En Çok Kullanılan SEO Terimleri | Popüler 18 SEO Terimi

Arama Motoru

Arama motorları, internet üzerinde aranmasını istediğiniz bir kelime veya kelime grubunu aramanıza yarayan yazılımlardır. Google, Yahoo, Yandex, Bing gibi popüler arama motorları, yazılımları içerisinde bulunan algoritmalar sayesinde, aramanıza ilişkin web sitelerini sizin için sıralar. Farklı algoritmalara sahip olan arama motorları bu algoritmaları gizli tutar. Bu nedenden dolayı tüm SEO terimleri ve uygulamaları aynı derecede başarılı olmayabilir.

arama-motoru-nedir

SERP

SERP yani Search Engine Results Pages, kullandığınız arama motorunun sonuç sayfası anlamına gelmektedir. Google, Yandex, Yahoo gibi arama motorları üzerinden yaptığınız tüm arama sonuçlarınızın görüntülendiği sayfadır.  SEO terimleri ve SERP birlikte kullanıldığı için SERP yapısını anlamanız oldukça önemlidir. SERP için en önemli faktörler başlıklar ve açıklamalar olarak bilinmektedir. Başlık ve açıklamalar dikkat çekici olmalıdır. 

google-serp-nedir

Crawling

Crawling işlemi SEO terimleri içerisinde, HTTP bağlantısı ile herhangi bir site üzerinde gezinmek ya da o site içerisinde yer alan linkleri toplama işlemi için kullanılır. Bu linkler tüm site içerisine yayılabileceği gibi tek bir bölgede de toplanabilir. Web Crawler yazılımları ise bu linkleri toplayan yazılımlardır. Örneğin Google sahip olduğu Crawler yazılımı ile dünya üzerindeki tüm web sitelerini analiz eder.

Google Index

Google Index web sitelerinin listelenmesi için kullanılan SEO terimleri arasındadır. Arama motorları tarafından fark edilerek sıralanmanız anlamına gelir. Sitenizde olan tüm sayfalar arama motoru üzerine kaydedilir ve bu sayfalar arama motorları tarafından listelenir, indexlenir. Arama motorlarının sizin sayfanızı indexlemesi, siteniz üzerindeki ziyaretçi trafiğini doğrudan etkiler. Sitenizin index rakamı bu yüzden oldukça önemlidir.

google-index

Backlink

Site dışı SEO terimleri arasında en önemli özellikler arasında yer almaktadır. Yabancı bir kavram olan Backlink geri bağlantı olarak da kullanılır. Bir sitenin sizin site linkinizi, kendi web sayfası üzerinde vermesi olarak tanımlanabilir. Backlinklerinizin kaliteli ve kalıcı olması sizin arama motoru sonuç sayfası sıralamanızı iyileştirir. Backlink sayınız bu bağlamda sitenizin kalitesini gösterir.

backlink-nedir

Googlebot

Googlebot, Google yazılımı tarafından kullanılan web gezginini tanımlamak için kullanılan SEO terimleri arasındadır. Web’in her noktasını sürekli dolaşan bu botlar genel SEO terimleri içerisinde sadece arama motoru botları olarak tabir edilir. Googlebot web sitesini oluşturan kelimeleri, kodları ve kaynakları inceler, kayıt eder, bağlantılı linkleri analiz eder ve tüm bunlara göre SERP sayfalarını düzenlemesi için Google’a iletir.

Dizinler bot tarafından gönderilen bilgilerin ışığında güncellenir. Bu sayede web siteniz arama motoru sonuçlarında daha iyi sıralamalarda yer alır. Google dizinleri, web sitelerinin sıralandığı yer olarak tanımlanır. Web sayfanızın da bu dizin içerisinde yer alabilmesi için, yapılan analizlerde belirli bir uygun değere gelmeleri, yani Googlebot tarafından görülebilir olmaları gerekmektedir.

Meta Açıklamalar

Meta açıklamalar en önemli SEO terimleri arasında yer almaktadır. Bir web sayfasının kısa özetini sağlayan HTML uzantısıdır. Google ve benzeri arama motorları, kullanıcı tıklama oranlarını büyük ölçüde etkileyebilecek olan bu açıklamaları en fazla 160 karakter olacak şekilde görüntüler. Arama motoru sonuç sayfasında gözüken başlıkların altındaki kısa açıklamalar olarak basitçe açıklanabilir.

hosting

Structured Data

SEO terimleri arasında Structured data, bir diğer adı ile yapılandırılmış veri, web sayfanızdaki verileri arama motorları açısından daha anlamlı hale getiren kodlardır. Arama motorları bu kodlar sayesinde, web sayfanızı daha kolay şekilde okur ve arama sonuçları için raporlar. Web sitenizin içeriği, ziyaretçileriniz için anlaşılabilir olsa dahi bu kodları siteniz içerisinde kullanmanız, arama botları açısından önem ifade eder.

structred-data-nedir

Alt Etiketi

SEO terimleri içerisinde alt etiketi,  web siteniz içerisinde görsellerin taranması için kullanılır. HTML ve XHTML dokümanlarınızda yer alan görsel içerikler bu etiketler sayesinde daha rahat ve pratik bir şekilde analiz edilir. Alt etiketi sayesinde web sitenizde yer alan görselleri isimlendirebilir, görseli anlatmak için bu etiketi kullanabilirsiniz. Alt text olarak da kullanılan bu yapı SEO açısından oldukça önemlidir.

