Makale Başlıkları
Günümüzde teknolojinin her alanda kullanılmasıyla ile birlikte özellikle bilgisayar alanında her geçen gün yeni yenilikler ve yazılımlar ile bilgisayar kullanımı yaygınlaşmaktadır. Bilgisayar sisteminin iyi anlaşılabilmesi için farklı yazılımlar geliştirilmiştir. Bilgisayarın çalışma prensibinin öğrenilebilmesi için kredi kartı boyutunda gerçek bir bilgisayar olan Raspberry Pi ile bilgisayarın tüm özelliklerinin öğrenilmesi sağlanmıştır.
İngiltere menşeli olan RaspberryPi bilgisayarları ile çocukların, eğitimcilerin, yazılımcıların ve makerların bilgisayar sisteminin nasıl çalışıldığı öğretilmeye çalışılmıştır. İngiltere‘de bir hayır vakfı tarafından geliştirilen kredi kartı boyutundaki RaspberryPi bilgisayarının milyonlarca kişi tarafından tercih edilmesinin en önemli sebeplerinden bir tanesi de fiyatının çok ucuz olmasıdır.
Raspberry Ne İşe Yarar?
Kredi kartı ebatlarında tasarlanan Raspberry Pi bilgisayarlarının üretilmesinin temel amacı; çocukların, eğitimcilerin, yazılımcıların, bilgisayarın çalışma mantığını anlayabilmesi ve basit kodlama yeteneklerinin gelişmesinin sağlanmasıdır.
İlk üretildiği tarihten günümüze kadar 3 güncel versiyonu üretilen bu bilgisayarlar ile masaüstünde gerçekleştirilen birçok işlem rahatlıkla yapılabilir. Özellikle sanal yardımcı, akıllı ev gereci, medya merkezi, hava durumu istasyonu, drone yardımcısı, eski oyun konsolu, robotik kodlama gibi birçok cihazı üretmek için bu bilgisayarlar kullanıldı ve farklı alanlarda kullanımına devam edilmektedir.
Raspberry bilgisayarlarının en cazip tarafı ise yazılım dillerinin en iyi şekilde öğretilmesini sağlaması ve donanım ekleme gibi konularda kullanıcıların bilgi sahibi olmasını sağlar. Bu bilgisayarda resmi olarak Raspbian OS işletim sistemi kullanılır ve bu sistemin en önemli özelliği, programlama odaklı yazılımların çalıştırılmasına imkân sunmasıdır.
Raspberry Bilgisayarının Genel Özellikleri
Raspberry Pi bilgisayarları; özgür bir yazılıma sahip olmakla birlikte kullanıcılar tarafından kodlarına erişilebilir ve kodları incelenebilir. Ayrıca kodları değiştirilerek farklı bir ürünün oluşturulması mümkündür. Programlama dilinin öğrenilmesi, kodlama bilgisine bağlı olarak kendisini geliştiren kullanıcılar, işletim sistemi tasarlayabilirler.
Kredi kartı büyüklüğündeki bu bilgisayarı, yanınızda taşıyabilirsiniz. Fanı olmadığı için sessiz çalışma özelliğine sahip olup; internet bağlantısı üzerinden 7/24 saat dosya indirmeniz mümkündür.
RaspberryPi Bilgisayarın Kullanım Alanları
Raspberry bilgisayarı, medya sunucusu olarak kullanılabilir. Bunun dışında oyun makinesi olarak kullanılabildiği gibi bu bilgisayar üzerinden herhangi bir robot rahatlıkla kontrol edilebilir. Web server, Twitter botu, güvenlik sistemi, oluşturulabilir. Ayrıca ağ izleme aracı şeklinde de tasarlanabilir.
Raspberry Pi Kurulumu Nasıl Yapılır?
Raspberry Pi kurulumu, normal bilgisayarların kurulumundan biraz farklıdır. Ancak kurulum bakımından pek zorluk içermemektedir. İnternet üzerinden kolay kurulum rehberleri aracılığıyla rahatlıkla kurulumu yapılabilir.
