Makale Başlıkları
Malware temizleme işleminin detaylarına geçmeden önce Malware nedir bundan bahsedelim. Malware kötü amaçlı bir yazılımdır. Mobil cihaz ve bilgisayarların fonksiyonunu bozmak ve özel bilgisayar tekniklerine erişim sağlamak için kullanılır. Malware ismi yerine bilgisayar virüsü adı da verilmektedir. Önyükleme kodlarını etkileyen makine kodları, çalışan uygulamayı etkileyen virüs türü, kötü amaçlı yazılımların ilk çeşitlerindendir.
Malware bilgisayar virüsleri yazılım hazırlayan ya da programlar tarafından üretilir. İyi ama zayıf üretilen bir virüs ise kötü bir virüse dönüştürülebilir. Güncel olan siber tehdit durumları da virüs için bir risktir.

Malware virüsler bulaştıkları cihazlardan fark edilmeden uzun bir süre bilgi toplayabilir. Diğer türlü bulaştığı sisteme geri dönüşü olmayan zararlar verme amacı da olabilir. Malware yazılımları bazen şirketlerin hazırladığı programlar içinde de olabilir. Sistem üzerinde değişiklik yaptığından, hacker grupları için izinsiz giriş imkânı verir. Kullanıcılar kendi inisiyatifleri dışında, kötü amaçlı sitelere yönlenir. Malware nedir? Nasıl temizlenir? Malware, truva atı, solucan, casus yazılım Malvare’in diğer adlandırmalarıdır.
Malvare Neden Kullanılır?
İnternet sıklıkla kullanılmaya başladıktan sonra, Truva atı ismi ile spam maillere yüklenip, bilgisayarın kontrolünü ele geçirmek için kullanılırdı. Malware kendisini kopyalayıp, çoğalır ve bu sebeple virüs adı verilir. Genellikle suçluların kendileri için geliştirdikleri yazılımlardır. Kullanıcıların banka bilgileri, kart hesapları çalınma amacı güdülür.
Bazı casus yazılımlar ise internette alışveriş alışkanlıklarınızı, internette ziyaret ettiğiniz yerleri izler. Tüm profilinizle ilgili gerekli bilgileri toplayıp, sahte hesaplar açabilirler. Siber hırsız ve siber korsanlar tarafından bilgisayarınıza arka kapı erişimleri sağlanması için, veri kopyalama, toplama gibi işlemler getirirler.
Virüslü bilgisayarlardan, sizin bilgisayarınızdan ziyaret edilen adrese gidilerek, hizmet reddine sebep olurlar. Malware virüs yazılım çeşitlerinden bazıları dosyaları şifreler ve açılması için ücret talep ederler. Başka cihazların üzerinde denetim koruma amaçlı virüsler de vardır. Kanun dışı işler için iletim aracı olarak kullanırlar.

Malware Nasıl Bulaşır?
Malware, bazı bilgisayar sistemlerine gizlenir ve cihaza yüklendiğinde virüs olduğu fark edilmez. İllegal siteler veya herhangi bir dosya indirirken de bulaşabilir. USB aygıtlarında da virüs bulunur. Bazı ücretsiz yazılımlarda da virüs bulunabilir. Bu nedenle bilgisayar üzerinden yapılacak tüm işlemlerde dikkatli olmak gerekir.
Maillerde bulunan epostalar ya da uzantılarında da virüs cihaza girebilir. Bazı güvenlik yazılımları da bilgisayarda virüs olduğuna inandırıp, antivirüs programı indirmenizi isteyebilir. Malware, bilgisayarın çalışmasını sekteye uğratır ve bazı dosyaların silinmesine neden olur. En tehlikeli yazılımlardan biri de fidye yazılımıdır. Bu yazılım ile virüs bilgisayara yüklenir ve dosyalar şifrelenir. Açılması için ise genellikle bitcoin olmak üzere para istenir.
Malware’den Nasıl Korunurum?
Malware virüs birçok yazılım cihazlarımız ve dosyalarımız için tehlikeli olmaktadır. Bu yazılımlar ile ilgili örnek verilir ise;
- Bilgimiz olmayan kod parçaları ve exe, sap uzantılı dosyalarda daha fazla görülürler. Bilgisayar çalıştıkça çoğalırlar.
- Genel olarak reklamla ile bulaşırlar ve bilgisayarı yavaşlatırlar. Solucan adı verilen virüs türüdür.
- Zararsız görünen yazılımlarda bulunan Truva virüsü, kendisini kopyalamaz.
- Keylogger ise, klavyedeki tuşları kaydeder, şifre hırsızlığı için kullanılır.
- Casus yazılımlarda ise ekran sayfası değişir ve bulaştığı bilgisayardan veri toplama amacındadır.
Cihazınızı zararlı Malware yazılımlardan korumak için neler yapabilirsiniz?
- İşletim sistemini güncelleyin.
- İhtiyaç hissetmediğiniz programları kaldırın.
- Şifre kullanın ve aralıklı olarak değiştirin.
- Gelen her reklam, link ya da maile tıklamayın.
- Tarayıcı ayarları kontrol edilmelidir.
- Bilmediğiniz uygulamaları yüklemekten kaçının.
- Sosyal medya hesaplarınızı kilitlemelisiniz, herkese açık olur ise bilgi toplama amaçlı kullanılabilir.
- Uygulama be programları bildik sitelerden almalısınız.
- Ücretsiz program indirmek virüs riskini artırır.
- Bilgisayardan dosya paylaşımını sınırlamalısınız.
- Lisansı olan programları kullanmaya özen gösteriniz.
- Cihazınıza güvenlik duvarı ve anti virüs programları kurmalısınız.
- Akıllı telefonlarınızda emin olmadığınız bilmediğiniz uygulamaları yüklemekten kaçınmalısınız.

