Makale Başlıkları
PHPStorm Nedir?
PHPStorm JetBrains şirketi tarafından çıkarılmış ve altyapı olarak da JetBrains şirketi tarafından geliştirilmiş olan PHP ve web geliştirmek için kullanılan bir IDE dir ve ilk olarak 2009 yılında yayınlanmıştır. IDE tam adı ile Integrated Development Environment Türkçe’ ye Tümleşik Geliştirme Ortamı olarak çevrilmiştir. Yazılımcılar için oluşturulmuş olan ve kullandıkları diller için basit ve oldukça kolay bir şekilde kodlarını yazmalarına olanak sağlayan lisanslı bir program olarak tanımlanabilir. Kullanıcılara PHP Storm ile yazılan PHP’ lerin çıktısını vermeyi sağlayan, web tarafında çalışan sunucu ise Wamp’ dir.
PHP (önceki açılımı; Personal Home Page) tam açılımı ile Hypertext Preprocessor oldukça geniş bir kullanıcı kitlesi ve alanına sahip olan nesne yönelimli ve HTML içine gömülebilen sunucu taraflı iletişimler için oluşturulan bir programlama dilidir. PHP ile sunucuda dosya yönetme, form verisi toplama, veri tabanı düzenleme vb. gibi birçok çeşitli sunucu taraflı fonksiyonlar gerçekleştirilebilir.

Herhangi bir derleme işlemine gerek duyulmaması sebebiyle Betik dili olarak da bilinir. PHP ile direkt olarak kod yazıp çalıştırabilirsiniz. PERL ve C dillerinden ilham alınarak tasarlanan PHP, Linux veya Windows’ da olduğu gibi diğer programlardan da bağımsız olarak çalışabilir.
PHPStorm aslında bir PHP geliştirme aracıdır ve fakat bununla birlikte HTML, CSS, LESS, Javascript, CoffeeScript, SASS vb. gibi birçok web teknolojileri için de geliştirme aracı görevi sunmaktadır. PHP Storm ‘ un kod tamamlama rutinleri ise PHP 5.3, 5.4, 5.5, 5.6, 7 ve 7.1 versiyonlarını ve generators, coroutines, komutlarını foreach içinde list komutunu, traits, anonim işlevler, isim alanları, kısa dizi yazım şekli vb. özellikleri desteklemektedir. Program üzerinde çalışırken kod analizi, hata önleme, otomatik refactoringler gibi özelliklerin yanında debugger desteği TDD / BDD ve benzeri test altyapıları ile uyumluluk, Grunt / gulp / phing vb. yapılandırma araçları için destekleri bulunmaktadır.
PHPStorm Neden Kullanılmalı?
PHPStorm kullanıcılarına çeşitli yararlar sağlamaktadır ve bu nedenle kullanıcılar tarafından yaygın olarak tercih edilen bir programdır. PHPStorm Java ile yazılmıştır ve kullanıcılarına çeşitli eklentiler yükleyerek IDE’yi genişletme imkanı sunar. Bu yazılım aynı zamanda XDebug gibi diğer harici kaynaklar ile de iletişim halinde bulunur. PHPStorm, çeşitli web teknolojileri aracılığıyla Linux ile uyumludur. PHP Storm, PHP için ise, sentaks vurgulama, kod tamamlama ile zengin bir kod düzenleyicisi, genişletilmiş kod biçimi ayarları ve anında hata denetimi olanaklarını sağlar.
PHPStorm genişletilmiş kod biçimlendirme yapısı ile kullanıcıların kodlarını biçimlendirme, birim testlerini gerçekleştirme veya görsel hata ayıklama işlemlerini yapmalarına oldukça yardımcı olur. Aynı zamanda Zend and XDebug hata ayıklayıcısı ile birlikte yerel veya uzaktan çalıştırılabilme imkanı sunar ve buna ek olarak phpunit test programını da kullanma olanağı sağlar.
PHPStorm Özellikleri Nelerdir?
PHP Storm ‘un kullanıcılarının işlerini kolaylaştırmak ve geliştirmek adına çeşitli özellikleri vardır. PHPStorm özellikleri şu şekilde sıralanabilir;
- PHP’ nin çeşitli sürümleriyle uyumlu olması,
- PHP kodu, sınıfları, değişken adları, yöntemleri ve anahtar sözcükleri otomatik olarak tanımlama işlevi sunması,
- Kodlama stili desteği (PSR1 / PSR2, Symfony, Drupal) ve PHPDoc desteği bulunması,
- Yinelenen kod algılayıcısı olması,
- Yeniden düzenlemeler yapılabiliyor olması (yeniden adlandır, alan gir, statik üyeyi taşı, arabirimi çıkar vb.),
- Smarty ve Twig şablon düzenleme,
- PHAR desteği sağlar,
- Zengin kod editörü sayesinde kod tanımlama özelliklerini sağlar,
- PHPStorm’ un kod tamamlama rutinleri olarak PHP 5.4, 5.4, 5.5,5.6 ve 7.0 versiyonlarını destekler,
- Hızlı ve kolay bir şekilde yükleme ve bunun yanı sıra Mac OS X, Linux ve Windows’ta çalışabilmesi,
- Aynı anda birden fazla projenin kolay yönetiminin sağlanması ve bu projeler arasındaki geçişlerin hızlı olması, bir projede birden fazla çalışan olabileceği için yapılan kodlamaların kaybolmasını engellemek amacıyla sunulan kaydetmeden programının önce karşılaştırma özelliği,
- Kullanıcılar PHP Storm Navigasyon ile verimli ve kullanışlı bir şekilde kodlarını kontrol edebilirler,
- Güvenilirdir ve kod güvenliği sağlar,
- GIT desteği ile birlikte FTP ve uzak dosya senkronizasyonu sağlar.