Kurulum sırasında NOOBS (New Out Of Box Software) yükleyicisi yardımıyla kurulum yapılacak bilgisayarı, kuruluma hazır hale getirerek kullanıcıya kolaylık sağlar. Bu yükleyici yardımıyla, istenilen işletim sistemi pratik bir şekilde bilgisayara yüklenebilir. RaspberryPi bilgisayarlarında kullanılan resmi işletim sistemi olan Raspbian OS işletim sisteminde, masaüstü bilgisayarlarda kullanılan tüm yazılımlar bu işletim sisteminde de mevcuttur.
RaspberryPi İşletim Sistemi ve Programlama
Raspberry Pi bilgisayarının resmi işletim sistemi Raspbian OS olup, bu işletim sisteminde normal bilgisayarlarda yer alan yazılımlar mevcuttur. Sistemi kurabilmek için RaspberryPi web sayfası üzerinden Raspbian işletim sistemi indirilmelidir.
İşletim sistemi dosyası olan image dosyası indirildikten sonra sistemin kurulum işlemleri başlatılır. Açılan sayfada, 3 çeşit sistem bulunmakla birlikte en uygun olan sistem ilk sırada olanıdır. İlk sırada olan versiyonu ile bilgisayarın masaüstü bilgisayarı gibi kullanılması sağlanır. Öncelikle kurulum için gerekli olan SD kart biçimlendirdikten sonra indirilen işletim sistemi dosyası, en az 8 GB kapasitesine sahip SD kart içerisine kopyalanmalıdır.
Bu işlemden sonra SD kart formatter ve win32 disk imager programı indirilmelidir. Win32 disk imager programıyla, indirilen işletim sistemi dosyası seçilerek write butonuna tıklanır ve dosyanın SD kart içerisine yazma işlemi başlatılır. Yapılan bu işlem neticesinde SD kartı Raspberry Pi bilgisayarı üzerinde yer alan SD kart yuvasına yerleştirilerek çalıştırılabilir. Raspberry pi bilgisayarı üzerinden yapılacak çalışmalarla, farklı cihazlar için birçok programlama dili ve yazılım geliştirilebilir.
Raspberry Bilgisayarının Modelleri
Yenilik, hız, görünüm, işlemci türü gibi birçok özellik bakımından farklılıklar içeren Raspberry Pi modelleri üretilmiştir. Her bir modelin, donanım özellikleri birbirinden farklıdır. Geliştirilen birçok model aşağıda belirtilmiştir
- RaspberryPi 1 Model A
- RaspberryPi 1 Model A+
- RaspberryPi Model B
- RaspberryPi 3 Model B+
- RaspberryPi 2
- Raspberry 3
- Raspberry Pi Zero
- Raspberry Pi 3 B+
- Raspberry Pİ 4 B
Raspberry Pi Zero ve Özellikleri
Düşük fiyat etiketi ile en çok tercih edilen model olan Raspberry Pi Zero modelinin; donanım, işlemci ve bellek özellikleri yönünden Raspberry model B ile aynı özelliklere sahiptir. Bu bilgisayarın üzerinde micro USB-OTG portu bulunur. Ancak boyutundan dolayı tam boy USB girişi bulunmamaktadır.
Teknik özellikleri ise 1 Ghz single core işlemci, 512 mb RAM LPDDR2, mini HDMI, micro USB güç girişi, USB on-the-go giriş, CSI kamera konektörü, kompozit video ve reset headerler, hat uyumlu 40 pin header, Bluetooth Low Energy, Bluetooth 4.1 ve 11b/g/n wireless LAN özelliklerine sahiptir. Raspberry Pi Zero satın almak için tıklayınız.
