VPN Nedir? En Popüler VPN Programları

VPN kullanımının suç olduğu zannedilse de yanılgının aksine yasal bir şekilde VPN programları kullanmak mümkündür. İnsanların internette özgürce vakit geçirmesi için birçok firma VPN uygulamaları ve servis sağlayıcılığı konusunda çeşitli hizmetler sunuyor. Bu kadar çok firmanın arasında karar verirken verilerinizin güvenliğinin sağlanması ve internetinizin hızlı ve kaliteli bir yapıda olması için iyi bir firma seçimi yapmalısınız.

Günümüzde herkes, günün yoğun bir kısmını internette geçiriyor. İnternette özgür bir şekilde zaman geçirme konusunda çeşitli kısıtlamaları olan ya da erişim engeli bulunan sitelere rahatlıkla ulaşabilmek için en iyi çözüm VPN kullanımıdır. Yine de VPN programları konusunda dikkatli olmaya ve detaylı bilgi sahibi olmadan ya da danışabileceğiniz iyi bir hizmetin yardımı olmadan VPN servis seçimi yapmamalısınız. 

domain-indirim
vpn-nedir

VPN Nedir?

VPN nedir?” sorusunun cevabı, Virtual Private Network yani Türkçesiyle “Sanal Özel Ağ” olarak bilinen programın kısa adı olmasıdır. VPN’in görevi fiziksel olarak var olmayan bir ağ ile kullanıcı arasında bağlantı sağlamaktır. Bunun yapılmasındaki amaç da güvenilir bir iletişim metodu sağlayarak kurumsal çözümler elde etmektir. VPN programları sayesinde bağlandığınız ağ ile fiziksel bir ağ gibi alışveriş sağlayabilirsiniz.

domain-indirim
vpn-servisleri

Yine de bu program kurumsal bir amaca hizmet etmesine rağmen fiziksel olarak farklı konumdaki bir ağ ile bağlantı kurabildiği için kısıtlanmış olan internet sitelerine de kolaylıkla erişim sağlayabiliyor. Bu durumda sistem açısından zor bir işlem gerçekleştiği için bazı durumlarda VPN programı yavaş bir performans gösterebiliyor. Bu nedenle hızlı VPN servis sağlayıcılarını tercih etmekte büyük yarar var. 

bulut-sunucu

VPN Programları Neden Kullanılır?

VPN’in temel amacı, kullanıcının fiziksel olarak bağlı olmadığı bir ağa kolay bir şekilde bağlanmasını sağlamaktır. VPN programı, bundan dolayı farklı amaçlarla kullanılabilir. Örneğin okul ya da iş gibi ortak ağlara uzaktan erişim sağlayabilmek için hızlı ve güvenli bir VPN programına ihtiyaç vardır. Bunlar genelde ücretli oldukları için masrafları iş yeri ya da okul tarafından karşılanan programlardır.

vpn-neden-kullanilir

Temel amacından farklı olarak sosyal medyanın veya internet sitelerinin kısıtlandığı durumlarda ihtiyaç duyulan VPN, erişimi engellenen sayfalara kolay ve hızlı bir şekilde ulaşabilmek için kullanılır. VPN sunucuları genel olarak farklı yerlerde konumlanmışlardır ve böylelikle verileri şifreleyip göndererek engellenen internet sayfalarına erişimi mümkün hale getirebilirler. Bu alanda hizmet veren ücretsiz VPN değiştirme programları oldukça ilgi görür.

domain-indirim

VPN, ayrıca duruma göre kullanıcının gizliliğini ve güvenliğini sağlamak için tercih edilen bir programdır. Bağlantılarının ve iletişiminin mahremiyetini önemseyen kullanıcıların imkanları dahilinde ücretli VPN hizmeti sunan kaliteli bir servisten faydalanması sağlıklı olacaktır. Kaliteli bir VPN sayesinde ortak kullanıma açık olan ve genellikle şifresiz olan ağlara bağlandığınızda bu ağ üzerindeki güvenlik açıklarına karşı verilerinizi korumuş olursunuz.

vpn-nasil-kullanilir

Bunlarla beraber VPN farklı ülkelerde bulunan özel hizmetlere erişim sağlayabilmeyi de kolaylaştırıyor. Ülkenizde hizmete sunulmayan dijital içerikler, aplikasyonlar ve oyunlar için VPN kullanabilirsiniz. VPN, bağlandığınız ağın bulunduğu ülkedeymişsiniz gibi bir internet deneyimi elde etmenizi sağlayan fonksiyonel bir araçtır. Fakat bu yönüyle sorunsuz kullanabilmeniz için her VPN sağlayıcısından verim alamayabilirsiniz. Kaliteli bir VPN servisi tercih etmelisiniz.

