayrılan 4 adet 8 bitlik sayı kombinasyonları ile ifade ediliyor. Öktet yani sekizli adı verilen bu sayılar maksimum 3 rakamlı ve 254’ten küçük oluyor.

IP Adresim Nedir? IP Adresi Nasıl Bulurum?

Adresler arasında veri alışverişinin sağlanabilmesi için gerekli olan Internet Protokolü adresleri, gizli adresler ve genel adresler olmak üzere ikiye ayrılıyor. Gizli olan adresler, internet üzerinde faaliyette bulunsa bile tespit edilemiyor. Cihazlardaki gizli IP adres modemlere aktarılırken kullanıcılar modemlerin herkese açık IP adresi üzerinden internete bağlantı sağlayabiliyor. IP adresinizi öğrenmek için tıklayınız.

ip-adresi-bulma

IP numaram nedir sorusuna yanıt veren işlemler oldukça merak ediliyor. Kendi adresini öğrenmek isteyen kullanıcılar, internet üzerinden bu bilgiye kolayca erişebildikleri gibi komut istemi ya da ağ bağlantılarını kullanarak da IP adresine ulaşabiliyor. Siz de IP adresim ne sorusuna cevap arıyorsanız aşağıdaki işlemleri gerçekleştirerek adreslerinize ulaşabilirsiniz.

Komut istemini kullanarak IP adresi bulmak için öncelikle Windows + R tuşlarına aynı anda basarak açılan alana “CMD” yazıp “Enter” tuşuna basılması gerekiyor. Sonrasında “ipconfig” yazarak “Enter” tuşuna basılıyor. Bu şekilde bilgisayarınızdaki tüm ağ bağlantılarının bilgisini görmeniz mümkün oluyor. Aktif olan bağlantı türlerinde yer alan IPv4 bilgisi sizin IP adresinizi gösteriyor.

ip-adres-bul

Ağ bağlantılarını kullanarak IP adresi bulmak içinse bir Windows sürümünde Win+R tuşlarına basıp “ncpa.cpl” yazarak hızlı bir şekilde ağ bağlantıları penceresine erişilmesi gerekiyor. Sonrasında, aktif bağlantılara sağ tıklayarak menüden “Durum” seçeneğine ulaşılıyor ve “Ayrıntılar” butonuna tıklanıyor. Cihazın adresi “IP Adresi” veya “IPv4 Adresi” girişinde listeleniyor.

IP Değiştirme Nasıl Yapılır?

Modem üzerinden IP adresi değiştirme işlemi için modemi birkaç dakika kapatıp tekrar açmak yeterli oluyor. Bu şekilde ekstra bir ayar yapmaya gerek kalmadan adres değiştirilebiliyor. Öte yandan, bulunduğu lokasyon dışında bir farklı adresten bağlantı sağlamak isteyen kullanıcılar için IP adresi nasıl değiştirilir sorusunun yanıtı çok daha farklı oluyor.

Bilgisayar Üzerinden IP Değiştirmek

Bilgisayar üzerinden IP değiştirmek için öncelikle bilgisayarınızın “Varsayılan Ağ Geçidi”’nin IP adresini bulmanız gerekiyor. Varsayılan Ağ Geçidi adresini öğrenmek için “Başlat” üzerinden “Çalıştır”’a girilerek CMD adımları ile açılan komut penceresine “ipconfig” komutu giriliyor. Ekranda çıkan bilgilerde Varsayılan Ağ Geçidi’nin adresi yer alıyor. Bu Internet Protokolü adresine yapacağınız işlemler esnasında ihtiyacınız oluyor.

bilgisayardan-ip-bulma-ve-degistirme

Sonraki adımda, masaüstünden ağ simgesine sağ tıklayarak “Özellikler” bölümünde sol tarafta yer alan sekmede “Bağdaştırıcı Ayarlarını Değiştirin” yazan yere ulaşılması gerekiyor. Bağlantı türünün üstüne gelip sağ tıklanarak özellikler bölümüne erişiliyor. Burada internet protokolü sürüm 4 (tcp/IPv4) seçeneğine tıklanıyor. Çıkan ekranda “Aşağıdaki IP adresini kullan” kutucuğu işaretlenerek yeni bir adres tanımlaması yapılabiliyor.

