Makale Başlıkları
Modem şifresi değiştirme, işlemi modem ara yüzüne giriş yaparak gerçekleştirilen bir işlemidir. Modem wifi şifresi değiştirmek için ilk olarak, modeminizi kablo ile bilgisayarınıza bağlayınız. Ardından internet tarayıcısına giriş yaparak (Chrome, Firefox, Safari..vb) adres çubuğuna modeminizin IP numarasını yazınız. Ardın giriş ekranında yer alan kullanıcı adı ve şifreyi giriniz. Modem ara yüzüne genellikle; Kullanıcı Adı: admin, Şifre: admin bilgileri ile girilebilir.
Modem Nedir?
Modem kelimesi, modülatör ve demodülatör kelimelerinin birleşiminden oluşur. İnternete bağlanma ve bilgisayarı uzaktan kontrol edebilme amacıyla kullanılan modemler, verileri ses sinyallerine dönüştürerek taşır. Modemler internete erişim yetkisi olmayan kişilerin cihaza erişimini engellemek için şifrelenmelidir. Modem şifresi internet sağlayıcılarının kurulum sırasında verdiği koddur. İlk kurulum sonrasında güvenlik amacıyla modem şifresi kullanıcılar tarafından değiştirilebiliyor.
Kablolu ve kablosuz şekilde alınabilen modem çeşitleri seçilirken giriş portlarına, bağlantı hızlarına ve bağlantı mesafelerine bakmak gerekir. Modemler birim zamanda aktarma yapabildiklerinden veri miktarı üzerinden farklılaşır. Veri miktar ölçümü ise bit/s üzerinden yapılır. Buna göre 2 farklı modem türü vardır. Bunlardan biri dahili yani internal modemler, bilgisayarın ana veri girişlerine takılır ve görevlerini daha etkili şekilde yerine getirirler. Harici modemlerde olduğu gibi seri portları meşgul etmeyen modemler, COM port üzerinde çalıştırılabilir. Güçlerini ise bağlı oldukları cihazdan dahili olarak alırlar. Ses ayarları da yazılım kontrolüne bağlıdır.
Bir diğer modem türü de harici yani external modemlerdir. Harici modemler bilgisayara kablo ile dışarıdan bağlanır. Bu modem türünde internete bağlanacak olan cihazla kablonun giriş ve çıkış birimleri için farklı girişleri bulunur. Harici modemlerde kutu formları yaygındır ve ön yüzeyleri kullanıcılara modemin aktifliğini gösteren ışıklara sahiptir. Modemlerin farklılığına göre modem şifresi değiştirme işlemleri de farklılık gösterir.
Modem Özellikleri Nelerdir?
Modemler, arayüze sahiptir ve modem şifresi değiştirme gibi modem ayarları bu arayüze giriş sağlanarak yapılabilir. Modem özellikleri arasında voice özelliği ve veri sıkıştırma sayılabilir. Voice özelliği ile, modemler telesekreter olarak kullanılabilir. Bunun yanında işlevli santral işlemi görürler. Voice özelliğini aktif hale getirebilmek için yazılımların kullanılması gerekir.
Veri sıkıştırma özelliği ise, .text uzantılı dosyaların transferlerinde zaman kazandırır. Bu dosyalar gönderilirken veri sıkıştırma özelliği transferi 2 kat daha hızlı gerçekleştirir. Modemlerin donanımları ve içerdikleri yazılımlar da bu özellik tarafından desteklenir. Donanım ile birlikte gelen destekli veri sıkıştırma özelliği yüksek performans sunar.
Modemlerde bulunan bir diğer özellik de faks gönderme ve alma özelliğidir. Modemlerde gelişmiş bir özellik olarak sayılabilecek faks gönderme ve alma, şirketler için büyük avantaj sağlıyor.
Windows işletim sistemi ile fakslar kendi sürücülerini yazıcıya dönüştürür. İşlemcide yapılması gereken şey ise program üzerinde hazırlanan dokümanların faks programına sahip bir yazıcıya gönderilmesidir. Modemlerde hata düzeltme özelliği, hat kalitesinin düşük olduğu durumlarda hata sebebiyle verilerin kaybolmasını önler. Hataları denetleyen bu özellik ile aynı zamanda modem hatayı kendisi düzeltir.
