Makale Başlıkları
RAM Bellek Nedir?
RAM Bellek (Random Access Memory), Türkçe adıyla Rastgele Erişimli Hafıza, mikroişlemci modüllerinde yer alan bir veri deposu olarak tanımlanıyor. Çalışma verilerini ve aygıt kodlarını saklamak için kullanılan RAM, herhangi bir sırada okunabilir ve değiştirilebilir. Bir başka deyişle söz konusu parça, bilgilerin geçici şekilde muhafaza edildiği bir hafıza türü.
Dijital cihazlar açık durumdayken üzerinde çalıştıkları programlar ve uygulamalarla ilgili verileri RAM’de tutuyor. Bir depolama aygıtı olan RAM’daki bilgilere erişme ve onları okuma hızı sabit sürücünün sunduğu performansa göre çok daha yüksek. Çalışmak için daimi enerji gereksinimi duyan RAM Bellek, bir devre üzerinde çift taraflı, 2 ve 2’nin katları olacak şekilde yerleştirilmiş bellek yongalarından oluşuyor.
Bilişim dünyasında kısa süreli hafıza olarak da bilinen RAM Bellek , hiçbir veriyi uzun süre depolama kapasitesine sahip değil. Son derece hızlı bir bileşen olan RAM’de geçici olarak saklanan veriler, işlendikten sonra ilgili bileşene gönderiliyor. Gönderme işlemi tamamlandıktan sonraysa RAM’de yer alan veri siliniyor. Parçanın çalışma prensibi doğrudan üst seviyede performans ortaya koyuyor.
Bir dijital cihazdaki işletim sistemi, diziler, filmler, oyunlar, programlar ve internet tarayıcıları gibi, aklınıza gelebilecek her şey, RAM üzerinden çalışıyor. Bu işlemlerin tamamı RAM’in varlığı nedeniyle çok daha hızlı şekilde gerçekleşiyor ve cihazlarınızdan aldığınız verim önemli oranda artıyor. RAM, sabit disk ve diğer donanım unsurları arasında işlem kabiliyetini artıran bir köprü görevi görüyor.
Teknolojinin modern çağda gösterdiği ilerlemenin en güzel örneklerinden biri olan dijital cihazlar, kullanıcı deneyimini daha işlevsel hâle getirmeyi amaçlayan çeşitli teknik özelliklere sahip. Bünyelerinde yer alan yazılım ve uygulamalarla kullanıcı gereksinimlerini karşılamayı başaran cihazlar, özellikle RAM bellek ile hem yazılım altyapısına hem de uygulama performansına işlevsellik kazandırıyor.
Cihazların çalışır durumda olmasını sağlayan birçok unsur mevcut. Bilgisayar, akıllı cep telefonu, tablet ve akıllı saat gibi dijital aygıtların yapısında en az işlemci kadar önemli yeri bulunan RAM de performans, verimlilik, kullanımda akıcılık ve sürdürülebilirlik gibi konularda ön plana çıkıyor. Aygıtların RAM bellek kapasitesi sistem fonksiyonlarını da doğrudan etkiliyor.
RAM Bellek Ne İşe Yarar?
Aygıtlarda işlenecek verilerin ve programların geçici şekilde saklanması için kullanılan RAM Bellek, diğer disk türlerine kıyasla önemli bir kullanım avantajı sunuyor. Zira bir RAM yongasında iki farklı veriye ulaşabilmek için harcanan vakit aynı ortalamaya tekabül ediyor. Bu da bileşenler arası veri geçişini daha verimli kılıyor. RAM kapasitesinin artması da cihazların hızında doğru orantılı bir artış sağlıyor.
RAM, elektronik aygıtlarda ana hafıza, yükleme, gösterme, uygulamaları yönlendirme ve veri aktarımı için çalışma alanı olarak da nitelendiriliyor. Tümleşik devre biçimindeki RAM çeşidi, bir cihazdan bekleyeceğiniz tüm işlemlerin çok kısa süre içerisinde, performans kaybı meydana gelmeden gerçekleştirilmesine imkân tanıyor. RAM’in varlığı söz konusu olmasaydı mevcut cihazların bu hızlara ulaşması ihtimal dahilinde bile değildi.