Bilgisayar üzerinden IP güncelleme işlemi tamamladıktan sonra “Tamam” butonuna tıklanarak süreç sonlandırılıyor. Bu işlemler sonrası doğabilecek çakışma veya internete bağlanamama gibi sorunlar yaşamamak için İnternet Protokolü adresinizi ve varsayılan ağ geçidini kontrol etmeniz gerekiyor. Kontrol işlemi de sağlandıktan sonra yeni girilen adres ile cihaz kullanımına devam edilebiliyor.

IP Çakışması Nedir?

IP çakışması, aynı ağda bulunan iki veya daha fazla cihaza aynı IP adresi atanması durumunda ortaya çıkan bir sorun oluyor. Bu sorunu çözmek için bilgisayara tanımlanan adresi farklı bir IP adresi ile değiştirebilirsiniz. Tanımlanan adres 192.168.2.10 ise yerine 192.168.2.20 veya 192.168.2.50 yazarak değiştirebilir ve sorunu giderebilirsiniz.

ip-cakismasi-nedir

IP çakışması sorununu yaşamamak için ağınızda bulunan bilgisayarların aynı İnternet Protokolü adresine sahip olmamasına dikkat etmeniz gerekiyor. Bunun yanında, yanlış bir varsayılan IP adresi tanımlanması söz konusu olduğunda bağlantı problemi yaşanabiliyor. Bu yüzden, varsayılan adresi doğru girdiğinize emin olarak bu tür bağlantı sorunlarının da önüne geçmeniz fayda sağlıyor.

IP’den Adres Bulma İşlemi Nasıl Yapılır?

IP sorgulama platformları aracılığıyla kulanılan cihazın konum bilgisitarayıcı bilgisi ve dili net bir şekilde öğrenilebiliyor. Adresi bilinen bir cihazın servis sağlayıcısına ve bulunduğu bölgenin konumuna ulaşılabiliyor. Öte yandan, IP adresleri ile cihazın bulunduğu konum öğrenilse bile açık adres bilgilerine erişmek güvenlik sebebiyle mümkün olmuyor.

dinamik-ve-statik-ip-adresi

IP adresi üzerinden konum bilgisi bulmak için özel olarak hazırlanan IP bul web siteleri ile yer bilgisi öğrenilebiliyor. İnternet üzerinden kolayca ulaşabileceğiniz bu platformlar sayesinde kendi adresinizin veya istediğiniz bir adresin dünya üzerindeki coğrafi konumunu öğrenmeniz mümkün oluyor. Bu tür servislerde yer alan bilgilerin %100 doğru ve net bir konum veremeyeceğini de unutmamak gerekiyor.

Alastyr Teknoloji, domain (alan adı), web hosting, bulut sunucu (cloud server) ve veri merkezi hizmetleri ile siz de projelerinizi hayata geçirebilirsiniz. Hızlı, güvenli ve ekonomik web çözümlerimiz ile ihtiyacınız olan performansa sahip olun. Türkiye’nin en çok tavsiye edilen domain ve hosting firması Alastyr, güçlü teknoloji alt yapısı, en güncel yazılımları, 7/24 Türkçe Destek hizmeti ve 15 gün koşulsuz iade garantisi ile hizmet vermektedir.

Web projeleriniz için en uygun fiyatlarla alan adı al. Bireysel ve kurumsal web projeleriniz için cloud sunucu satın al. Web sitelerinizi hızlı, güvenli ve yüksek performans ile yayınlayabileceğiniz hızlı ve kaliteli hosting paketine sahip ol. Kurumsal mail paketlerimiz ile de işletmeleriniz için yüksek disk kapasitesine sahip sınırsız e-posta hesapları oluşturun. Ekonomik fiyatları ile Ucuz Hosting paketlerimize göz atın.

Türkiye'nin En Çok Tavsiye Edilen Domain, Hosting ve Bulut Servis Sağlayıcısı
İnternet sitesi https://www.alastyr.com
Yazı oluşturuldu 350

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Benzer yazılar

Aramak istediğinizi üstte yazmaya başlayın ve aramak için enter tuşuna basın. İptal için ESC tuşuna basın.

Üste dön