Hosting mi Bulut Sunucu mu? Hangisi Projenize Daha Uygun?

domain-indirim

Hosting mi yoksa bulut sunucu mu? bir çok proje sahibinin ilk adımı atarken sorduğu soru. Bireysel kullanımınız esnasında daha sonra kullanmak amacıyla saklamak istediğiniz bir fotoğraf ya da işinizle ilgili bir sunum dosyasını bilgisayarınıza nasıl kaydediyorsanız, benzer bir mantıkla, web sitenize ait tüm sayfaları saklamak için de web hosting almalısınız. Elbette web sayfalarınızda yer alan veriler şahsi dokümanlarınız kadar küçük boyutta olmadığından, bu dosyaları bilgisayarınızda depolamanız mümkün olmuyor.

hosting mi bulut sunucu mu

Bu nedenle, web sitenizi 7/24 hizmet veren ve yoğun trafiklerde dahi internet üzerinden yayınlamanızı sağlayan güçlü bir bilgisayara ihtiyaç duyuyorsunuz. Buna server (sunucu) deniyor. Hosting de bu sunucular aracılığıyla, internet sitenize ait disk alanı, aylık trafik takibi, webmail hesapları ve database’inizi koruyan hizmete deniyor. Bu sayede kullanıcılar web sitenize daima ulaşabiliyor.

Hosting mi Almalıyım?

Hosting, en başta belirtilmelidir ki bir yazılım ya da donanım değil, bir hizmettir. Türkçede “web barındırma” olarak ifade edilen olan “web hosting” kavramı, kişi, firma ya da kurumlara ait web sitelerinin ve o web sitesine ait sayfaların herhangi bir kesinti yaşanmadan internet aracılığıyla yayınlanmasına imkan verir. Oldukça kapasiteli donanım ve yazılım birlikteliğine sahip web sitesi yayınlama hizmetinin adıdır.

domain-indirim
hosting mi almalıyım

Web sitenizi internet üzerinden yayınlamak ve daima erişilebilir olmak için hosting paketi edinmeniz gerekiyor. İster tecrübelerinizi insanlarla paylaşmak için açtığınız blog sayfası, ister size ait bir ürünün internet üzerinden satışını gerçekleştireceğiniz bir e-ticaret sitesi ya da kişilerin bir araya geldiği bir forum sitesi olsun, web sitenizi yayınlamak için mutlaka web hosting hizmetinden faydalanmanız gerekiyor.

Hosting hizmeti sadece ulaşılabilir olmanızı sağlamıyor, bu hizmet sayesinde sayfalarınız daha yüksek hıza sahip oluyor ve güvenlik yazılımlarıyla olası siber saldırıların ve veri kayıplarının da önüne geçiliyor. Web sitenizde yaşanabilecek veri kayıplarını gidermek için düzenli bir yedekleme yapması, webhost hizmetinin kalitesini belirleyen faktörlerin başında geliyor.

bulut sunucu mu almalıyım

Hosting, kullanılan işletim sistemine göre Linux Hosting ve Windows Hosting olarak ikiye, paylaşım türüne göre ise Dedicated Server (Fiziksel Sunucu), VDS (Virtual Dedicated Server – Sanallaştırılmış Fiziksel Sunucu), VPS (Virtual Private Server – Sanallaştırılmış Özel Sunucu) olarak üçe ayrılıyor. Ayrıca webhosting hizmeti, “WordPress Hosting”, “Kurumsal Hosting”, “E-posta Sunucusu” ve “Bulut Sunucu” olarak dört biçimde sunuluyor.

domain-indirim
hosting

Hosting seçimi yaparken ihtiyacınızı belirlemek her şeyden önce geliyor. Farklı ihtiyaçlara göre farklı web hosting seçenekleri arasından sizin için en uygun olanı seçmeniz gerekiyor. Sayılan hosting türleri sayesinde webhost karşılaştırma yapabilir, hosting sunucu farkı hakkında bilgilenebilir ve siz de projenize uygun hosting türünü kolay bir şekilde seçebilirsiniz.

en-iyi-hosting-firmasi

Bulut mu Almalıyım?

Cloud Server olarak da bilinen Bulut Sunucu, trafiği yüksek internet siteleri için en ideal tercih olarak öne çıkıyor. Büyük verileri saklamak için daha fazla işlemci, hafıza ve disk alanı ihtiyacınızı bulut sunucu sayesinde giderebiliyorsunuz. Bulut sunucular, teknolojinin geldiği nokta, internet kullanım sıklığı ve en çok tercih edilen sunucu olması nedeniyle detaylı bir incelemeyi hak ediyor.