RAM Çeşitleri Nelerdir?
- SRAM (Statik RAM): Dijital kameralar, yazıcılar ve yönlendiricilerde kullanılan SRAM, içerisinde kesintisiz bir güç akımı barındırıyor. Geçici depolama için tercih edilen SRAM’ler az güç tüketirken çok hızlı olmalarıyla biliniyor. SRAM diğer türlere göre daha küçük kapasiteye sahip.
- DRAM (Dinamik RAM): DRAM tipi bileşenin içerisindeki güç akımının sürekli yenilenmesi gerekiyor. Daha fazla kapasiteye sahip olan DRAM’in üretimiyse SRAM’e göre daha ucuz. Video oyun konsolları ve ağ donanımlarında sıkça kullanılan DRAM’in dezavantajı yüksek güç tüketimine neden olması.
- SDRAM (Eş Zamanlı Dinamik RAM): Bilgisayar belleği ve video oyun konsollarında tercih edilen SDRAM, işlemci saatiyle eş zamanlı olarak çalışıyor. Kendi saat döngüsünü işlemcininkiyle eşleyebilen söz konusu RAM türü, veri transfer hızını stabil hâle getirerek daha iyi performans ortaya koyuyor.
- DDR SDRAM (Çift Veri Hızlı Eş Zamalı Dinamik RAM): Bilgisayarlarda kullanılan DDR SDRAM, hem yükselen hem de alçalan kenarda işlem yapabilme kabiliyetiyle ön plana çıkıyor. SDR tipi RAM’ler birim zamanda bir işlem yapıyorken DDR türündeki bileşenler birim zamanda iki işlem gerçekleştiriyor.
- GDDR SDRAM (Çizimsel Çift Veri Hızlı Eş Zamanlı Dinamik RAM): Ekran kartları için özel olarak üretilen RAM çeşidi, yüksek performans gerektiren oyunları çalıştırmak için bir zorunluluk olarak kabul ediliyor. GDRR SDRAM’lerde DDR SDRAM’lerden farklı husus ise gecikme süresinin değil, yapılan işlem sayısının ön planda olması.
RAM Bellek Teknolojisinin Dünü ve Bugünü
RAM 1949-1952 arasında geliştirildi ve manyetik geçici hafıza olarak bilgisayarlarda kullanıldı. İlerleyen süreçte ise 1960’ların sonu, 1970’lerin başında RAM kullanımına yönelik statik ve dinamik devreler üretildi. Fakat ilk başlarda RAM Bellek mikroçiplerinin saat hızı, bilgisayar işlemcisinin saat hızından farklıydı. Bu da işlemcilerin güçlenmesiyle birlikte RAM’in veri taleplerini karşılayamamasına neden oldu.
1990’ların başına gelindiğinde SDRAM tipi bileşenlerin üretimine başlandı ve saat hızları eş zamanlı hâle geldi. Ancak bu gelişme de tek veri hızlı SDRAM’in yetersizliğini ortaya koyunca 2000’li yılların başında çift veri hızlı eş zamanlı DDR SDRAM geliştirildi. Böylece veriler, başlangıçta ve sonda olmak üzere, her saat döngüsünde iki kez taşındı.
RAM Soğutucu Nedir?
RAM soğutucu, cihazlarınızda kullandığınız RAM’in fazla ısınmasının önüne geçiyor. Uzun süreli kullanımlarda fazla ısınma performans kaybına neden olacağı için RAM’lerin verimliliğinde azalma meydana geliyor. Öte yandan RAM soğutucu kullanmak, bileşen üzerinde yer alan modüllere gelecek darbelere de önlem almanızı sağlıyor. Özetle bir RAM soğutucu hem performans hem de kullanım ömrü açısından bileşeninizi olumlu etkiliyor.
Bilgisayarda Ne Kadar RAM Var?