Raspberry 1 Model A+ ve B+
Raspberry Pi modelleri, tek tip olmamakla birlikte donanımsal ve teknik özellikleri bakımından birçok çeşidi tasarlanmıştır. Bu modeller içerisinde en temel ve ilk versiyonu Raspberry Model A olmak üzere piyasaya sürülmüştür. Bu model, diğer modellerin de temelini oluşturmuştur.
RaspberryPi model üzerinde 26 pinli GPIO konektörü, 256 MB RAM bellek, 1 adet USB portu, ARM v6 mimarisine sahip tek çekirdek işlemci, 3.5 milimetre stereo ses çıkışı, HDMI Portu, kompozit video olmak üzere birçok özelliği bünyesinde barındırır. Bu modelin üzerinde ethernet girişi yer almamaktadır.
Raspberry pi A modelinden sonra Raspberry Pi Model A+ sürümü üretilmiştir. Bu bilgisayar, A modelinin güncellenmiş hali olup; en küçük boyutlu model olarak piyasaya sürülmüştür. Bilgisayar teknik özellik bakımından 40 pinli GPIO konektörü, kompozit video çıkışı bulunmamakta ve normal SD kartı kaldırılarak bunun yerine mikro SD kart slotu entegre edilmiştir.
RaspberryPi Model B + ise teknik özellikler bakımından model B’nin geliştirilmiş hali olup; bu bilgisayarda kompozit video çıkışı, 4 adet USB girişi, HDMI bağlantısı, ethernet bağlantısı, micro SD kart slotu, 3.5 milimetre ses çıkış portundan 3’lü RCA kablo bağlantısı ve 40 pinli GPIO konektörü yer alır.
Raspberry Pi 2 Model B
Bu bilgisayarın kart dizilimi, model B+ ile aynıdır. Teknik özellikler bakımından 1 GB RAM, ARM v7 mimarisine sahip 4 çekirdekli işlemciye sahiptir. Geliştirilmiş bir model olarak piyasada yerini almıştır.
Ayrıca bilgisayar üzerinde ekran arayüzü (DSI), kamera arayüzü (CDI), full HDMI Portu, ethernet portu, tam kapsamlı Raspberry Pi 1 uyumu, birleştirilmiş 3.5 milimetre ses ve video girişi, videocore IV 3D grafik çekirdeği, 40 pinli GPIO konektörü, 1 GB LPDDR2 SD RAM, 900 MHz Quad Core ARM Cortex A7 CPU, micro SD mevcuttur. En uygun fiyatlara Raspberry Pi almak için tıklayınız.
Raspberry Pi 3 Model B
Raspberry Pi bilgisayarının model 2 sürümünün geliştirilmiş bir versiyonu olarak piyasada yer almıştır. Bu bilgisayarın en önemli özelliği ise wifi ve Bluetooth bağlantısına sahip olmasıdır. Teknik özellikler bakımından 4 çekirdek işlemcisi, 1.2 GHz frekansta çalışır, 1 GB RAM belleğe sahiptir ve ARM v8 64 bit mimarisi ile donatılmıştır.
Alastyr Teknoloji, domain (alan adı), web hosting, bulut sunucu (cloud server) ve veri merkezi hizmetleri ile siz de projelerinizi hayata geçirebilirsiniz. Hızlı, güvenli ve ekonomik web çözümlerimiz ile ihtiyacınız olan performansa sahip olun. Türkiye’nin en çok tavsiye edilen domain ve hosting firması Alastyr, güçlü teknoloji alt yapısı, en güncel yazılımları, 7/24 Türkçe Destek hizmeti ve 15 gün koşulsuz iade garantisi ile hizmet vermektedir.
Web projeleriniz için en uygun fiyatlarla domain kaydet. Bireysel ve kurumsal web projeleriniz için cloud server kirala. Web sitelerinizi hızlı, güvenli ve yüksek performans ile yayınlayabileceğiniz kaliteli hosting paketine sahip ol. Kurumsal mail paketlerimiz ile de işletmeleriniz için yüksek disk kapasitesine sahip sınırsız e-posta hesapları oluşturun.