Makale Başlıkları
Sanallaştırma, bir bilgisayarın ihtiyaç duyduğu programların bilgisayara kurulmasına gerek kalmadan internet aracılığı ile erişilerek kullanılmasına dayanan bir yöntemdir. Sanallaştırma sayesinde fiziksel ihtiyaçlar sunucu verimliliği doğrultusunda uygun hale getirilir. Bu sayede iş gücü minimum seviyeye indirilirken yüksek oranda verimlilik, sistemde esneklik sağlamaya yardımcı olur. Virtualization sayesinde var olan fiziksel yapı, mantıksal çerçevede parçalara bölünür.
Sanallaştırma yapılarak bir bilgisayarda var olan hem donanımsal hem de yazılımsal kaynakları soyut hale getirip başka bir bilgisayara aktarmak mümkün hale gelebilir. Böylece ana bilgisayarda bulunan hard disk, işlemci, ekran kartı ve RAM gibi donanımsal özelliklerle birlikte işletim sistemi ve güvenlik programları gibi yazılımsal özellikleri başka bilgisayarlarla soyut şekilde paylaşılması sağlanır. Özellikle laboratuar, akıllı sınıf ya da büyük firmaların sahip olduğu onlarca bilgisayardaki programlar ve donanımsal özelliklerin yönetimi tek bilgisayar üzerinde kolay bir şekilde sağlanabilir.
Sanallaştırma Nedir?
Sanallaştırma uygulaması, özellikle birden çok bilgisayarın bulunduğu yerlerde bilgisayarların donanımsal özelliklerini ve programlarını tek elden kolay ve hızlı şekilde yapabilmek adına düzenlenmiş bir sistemdir. Sanal sunucular sayesinde bir bilgisayardaki bellek, uygulamalar ve donanım özellikleri gibi tüm kaynaklar yalıtılarak soyut hale getirilir ve diğer bilgisayarlar ile hem kolay hem de hızlı şekilde paylaşılabilir. Bu da iş gücünden tasarruf ettirirken aynı zamanda maliyet konusunda kar ama güder.
Başka bir deyişle sanallaştırma; bilgisayar ortamındaki donanımsal ve yazılımsal tüm verilerini yüksek performans ve düşük maliyet amacı güderek yazılım lisansına ihtiyaç duymadan diğer bilgisayar sistemlerine aktarmaya yarayan bir yazılımdır. Günümüzde orta ve büyük ölçekli firmaların birçoğu birden fazla alanda ciddi tasarruf imkanı sunan sanallaştırma yazılımını tercih etmeye başlamıştır.
Sanallaştırma Neden Yapılır?
Sanallaştırma yazılımı, son dönemlerde kendisine yaygın bir kullanım alanı bulan son derece kullanışlı bir yazılımdır. Özellikle bir ortamda birden fazla bilgisayar sistemi varsa ve bu bilgisayarlar birbirleri ile bağlantılı iş yapıyorsa o zaman sanallaştırma yazılımı büyük oranda fayda sağlar. Bir bilgisayarda hard disk, ram ve ekran kartı gibi donanımsal özellikleri ya da programlar gibi yazılımsal özellikleri başka bilgisayarlara aktarmak için hızlı ve pratik bir yöntemdir. Temelinde ise bilgisayara format atmadan ya da kurulum yapmadan internet kaynağı üzerinden programları kullanabilmeye yönelik bir çalışma prensibi vardır.
Sanallaştırma sayesinde bir bilgisayardaki donanımsal ve yazılımsal tüm bilgiler diğer bilgisayarlara soyut şekilde aktarılabilirken aynı şekilde birden fazla işletim sisteminin kullanımına da olanak kılar. Örneğin; sunucu sanallaştırma yazılımı sayesinde bilgisayara format atmadan farklı iki işletim sistemini kullanmak mümkündür. Bir dosyayı diğer bir işletim sisteminden aynı bilgisayarda sürükle-bırak yöntemi ile diğer işletim sistemine göndermek mümkündür. Tüm bu işlevleri sayesinde sanallaştırma, sıklıkla yapılan bir yazılımsal uygulamadır.
Sanal Sunucuların Avantajları Nelerdir?
Son dönemlerde kullanımı yaygın hale gelen sanallaştırma yazılımı ile sunucular, sanal sunucu haline getirerek daha paylaşımlı ve fonksiyonel hale getirilmeye başlanmıştır. Fiziksel sunuculara sanallaştırma yapıldığında sunucular birden fazla sunucuya bölünür. Sanal sunucular çevre dostu olmakla birlikte aynı zamanda kullanıcıya birçok avantaj da sağlar.
– Maliyet
Sanallaştırma yapılmış olan sanal sunucuların kullanıcılara sağladığı en önemli avantajların başında maliyet gelir. Bilgi işlem hizmetleri için yapılan harcamalardan tasarruf edilmesini sağlayan sanal sunucular sayesinde sanallaştırma yapılan sunucu birden fazla sunucuya bölünür ve bu sunucuların her biri üzerinden aynı anda farklı işlemler yapılabilir. Bu da daha az fiziksel sunucunun daha az maliyet ile daha çok iş yapması anlamına gelir.
– Performans
Sanallaştırma yapılarak oluşturulan sanal sunucular, performans açısından da büyük avantajlar sunar. Gizli ve hassas olan verilere karşı kontrollü erişim sağlayan sanal sunucular, sağladığı merkezi yönetim imkanı sayesinde tek bir bilgisayardan tüm bilgisayarların kontrolünü sağlar. Çalışma yükünü dengeleme özelliğine sahip olan sanal sunucularının performansı arttırılabilir olduğundan avantajı oldukça fazladır.
