Makale Başlıkları
Teknolojinin gelişmesi ve tüm işlemlerin artık sanal ortamlarda yapılmasıyla birlikte kendilerini bu gelişmelerden geri tutmak istemeyen işletmeler; internet dünyasına giriş yaparak, kendileri için bir iş kurup alan oluşturmayı düşünmektedir. Online mağaza açmak isteyip de internet reklamcılığı, kodlama, web site güncelleme ya da bakımı hakkında bilgi sahibi olmayan işletmeler, webmaster nedir nasıl olunur sorusu ile yakından ilgilenmektedir.
WebMaster Nedir?
Bir şahıs, şirket ya da kuruluşun internet sitesi ve uygulamalarını yönetmekle yükümlü olan Webmaster; web sitelerinin geliştirilmesi, tasarımının tamamlanması ve bakımının gerçekleştirilmesini koordineli bir şekilde yürütmesinin yanı sıra, grafik tasarımcılardan ve web geliştiricilerden sorumludur. Türkçe’ye web uzmanı ya da web yöneticisi şeklinde çevrilmekte olup; işletmelerin grafik, yazılım ve server departmanlarında çalışma imkanı bulabilirler.
Webmaster nedir sorusuna verilecek diğer bir yanıt ise; web site içeriği yanında, web site organizasyonu oluşturan, geliştirip yöneten, web site sunucusu ve teknik programlama taraflarını yöneten ya da bu iki işlemi birden gerçekleştiren kişiye denilmektedir. Web site oluşturulmasına yardımcı olacak bu kişilerin, çalıştıkları firmalara göre görev tanımlarında değişiklik meydana gelebilmektedir.
Webmaster hizmetleri sağlayan birisinin genel mesleki sorumlulukları şunlardır;
- Kullanımı kolay web siteler geliştirmek
- Sunucuları yapılandırıp sorunları gidermek
- İşletim sistemlerini ve web tarayıcılarını test etmek
- Web site trafiğini inceleyerek analiz etmek
- Site güvenliğini sağlamak
- SEO’yu gözden geçirip güncellemek
Webmaster Oldum Demek İçin Neler Yapılmalıdır?
Web yöneticisi olmak için resmi eğitim zorunluluğu bulunmamakla birlikte; Webmaster oldum demek için neler yapılmalıdır sorusunun cevabı olarak; yazılım alanında yeteneğe sahip olmak ve bu yeteneğini tecrübe ile sabitlemek gerekmektedir. Web yöneticisi hangi özelliklere sahiptir diye sorulduğunda, birkaç özellik ön plana çıkmaktadır. Esnek çalışma saatlerine uyum göstermesi ve detay odaklı olması beklenen Webmaster için aranan özellikler şunlardır:
- Javascript, XML, HTML/CSS ve SQL dilleri hakkında bilgi sahibi olmak
- Yaratıcı fikirler üretebilmek
- Adobe Photoshop ve Adobe Illustrator tarzı programları kullanabilmek
- Ekip çalışmasında uyum sağlayarak, çoklu iş yükünü yönetebilmek
- Sözel beceriye sahip olup müşteri odaklı çalışabilmektir.
Webmaster olabilmek için bazı programlama dillerinin bilinmesiyle birlikte; web yöneticisi pozisyonundaki kişilerin analiz yönlerinin de oldukça gelişmiş olması gerekmektedir. Bir Webmaster; kodlama yapabilmesinin ve SEO uyumlukelimeleri belirleyebilir olmasının yanı sıra sosyal medya ve e-posta pazarlama uzmanlığı gibi konularda da bilgi sahibi olması gerekmektedir. Tüm bu özelliklerin yanında web yöneticisi; web site mekanizmasına hakim olması gerekmektedir.
Kodlama: Farklı programlama dilleri konusunu anlayıp işlem yapmak zorunda olmamakla birlikte, bu konu bir uzmana bırakılabilmektedir. Günümüzde hazır sistemlerin çoğalması sayesinde, Webmaster işi ile uğraşanlar bu programa diline hakim olmasalar dahi kendi web sitelerini kurabiliyor ya da web uygulamalarını hayata geçirebiliyor konumuna gelmişlerdir. Kodlamabilmek, sanal dünyada kalifiyeli eleman olarak iş bulabilmek için ek özellik olarak düşünülebilir.