Conanical Etiket

SEO terimleri içerisinde Conanical Etiket, web sayfanız içerisinde yenilenen sayfaları, arama motorlarına bildirmenize yarar. Etiket, HTML üzerindeki HEAD bölümüne yerleştirilerek kullanılır. Bu etiketi kullanmaktaki amaç, bir arama motoru tarafından bu etiket görüldüğü zaman, o sayfanın indekslenmesi değil, tüm sıralamaları standart sayfa üzerinden analiz etmesidir.  Bu etiket sayesinde ziyaretçiler sizin istediğiniz URL adresini görür.

canonical-etiket-nedir

Do-Follow

Dofollow bağlantılar, arama motorları tarafından takip edilen, yüksek değerli SEO terimleri olarak bilinmektedir. Arama botları siz ekstra bir ayarlama yapmadığınız sürece, web sayfanız içerisindeki tüm bağlantıyı tarar. Dofollow bağlantıları ise, arama motoru botlarının sizin izin verdiğiniz yerleri taramasına izin veren bağlantılardır. Dofollow bağlantıları güvenilirliği artırdığı için önemli bir sıralama faktörüdür.

Black Hat SEO

Black Hat SEO, siyah şapkalı hacker tanımı gibi, doğru olmadığı bilinen veya etik dışı olan tüm SEO terimleri olarak tanımlanabilir. Siyah şapka olarak tanımlanan bu uygulamalar, web sayfanızın güvenilirliğini azaltır. Spam dizini oluşturma ve arama dizinlerini kasıtlı olarak manipüle etme anlamlarına gelen bu işlemler, tutarsız indekslemeye sebep olan yöntemleri içerir ve uygulanması önerilmez.

Kopya İçerik

Kopya içerik terimi SEO terimleri açısından önemli bir yere sahiptir. Bir içeriğin birden çok site içerisinde ya da aynı sitenin birkaç bölümünde birden indeklenmesi durumudur. Bir site üzerinde bulunan içeriği, hiçbir değişiklik yapmadan, kopyala yapıştır yapmanız durumunda sitenize eklerseniz kopya içerik kullanmış olursunuz. Bu durum arama motorları tarafından anlaşılacağı için, arama sonuç sayfalarında siteniz geri plana düşer.

Domain

Domain SEO terimleri içerisinde sitenizin adresini ifade eden yapıdır. Sitenize verilen alan adı, sitenizin kimlik numarası anlamına gelir. Tüm sitelerin alan adları ya da uzantıları farklıdır. Aynı alan adını ve uzantısını iki site birden üstlenemez. Her alan adının belirli bir süresi bulunur, bu süre içerisinde yenilenmeyen alan adları ise boşa çıkar. Bu nedenle bedelini ödeyerek kullanıma devam etmeniz gerekir.

domain-hosting-nedir

Web Hosting

Web hosting çeşitli türlerde farklı ihtiyaçlar için sunulan bir barındırma hizmetidir. SEO terimleri içerisinde kullanılması zorunlu olan bir yapı olan Web hosting, sitenizin trafik, depolama ve yönetim ihtiyaçlarına göre çeşitli paketler ile sunulur. Bu hizmet, web sitenizin tüm içeriklerinin ve verilerinin saklandığı bir sunucu alanını sizin kullanmanızı sağlar.

hosting nedir

Anahtar Kelime

SEO terimleri içerisinde en çok bilinen kavram anahtar kelimedir. Anahtar kelime sitenizdeki başlıklarda, açıklamalarda ve alt etiketlerde bulunmalıdır. İçeriklerinizin giriş kısmında farklı anahtar kelimelerin yoğun şekilde kullanılması, arama motorlarında daha üst sıralara yerleşmenize olanak tanır. İçerik kısmında ise anahtar kelime oranınızın %2-4 arası olması gerektiği bilinmektedir.

keywords-tools

Responsive

Responsive, SEO terimleri arasında duyarlı tasarım anlamına gelmektedir. Mobil cihazlarda da web sitenizin uyumlu şekilde çalışabilmesini konu almaktadır. Web sayfanızda bulunan tüm içerik ve görsellerin mobil cihazlarda da sorun yaratmadan çalışabilir olması, SEO açısından oldukça önemlidir. Kullanıcı deneyimini iyileştirmesi, trafik oranınızı da artıracaktır.

mobil-site-responsive

UTM

UTM, SEO terimleri arasında Urchin Tracking Module olarak kullanılır. Link kaynağı, pazarlama aracı ya da kullanıcı davranışlarını takip etme olanağını size sağlar. URL peşine eklenen basit kod, arama yapanların hangi kampanya veya kaynak ile geldiğini size gösterir. Takip etmek istediğiniz değer ve hedefler zamanla değişebileceği için bu kod zamanla değiştirilebilir bir yapıdadır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Co-Location Nedir? Co-Location Avantajları ve Fiyatları

Plesk Panel Nedir? Plesk Kontrol Panel Özellikleri ve Fiyatı