- Softaculous Nedir?
- DirectAdmin Kontrol Panel – Hosting Kontrol Panel
- CloudLinux Nedir ve Ne İşe Yarar?
- DELL EMC Unity 650F Storage Özellikleri
- Intel Gold İşlemciler: Özellikler ve Performans
- All-Flash Storage ile SSD Storage Arasındaki Farklar
- WordPress Güvenliği: Web Sitenizi Nasıl Korursunuz?
- Alan Adı Uyuşmazlıkları ve Çözüm Yolları: UDRP Süreci
- WordPress Site İçi SEO Optimizasyon Önerileri
- Redis Nedir ve Ne İşe Yarar?
Modem Şifresi Nasıl Değiştirilir?
İnternete yabancı kişilerin erişmemesi için modem şifresi koymak gerekir. bu şifrenin başkalarının eline geçmesi durumunda modem şifresi değiştirme yapılmalıdır. Bunun için ilk olarak kullanılan modem markasının sağladığı IP adresine yönlenerek verilen kullanıcı adı ve şifre ile arayüzüne erişilmelidir. Daha sonra arayüz üzerinden modem şifresi ile ilgili tüm işlemler gerçekleştirilebilir.
Modem arayüzü ile şifre değiştirmek için çıkan ekrandan arayüzü ayarları seçilmeli ve buradan “kablosuz” yazısına tıklanmalıdır. Daha sonra modem türüne göre WPA-PSK/WPA2-PSK güvenlik seçenekleri aktif hale getirilmelidir. Arayüz üzerinden Wi-Fi adı değiştirme ve modem şifresi değiştirme gibi işlemler yapılabilir. Gerekli şartlara uygun olan bir şifre belirlendiğinde “kaydet” yazısına tıklanarak arayüzden çıkılabilir.
Telefonda modem şifresi değiştirme nasıl yapılır sorusunun cevabı da bilgisayarda yapılan işlemlerle aynı işlemlerdir. Telefon modeme bağlandıktan sonra IP adres kısmına kullanıcı adı ve şifre girerek arayüze erişilmeli, buradan da modem şifresi değiştirme işlemleri yapılmalıdır.
Modem Arayüzüne Nasıl Giriş Yapılır?
Modem çeşitleri farklı ara yüz girişlerine sahiptir. Bu yüzden modem sağlayıcısından kullanıcı adı ve şifre alınarak ara yüze erişilmelidir. Şifre değişimi için ilk olarak TP-Link Modem çeşitlerinden bahsedecek olursak, Türk Telekom’un ücretsiz olarak bu modemi verdiği söylenebilir. Bu modemin ara yüzüne erişmek için bilgisayardan adres çubuğuna gelerek 192.168.1.1 yazılmalıdır. Daha sonra kullanıcı adı ve şifre bölümlerine admin yazılarak modem şifresi değiştirilebilir.
Airties modem kullananların şifre değişimi yapmak veya modemle ilgili farklı ayarlara erişebilmek için 192.168.2.1 adresine girmeleri gerekir. Buradan giriş sayfasında kullanıcı adı istenmez. Yalnızca şifre istenir ve şifre alanı boş bırakılarak arayüze erişim sağlanabilir. Eğer cihaz servis sağlayıcısından giriş yapılıyorsa kullanıcı adı ve şifre istenebilir. Böyle durumlarda kullanıcı adı bölümüne admin ve şifre bölümüne ttnet yazılarak giriş yapılmalıdır. Bu modemlerde ayarlara erişebilmek için kablosuz menüsüne girilmeli ve buradan “kablosuz ağ ayarları” yazısına tıklanmalıdır.
Zyxel modem markasında arayüze erişim için adres kısmına 192.168.1.1 yazılmalıdır. Daha sonra kullanıcı adı kısmına admin ve şifre kısmına da ttnet girilmelidir. Bu kullanıcı adı ve şifre istenildiği zaman değiştirilebilir. Giriş işleminden sonra “ağ ayarı” seçeneğine girilmeli ve buradan da “kablosuz” yazısına tıklanmalıdır. Burada istenilen modem şifresi belirlenebilir.
