uctan uca sifreleme

Uçtan Uca Şifreleme Nedir? Şifreli Veriler Güvenli mi?

Uçtan uca şifreleme yalnızca mesajı gönderen ve mesajı alan kişilerin okuyabildiği mesaj türüdür. Bu şifreleme yönteminin ana amacı kötü niyetli internet tarayıcıların kişisel mesajlara erişim sağlamasını önlemektir. Bu amaç ile geliştirilen uçtanuca şifreleme yöntemi günümüzde artık birçok uygulama tarafından kullanılmaktadır. Birçok kullanıcı artık mesajlaşma uygulamalarına güven duymamaktadır ve uygulamalar kullanıcılarını uygulamada tutundurmak için bu tekniği geliştirmişlerdir.

Uçtan Uca Şifreleme

E-postalarda ve mesajlaşma ağlarında oluşabilecek güvenlik açıklarını önlemek için geliştirilen uçtan uca şifreleme tekniği ile iletilen mesajlar üçüncü bir taraf tarafından depolanır. Bunun yapılmasının amacı ise ilerleyen zamanlarda gönderilen mesajın alıcı tarafından yeniden alınmasını sağlamaktır. Bunun yanı sıra gönderilen mesajın nerede gönderildiğine göre de mesajın sonradan değerlendirilmesi ve endişe edebilecek durumlar oluşturabilmesinin de önüne geçilmeye çalışılmaktadır.

Bazı hükümetlerde sorun oluşturabilecek konular mevcuttur. Bunlar; önem teşkil eden anlaşmalar veya haberler, cinsel içerikler, yaşı 18 den küçük olan bireylerin istismarı gibi konular hakkında iletilen mesajlardır. Bu tür mesajlarda hacklenme riski bulunacağından bazı hükümetler tarafından bu gibi mesajlar risk teşkil etmektedir. Uçtanuca şifreleme ile bu gibi mesajlar üçüncü taraf tarafından sonrasında tespit edilebilmektedir.

Uçtan uca şifreleme yöntemi ile gönderilen mesajlarda yalnızca gönderen kişiye mesajlar şifrelenmektedir. Herhangi kötü niyetli bir kişi tarafından şifresi bilinmemekte ve çözülememektedir. Bunu yalnızca mesaj gönderilen alıcı yapabilmektedir.  Bu sistemin bir kısa adı bulunmakta ve bu şekilde de bilinmektedir. Bu kısa ad E2EE’dir.

Uçtan Uca Şifreleme Yöntemi Nasıl Çalışır?

Uçtan uca şifreleme yöntemini alt yapısına ekleyen sohbet ve mesajlaşma uygulamaları bununla paylaşan her içeriği gizlilik altında tutmaktadır. Bu yöntem ile tanışmanız çoğunlukla WhatsApp Massenger ile olmuştur. Dolayısıyla buradan yola çıkarak diyebilir ki bu tür şifrelenmiş mesajlarınızı WhatsApp bile okuyamamaktadır. Bununla birlikte bu yöntemin nasıl çalıştığı sorusu da akıllara gelmektedir. Şöyle ki, uçtan uca şifreleme yöntemini barındıran herhangi bir uygulama yüklenip kullanılmaya başlandığında bu özellik doğrudan aktif hale gelecektir. Yani bu yöntemi kullanabilmek için özellikle bir çaba göstermenize veya herhangi bir şey yapmanıza gerek yoktur.

domain-indirim
UçtanUca Şifreleme

Uygulamaların alt yapılarında mevcut olan şifreleme tekniği bir başkası tarafından çözülememektedir. Dolayısıyla bu yöntem yalnızca uygulamalar tarafından bilinmekte ve kullanılmaktadır. Fakat uygulamalar dahi bu gizliliği aşmamaktadır. Uçtan uca şifreleme yöntemi mesaj güvenliğiniz için geliştirilen bir sistem olup mevcut olarak kullandığınız uygulamaların alt yapısında barınmaktadır.

