phpMyAdmin Nedir? phpMyAdmin Özellikleri Kullanım Amaçları

phpMyAdmin MySQL veritabanı sunucusunun yönetimini idare etmek için kullanılan ve PHP’de yazılmış ücretsiz bir yazılım aracıdır. Veritabanı oluşturma, sorguları çalıştırma ve kullanıcı hesaplarını ekleme gibi birçok yönetim görevini gerçekleştirmeye yarar.
Gelişmiş uygulamalarda kullanılan veritabanları, herkesin çok da bilmediği bir yapıdadır.

phpMyAdmin

Veritabanları arka planda mükemmel bir sistemle çalışırlar ve bu yapının anlaşılması için öğrenilmesi gerekir. Veritabanın içerisinde girerek tablolar, anahtarlar, alan isimleri ve verilerin nasıl çalıştığı öğrenildiğinde bir veritabanı yönetim programı olan yazılım daha verimli şekilde kullanılabilir.

domain-indirim

Veritabanları, tablolar, sütunlar, indeksler ve görünümler oluşturulabilen yazılımda saklanan işlemler çoklu sonuç gruplarını görüntüleyebilme özelliğine sahiptir. Sunucu yapılandırmasındaki öneriler ile sunucu, veritabanı ve tablolara bakım da yapılabilir. Aynı zamanda phpMyAdmin herhangi bir SQL ifadesini düzenleyebilir ve işaretleyebilir. Tabloların içerisine metin dosyaları yüklenebilir, tablo dökümleri okunabilir ve oluşturulabilir. Veriler CSV, XML, PDF, ISCO/EIC gibi biçimlere aktarılabilir.

domain-indirim
veritabani-yonetimi

phpMyAdmin kısayol tuşlarına bakıldığında bunlar;

  • K: Konsolu değiştir
  • H: Anayasayfaya git
  • S: Ayarları aç
  • D+S: Veritabanı yapısına git.
  • D+F: Veritabanı ara
  • T+F: Tablo ara
  • Backspace: Eski sayfaya git

Kullanıcıların anlamakta zorluk çektiği kullanıcı yönetiminde phpMyAdmin yönetimi için yazılımında oturum açılması gerekir. MySQL’e doğrudan geçen yazılımın kullanılması için hesap bilgisini elle girmeye izin vermeniz gerekiyor.

phpMyAdmin Nedir?

PHP ile yazılan açık kaynak kodlu bir araç olan phpMyAdmin yazılımının başlıca kullanım alanı internet üzerinden MySQL veritabanı yönetmektir. Veritabanının oluşturulması, silinmesi, tablo eklenmesi, değiştirilmesi veya alan eklenip silinmesi gibi işlemler ve yetkileri, alan anahtarlarını yönetmek gibi işlevler yazılım sayesinde ücretsiz olarak yapılabilir.

domain-indirim
phpmyadmin yönetimi

İlk sürümden sonra kullanıcı ve geliştiricilerin ilgisini kazanan phpMyAdmin nedir sorusunun cevabı birçok farklı şekilde yapılabilir. Bunları saymak gerekirse veritabanı açılabilir, kullanıcı tanımlanabilir, tablo oluşturulabilir, tablolara veri eklenebilir, silinebilir, düzeltme yapılabilir ve optimize edilebilir. Aynı zamanda veritabanlarının yedekleri alınabilir, yedekler açılabilir ve Txt dosyasından SQL kodlar okuyarak çalıştırılabilir.

Tablolarda yeni alan açma, istenilen alanı silme, veritabanının optimize edilmesi ve SQL sorguları gönderme gibi işlevler de phpMyAdmin yazılımı sayesinde yapılabilir.
Türkçe arayüze sahip olan yazılım, SQL sorgularını çalıştırarak alan anahtarlarının görüntülenmesini ve yönetilmesini sağlar. Aynı zamanda çoklu sunucuları da denetleyebilme olanağı sunar. Bakım işlemlerini kolaylaştıran phpMyAdmin MyISAM tablolarında veri tutarlığını kontrol etmeye yardımcı olur.

domain-indirim
hosting

phpMyAdmin Nasıl Kullanılır?

