SMTP Nedir? SMTP Ne İşe Yarar? Outlook ve Gmail SMTP Ayarları

SMTP Nedir?

SMTP, e-posta gönderimiyle ilgili iletişim sürecini oluşturan temel unsur. Simple Mail Transfer Protocol olarak da bilinen ve Türkçeye Basit Posta Aktarım Protokolü olarak çevrilmiştir. Sunucular arasında e-posta gönderip alırken kullanılan bir TCP/IP protokolü şeklinde tanımlanabilir. Dünyada mail gönderimini düzenleyen endüstri standardı protokolü olan SMTP’nin işleviyle ilgili birkaç detay mevcut.

smtp-nedir

Öncelikle SMTP nedir sorusunun yanıtının e-posta gönderimi üzerinden şekillendiğini ifade etmek gerekiyor. İletilen mesajları alıcı sunucu için sıralayabilen SMTP‘dir. Kullanıcıların mesajları kaydetmesine imkân tanıyan POP3 (Posta Ofisi Protokolü). IMAP (İnternet Mesaj Erişim Protokolü) ile birlikte kullanılıyor. E-posta göndermek için genellikle SMTP, almak için ise POP3/IMAP kullanımı tercih ediliyor.

domain-indirim

İnternet teknolojilerinin günümüzde gösterdiği gelişim, haberleşme şekillerini de büyük oranda değiştirdi. Kişiler ve kurumlar arası iletişimin en işlevsel yöntemleri arasında yer alan e-posta, bugün dünya üzerinde milyonlarca kişi tarafından kullanılıyor. Çok basit ve kullanışlı bir haberleşme yöntemi olarak kabul edilen e-postanın arka planında ise internet kullanıcılarının yaşamını kolaylaştıran şahane bir servis protokolü var.

smtp-nedir-ne-ise-yarar

Çevrim içi ortamda gönderdiğiniz ve aldığınız her e-posta belirli e-posta servisleri üzerinden, belirli portlar, sunucular ve istemciler aracılığıyla iletiliyor. Söz konusu bileşenlerin çalışma prensibi ise tamamen gönderimi ve alımı kolaylaştırmak üzerine inşa edilmiş durumda. E-postanızı hazırlayıp gönder tuşuna bastığınız andan itibaren farklı servisler arasında başlayan detaylı iletişim süreci, dijital dünyada haberleşmenizi sağlıyor.

Sunucu ve İstemci Nedir?

E-Mail gönderiminin bir iletişim süreci olduğu kabul edildiğinde klasik anlamda bir iletişim şeması düşünmek pekâlâ mümkün. Gönderici ve alıcı arasında gerçekleşen standart iletişim süreci, e-posta gönderip alırken sunucu ve istemci arasında gerçekleşiyor. Aslında sadece e-posta servisleri için değil, genel bağlamda tüm internet protokolü için geçerli olan sunucu-istemci iletişimi, veri aktarımının da temelinde yer alıyor.

domain-indirim
hosting
smtp-nasil-calisir

Sunucu, internet ağlarında kullanıcıların (istemciler) erişim sağlayabileceği, kullanıma ve paylaşıma açık kaynakların yanı sıra web, e-posta ve FTP gibi servisleri de çalıştıran dijital birimlere verilen genel isim olarak ifade edilebilir. İstemci ise sunuculardan hizmet alan ve bu hizmet doğrultusunda çevrim içi erişime sahip olan son kullanıcılara verilen isim. İki unsur arasındaki iletişimde sunucu yetki sahibi.

SMTP Ne İçin Kullanılır?

