Makale Başlıkları
- Google Webmaster Nedir?
- Google Search Console Nedir?
- Search Console Öne Çıkan Özellikleri Nelerdir?
- Kapsam
- URL Denetimi
- Site Haritası
- URL Kaldırma
- AMP ve Mobil Uyumluluk
- Tarama Verileri
- Search Console Site Ekleme
- Webmaster Araçları Nasıl Kullanılır?
- İzleme ve Raporlama Araçları
- Veri Girişi ve Ayarlama Araçları
- Arama Trafiği
- Tarama Araçları
Google Webmaster Nedir?
Google Webmaster Tool, web sitenizi izlemek ve gerektiğinde optimize etmek için kullanılan en önemli araçlardan biridir. Diğer adı ile Google Search Console olan GWT’nin kullanım özelliklerini öğrenerek, sitenize ait içerikler, sayfalar, anahtar kelime sıralamaları ya da yayınlar gibi tüm ayrıntıları görebilir ve gelecek stratejilerinizi buna göre şekillendirebilirsiniz.
Google Search Console Nedir?
Google, web sitesi sahiplerine sahip oldukları sitenin aldığı performansı ve dönüşümü takip edebilecekleri birçok araç sunar. Bunlardan biri olan Google Search Console, özellikle SEO geliştirme ve arama motorlarında üst sıralardaki görünürlüğü arttırmaya yönelik optimize işlemi yapılmasını sağlayan bir Google servisidir. Sadece site sahipleri değil, dijital pazarlamacılar, webmasterlar ve SEO uzmanları da bu servisten sıklıkla yararlanır.
Search Console Öne Çıkan Özellikleri Nelerdir?
Performans
Sitenizin, Google arama motoru sonuçlarındaki performansınızı öğrenmek isterseniz Search Console üzerinden ilgili metriklere ulaşabilirsiniz. Detaylı sunulan metrik analizinde sitenizin görünme sıklığı, arama sonuçlarındaki sıralama konumu, tıklanma sayısı ve diğer özellikler yer alır. Hatta raporda trafiğinizin zamana göre değişimi, hangi telefonlarla arama yapıldığı ve trafiklerin en çok hangi arama sorgularından geldiği gibi sonuçlar da yer alır.
Kapsam
Google Search Console, web sitenizin dizini konusunda da detaylı kapsam raporları sunar. Bu raporda Google’ın sitenizde ziyaret ettiği ya da görüntülemeye çalıştığı tüm URL’lerin dizine eklenme durumunu öğrenebilirsiniz. Özet sayfası olarak gösterilen kapsam raporunda URL’lerin hata, uyarı ya da geçerli durumlarını, aksi durumlarda da ilgili durumun nedenlerini gruplanmış şekilde görebilirsiniz.
URL Denetimi
Google Search Console‘un sunduğu URL denetimi hizmeti, belirli bir sayfanın Google tarafından dizine eklenmiş şekli ile ilgili bilgi verir. Buna göre bir URL’nin var olan dizin durumunu görme, yayındaki URL’yi denetleme, başka bir URL için dizine ekleme isteği ile sayfanın son halini içeren bir sürümü de görüntüleme sonuçları yer alır.
Site Haritası
Bir web sitesi için son derece önemli olan site haritası oluşturma aşamaları Google Search Console tarafından kolayca tamamlanabilir. Bunun için yapmanız gereken sitenizdeki hangi sayfaların Google tarafından taranacağına karar vermek ve oluşturduğunuz son halini de robots.txt dosyanıza ekleyerek Search Console’a göndermektir. Bu şekilde site haritanızın Google tarafından hemen kullanılmasını kolayca sağlayabilirsiniz.
URL Kaldırma
Google Search Console bünyesindeki URL kaldırma özelliği, sitenizin belirli sayfalarının arama sonuçlarında geçici olarak görünmesini engeller. Bunu yapabilmek için Search Console servisinde kaldırma aracını açmanız ve “Geçici olarak kaldırmalar” sekmesini seçmeniz gerekir. Bu alanda “yeni istek” butonuna tıklayarak kaldırmak istediğiniz URL’leri geçici olarak kaldırabilir ya da önbelleğe alınmış URL’leri temizleyebilirsiniz.