phpMyAdmin kullanımı için web sunucusu gerekir. Bunlara örnek olarak Apache, Nginx ve IIS verilebilir. MySQL ve MariaDB veri tabanlarını da destekleyen bu yazılım PHP uygulamaları arasında en popüler olanıdır. Kullanıcı adı ve şifre ile girilebilen sistemde iki faktörlü kimlik doğrulamasının yapılması istenir. 2FA ve FIDO U2F belirteçlerini de destekleyerek kullanıcı bilgilerinin çalınmasının önüne geçer. Aynı zamanda menüleri yapılandırılabilir, oluşturulabilir ve düzenlenebilir.

phpmyadmin özellikleri nelerdir

Bilgisayara indirilerek phpMyAdmin kurulum yapılabilen yazılımın indirilmesi için internet sitesinde phpMyAdmin indir seçeneğini kullanabilirsiniz. İndirilen içeriği sitenizin dizinine de aktarabilirsiniz. Editör ile düzenleme işlemlerine başlamak için ise “config-default.php” dosyasının bulunması gerekiyor.

domain-indirim

Basit bir arayüze sahip yazılımın üzerinde birçok sekme bulunuyor. veritabanları, kullanıcı hesapları, dışa aktar, içe aktar, ayarlar, değişkenler, kopya etme, eklentiler ve motorlar gibi sekmeler, web uygulamalarının daha kolay şekilde yönetilmesini sağlıyor.

Aynı zamanda bu sekmelerde bulunan veritabanları ile site verileri de kontrol edilebilir. Verileri düzenlemek için gereken yapılandırma araçları da kullanılabilir. Ayrıca yeni bir veri tabanı dosyası oluşturmak için tablo oluştur bölümü yer alıyor. SQL kodlarının çalıştırılabildiği SQL sekmesi sayesinde listeleme yapılabilir ve birden fazla tablo oluşturulabilir. Şema ve veri scripti komutları da yine bu sayede çalıştırılabilir. Ancak kullanımı için SQL dilinin bilinmesi gerekiyor.

phpmyadmin kurulumu

Bir diğer sekme olan kopya etme sekmesi asıl sunucunun ve bağımlı sunucunun kopyalanabilmesini sağlar. Sistem üzerinde meydana gelebilecek hatalara karşı da yedek alınmasını mümkün kılar. Aynı zamanda sitenin başka bir sunucuya aktarılması sırasında kolaylık sağlar.

domain-indirim

Birçok özelliğe sahip olan phpMyAdmin yazılımına girildiğinde ana ekranın sol tarafındaki açılır menü üzerinden veri tabanı seçilerek tablolar sıralanabilir. Burada bulunan çeşitli sekmekler vardır. Bu sekmelerden biri olan “yapı” sekmesi sayesinde veri tabanındaki tablolar ile ilgili işlem yapılabilir. SQL sekmesindeki tablolar sayesinde SQL sorgu yazılabilir. Dışarı aktar sekmesi ile de veritabanı başka yere aktarılabilir. SQL sorgusu içerisinde tablo yapıları ve tabloların içinde de kayıtlar yer alır.

Yetkiler sekmesi ile de kullanıcı veri tabanı üzerinde yetkiler görüntülenebilir ve kaldır sekmesi ile de veri tabanı tamamen silinebilir. Yapılabilecek bir diğer işlem de “gözat” sekmesinde veri tabanı içerisinde bulunan verilere bakılabilir. “Yapı” sekmesi ile seçili tablo içerisindeki alanlarda değişiklik yapılabilir. SQL sekmesi veritabanında SQL sorgusu yazılabilir. Ara sekmede seçili tablo içindeki kayıtlarda arama yapılabilir ve “ekle” sekmesi ile yeni kayıt eklenebilir.

domain-indirim
phpmyadmin kullanımı

“Dışarı aktar” sekmesi de tablonun yapısını ve içindeki kayıtları başka veri tabanında kullanılabilecek SQL sorgusu üretebilir. “İçeri aktar” sekmesi ile de tabloya dışarıdan SQL sorgulu bir dosya ile kayıt eklemeye olanak tanır.

phpMyAdmin’e Giriş Nasıl Yapılır?