VPN kullanmak için önünüzde iki farklı alternatif vardır. Birincisi ücretli bir hizmet tercih ederek çok daha hızlı ve güvenilir bir seçim yapmaktır. Yine de ücretsiz VPN programları kullanmayı tercih ederseniz internette yer alan birçok uygulamadan faydalanabilirsiniz. Teknik olarak bilgili olan bir kullanıcı, cihazının ağ ayarları üzerinden VPN kurulumu işlemini herhangi bir yardıma ihtiyaç duymadan gerçekleştirebilir.

domain-indirim

VPN Nasıl Çalışır?

VPN, cihazınız internete bağlanır bağlanmaz sanal olarak cihazınızın konumunu değiştiren bir uygulamadır. Yani cihazınızın fiziksel konumu ile bağlı olduğu ağın konumu birbirinden farklı olur. Bunun için kriptolu bir tünel açan VPN, bu tünel üzerinden karşılıklı olarak aktarım gerçekleştirir. Bu şekilde de bağlandığınız herhangi bir internet sitesi ile cihazınız arasındaki kriptolu akış, üçüncü kişiler tarafından görüntülenemez. 

Örnek vermek gerekirse VPN ile Almanya’dan bağlanmış gibi görünüyorsanız yapmış olduğunuz bütün eylemler ve ağ trafikleri, Almanya’da gerçekleşir. İnternette Almanya’daki ağ usullerine göre hareket edersiniz. VPN uygulamaları veya mobil aplikasyonları, oluşturulan tünele erişiminiz için bir ağ sürücüsü kurar. Sanal bir ağ bağdaştırıcısı görevi gören bu program, karşı ağdan sizin cihazınıza bir IP adresi ataması gerçekleştirir.

domain-indirim
vpn-kullanimi

Bu atanan IP adresi, bir anlamda da bağlantınızın kimliğini ifade eden bir nitelik taşır. Bu IP ile otomatik olarak hedeflemiş olduğunuz ağ üzerinden istediğiniz web sitesine erişim sağlamanız mümkündür. VPN, temel olarak değerlendirildiğinde üç farklı türe ayrılır. İlk olarak evinizdeki bilgisayardan ofisinize, okulunuza ya da herhangi bir kurumsal ağa bağlanmanız için hizmet sunan VPN’lerden bahsedebiliriz. 

Bir başka VPN türü ise trafiğin bütünüyle farklı bir konumdan bağlantı kuran servislerdir. Genellikle başka ülkelerden erişim sağlayan bu tür, kamunun kullanımına açık olarak hizmet verir. Bilgi mahremiyeti ve güvenlik açısından zaafiyetler barındıran bu servisler, siber saldırılara karşı zayıf kalabilmektedir. Sonuncu tür ise bilgisayar oyunlarındaki yanıt süresini hızlandırmak için oyunlara özel olarak kurulan VPN türüdür.

ucresiz-vpn-servisleri

Ücretli VPN Programları

Piyasada satın alınabilecek birçok ücretli VPN programları mevcuttur. Hem mobil cihazlarda hem de bilgisayar için VPN kullanımında ücretli servis sağlayıcılarının tercih edilmesi, veri güvenliğini ve internet hızını olumlu bir şekilde etkilediği için en uygun ve önerilen yöntemdir. Ücretli VPN programları arasında en popüler olanı WiTopiaa‘dır. ABD’de bulunan bu servis, farklı kıtalarda da çeşitli çıkış sunucularına sahiptir.

domain-indirim

Bu servis, kullanıcılarla alakalı verileri kaydetmeyip günlükleri de her hafta temizleyerek güvenli bir hizmet sunar. Sadece kayıt ve ödeme bilgilerinizi kalıcı olarak saklayan servisin fiyatları da yıllık 50 ila 70 dolar arasında değişir. Ayrıca ABD merkezli Private Internet Access de yoğun tercih edilen uygulamalardan biri olarak Hollanda, İsviçre, İngiltere, Kanada ve Romanya’da çıkış sunucularına sahiptir.