Bu sorunun yanıtını öğrenmek oldukça kolay. Tek yapmanız gereken şey kullandığınız işletim sistemine uygun şekilde yönergeleri takip etmek. Örneğin Windows işletim sistemi kurulu bir bilgisayarınız varsa CTRL + ALT + Delete tuş kombinasyonuna basıp Görev Yöneticisi ekranını açmanız gerekiyor. Daha sonra Performans sekmesine, oradan da Bellek seçeneğine tıklayarak çeşitli değerleri görüntüleyebilirsiniz.
Windows işletim sistemiyle çalışan cihazlarda açılan bu pencerenin yardımıyla sahip olduğunuz RAM’in MHz değerini ve aktif olarak kullanılan bellek kapasitesini öğrenebilirsiniz. İlgili adımları takip ettiğiniz takdirde bilgisayarınızdaki RAM Bellek kapasitesine ilişkin tüm detaylara rahatlıkla ulaşabilirsiniz. Eğer bir MacBook kullanıcıysanız RAM ile ilgili verilere ulaşmak için takip etmeniz gereken yöntemler biraz değişiyor.
MacBook ekranında yer alan Apple simgesinden “Bu Mac Hakkında” seçeneğine tıklamanız gerekiyor. Açılan pencerede bilgisayarınızın, RAM bellek dahil, tüm donanım ve yazılım bilgileri yer alıyor. Daha detaylı bir sonuç elde etmek içinse söz konusu ekranda bulunan “Sistem Raporu” butonuna tıklayabilirsiniz. Burada karşınıza çıkacak pencerenin solunda yer alan “Bellek” seçeneği size RAM’inizin detaylı bilgilerini sunuyor.
RAM Bellek MHz Nedir?
MHz, RAM belleklerin hızını ifade eden birim olarak tanımlanabilir. RAM’ler, MHz hızıyla doğru orantılı şekilde hızlı işlem yapabilme kapasitesine sahip. RAM satın almadan önce dikkat etmeniz gereken temel husus, bilgisayarınızın kapasitesiyle RAM’in uyumlu olması. Örneğin 2000 MHz bir RAM kullanmayı düşünüyorsanız kendi cihazınızın kapasitesine bakmanız gerekiyor, zira bilgisayarınız RAM’i desteklemeyebilir.
Yavaş Çalışan Bilgisayar RAM ile Hızlanır mı?
Diğer bileşenlere de bağlı olmakla birlikte RAM kapasitesindeki artışın bilgisayarınızın çalışma hızını olumlu etkileyeceği söylenebilir. Özellikle ağır uygulamalar kullanan ve işlemci belleğinde çok fazla veri girişi yaratan bir kullanıcıysanız daha iyi bir RAM hem bilgisayarınızın arka planda çalışan programlardan daha iyi verim almasını hem de aynı anda birden çok uygulama açıkken daha az yorulmasını sağlıyor.
Yüksek RAM kapasitesine sahip cloud server ya da dedicated server hizmetlerimiz ile siz de web projelerinizi yüksek performansla yayınlayabilirsiniz. Özelleştirebilir sunucu konfigurasyonları, anında kurulum özelliği ve 7/24 teknik destek hizmetimiz ile hemen tanışmak için bulut sunucu sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
Alastyr Teknoloji, domain (alan adı), web hosting, bulut sunucu (cloud server) ve veri merkezi hizmetleri ile siz de projelerinizi hayata geçirebilirsiniz. Hızlı, güvenli ve ekonomik web çözümlerimiz ile ihtiyacınız olan performansa sahip olun. Türkiye’nin en çok tavsiye edilen domain ve hosting firması Alastyr, güçlü teknoloji alt yapısı, en güncel yazılımları, 7/24 Türkçe Destek hizmeti ve 15 gün koşulsuz iade garantisi ile hizmet vermektedir.
Web projeleriniz için en uygun fiyatlarla alan adı sorgula. Bireysel ve kurumsal web projeleriniz için cloud sunucu satın al. Web sitelerinizi hızlı, güvenli ve yüksek performans ile yayınlayabileceğiniz hızlı ve kaliteli hosting paketine sahip ol. Kurumsal mail paketlerimiz ile de işletmeleriniz için yüksek disk kapasitesine sahip sınırsız e-posta hesapları oluşturun. SSL sertifikası ile sitenizin güvenliğini arttırın.