phpMyAdmin nasıl girilir sorusunun cevabı oldukça basittir. cPanel ve WHM olarak iki farklı şekilde phpMyAdmin login işlemleri gerçekleştirilebilir. cPanel üzerinden yapılan girişlerde kontrol ekranında bulunan veritabanı sekmesine geçmek gerekiyor. Burada alt kısımda bulunan phpMyAdmin uygulamasına girerek yeni bir sekmede giriş paneline girilebilir. cPanel ile giriş yapıldığında giriş bilgisi istenmiyor. Giriş yapabilmek için ihtiyacınız olan şey root kullanıcı adı ve şifresidir.

phpmyadmin-login-giris-yapmak

phpMyAdmin yazılımına erişim sağlamak için tanımlama bilgilerinin ve JavaScript’in etkinleştirilmiş olduğu bir web tarayıcısı gerekir. Yazılımın arayüzü tamamen tarayıcıya dayandığından dosyaların içine yükleme yapmak için bir phpMyAdmin database gerekecektir.

domain-indirim

phpMyAdminŞifre Değiştirme Nasıl Olur?

phpMyAdmin şifre değiştirme yapmak için admin panelinize girmeniz gerekir. Kullanıcı adını ve şifrenizi bu bölüme girdikten sonra sol tarafta bulunan “veri tabanı” yazısına tıklayarak çıkan sayfanın üst kısmındaki “yetkiler” bölümüne girilmelidir. Giriş bilgileri bu sayfada yer alır ve kendi isminizi seçtiğinizde karşınıza çıkan ekranda “yetkileri düzenle” yazısınza tıklamanız gerekir.

“Yetkileri düzenle” dedikten sonra açılan pencerede sol üst köşede parola değiştir yazısı yazar. Buradan yeni bir parola girerek “git” dediğinizde phpMyAdmin klasörüne girerek “config.inc.php” dosyası metin belgesi olarak açılmalıdır. Daha sonra “password” kısmından yenilenen şifre girilerek değiştirme işlemi tamamlanır.

phpmyadmin şifre değiştirme

phpMyAdmin Veri Tabanı Oluşturma

phpMyAdmin veritabanı oluşturmak için ilk olarak yönetici paneline giriş yapılmalıdır. Arayüzün sol tarafında yer alan “Yeni” seçeneğine girerek buradan karşınıza gelen ekranda “veri tabanı adı” yazısına tıklamalısınız. Kullanacağınız dil seçeneğini “utf8mb4_turkish_ci” şeklinde seçtiğinizde yapmanız gereken tek şey “oluştur” butonuna tıklayarak veri tabanı oluşturma işlemini tamamlamak olacaktır.

domain-indirim

phpMyAdminVeri Tabanı Silme

phpMyAdmin üzerinde oluşturulan veri tabanının silinmesi de mümkündür. Bunun için üst sekmede “veri tabanları” bölümüne giriş yapılmalıdır. Daha sonra ekrana gelen pencerede silmek istediğinizi seçerek “yetkiler” bölümüne girmelisiniz. Açılacak ekranın alt kısmında bulunan “veri tabanını kaldır” seçeneğini seçtiğinizde silme işlemi tamamlanmış olur.

Alastyr Teknoloji, domain (alan adı), web hosting, bulut sunucu (cloud server) ve veri merkezi hizmetleri ile siz de projelerinizi hayata geçirebilirsiniz. Hızlı, güvenli ve ekonomik web çözümlerimiz ile ihtiyacınız olan performansa sahip olun. Türkiye’nin en çok tavsiye edilen domain ve hosting firması Alastyr, güçlü teknoloji alt yapısı, en güncel yazılımları, 7/24 Türkçe Destek hizmeti ve 15 gün koşulsuz iade garantisi ile hizmet vermektedir.

Web projeleriniz için en uygun fiyatlarla domain kaydet. Bireysel ve kurumsal web projeleriniz için cloud server kirala. Web sitelerinizi hızlı, güvenli ve yüksek performans ile yayınlayabileceğiniz kaliteli hosting paketine sahip ol. Kurumsal mail paketlerimiz ile de işletmeleriniz için yüksek disk kapasitesine sahip sınırsız e-posta hesapları oluşturun.

domain-indirim

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Mailing Tasarımı Nasıl Yapılır? Mail Marketing’de Nelere Dikkat Edilmelidir?

Docker Nedir? Docker Kurulum Adımları ve Komutları