URL Nedir? Ne işe Yarar?

domain-indirim

İnternet teknolojilerinin modern çağın iletişim süreçlerine yaptığı katkı çok açık şekilde ortada. Bünyesinde barındırdığı birçok fiziki ve sanal unsur yardımıyla insanlar ve nesneler arasındaki iletişime yeni boyutlar kazandıran internet, enformasyonu farklı kaynaklar kullanarak yaymayı sınırsız bir bağlam içerisinde başarıyor. Söz konusu kaynakların başında da web siteleri ve URL geliyor.

url-denir-ne -ise-yarar

Kullanıcıların çevrim içi ortamda bir web sitesine erişim sağlayabilmeleri için her şeyden önce bir fiziki sunucuya bağlı olmaları gerekiyor. İnternet dünyasına dahil olduktan sonra arama motorları kullanılarak arama yapılabildiği gibi, ziyaret etmek istediğiniz web sitesinin URL’sini adres çubuğuna yazarak da enformasyonun kaynağına ulaşabilirsiniz. URL, kullanıcıların doğru veriye ulaşma süresini kısaltıyor.

URL yapısı itibarıyla bir web sitesinin adını, içeriğini ve kategorilerini kullanıcılarla paylaşıyor. Farklı türlerdeki web siteleri için alan adının tanımlanabileceği farklı uzantılar mevcut. Günümüzde arama motoru optimizasyonlarının da son derece önemli olduğu dikkate alındığında en az web sitesindeki içeriklerin SEO uyumu kadar, URL ve SEO entegrasyonuna da dikkat etmek mühim.

domain-indirim
hosting
url-nedir

URL Nedir?

URL (Uniform Resource Loader), Türkçe ismiyle Tekdüzen Kaynak Bulucu, herhangi bir web sitesinin alan adı, kullanıcının ziyaret ettiği kategoriyi ve ilgili web sayfasının içeriğini tespit etmenize yardımcı olan bir terim. URL’ler özellikle arama motorlarını sıkça tercih ederek internette sörf yapan kullanıcıların zaman zaman dikkatinden kaçabiliyor. Oysa arama sonucu ulaşılan web sayfası da URL aracılığıyla tanımlanıyor.

Web tarayıcılarının adres çubuğundaki yazılar olarak da bilinen URL, çevrim içi dünyanın içerisinde yer alan herhangi bir verinin kaynağını belirtmeye yarıyor. Bu veriler de tüm web siteleri tarafından bir sanal sunucuda saklanıyor. Fiziki bir sunucuya bağlı olan sanal sunucudaki bilgiler, siz web sitesini ziyaret ettiğiniz anda görünür hâle geliyor.

url-olusturmak

İşte sanal sunucudaki içeriklerin kullanıcılarla paylaşmasını sağlayan ve tüm veriler için bir ikametgâh adresi niteliğine sahip olan URL’ler dijital cihazlarınızın sanal server ile iletişim kurmasına imkân tanıyor. Sorunsuz çalışan ve içeriklerini yüksek kalitede bir kullanıcı deneyimiyle sunmak isteyen web sitelerinin demirbaşlarından biri olan URL, sunucuda aradığınız bilgiye kolayca ulaşmanızı sağlayan bir yapıtaşını ifade ediyor.

domain-indirim

URL Ne İşe Yarar?

URL’nin temel çalışma prensibi karmaşık IP adreslerini metin formuna dönüştürmek üzerine kurulu. Öte yandan web sitelerinin dosya yapısını da belirleyen bileşen, web sitesinin adı ve sayfa yolundan meydana geliyor. Farklı bir ifadeyle de URL’nin hamurunda internet protokolü ve domain olduğunu söylemek mümkün. URL kullanımının internet deneyimini önemli ölçüde kolaylaştırdığının da altını çizmek gerekiyor.

link-yapisi-nasil-olur

Keza normal şartlarda IP adresi vasıtasıyla ifade edilen bir web sitesinin internet ortamında kullanıcılar tarafından bulunabilmesi çok zor. Fakat IP adreslerini görünür kılan ve erişimi kolaylaştıran URL kavramı, internet dünyasının en pratik unsurlarından biri olarak kabul ediliyor. URL’nin ne işe yaradığıyla ilgili soruların cevabı biraz da arama motorlarının yapısıyla ilgili, neden mi?