Uçtan Uca Şifreleme Kullanan Uygulamalar

Teknoloji çağının içerisinde yoğun olarak bulunduğumuz bu günlerde popüler olan sohbet etme ve mesajlaşma uygulamaları bulunmaktadır. Uçtan uca şifreleme kullanan uygulamalar gün geçtikçe artmaktadır. Bunun sebebi ise artık kullanıcıların verilerin gizliliği ile ilgili politikaları yakından takip ediyor olmasıdır. Bu uygulamaların neler olduğunu merak edenler için şunları sıralamak mümkündür:

  • Başta, WhatsApp Massenger olmak üzere,
  • Telegram,
  • BİP,
  • Signal,
  • Viber,
  • Dedi,
  • Element,
  • iMassage,
  •  Wire,
  • Threema uygulamalarıdır.

Bu uygulamalar son dönemde en sık kullanılan uygulamalar olmakla birlikte dünya nüfusunun birçoğu da bu uygulamalar üzerinden iletişimini kurmaktadır. Artık kullanıcılar sıklıkla duydukları gizlilik politikaları ihlali ve verilerin paylaşımı konularında oldukça hassas olduklarından, uygulamaların da bu konuya dikkat etmelerini önemsemektedirler. Hatta birçok kullanıcı güvenliğine inanmadığı uygulamaları kullanmayı da bırakmaktadır.

domain-indirim

Hal böyle olunca kullanıcı kaybetmek istemeyen uygulamalar bu konu üzerinde oldukça durmakta ve memnuniyet sağlamaya yönelik çalışmalar yapmaktadır. Özellikle son dönemlerde mesajlaşma uygulamalarının güvenliği konusundan bahsetmeye yönelik tanıtımların yapıldığını görmekte mümkün bir hale gelmiştir.

Tüm bunlar göstermektedir ki artık içerisinde bulunduğumuz bu yeni sosyal dönemde verilerin gizliliği oldukça önemli bir konuma gelecektir. Zira kullandığınız uygulamaların paylaştığınız içerikler ile ilgili gizlilik ihlallerini aşmasını istememek en doğal haklarınızdan bir tanesi olmaktadır.

UçtanUca Şifreleme Kaldırılabilir Mi?

Uçtan uca şifreleme yöntemi son zamanlarda bazı kullanıcıların uygulamaları kullanmasının ana faktörü haline dönüşmüştür. Bu sistem üzerinden paylaşılan mesaj, görüntü, video, ses kaydı ve durumlar bir başkası tarafından görüntülenememektedir. Hangi uygulama üzerinden yakınlarınız ve irtibat halinde bulunmanız gereken kişiler ile iletişim kuruyorsanız eğer o uygulamanın alt yapısında bu şifreleme yöntemi var ise otomatik olarak sizlere bu hizmet sunulmaktadır.

Bu yöntemin de diğer denenen yöntemler gibi gizliliği önleme oranı ne yazık ki %100 değildir. Bu yöntem kötü niyetli yazılımlar ile bilinçli bir şekilde kullanıcıları ve kullanıcıların gizlilik anahtarlarını kullanarak engel teşkil edebilecek durumlar içerisinde bulunabilir. Fakat unutmayınız ki bu durum ne yazık ki tüm uygulamaları kapsamaktadır. Uçtan uca şifreleme kaldırma ile ilgili sorular çok sık olduğundan bu soru akıllarda bir soru işareti olarak kalmıştır. Fakat kullandığınız uygulamalar ile sizlerin erişimine açılan bu yöntem kaldırılamamaktadır.

Uçtan Uca Şifreleme Neyi Korumaz?

Uygulamaların kullanmış olduğu bu yöntem ile oluşabilecek gizlilik açıkları en minimum seviyeye indirilmeye çalışılmıştır. Öyle ki, gönderilen mesajların anahtar şifreleri yalnızca gönderen ve alıcı da saklanabilmektedir. Bunun yanı sıra üçüncü bir tarafta da mesajlar depolanmaktadır. Lakin bu hiçbir endişe verici husus barındırmadığı sürece dikkate alınmamaktadır.

Tüm bunlardan bahsederken unutulmamalıdır ki uçtanuca şifreleme yöntemi de dâhil olmak üzere hiçbir özel güvenlik sistemi tamamen mesajların korunma garantisini verememektedir. Kötü niyetli tarayıcılar tarafından geliştirilen sistemler ile gizlilik ihlalleri ne yazık ki nadiren de olsa kullanıcılara yapılabilmektedir.