Malware Temizleme İşlemi Nasıl Yapılır?
Malware temizleme işlemini bilgisayar ve akıllı telefonlar için ayrı ayrı ele alırsak;
Bilgisayar sisteminde temizleme işlemi;
- Önce bilgisayarı yeniden başlatın
- Virüs taramasına geçmeden önce geçici dosyaları silin.
- Virüs tarama ve temizleme aracını yükleyin.
- İndirdiğiniz programla arama yapıp , virüs tehditlerini silin.
- Tarayıcı ayarlarınıza denetleyin.
- Eğer silinmedi ise kesin çözüm formatlamak olacaktır.
Android sisteminde temizleme işlemi;
- Telefonu kapatıp, güvenli mod ile yeniden başlatın.
- Ayarlar bölümünden malvare yüklü uygulamayı seçin
- Şüpheli ve zararı olan tüm uygulamaları silin.
Geçici dosyaları kaldırmak için Windows 10 ‘da disk temizleme isimli program vardır. Virüs taramadan önce gereksiz dosyaları silmek işinizi kolaylaştıracaktır. Malware temizleme aracı kullanırsanız, kötü yazılımlardan kurtulabilirsiniz. Bazen antivirüs programları, bilgisayara giren virüsleri fark etmez. En iyi yol Malware tarama aracını bilgisayarınıza indirmenizdir.
En çok rağbet edilen tarama araçlarından biri de Malware Bytes’tır. Ücretsiz indirilebilen bir tarama aracıdır. Programı çalıştırdıktan sonra Malware araçları ile tarama yapabilirsiniz. Beş veya on dakika süre sonrası zararlı yazılımların listesi çıkar ve silme işlemine başlayabilirsiniz. Malware virüs silme işlemi bitince, tarayıcının ayarlar kısmı mutlaka kontrol edilmelidir.

Malvare Temizleme Programları
Cihazlarınızı kullanır iken aniden ortaya çıkan sorunlar, bilgisayarınıza ya da cihazınıza virüs bulaştığını akla getirmelidir. Malware yazılımları için Malware temizleme programları bulunmaktadır. Bazıları ücretli olmakla beraber bazıları da ücretsiz programlardır. Bilgisayar için temizleme programları;
- Free Security
- Bitfender Antivirus
- Anti Malware
- AVG
- Avast Antivirus
- Android için antivirüs temizleme programları;
- Kaspersky
- Malvarebytes
- Norton
- Avast
- Bitfender
Avira programı ücretsizdir, standart güvenlik duvarının yanı sıra güncelleyici özelliği de vardır. Bitfender güçlü bir antivirus programıdır. Bilgisayarı her çalıştırdığınızda güçlü bir ön tarama yapar. Malvarebytes internet gezintilerinde maruz kalabileceğiniz dolandırıcılıklara karşı bir anlık bir tarama gerçekleştirir.
AVG antivirüs tıklanan tüm bağlantıları tarar. Rahatsız edici reklamları göstermez. Avast antivirüs kötü amaçlı yazılımları tarar ve dolandırıcılığa karşı da tarama yapar. Kaspersky mobil virüs programı mesajları anlık tarar ve uyarı yapar. Avast antivirüs mobil çağrı engelleme ve hırsızlığa karşı önlem alan bir programdır.
Bitfender Free, ücretsizdir ve cihazda istenilen taramaları gerçekleştir. McAfee malvare ve virüs temizleme konusunda tecrübelidir. Avg antivirüs programı ise anlık ve hızla cihazınızı kötü amaçlı yazılımlara karşı korumaktadır.
Spyebot Search, casus olan yazılımı tespit eder ve kaldırır. Ad Aware virüs programının ücretsiz olan sürümü, sadece tarama ve temizleme yapar. Hitman pro, keylogger gibi tehlikeli yazılımlara karşı bilgisayarınızı korur.
- Disaster Recovery (Felaket Kurtarma)
- Local Sistem Odalarının İşletmeler İçin Riskleri
- Oyun Yazılımı: Teknoloji ve Yaratıcılığın Buluşma Noktası
- Teknoloji Sektöründe Kariyer Yapma Rehberi
- .TR Uzantısı Belgesiz Satışı Başlıyor
- NAS Nedir?
- jQuery Nedir?
- ARP (Adres Çözümleme Protokolü) Nedir?
- KOBİ’ler İçin Etkili Dijital Pazarlama Stratejileri
- .COM Domain 3.99$ | Alastyr
Zararlı malvare yazılımlar atlatma tekniği ile bilgisayara yerleşebilir. Bu teknikle zararlı davranışlarını öteler, belli zamanlarda çalışır. Kodu anlamsızlaştırabilir. Anti virüs programlarını etkisiz hale getiren, sertifikaları çalınmış, reklam zararlılarıdır. Arka kapı yöntemi ile bilgisayara görünmez bir şekilde erişim izni verilmesidir.
İlk olarak kötü amaçlı yazılımlar deneme amaçlı ve şaka yapma amaçlı hazırlanmışlardır. Günümüzde ise kişisel ya da kurumların bilgilerini çalmak, veri toplamak amaçlı kötü yazılımlar hazırlanmaktadır. Geniş bantlı internet servisinin artması sonucu, malware virüs yazılımları korsanlar için hazırlanmaya başlamıştır. Hedef kişinin şahsi bilgileri, kredi kartı, hesap bilgileri olabilmektedir. Malware virüsler bilgisayar sistemlerine zarar verdiği kadar, internet sitelerinde de zarar verir. Taramalar ile internet sitesi kontrol edilir ve virüslü yazılımlar tespit edilir.