Şöyle ki URL yapısı tepeden tırnağa, arama motoru optimizasyonunun web sitelerinden beklentileriyle uyum gösteriyor. Bir arama motoru sizin için en iyi sonuçları sıralarken URL’nin ilgili web sitesinin içeriği ve kullanıcının yazdığı anahtar kelimelerle ne denli bağlantılı olduğunu da ortaya koyuyor. Tam da bu nedenle SEO uyumlu URL sahibi olmak organik trafiği ciddi şekilde artırıyor.

domain-indirim

SEO göz önünde bulundurularak hazırlanan bir URL, arama motorları sonuçlarında üst sıralarda görünmenin en etkili yollarından biri. Web sitesinin SEO’su için belirlediğiniz anahtar kelimelerin URL’de yer alması ve kolay anlaşılabilir yapıda olmak arama motorları tarafından daha çabuk bulunmayı mümkün kılıyor. Bu da doğal olarak daha fazla internet kullanıcısına ulaşmanızı sağlıyor.

URL’ler Neden Önemlidir?

Ziyaret etmek istediğiniz web sitesine sorunsuz şekilde ulaşmanın en işlevsel yöntemini temsil eden URL, yanlış girildiği takdirde web sitesini görüntülemenize izin vermiyor. Bu da arzu ettiğiniz içeriğe ulaşmanızın ve web sitesinin temel fonksiyonunu yerine getirmesinin önüne geçiyor. Öte yandan doğru URL girdiğiniz hâlde farklı web siteleriyle karşılaştığınız durumlar da söz konusu olabilir.

domain-indirim
seo-odakli-url-nasil-olur

Bunun temel nedeniyse web sitesi için oluşturulan URL’nin doğru kurgulanmaması olarak gösterilebilir. URL’nin doğru yapılandırılması, doğru web sitesindeki içeriklerin görüntülenmesini sağlıyor. URL’nin web sitesisunucu ve son kullanıcı arasındaki iletişimin sürdürülebilirliğini kolaylaştıran en önemli bileşenlerden biri olduğunun unutulmaması gerekiyor. URL’de yapılan bir hata tüm bağlantı basamaklarının işlevini yitirmesi anlamına gelebilir.

URL kullanıcı deneyimini daha iyi hâle getirmek ve web sitesinde geçirilen sürenin artırılmasına katkıda bulunmak gibi farklı açılardan da ele alınmalı. Zira internet kullanıcıları kolay erişim sağladıkları web sitelerinde vakit geçirmekten daha çok keyif aldıkları için oturum süreleri otomatik olarak artıyor. Arama motorları da oturum sürelerini dikkate aldığı için görünürlükte ciddi bir artış meydana gelebilir.

Link Bölümleri Nelerdir?

URL çeşitli bölümlerden oluşan bir yapı. Söz konusu yapının içerisinde daima subdomain ve root domain yer alıyor. Tarayıcının adres çubuğuna web sitesinin adı girilirken ilk yazılan unsur olan www (World Wide Web) subdomain, alastyr.com ifadesinin yer aldığı kısımsa root domain şeklinde tanımlanıyor. URL işlevsel açıdan ele alındığında üç farklı bölümden oluşuyor.

domain-indirim
url bölümleri neler

Web tarayıcısının kaynaktaki veriye erişim sağlaması, ilgili web sitesini tanıması ve altındaki klasörleri tanımlaması aşamaları URL’nin işlevselliğini ortaya koyan üç farklı bölüme tekabül ediyor. Bu bölümler sırasıyla protokoldomain ve yol olarak isimlendiriliyor. Tarayıcının kaynaktaki veriye ulaşmasını sağlayan kısım olan protokol http:// ya da https:// (SSL sertifikası mevcut ise) uluslararası standartlarını kullanıyor.

