Nasıl Yapılır ?

Link Kısaltma Nedir? En Çok Kullanılan URL Kısaltma Araçları

Link kısaltma servislerinden önde URL nedir? bu terimi inceleyelim. İnternet terimleri arasında en yaygın olarak kullanılan kavramlardan birisi olan URL, belli bir formatta ve standart bir şekilde düzenlenen karakterler aracılığıyla internet sitelerine girebilmenizi sağlayan bir araçtır. “Uniform Resource Locator” olan açılımının Türkçe karşılığı “Tekdüze Kaynak Bulucu” olarak tanımlanır. URL kısaltma işlemi, standart yapıdaki URL’in daha kısa hale gelmesini sağlar.

URL, HTTP ve HTTPS gibi güvenlik protokolleriyle FTP adı verilen dosya transfer komutları ile ilgili bilgi sahibi olmanızı sağlar. URL, domain, subdomain, alan adı uzantısı, dosya uzantısı ve ülke uzantısı gibi çeşitli bileşenlerden oluşur. İnternete yüklenen bir kaynağı konumlandırmak için kullanılan URL, en fazla 2083 karakter sınırıyla genel olarak dört farklı bölümün birleşiminden üretilir.

Link Kısaltma Nedir?

Link kısaltma nedir sorusuna cevap olarak, linkin gerçek uzunluğunu belirli araçların yardımıyla kısaltma işlemi olduğunu söyleyebiliriz. Uzun bir linki 15 karakterlik bir bağlantıya dönüştürerek işinizi kolaylaştıran bu işlem, kısaltılmış bağlantı ile web sayfalarına yönlendirme yaparak ek adres işlevi görür. Bu işlem, özellikle karakter sınırlaması içeren sosyal medya sitelerinde paylaşım yapabilmeniz adına büyük bir kolaylık sunar.

İçerisinde çok fazla sayıda bileşen barındıran URL’ler, çeşitli sitelerde ya da sosyal medya mecralarında karakter sınırlaması konusunda büyük zorluk çıkarabilir. Bundan dolayı özellikle haber siteleri başta olmak üzere birçok kurumsal ya da kişisel hesap, bu basit kullanım arayüzüne sahip olan araçlardan faydalanır. Link shorter servisleri sayesinde paylaşımlarınızı daha sade ve hızlı bir şekilde gerçekleştirebilirsiniz.

Örneğin Twitter üzerinde yapılan bir paylaşımda kaynak olarak verilecek bağlantının linki uzun olduğunda, kullanıcı, paylaşacağı içeriğin karakter sayısını azaltmak için yazısını kısaltmak ve açıklamasını eksik paylaşmak zorunda kalır. Bu durumdan şikayetçi olanlar URL kısaltma siteleri kullanarak bu problemi kolaylıkla aşabilirler. Eğer böyle bir problemle karşılaşırsanız siz de uzun URL’leri kolaylıkla kısaltabilir ve paylaşabilirsiniz.

Neden Link Kısaltma Yapılır?

URL kısaltma sitelerinin yardımıyla birçok farklı avantaja sahip olabilirsiniz. Bir hiperlink metodu olan ve linkleri kısaltmak için tercih edilen bu işlem, internet sitelerine daha hızlı bir şekilde erişebilmenizi sağlar. İnternet dünyasında yeni nesil bir işlevsellik sunan ve oldukça kolay bir şekilde gerçekleştirilebilen URL kısaltma işleminin tercih edilme sebepleri ihtiyaca göre değişkenlik gösterir.

Bu sebeplerden birincisi görsel anlamda daha iyi bir sonuç elde etme kaygısıdır. Linkler, sadece internet dünyasında değil; reklam ve benzeri amaçlarla farklı mecralarda da yer alabilir. Gazete, kitap, billboard vs. gibi alanlar buna örnek verilebilir. Bu alanları takip eden insanlara uzun ve komplike bağlantıları sunmaktansa kısaltılmış URL’leri sunmak, çok daha pratik ve işlevsel bir alternatiftir.