SEO: SEO ipuçları ve SEO konusu Google arama motorunda sıralama için oldukça önemli bir kriterdir. Bir Webmaster, rakip firmaların anahtar kelimelerini iyice tanımakla birlikte, hizmet ettiği işletme ile ilgili anahtar kelimelerin web sitesinde kullanımı konusuna özen göstermelidir. SEO uyumlu anahtar kelimelerin kullanılması işletmeyi Google gibi arama motorlarında üst sıralara yerleştirmeyi amaçlamaktadır.
Sosyal medya ve e-posta uzmanlığı: Webmaster; marka ve müşteri çekebilmek için sosyal medya profilleri oluşturmasının yanı sıra, web sitelerin içeriğinde bulunan bölümlerin kullanıcı dostuolup olmaması durumunu kontrol etmeli ve gerekli gördüğü durumlarda siteyi geliştirmeye çalışmalıdır. Webmaster, e-posta pazarlama işleminde müşterilere hizmeti anlatmak, iletişim kurmak ve database’leri hazırlayıp mail gönderme işlemlerini bilmesi gerekmektedir.
- Softaculous Nedir?
- DirectAdmin Kontrol Panel – Hosting Kontrol Panel
- CloudLinux Nedir ve Ne İşe Yarar?
- DELL EMC Unity 650F Storage Özellikleri
- Intel Gold İşlemciler: Özellikler ve Performans
Google Analytics, Search Console ve Server- Host Hizmetleri:Kullanıcı davranışlarını araştırıp, internet site analizinin yapılabilmesi için ücretsiz bir araç olan Google Analytics, Webmaster tarafından site kullanıcılarına daha iyi hizmet verebilmek için kullanılmaktadır. Diğer yandan Plesk, DirectAdmin, Cpanel gibi internet barındırma panellerine, web barındırma, sunucu yedeklemesi ve sunucu yönetimine aşina olmak gereklidir.
Search Console ile site içerikleri alanında bilgi sahibi olunmasının yanı sıra;
- Web site yüklenme süresinien az indirmek
- Site sorunlarının ve hatalarının giderilip düzeltilmesi
- Web site ziyaretçi sorunlarına çözüm bulabilmek
- Site analizi yapıp bağlantıları kontrol edebilmek gereklidir.
Webmaster’lar Hangi Hizmetleri Verebilir?
Webmaster’lar hangi hizmetleri verebilir sorusunun yanıtı birçok farklı şekilde cevap bulabilmektedir. Web yöneticisi görev tanımı çalıştığı işletmeye ya da projeye göre farklılık göstermektedir. Küçük işletmede görev alan bir web uzmanı, işletmenin ya da projenin web sitesinde bulunan aşamalardaki tüm işlemlerle ilgilendiğinden büyük sorumluluk altına girmektedir.
Orta ölçekli bir işletmede ya da projede görev alan web yöneticisi, sınırları daha belirli görev tanımı ile çalışmaktadır. Oluşturduğu ve yürütmek zorunda olduğu projelerde ya da işletme birimlerinde tek başına çalışmayan bu kişiler; Joomla, Opencart ya da WordPresstarzı programların kurulumunda ya da işlevsel bir özellik kazanmasında yardımcı olacak işlemler gerçekleştirmektedir.
Webmaster; büyük ölçekli işletme ya da projelerde daha farklı konumlarda görev almaktadır. Bu tarz proje ya da büyük ölçekli işletmelerde; birden fazla uzman birlikte çalışmakta olup, altyapı desteği ya da kurumsal site tasarımı için dışarıdan destek alabilmektedir. Projenin başında yer alan Webmaster, tüm teknik desteği sağlamak ve oluşacak sorunlara müdahale etmek gibi görevlere sahiptir.