Bu ve benzeri sebepten oluşabilecek risklerinizi ne yazık ki uçtan uca şifreleme yöntemi koruyamamaktadır. Bu risk herhangi bir uygulama ve internete yalnızca bir tıklama ile eriştiğimiz adresler üzerinden de oluşabileceği gibi, geliştirilen yöntem ile en aza indirilmek hedeflenmiştir.

Veri nasıl şifrelenir

Uçtan Uca Şifreleme Güvenilir Mi?

Özellikle son dönemlerde adını WhatsApp ile duymaya başladığınız uçtan uca şifreleme yönteminin ve değişen gizlilik politikalarının ardından akıllarda uçtanuca şifreleme güvenli mi? soruları yer almaktadır. Sonrasında WhatsApp tüm bunları aydınlatmak ve doğru bilinen yanlışlar üzerinden farkındalık yaratmak için kullanıcıların hepsine durum göndermiştir. Bu durumda uygulamada güvenlik açığının bulunmadığına ve mesajların kendi taraflarından okunulmadığından söz edilmiştir. 

Telegram, BİP ve Viber gibi diğer sohbet etme ve mesajlaşma uygulamaları da uçtan uca şifreleme sistemini kullandıklarından herhangi bir gizlilik ihlali yapılmadığına dair tanıtımlar yayınlamışlardır. Kullanıcıların en çok önemsedikleri konulardan birisi olan gizlilik politikaları son dönemlerinde oldukça büyük bir dikkat ile takip edilmektedir. Değişen her konuda bilgi sahibi olmak isteyen kullanıcılar, konuşmalarının yani mesajlarının kötü niyetli kişiler tarafından ifşa edilmesi endişelerini yaşamak istememektedirler.

Uygulamaların özellikle bu hususta vurgulamak istediği kullanıcılar olan sizlerin hiçbir mesajlarını okumadıkları ve paylaşmadıklarıdır. Kullanıcıların mesaj yolu ile gönderdikleri görüntü, ses kaydı, video, konum bilgileri ve belge gibi paylaşımları hiçbir şekilde alıcılar haricinde yabancı kişiler ile paylaşılmamaktadır. Bu doğrultuda uçtanuca şifreleme yöntemi oldukça güvenli bir sistem olarak değerlendirilebilir.

Son dönemde adını oldukça sıklıkla duymaya başladığımız uçtan uca şifreleme sistemi hakkında hazırlamış olduğumuz bu yazımızda aklınızda takılan tüm soruların yanıtlarını ve doğru bilinen yanlışların açıklamalarını bulabilirsiniz.

Alastyr Teknoloji, domain (alan adı), web hosting, bulut sunucu (cloud server) ve veri merkezi hizmetleri ile siz de projelerinizi hayata geçirebilirsiniz. Hızlı, güvenli ve ekonomik web çözümlerimiz ile ihtiyacınız olan performansa sahip olun. Türkiye’nin en çok tavsiye edilen domain ve hosting firması Alastyr, güçlü teknoloji alt yapısı, en güncel yazılımları, 7/24 Türkçe Destek hizmeti ve 15 gün koşulsuz iade garantisi ile hizmet vermektedir.

Web projeleriniz için en uygun fiyatlarla domain kaydet. Bireysel ve kurumsal web projeleriniz için cloud server kirala. Web sitelerinizi hızlı, güvenli ve yüksek performans ile yayınlayabileceğiniz kaliteli hosting paketine sahip ol. Kurumsal mail paketlerimiz ile de işletmeleriniz için yüksek disk kapasitesine sahip sınırsız e-posta hesapları oluşturun.

Türkiye'nin En Çok Tavsiye Edilen Domain, Hosting ve Bulut Servis Sağlayıcısı
İnternet sitesi https://www.alastyr.com
Yazı oluşturuldu 350

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Benzer yazılar

Aramak istediğinizi üstte yazmaya başlayın ve aramak için enter tuşuna basın. İptal için ESC tuşuna basın.

Üste dön