PHPStorm Sürümleri Nelerdir?
PHPStorm kurulumunu yapmak için ise “https://www.jetbrains.com/phpstorm” sitesine tıkladığınızda karşınıza çıkan “dowland now” butonuna basarak otomatik olarak indirmeyi başlatabilirsiniz. Kurulum sırasında sizlere birkaç seçenek sunulacak olup eğer CSS, JS, HTML gibi seçenekleri de kullanmak istiyor iseniz bu seçenekleri seçip kuruluma öyle devam etmeniz istenecektir. Kurulumunuzun tamamlanmasının ardından karşınıza üyelik bilgilerinizi veya lisans kodunuzu istedikleri bir ekran çıkacak. Eğer öğrenci değilseniz lisans satın almanız gerekecektir.
Öğrenci lisansı kullanacaksanız eğer 1 yıl lisansınızı PHP Storm karşılayacaktır. Hangi lisansı kullanacak olursanız olun her durumda üye formu doldurup kayıt olmanız gerekmektedir. “https://www.jetbrains.com/phpstorm” adresi üzerinden kaydınızı oluşturup lisansınızı almalısınız veya öğrenci bilgilerinizi girerek 1 yıl boyunca ücretsiz kullanabileceğiniz öğrenci lisansınızı temin etmelisiniz. Üyelik kaydı işleminizi tamamladıktan sonra kullanıcı adınız ve şifreniz ile veya lisans kodunuzu kullanarak PHPStorm programına başarıyla giriş yapabilir kullanmaya başlayabilirsiniz.

PHPStorm Sürümleri sırasıyla aşağıdaki gibidir;
- PHP Storm 1.0.2 Sürümü İlk Yayın Tarihi 8 Ağustos 2010
- PHP Storm 2.1.5 Sürümü İlk Yayın Tarihi 16 Eylül 2011
- PHP Storm 3.0.3 Sürümü İlk Yayın Tarihi 12 Ocak 2012
- PHP Storm 4.0.3 Sürümü İlk Yayın Tarihi 24 Nisan 2012
- PHP Storm 5.0.4 Sürümü İlk Yayın Tarihi 12 Eylül 2012
- PHP Storm 6.0.4 Sürümü İlk Yayın Tarihi 12 Mart 2013
- PHP Storm 7.1.5 Sürümü İlk Yayın Tarihi 22 Ekim 2013
- PHP Storm 8.0.4 Sürümü İlk Yayın Tarihi 16 Eylül 2014
- PHP Storm 9.0.3 Sürümü İlk Yayın Tarihi 8 Temmuz 2015
- PHP Storm 10.0.4 Sürümü İlk Yayın Tarihi 2 Kasım 2015
- PHP Storm 2016.1.1 Sürümü İlk Yayın Tarihi 17 Mart 2016
- PHP Storm 2016.2.2 Sürümü İlk Yayın Tarihi 24 Ekim 2016
- PHP Storm 2016.3.4 Sürümü İlk Yayın Tarihi 13 Mart 2017
- PHP Storm 2017.1.5 Sürümü İlk Yayın Tarihi 13 Mart 2017
- PHP Storm 2017.2.5 Sürümü İlk Yayın Tarihi 13 Mart 2018
- PHP Storm 2017.3.7 Sürümü İlk Yayın Tarihi 4 Aralık 2018
- PHP Storm 2018.2.7 Sürümü İlk Yayın Tarihi 11 Nisan 2019
- PHP Storm 2020.2.4 Sürümü İlk Yayın Tarihi 25 Kasım 2020
- PHP Storm 2021.1.4 İlk Yayın Tarihi 8 Nisan 2021
- PHP Storm 2019.1.2 İlk Yayın Tarihi 17 Haziran 2020
PHPStorm Fiyatları
PHPStorm kullanıcılarına 30 günlük bir deneme sürümü sunmasının yanı sıra .edu uzantılı hesaba sahip olan öğrenci ve öğretmenlerin kullanabilmesi için de 1 yıl boyunca ücretsiz elde edilen bir versiyonu vardır. PHPStorm fiyatları ise aylık ve yıllık aboneliklere göre şu şekildedir,
Organizasyonlar için yıllık faturalandırma ile;
- İlk yıl US $199,00
- İkinci yıl US $159,00
- Üçüncü yıldan itibaren US $119,00
Organizasyonlar için aylık faturalandırma ile;
- Kişi başına ilk yıl US $19,90
Bireysel kullanım için yıllık faturalandırma ile;
- İlk yıl US $89,00
- İkinci yıl US $71,00
- Üçüncü yıldan itibaren US $53,00
Bireysel kullanım için aylık faturalandırma ile;
- Kişi başına aylık US $8,90