Bulut sunucu, birçok fiziksel yani “Dedicated Server”ın sanallaştırılmasıyla oluşuyor. İnternet bağlantısına sahip bütün cihazlar tarafından zaman ve mekana bağlı kalmadan erişim sağlanabilen bulut sunucu sayesinde maliyetlerinizi de yönetebiliyorsunuz. Bu bilgiler ışığında bulut sunucu kavramını, kullanıcının sahibi olduğu sunucuya istediği zaman ve noktadan ulaşmasını mümkün kılan web barındırma türü olarak tanımlayabiliyoruz.

domain-indirim
cloud-server-nedir

Bulut sunucu aynı zamanda performans bakımından da kullanıcısına büyük kolaylık sağlıyor. Kullanıcının isteğine göre kapasite oranını artırmaya ya da azaltmaya imkan veren cloud sunucu hizmeti sayesinde, trafiğin yoğunlaştığı zamanlarda hizmet akışının sorunsuz şekilde devamı için sunucu kapasitesi artırılabiliyor. Bu sayede şirketler, hiçbir kesinti sorunu yaşamadan rutin işleyişlerini sürdürebiliyor.

Teknolojik gelişmelerin hızla çeşitlenmesi ve artması ve teknoloji kullanımının giderek yoğunlaşmasıyla bulut sunucuların kullanım oranı da giderek yükseliyor. Dünyanın en önemli ağ teknolojileri şirketlerinden biri olan CISCO da, 2021 yılında, internet üzerinden gerçekleştirilen iş yükünün yüzde 94’ünün bulut sunucular aracılığıyla gerçekleştirileceğini öngörüyor. Bu da, geleneksel veri depolama hizmetlerinin yavaş yavaş sonlanacağı anlamına geliyor.

cloud-sunucu-ozellikleri

Hosting ve Bulut Sunucu Arasındaki Fark Nedir?

Web Hosting ve Cloud Server, yani Bulut Sunucu hizmetleri karşılaştırılırken, projenize uygunluğu bakımından bir değerlendirmeye tabi tutmak en sağlıklı yöntem olarak öne çıkıyor. Her iki hizmetin de belli başlı artıları ve eksileri bulunsa da projenize göre bu eksileri minimuma indirebilir, artıların ise sayısını çoğaltabilirsiniz. Bulut sunucu hizmetinin üç temel artısı bulunuyor: Güvenilirlik, performans ve koruma.

domain-indirim

Bulut sunucu hizmetinde birden çok sunucu aynı zaman diliminde kullanılabiliyor. Bu sayede siteniz en yüksek güvenilirlikte yayın yapabiliyor. Olası bir sorunda siteniz o an hemen başka bir sunucuya geçebiliyor. Buna sanallaştırma deniyor. Bu sistem sayesinde sitenizin prestijini koruyabiliyor, şayet satış yapıyorsanız bir aksaklığa ya da kesintiye uğramadan hizmet vermeyi sürdürebiliyorsunuz.

Performans açısından da oldukça verimli sonuçlar elde edebileceğiniz cloud server sayesinde, istekleriniz çok hızlı bir şekilde işlenebiliyor. Özellikle yoğun trafik alan siteler için olmazsa olmaz olan hız ve performans, cloud server seçimi yaparken iyi bir sağlayıcıyla çalıştığınız takdirde size zamandan tasarruf ettiriyor ve hızlı karar almanızı sağlıyor.

domain-indirim

Kötü amaçlı yazılım, çapraz kodlama ve hizmet reddi gibi sıklıkla karşılaşılan tehditlere karşı veri tabanlarını koruyan güvenlik protokollerine sahip bulut sunucularda, şifreleme sayesinde olası saldırılara karşı ortalamanın üzerinde bir koruma sağlamış oluyorsunuz. Bu sayede, işinizde bir süreklilik yakalıyor, prestijinizin zedelenmesine izin vermemiş oluyor ve kesintisiz şekilde hizmet verebiliyorsunuz.

Bulut Sunucu Fiyatları Ne Kadar?

Bulut sunucu seçimi yaparken kabullenmeniz gereken tek şey ise maliyet. Bulut sunucuların neredeyse tek eksisi olan maliyet yüzünden, sınırlı bir bütçeye sahip olan ve standart düzeyde özellikle yetinebilen site sahipleri için cloud server, mantıklı bir seçenek olmayabiliyor. İşini büyütme amacında olanlar için ise bulut sunucu en iyi seçenek olarak öne çıkıyor.

web-hosting-satin-almak

Hosting hizmetinin en büyük artısı ise maliyeti olarak öne çıkıyor. Paylaşımlı bir hizmet olan web hosting hizmetinde birden fazla sayıda site bir sunucu altında paylaşıldığından maliyet de paylaşılıyor. Bu da, site sahiplerinin düşük bir maliyetle web sitelerini internet üzerinden yayınlamalarına imkan tanıyor. Daha düşük bütçeli siteler için hosting hizmeti ideal bir seçenek olarak öne çıkıyor.

domain-indirim

Hosting sunucu karşılaştırma amacında olan kullanıcılar için ise özelleştirilmiş seçenekler bulunuyor. Bu noktada, yayınlamayı planladığınız web sitesi sayısı, kullanmayı planladığınız toplam bant genişliği, üstleneceğiniz domain ve sub-domain’lerin sayısı, e-mail depolama alanı ve kullanmayı planladığınız yazılım ve programlama diline göre hosting sunucu karşılaştırması yapabilir ve bütçenize en uygun seçeneği tercih edebilirsiniz.