İkinci sebep olarak kullanım kolaylığından söz etmek mümkündür. Kısaltılan URL’ler tek bir metin dosyasına rahatlıkla yerleştirilebilir ve tek tıkla kopyalanarak kullanılabilir. Eğer içeriklerinizin paylaşımını kolaylaştırmak isterseniz URL kısaltma işleminden yararlanmanız oldukça faydalı olacaktır. Komplike yapıda olmayan linkler kullanıcılara daha kolay ulaşmanız konusunda size yardımcı olur ve sitenizin ziyaretçi trafiğini genişletir.

Üçüncü sebep ise URL kısaltma sitelerinin istatistik ile ilgili sunduğu hizmetlerdir. Örneğin link kısaltma siteleri sayesinde URL’nizle alakalı verileri takip edebilirsiniz. Sitenizin trafiğini ve kaç tık aldığını görüntüleyebildiğiniz gibi sitenizin yönetimini daha profesyonel bir şekilde gerçekleştirebilirsiniz. Bu hizmetten yararlanmak için kısaltma yaptığınız siteye üye olup ara yüze girmeniz yeterlidir. 

Link kısaltma sitelerini kullanmak için dördüncü ve son sebep ise sosyal medya mecraları, kısa mesajlar ve benzeri kullanımlarda problem yaratan karakter sınırlamasından kurtulmak. Linklerde yer alan bütün karakterler, sınırlama tarafından hesaplandığı için URL kısaltma işleminin getirdiği tasarrufun önemi büyük olur. Böylelikle daha sade ve hızlı bir şekilde bağlantılarınızı paylaşmış olabilirsiniz.

En Çok Kullanılan URL Kısaltma Araçları Nelerdir?

URL kısaltma hizmeti, birçok geliştirici tarafından sunulur. Bu geliştiricilerin web sitelerinden URL kısaltma işlemini gerçekleştirebilirsiniz. Önceden Google URL kısaltma platformu olan goo.gl adresinde link kısaltma işlemi uygulanırdı. Bu sitenin kapanmasıyla yeni alternatifler daha popüler oldu. Google kısa link servisinden alınan URL’ler şu an kullanılabilir ancak URL’ler ile ilgili herhangi bir değişiklik yapılamaz.

Genellikle ücretsiz bir şekilde gerçekleştirilen Link kısaltma işlemi, TinyURL, Bitly ve Rebrandly gibi farklı geliştiricilerin hazırladığı siteler aracılığıyla rahatlıkla gerçekleştirilebilir. Bu araçların kullanım şekli genel olarak paylaşılacak fotoğraf, video, yazı vs. gibi içeriklerin bağlantılarının hizmeti sunan siteye kopyalanmasıyla sağlanır. Daha sonra sitede yer alan program, size kısaltılmış linki hazırlayıp sunulur.

Bit.ly ile Link Kısaltma İşlemi

Bitly link kısaltma servisi, alanında en popüler sitelerden birisi olarak hizmet verir. Kısaltmak istenen bağlantıları yapıştırarak paylaşabildiğiniz bu site, ücretsiz bir hizmet sunar. Oldukça kolay ve fonksiyonel bir arayüz ile çalışan bit.ly url kısaltma platformu, siteye kayıt olmanızı sağlayarak, bağlantılarınızın istatistiklerini kolaylıkla inceleme imkanı sunar.

Ücretli Bitly Enterprise özelliğini tercih edebileceğiniz site, güvenli linkler oluşturma imkanıyla birlikte kampanya oluşturmanız için de imkan sunar. Yeniden hedefleme ile birlikte UTM parametre desteği sunan site, nitelikli yönlendirme sistemi ile URL kısaltma işlemini gerçekleştirirken şahsınıza veya markanıza özel link kısaltma imkanı sağlar. En popüler servislerden biri olan site, çalışmalarınızı profesyonel bir hale getirir.

TinyURL ile Link Kısaltma İşlemi

TinyURL, anonim hizmet sunan bir link kısaltma servisidir. URL kısaltma işlemi ile beraber bağlantılarınızı ücretsiz bir şekilde özelleştirebilmenizi sağlayan bu site, daha akılda kalıcı bir link edinmenizi sağlar. Örneğin adresiniz “tinyurl.com/adiniz” şeklinde olabilir. Bununla beraber Mozilla ve Google Chrome için uzantılara sahip olan bu servis, oldukça hızlı bir hizmet sunarak işinizi kolaylaştırır.