– Monitoring
Sanallaştırma yazılımı sayesinde oluşturulan sanal sunucuların en önemli avantajlarından birisi de monitoring özelliğidir. Monitoring, sanal sunucuları izleme işlemidir.Ana bilgisayara sanallaştırma yazılımı yüklendikten sonra fiziki sunucu kaç bilgisayara bölünmüş ise monitoring sayesinde tüm bu bilgisayarlardaki yazılımları ve donanımsal durumları kontrol edilebilir.
– Upgrade
Upgrade açısından son derece avantajlı olan sanal sunucular, sanallaştırma yazımlı sonrasında birden fazla sunucuya bölünse de yükseltilebilir özelliğe sahiptir. Geniş bilgisayar ağı kullanılan firma ve şirket gibi yerlerde çalışma yükünü dengeler. Kullanım sırasında sunucu platformları arasında geçiş yapmakla birlikte sanal sunucuların performansı yükseltilebilir niteliktedir.
– Güvenlik
Sanal sunucular güvenlik düzeyi bakımından yüksek sunuculardır. Sanal sunucularda bulunan verilerin olağan dışı durumlarda ya da deprem gibi doğal afetlerde kurtarılabilir olması sanal sunucuların sanallaştırma sonrasında güvenlik düzeyinin yüksek olduğunun göstergesidir. Ayrıca bilgisayarda bulunan hassas içerikli veya gizli olan belgelere ulaşımı kontrollü hale getirir. Bu sayede bilgisayardaki verilerin güvenliğini üst düzeye taşır.
En Çok Kullanılan Sanallaştırma Türleri
Sanallaştırma, tek bir bilgisayar üzerinden birden fazla bilgisayarın ve bilgisayarlar arasındaki veri aktarımının sağlandığı yazılım türüdür. İnternet üzerinden uygulama kullanma prensibine dayanan sanallaştırma sayesinde kullanıcılar aynı anda birden fazla işletim sistemi kullanabilir ve bu işletim sistemleri arasında bilgi alışverişini hızlı ve pratik şekilde yapabilir.
Sanallaştırma sayesinde fiziksel bilgisayarda birden fazla uygulama aynı anda çalışır. Ayrıca bilgisayarda yeni bir uygulama kullanımı gerekiyorsa ve bu uygulama bilgisayarda yoksa internetten program indirme zorunluluğu kalkar. Bu avantajları ışığında yaygın kullanım alanına sahip birçok sanallaştırma türü vardır. Bununla birlikte birçok şirket bu konuda görev ve araştırma yapar.
Vmware
Sanallaştırma üzerine birçok yeni yazılım üreten Vmware, aynı zamanda yeni uygulama ve yazılımlar geliştirerek altına imzasını atan profesyonel şirkettir. Sanallaştırma alanında lider ve profesyonel firma olan Vmware, ürettiği sürümleri özellikle bilgisayarlarda da kullanılabilir niteliktedir.
Sanallaştırma sırasında yaygın olarak kullanılan yazılımlardan birisi olan Vmware, hem masaüstü hem de server için iki farklı yazılım halinde kullanıcılara sunuluyor. Bu iki yazılımın da kullanım amaçları ve şekilleri farklıdır. Sanallaştırma masaüstü bilgisayarda yapılacak ise Vmware, bilgisayarda birden çok işletim sisteminin kurulmasına imkan tanır. Eğer yazılım server üzerinde kullanılacak ise o zaman bir sunucu üzerinden birden fazla işletim sistemi oluşturmak mümkün hale gelir.
Hyper-v
Hyper-v, Microsoft tarafından geliştirilerek kullanıcılara sunulan kullanışlı bir sanallaştırma yazılımlarından birisidir. “Viridian kod” adıyla da bilinen Hyper-v yazılımı, 64 bit tabanlı sistemler için oluşturulan bir yazılım olmakla birlikte sadece fiziksel bir bilgisayarda birden fazla sanal sunucunun yapabileceği işlemlerin yapılmasına imkan sunar.
Kullanıcının iş yükünü büyük oranda azaltmaya yönelik bir sistemle kurulan Hyper-v sanallaştırma yazılımı, gerek kişisel Windows sürümleri başta olmak üzere neredeyse tüm Windows sürümlerinde kullanılabilir özelliktedir.
Citrix Xenserver
En çok kullanılan sanallaştırma yazılımlarından bir diğeri olan Citrix xenserver, kaynak havuzlarının yardımıyla tüm sunucuları ve bu sunucuların depolama birimlerini tek bir sistem olarak görür ve tüm bu donanımların tek bir elden yürütülmesini sağlar. Kaynak havuzları sayesinde sunucuları taşımaya gerek kalmadan çalıştırmak mümkündür.
Alastyr Teknoloji, domain (alan adı), web hosting, bulut sunucu (cloud server) ve veri merkezi hizmetleri ile siz de projelerinizi hayata geçirebilirsiniz. Hızlı, güvenli ve ekonomik web çözümlerimiz ile ihtiyacınız olan performansa sahip olun. Türkiye’nin en çok tavsiye edilen domain ve hosting firması Alastyr, güçlü teknoloji alt yapısı, en güncel yazılımları, 7/24 Türkçe Destek hizmeti ve 15 gün koşulsuz iade garantisi ile hizmet vermektedir.
Web projeleriniz için en uygun fiyatlarla domain kaydet. Bireysel ve kurumsal web projeleriniz için cloud server kirala. Web sitelerinizi hızlı, güvenli ve yüksek performans ile yayınlayabileceğiniz kaliteli hosting paketine sahip ol. Kurumsal mail paketlerimiz ile de işletmeleriniz için yüksek disk kapasitesine sahip sınırsız e-posta hesapları oluşturun.