- Softaculous Nedir?
- DirectAdmin Kontrol Panel – Hosting Kontrol Panel
- Hosting Paketlerinde Kullanılan Kaynaklar ve İşlevleri
- Sınırsız Hosting Kaynak Kapsamı Nedir?
- %29 Hosting İndirimi | 29 Şubat’a Özel
En Çok Kullanılan Modemler
Farklı özelliklerde üretilen modem çeşitleri teknik bakımdan birbirinden ayrılırlar. Modem seçerken en önemli kriter Mbps yani modemin saniyede aktarım hızıdır. 300, 450, 1000 Mbps olarak farklılaşan modemler belirtilen hızlara erişmez. İnternet sağlayıcısının verdiği erişim hızı ne kadarsa o kadarı kullanılabilir. Bu duruma modemin hızı bir anlam ifade etmez. İnternet sağlayıcılarının sundukları hızlar ise 8, 16, 24, 35 ve 50 Mbps değerlerindedir.
En çok kullanılan modemler kullanım altyapısının genişliği ve aktarım hızı nedeniyle popüler hale gelmiştir. İnternet sağlayıcıları depozitolu veya tamamen ücretsiz olarak kullanıcılara modem sağlayabilir. Bu durumda en çok hizmet veren internet sağlayıcılarının modemleri en çok kullanılan modemler araısnda yer alacaktır.
En popüler modem çeşitlerine bakıldığında ilk sırada Keenetic Extra DSL AC1200 modeli yer alıyor. Bu model 900 mHz çift sanal çekirdekli olan güçlü bir işlemciye sahiptir ve 128 mb DDR3 RAM ‘i bulunur. Aynı zamanda Dual Image özelliğine de yer verilen model bu özellik sayesinde flaş hafızasını ikiye ayırarak temel yazılımı yedekler. Modemde 4 adet wireless amplifier bulunur ve ağ sinyalleri yüksektir. 4 tane 5 dBi gücünde yönlendirilebilir harici antene ve 4 tane LAN ve WAN portuna sahiptir.
Bir diğer kullanılan modem de TP-Link TD-W8961N modelidir. Teknik özelliklerine göre en iyi performansı sunan modem olarak değerlendirilir. İçerisinde modem ve router özellikleri bulunur. Ayrıca internetin güvenli olarak kullanılabilmesini sağlayan WPS desteğine sahiptir. 2 harici anteni vardır ve 5 dBi anten gücüne sahiptir. Ev ve küçük işletmelerde kullanılabilir, kolay kurularak modem şifresi değiştirme gibi işlemlerde kolay yönetilebilir.
Son olarak yine TP-Link’ in TD-W99700 modemi çok tercih edilir. VDSL2 bağlantı teknolojisine sahiptir ve 5 dBi anten gücündedir. Fast ethernet LAN türü bulunan modemde 1 tane de USB Type-A portu yer alır. Modem ve router fonksiyonlarını da içinde bulunduran modem, RJ11 DSL hattına sahiptir.
Alastyr Teknoloji, domain (alan adı), web hosting, bulut sunucu (cloud server) ve veri merkezi hizmetleri ile siz de projelerinizi hayata geçirebilirsiniz. Hızlı, güvenli ve ekonomik web çözümlerimiz ile ihtiyacınız olan performansa sahip olun. Türkiye’nin en çok tavsiye edilen domain ve hosting firması Alastyr, güçlü teknoloji alt yapısı, en güncel yazılımları, 7/24 Türkçe Destek hizmeti ve 15 gün koşulsuz iade garantisi ile hizmet vermektedir.
Web projeleriniz için en uygun fiyatlarla domain kaydet. Bireysel ve kurumsal web projeleriniz için cloud server kirala. Web sitelerinizi hızlı, güvenli ve yüksek performans ile yayınlayabileceğiniz kaliteli hosting paketine sahip ol. Kurumsal mail paketlerimiz ile de işletmeleriniz için yüksek disk kapasitesine sahip sınırsız e-posta hesapları oluşturun.