Protokolden sonra gelen bölümde domain bulunuyor. Web sitesinin adını temsil eden domain, doğrudan sunucu kaynağını işaret ediyor. Domain kısmından sonra “/” ile başlayan bölüm URL’nin yolu olarak tanımlanıyor. URL yoluysa web sayfasının sunucuda hangi klasörde yer aldığını gösteriyor. Doğru formata uygun tüm URL’ler internet üzerinde istediğiniz herhangi bir veriye erişim sağlamanızı kolaylaştırıyor.

Bölümleri daha iyi anlamak için bir URL yapısını incelemek faydalı olabilir. Örneğin https://www.alastyr.com/domain-sorgulama/ adresindeki “https://” protokole, “alastyr” domain’e, “.com” ise domain uzantısına karşılık geliyor. /domain-sorgulama/ da URL yolu ve doğal olarak da dosya uzantısı şeklinde ifade edilebilir. Ayrıca örnekteki “alastyr.com” ifadesi yukarıda bahsedilen root domain kavramını meydana getiriyor.

domain-indirim

URL kısaltma işlemi, söz konusu bölümlerin yapısına zarar vermeden kullanıcı deneyimini daha işlevsel kılmayı başarıyor. Çeşitli web siteleri aracılığıyla rahatlıkla yapılabilen ve sosyal medya platformlarında büyük kolaylık sağlayan URL kısaltma, web sitenizin daha çok ziyaret edilmesini de imkân tanıyor. Link kısaltma olarak da bilinen işlem, ilgili web sitesine yönlendirme yapan ek bağlantı işlevi görüyor.

SEO Uyumlu URL Nedir?

Anlaşılır bir dille ifade etmek gerekirse SEO uyumlu URL, kısa, standart formata uygun şekilde ve doğru yapıda oluşturulan bir web sitesi adresi anlamına geliyor. URL’nin SEO uyumlu olması için web sitesinin içeriğini temsil eden anahtar kelimeleri içermesi gerekiyor. Nitekim URL’nin dosya uzantısı kısmının içeriğin ne hakkında hazırlandığını aktarabilmesi de son derece önemli.

seo-icin-link-yapisi-nasil-olmali

URL‘lerde Karakter Sınırı Nedir?

Çevrim içi ortamda internet kullanıcılarının istedikleri arama sonuçlarını elde etmelerini ve enformasyona kolayca ulaşmalarını sağlayan URL’yi sınırsız uzunlukta yazmanız mümkün değil. Keza bir URL yapısında karakter sınırı 2083 olarak belirlenmiş olup daha fazla kullanıcının web sitenize ulaşması için URL’yi mümkün olduğunca kısa tutmanız ve anlaşılır şekilde oluşturmanız öneriliyor.

domain-indirim

Alastyr Teknoloji, domain (alan adı), web hosting, bulut sunucu (cloud server) ve veri merkezi hizmetleri ile siz de projelerinizi hayata geçirebilirsiniz. Hızlı, güvenli ve ekonomik web çözümlerimiz ile ihtiyacınız olan performansa sahip olun. Türkiye’nin en çok tavsiye edilen domain ve hosting firması Alastyr, güçlü teknoloji alt yapısı, en güncel yazılımları, 7/24 Türkçe Destek hizmeti ve 15 gün koşulsuz iade garantisi ile hizmet vermektedir.

Web projeleriniz için en uygun fiyatlarla alan adı al. Bireysel ve kurumsal web projeleriniz için cloud sunucu satın al. Web sitelerinizi hızlı, güvenli ve yüksek performans ile yayınlayabileceğiniz hızlı ve kaliteli hosting paketine sahip ol. Kurumsal mail paketlerimiz ile de işletmeleriniz için yüksek disk kapasitesine sahip sınırsız e-posta hesapları oluşturun. Ekonomik fiyatları ile Ucuz Hosting paketlerimize göz atın.

1 Comments

Leave a Reply

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

IP Nedir? IP Adresi Bulma ve Sorgulama

Veritabanı Nedir? Veritabanı Programları ve Yönetimi