SMTP aslında e-posta göndermek isteyen iki bilgisayarın içerikler farklı olsa da aynı dili konuşmalarını sağlayan bir sistem. Belirli kodlar eşliğinde sunucuya ulaşan haberleşme isteğinin, sunucu tarafından onaylanması sonucu işlevsellik kazanan sistem, farklı dijital cihazlarda rahatlıkla kullanılabilir. SMTP e-posta göndermeniz için iletişim kanalları yaratan son derece gelişmiş TCP/IP protokollerden biri olarak tanımlanabilir.

e-posta yapılandırma ayarları

Bu bağlamda SMTP ne işe yarar sorusunun yanıtını vermek de oldukça kolay. SMTP; bilgisayar, akıllı telefon ve tablet kullanarak e-posta göndermek istediğinizde iletinizin alıcıya ulaşmasını sağlıyor ve aradaki iletişimin sürdürülebilir olmasını mümkün kılıyor. Sistem tarafından mevcut bilgileriniz ve server verileriniz kullanılarak bir SMTP bağlantısı oluşturuluyor, ilgili bağlantı sayesinde e-posta gönderim trafiği başlayabiliyor.

domain-indirim

SMTP Nasıl Çalışır?

SMTP’nin çalışma prensibi oldukça pratik. Sistem istemci, alan sunucu ve gönderen sunucu arasındaki üç aşamalı bir model aracılığıyla çalışıyor. Öncelikle Outlook veya Webmail gibi bir e-posta istemcisinden gönderen e-posta sunucusuna mesaj göndermek için SMTP kullanılıyor. Daha sonra gönderen e-posta sunucusu, iletiyi alıcı e-posta sunucusuna aktarmak için geçiş hizmeti olarak SMTP’den yararlanıyor.

smtp-ayarlari

Son olarak ise alıcı sunucu, kendisine iletilen e-postayı POP3 veya IMAP vasıtasıyla indirmek için bir e-posta istemcisi (Webmail, Outlook vb.) kullanıyor. Üç aşamalı model içerisindeki bileşenler arasında gerçekleşen iletişim SMTP nasıl çalışır sorusunun yanıtını da ortaya koyuyor. Burada dikkat çeken hususun SMTP’nin işlevsellik kazanabilmek için sürecin son adımında POP3 veya IMAP’e ihtiyaç duyması olduğu söylenebilir.

E-Posta İçin Port Numaraları Nelerdir?

İletim sürecinde 25465 ve 587 olmak üzere üç farklı SMTP portu kullanıyor. İstemci ve gönderen sunucu arasında yer alan ve SMTP Submission olarak isimlendirilen 587 numaralı port ve TLS güvenlik katmanı en yaygın kullanım türü olarak dikkat çekiyor. E-posta gönderen ve alan sunucular arasında ise 25 numaralı port standart olarak tercih ediliyor.

domain-indirim

Öte yandan iki sunucu arasındaki e-posta iletimi güvenli katman aracılığıyla yapılacaksa SSL veya TLS 465 numaralı port kullanılıyor. Türkiye’de ADSL için kullanılan IP bloklarında 25 numaralı port kapatıldığı için sunucuyla istemci arasındaki 587 numaralı portun kullanımı söz konusu. 25 numaralı portun kapatılmasından sonra Türkiye’de spam e-posta gönderim sorunu büyük oranda çözüldü.

SSL ve TLS Nedir?

SSL (Secure Socket Layer), Türkçe ismiyle Güvenli Soket Katmanı, sunucu ve istemci arasındaki çevrim içi iletişimin güvenli şekilde gerçekleştirilmesini sağlayan şifreleme protokollerinden biri olarak tanımlanabilir. TLS(Transport Layer Security) ise SSL protokolünün gelişmiş ve daha güvenli hâle getirilmiş versiyonu şeklinde ifade edilebilir. SSL, TLS’in öncülü kabul edilmekle birlikte TLS 1.0’ın SSL 3.1’e denk geldiği düşünebilir.

domain-indirim
pop-imap-nedir

Hem SSL hem de TLS, SMTP ile birlikte sıkça kullanılıyor. Sunucu ve istemci arasında güvenli bir veri alışverişi isteniyorsa 465 numaralı portta SSL veya TLS güvenlik katmanı kullanılması gerekiyor. Öte yandan 25 numaralı portta kimlik denetimi zorunlu olmadığı için spam e-postaları önlemek amacıyla 587 numaralı portla birlikte TLS (Taşıma Katmanı Güvenliği) güvenlik katmanı kullanılıyor.

IMAP Nedir?