linux-server-ozellikleri

Hosting’in eksilerinin başında ise bulut sunucuya kıyasla düşük bir performans elde edecek olmanız geliyor. Siteniz birden çok sayıda web sitesiyle aynı sunucuyu aynı anda kullanacağı için, paylaşımlı hosting ile her zaman yeterli kaynak bulamayabiliyorsunuz. Bu durum, sitenizden yüksek ve stabil bir performans almanızı engelleyebiliyor, trafiğin arttığı anlarda kesinti ya da yavaşlama sorunları yaşamanıza yol açabiliyor.

Hosting mi yoksa Bulut Sunucu mu?

Hosting ya da bulut server hizmetlerinden hangisini seçeceğinizi ağırlıklı olarak projenizin niteliği belirliyor. Yoğun trafik alan orta ya da büyük ölçekli bir işletmeye sahipseniz yüksek bir performans sunmayı önemsemelisiniz. Sitenizi ziyaret edenlerin sayfaların hemen yüklenmesi ve sitenizin düzgün çalışmasına yönelik beklentisi nedeniyle bulut sunucu seçeneği en uygun seçenek olarak öne çıkıyor.

Kesinti ya da yavaşlık nedeniyle satışlarınızda bir aksama yaşamanız israfa ve zarar etmenize neden olurken şirketinizin itibarını da zedeleyebilir. Bunun yanı sıra, güvenlik anlamında yaşayacağınız olası problemler esnasında birden fazla sunucuya sahip olma avantajıyla iş sürekliliğinizi temin edebiliyorsunuz. İşletme sahibi olarak bulut sunucu hizmeti almak, her tür aksaklığa karşı proaktif davranabilmenizi sağlıyor.

linux-server-guvenlik

Markanızın büyümesi ve sitenizin fazla trafik almasıyla sitenizi büyütme ve yeni duruma adapte olma imkanı vermesi bakımından da cloud sunucunun artıları bulunuyor. CPU ve RAM kapasitelerinizi artırmaya izin veren cloud sunucu hizmetiyle, yeni durumlara çabuk uyum sağlayabiliyorsunuz. Bulut sunucu hizmeti ayrıca verilerinizi siber saldırılara karşı daha korunaklı kılarak güvenlik endişesi duymadan işinizi sürekli kılmanızı sağlıyor.

domain-indirim

Hosting hizmeti ise daha çok küçük işletmeler için ideal bir çözüm olarak öne çıkıyor. Minimum gereksinimle sitenizi internet üzerinden yayınlamak istediğinizde hosting hizmeti sizin için en uygun tercih oluyor. Sitenizin fazla trafik alacağını düşünmüyorsanız yine hosting hizmetinden faydalanmanız gerekiyor. Yüksek bir performans aramıyorsanız en mantıklı karar hosting hizmeti almak oluyor.

hosting-fiyatlari

Bunların yanında, teknik anlamda yeterli bilgiye sahip olduğunuzu düşünmüyor ve gerekli müdahaleleri sağlayıcınızın üstlenmesini istiyorsanız, web hosting hizmeti sizin için uygun maliyetli ve yeterli bir seçenek olarak öne çıkıyor. Kısacası, e-ticaret veya bir sosyal platform sitesi kurmayacaksanız ya da uzun vadeli ve büyüme hedefli bir iş planınız yoksa hosting hizmeti edinerek gayet yeterli bir sonuç alabiliyorsunuz.

Alastyr Teknoloji, domain (alan adı), web hosting, bulut sunucu (cloud server) ve veri merkezi hizmetleri ile siz de projelerinizi hayata geçirebilirsiniz. Hızlı, güvenli ve ekonomik web çözümlerimiz ile ihtiyacınız olan performansa sahip olun. Türkiye’nin en çok tavsiye edilen domain ve hosting firması Alastyr, güçlü teknoloji alt yapısı, en güncel yazılımları, 7/24 Türkçe Destek hizmeti ve 15 gün koşulsuz iade garantisi ile hizmet vermektedir.

domain-indirim

Web projeleriniz için en uygun fiyatlarla alan adı sorgula. Bireysel ve kurumsal web projeleriniz için cloud sunucu satın al. Web sitelerinizi hızlı, güvenli ve yüksek performans ile yayınlayabileceğiniz hızlı ve kaliteli hosting paketine sahip ol. Kurumsal mail paketlerimiz ile de işletmeleriniz için yüksek disk kapasitesine sahip sınırsız e-posta hesapları oluşturun. SSL sertifikası ile sitenizin güvenliğini arttırın.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Web Hosting Alırken En İyi Performansı Almanızı Sağlayacak Tavsiyeler

Fiziksel Sunucu Nedir? Dedicated Server Özellikleri ve Fiyatı