Bu servisi kullanmak için siteye üye olmanız gerekmez. Anonim olduğu için bağlantılar hakkında herhangi bir istatistiğe yer vermeyen bu site, bağlantılarınızı e-postalarınızda veya sosyal medyada kullanabilmenizi sağlamak amacıyla hizmet sunar. Bu siteyi kullanabilmek için sitede yer alan “Enter a long URL to make tiny:” kısmına linki kopyalayarak kısaltma işlemini kolaylıkla gerçekleştirebilir ve özelleştirilmiş URL’nizi alabilirsiniz.

Rebrandly ile URL Kısaltma İşlemi

Rebrandly, profesyonel bir link kısaltma aracı olarak hem kişisel hem de kurumsal alanda nitelikli çözümler sunarak hizmet sağlar. Kaliteli altyapısı ile toplu bir şekilde link kısaltma işlemi gerçekleştirebilen platform, bununla birlikte markaların ön plana çıkmasını sağlayan kısa URL’ler oluşturabilme özelliğini sunarak kurumsal iletişim konusunda fark yaratır.

Ayrıca ekip arkadaşlarınızla ortak bir alan oluşturarak kullanabileceğiniz bu platform, yüzün üstünde uygulama entegrasyonuna ve API desteğine sahiptir. Uygulamanın ücretsiz versiyonunda ayda 500’e kadar link kısaltma işlemi sağlayabilirsiniz. URL kısaltma servisleri, sitenizin tüm bağlantılarınızı takip etmenize ve uygulama destekleriyle sitenizin markalaşmasına büyük ölçüde yardımcı olur.

Son olarak bir örnek vermek gerekirse, Yandex link kısaltma hizmeti bulunmadığı için Yandex Disk’e yüklenmiş olan linkleri de kısaltabilmeniz için kullanıcılara imkân sunan pek çok link kısaltma sitesi, kısaltmış olduğunuz linkleri kısa mesajlarda, e-posta iletilerinde veya sosyal medya mecralarında yalnızca tek bir tıkla paylaşabilmeniz için olanak sağlar.

Alastyr

Türkiye'nin En Çok Tavsiye Edilen Domain, Hosting ve Bulut Servis Sağlayıcısı

View Comments

  • link kisaltma sitesi ariyordum makalenize denk geldi iyiki okudum gerçek faydası oldu benim için 50 tane site dolaşicaktim yoksa.. teşekkürkler

Recent Posts

Sigorta Acenteleri İçin Yerli Kurumsal Mail Kullanma Zorunluluğu | 2024

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Sigorta Acenteleri İcra Komitesi (TOBB SAİK) tarafından "Önemli Duyuru" başlığı…

6 gün ago

%29 Hosting İndirimi | 29 Şubat’a Özel

29 Şubat'a Özel %29 Hosting İndirimi Sınırsız Hosting - WordPress Hosting - Reseller Hosting Sınırsız…

1 ay ago

Google İşletme Siteleri Kapanıyor!

Google işletme siteleri, özellikle web sitesi konusunda tecrübesi ve bu alanda yatırım gücüne sahip olmayan…

2 ay ago

Yeni Yıla Özel %50 Hosting İndirimi | .TR Domain Hediye

Yılbaşına Özel Hosting Paketlerimizde SEPETTE NET %50 İndirim Fırsatı Başladı. Sınırsız Hosting ve WordPress Hosting…

3 ay ago

Domain’de Dev İndirim | .COM Sadece 2,99$

Alastyr'da büyük indirim fırsatları hız kesmeden devam ediyor. Şimdi de Alastyr ile yeni tanışan kullanıcılara…

4 ay ago

Sanal Sunucular: İşletmeler İçin İdeal IT Çözümü

Sanal sunucular, işletmelere çeşitli avantajlar sunan esnek ve verimli bir IT çözümüdür. Günümüzde, işletmelerin artan…

4 ay ago