Web uzmanı olan kişiler bahsedilen hizmetlerin yanı sıra aşağıda yer verilen görevlerin tamamlanması işleminde yeterli bilgilere sahip olmalıdır:
Hazır CMS Kurulumu Yapmak
İngilizce’den dilimize geçen CMS terimi İçerik Yönetim Sistemi olarak çevrilmektedir. Web site aracılığı ile, müşterilere bir dijital deneyimyaşatmak, bu sitenin yönetilmesini sağlamak ve optimize etmek gibi işlemler, hazır CMS’ler ile Webmaster tarafından meydana getirilmektedir. Web sayfaların geliştirilip, bir veri tabanı yardımı sayesinde tüm içeriğin tek bir sunucudan yönetilmesini sağlamak gerekmektedir.
CMS platformları sayesinde Webmaster, hazır web sitesi kurma işlemini gerçekleştirmesinin yanında bilgilerin depolanması gibi database konularında işletmelere fayda sağlamayı amaç edilmiştir. Hazır CMS kurulumu yapmak, hazır temalar ve hazır şablonlar sayesinde mümkün olurken; uzman, profesyonel web sitelerinin tasarımı işinin gerçekleştirebilmesinin yanında meydana gelen sorunları pratik çözümlerle sonuca ulaştırabilmeyi amaçlamaktadır.
Temel Düzeyde HTML/CSS Düzenlemeleri Yapmak: Basamaklanmış Stil Katmanları anlamına gelen CSS, web sayfalarının görsel olarak şekillendirilmesine yardımcı olmaktadır. Kendine has kuralları olan bu tanım dili, JavaScript ve HTML web teknolojileri arasında yer almakta olup, web siteleri üzerinden görsel denetim imkanı sunmaktadır.
Temel Düzeyde HTML/CSS Düzenlemeleri Yapmak
Site İçeriklerini Güncellemek
Yazılım, grafik, tasarım ve içerik işlemleri düzenlenmesinin yanı sıra internet web sayfalarının da düzenlenmesi gibi site içeriklerini güncellemek web yöneticisinin sunduğu hizmetler arasında yer almaktadır. Tüm bu alanların tamamından sorumlu olan web uzmanı, diğer birimlerde işlem gerçekleştiren kişiler arasında bir bağlantı görevi görme niteliğinde bulunmaktadır.
- DELL EMC Unity 650F Storage Özellikleri
- Intel Gold İşlemciler: Özellikler ve Performans
- All-Flash Storage ile SSD Storage Arasındaki Farklar
- Sanal Sunucular: İşletmeler İçin İdeal IT Çözümü
- Disaster Recovery (Felaket Kurtarma)
Hosting ve Alan Adı Yönetimi Yapmak
Sanal ortamda var olabilmek ve iş yapabilmek için hosting ve alan adı yönetimi yapmak gereklidir. İnternet sitesinde yer alan tüm verileri saklayan, ziyaretçilerin web sitesine her an ulaşmasına yardımcı olan ve sitede yer alan bilgileri sunucular üzerinden yüksek internet hızı sayesinde yayınlayan hizmete hosting denilmektedir.
Domain ise; Tarayıcılar üzerinden web sitelere ulaşılma imkanını sağlayan isimlerdir.
Başarılı bir şekilde bu işlemin gerçekleşmesini sağlayan Webmaster, bu uzantıların alınarak şahıslara ya da işletmelere fayda sağlamasını amaçlamaktadır.
Alastyr Teknoloji, domain (alan adı), web hosting, bulut sunucu (cloud server) ve veri merkezi hizmetleri ile siz de projelerinizi hayata geçirebilirsiniz. Hızlı, güvenli ve ekonomik web çözümlerimiz ile ihtiyacınız olan performansa sahip olun. Türkiye’nin en çok tavsiye edilen domain ve hosting firması Alastyr, güçlü teknoloji alt yapısı, en güncel yazılımları, 7/24 Türkçe Destek hizmeti ve 15 gün koşulsuz iade garantisi ile hizmet vermektedir.
Web projeleriniz için en uygun fiyatlarla domain kaydet. Bireysel ve kurumsal web projeleriniz için cloud server kirala. Web sitelerinizi hızlı, güvenli ve yüksek performans ile yayınlayabileceğiniz kaliteli hosting paketine sahip ol. Kurumsal mail paketlerimiz ile de işletmeleriniz için yüksek disk kapasitesine sahip sınırsız e-posta hesapları oluşturun.