guvenilir-vpn-servisleri

Bu servisin de hiçbir etkinliğinizi kaydetmediğini ve paylaşımlı IP ile bilgilerinizin mahremiyetini koruduğunu belirtmekte yarar bulunur. Aylık 7 dolar, yıllık ise 40 dolardan başlayan servisin fiyatları, hizmet kapsamına göre değişebilir. Başka bir ücretli hizmet olan Batihost ise Türkiye’de bulunur ve çıkış sunucuları hizmet paketine göre değişir. Fiyatları aylık 17, yıllık ise 150 liradan başlar.

Ücretsiz VPN Programları

Piyasada tercih edebileceğiniz oldukça fazla sayıda ücretsiz VPN hizmeti mevcuttur. Fakat ücretsiz bir hizmet kullanıldığı takdirde secure VPN konusunda hassas olmanızda yarar vardır. Bilgisayar ya da mobil cihazlarınızda kullanabileceğiniz en yaygın ve kullanışlı servislerden biri olarak Opera VPN‘i tercih edebilirsiniz. Eğer Opera haricinde bir tarayıcı kullanıyorsanız, eklenti şeklinde kurabilir ve rahatlıkla kullanabilirsiniz.

domain-indirim
free-vpn-servisleri

Ayrıca belirtmek gerekir ki Open VPN, Super VPN, Easy VPN ve VPN Private gibi çeşitli servisler de kullanabileceğiniz ücretsiz hizmetler arasında yer alır. Mobil cihazlarda ise manuel VPN kurulumu kesinlikle tavsiye edilmezken uygulama mağazalarından indirebileceğiniz Turbo VPN ya da Hola Free VPN, işinizi oldukça kolaylaştıracak ücretsiz alternatiflerdir.

Son olarak TorVPN ve ProXPNP gibi hizmetlerin hem ücretli hem de ücretsiz hizmetleri olduğunu belirtmekte yarar var. Ayrıca bazı sitelerde yer alan “VPN indir” butonlarının da riskli olabileceğini unutmayın. VPN seçiminizi ve indireceğiniz siteleri tercih ederken bilgisayarınızın ve bilgilerinizin güvenliği için kaliteli seçeneklere yönelmeniz tavsiye edilir.

VPN Chrome Eklentileri

VPN programları genel olarak kendi web tarayıcıları ile hizmet sunan ve bunları kullanmanız için sizi teşvik eden uygulamalardır. Ancak yine de bunları kullanmak istemezseniz Chrome tarayıcı kullanarak web mağazasındaki VPN eklentilerinden birini yükleyebilirsiniz. Chrome’da kullanılan popüler VPN uzantılarına örnek olarak Opera VPN Chrome, Hotspot Shield VPN Chrome ve ZenMate VPN Chrome verilebilir.

Alastyr Teknoloji, domain (alan adı), web hosting, bulut sunucu (cloud server) ve veri merkezi hizmetleri ile siz de projelerinizi hayata geçirebilirsiniz. Hızlı, güvenli ve ekonomik web çözümlerimiz ile ihtiyacınız olan performansa sahip olun. Türkiye’nin en çok tavsiye edilen domain ve hosting firması Alastyr, güçlü teknoloji alt yapısı, en güncel yazılımları, 7/24 Türkçe Destek hizmeti ve 15 gün koşulsuz iade garantisi ile hizmet vermektedir.

Web projeleriniz için en uygun fiyatlarla alan adı sorgula. Bireysel ve kurumsal web projeleriniz için cloud sunucu satın al. Web sitelerinizi hızlı, güvenli ve yüksek performans ile yayınlayabileceğiniz hızlı ve kaliteli hosting paketine sahip ol. Kurumsal mail paketlerimiz ile de işletmeleriniz için yüksek disk kapasitesine sahip sınırsız e-posta hesapları oluşturun. SSL sertifikası ile sitenizin güvenliğini arttırın.

domain-indirim

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

AdBlock Nedir? AdBlock Ayarları ve Avantajları Nelerdir?

Jeff Bezos Kimdir? Hayatı ve Başarı Hikayesi