1986’da Amerika Birleşik Devletleri’ndeki Stanford Üniversitesi’nde geliştirilen IMAP (Internet Message Access Protocol) kullanıcıların uzaktaki bir e-posta sunucusuna erişim sağlamasını mümkün kılan bir uygulama olarak tanımlanabilir. İnternet Mesaj Erişim Protokolü şeklinde Türkçeye çevrilen IMAP, e-postalarınızı doğrudan e-posta sunucusu üzerinde yönetmenize imkân tanıyor. Aslında IMAP bilgisayarınıza veya diğer akıllı cihazlarınıza gelen e-postaları indirmenize yarıyor.

IMAP kullandığınızda e-posta adresinizin açık olduğu tüm cihazlarda iletilerinizi senkronize şekilde görüntüleyebilirsiniz. Bu da tüm e-postalarınızın farklı cihazlarda eş zamanlı olarak açılmasını mümkün kılıyor. Öte yandan IMAP internet erişiminiz olmasa bile daha önce indirdiğiniz e-postalara bakmanıza da olanak sağlıyor. Söz konusu protokol, internetteki kullanıcı deneyimini geliştiren başlıca unsurlar arasında yer alıyor.

SMTP IMAP Farkı Nedir?

SMTP e-posta göndermek için kullanılan bir protokol iken IMAP, tarafınıza iletilen e-postaları okumanız için gerekli olan bir protokolü ifade ediyor. Mail iletme, bir başka sunucu adına gönderi iletme (relay) ve e-posta yönlendirme (forwarding) işlemleri yapabilir. Gönderilen e-postaları almak, okumak ve dizinlemek için ise IMAP kullanılması gerekiyor. SMTP IMAP farkı iki protokolün yapabildiği işlemler üzerinden ifade ediliyor.

smtp-imap-farki-nedir

Bir başka deyişle, bir mail istemcisi kullanıyorsanız gönderim işlemleri için SMTP, alma ve okuma için de IMAP ayarlarını yapılandırmalısınız. İşlevsel bir e-posta iletim ve okuma süreci gerçekleşmesi için hem SMTP mail hem de IMAP kullanımı son derece mühim. İki protokolün entegre kullanımı e-posta servislerinin verimliliğini önemli ölçüde artırıyor.

domain-indirim

SMTP Tarihçesi ve Gelişim Süreci

SMTP tarihçesi, protokolün 1982’de POSTEL tarafından standart sürümüne ulaştırılarak rfc788 koduyla yayınlanmasıyla başlıyor. Daha sonra bu  standardı temel alan Unix BSD bazlı SendMail aynı kodla yayınlandı. SendMail, Linux işletim sistemleri çok popüler olduğu için süreç içerisinde en çok tercih edilen e-posta iletim sunucusu konumuna erişti. SMTP bugün ise e-posta servislerinin en önemli bileşenlerinden biri. Wikipedia’da hazırlanan içeriğe göz atabilirsiniz.

Alastyr Teknoloji, domain (alan adı), web hosting, bulut sunucu (cloud server) ve veri merkezi hizmetleri ile siz de projelerinizi hayata geçirebilirsiniz. Hızlı, güvenli ve ekonomik web çözümlerimiz ile ihtiyacınız olan performansa sahip olun. Türkiye’nin en çok tavsiye edilen domain ve hosting firması Alastyr, güçlü teknoloji alt yapısı, en güncel yazılımları, 7/24 Türkçe Destek hizmeti ve 15 gün koşulsuz iade garantisi ile hizmet vermektedir.

Web projeleriniz için en uygun fiyatlarla alan adı sorgula. Bireysel ve kurumsal web projeleriniz için cloud sunucu satın al. Web sitelerinizi hızlı, güvenli ve yüksek performans ile yayınlayabileceğiniz hızlı ve kaliteli hosting paketine sahip ol. Kurumsal mail paketlerimiz ile de işletmeleriniz için yüksek disk kapasitesine sahip sınırsız e-posta hesapları oluşturun. SSL sertifikası ile sitenizin güvenliğini arttırın.

domain-indirim

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Wi-Fi Nedir? Wi-Fi Teknolojisi ve WiFi Güçlendirici ve Şifre Değiştirme

Python Nedir? Python Öğrenmek | Pyhton Kodlama Dili