AMP ve Mobil Uyumluluk
Açılımı “Accelerated Mobile Pages” olan AMP, web sitesine ait sayfaların mobil cihazlarda iyi görünmesine yönelik bir standarttır. Günümüzde trafiğin büyük çoğunluğunun mobil telefonlardan geldiği düşünüldüğünde, sitenizin mobil uyumlu olması son derece önemlidir. Bu konuda web sitenizin ne oranda AMP standartlarına uygun olduğunu Google Search Console ile görüntüleyebilirsiniz. Böylece eksiklerinizi görebilir, sayfa yapılandırmalarınızı buna göre ayarlayabilirsiniz.
Mobil karşılığı olan bir web siteniz varsa ve sayfa optimizasyonu konusunda eksiklerinizi görmek istiyorsanız, mutlaka AMP ve mobil uyumluluk için Google Webmaster raporu almanız önerilir. Bu raporda, kullanıcı dostu bir mobil uygulama için yapmanız gerekenler de öneri şeklinde sunulur. Buna göre içeriklerin ekran durumu, görüntü alanının ayarlanması gerektiği, uyumsuz eklentiler, tıklanabilir ögelerin yerleşimi gibi birçok öneri yer alır.
Tarama Verileri
Google botlarının sitenizdeki etkinliği ile ilgili en doğru bilgiyi almak isterseniz, Google Search Console içerisindeki Tarama İstatistikleri raporunu görüntüleyebilirsiniz. Sadece doğrulanmış siteler için sağlanan bu raporda ayrıca CSS, Flash dosyaları, PDF dosyalarıyla resimler ve JavaScript gibi indirdiğiniz tüm içerik türleri de istatistiklere dahil edilir. Web sitenizin büyümesi açısından, tarama raporundaki düşüş ve sıçramalar yol göstericidir.
Search Console Site Ekleme
Google Search Console’a sitenizi eklemek için öncelikle Gmail hesabına sahip olmalısınız. Daha sonra Search Console’a tıklayarak, hesabınızla giriş yapabilirsiniz. Karşınıza gelen pencerede “Özellik ekle” butonuna tıklayarak sitenizi kaydedebilirsiniz. Ardından Google, sitenin gerçekten size ait olup olmadığı sorgular. Doğrulama işlemi için alan adı sağlayıcı, HTML etiketi, Google Analytics, Google Etiket Yönetici veya dosya oluşturma işlemlerini seçebilirsiniz.
Bu yöntemler arasında en kolayı HTML etiketi kullanmaktır. Bu şekilde doğrulama için size iletilen HTML etiketi doğrulama kodunu, botların görebilmesi için web sitesi dosyanızda herhangi bir kod arasına yerleştirmeniz gerekir. Kaydınız tamamlandığında, Google botları sitenizde bazı izleme ve takipler gerçekleştirir. Varsa muhtemel hatalar ve yapılması gerekenler hakkında ayrıca bildirimler alırsınız.
Webmaster Araçları Nasıl Kullanılır?
Google Webmaster aracı, web sitenize ait izleme ve raporlama amacıyla kullanabileceğiniz özelliklerin yanında, Google tarafındaki özellikleri de değiştirmeniz için de birtakım tool’lar sunar. Bu özelliklerin tümünü iyice kavrayarak, web siteniz için oldukça yüksek bir SEO skoru elde edebilir, arama motorlarında üst sıralara yerleşebilirsiniz. En çok kullanılan araçlar ve bunlarla yapabilecekleriniz şunlardır:
İzleme ve Raporlama Araçları
Google Webmaster Tools içerisinde sitenize gelen bağlantılar, site içi bağlantılar, HTML hatalarına ait dökümler, yapılandırılmış veri raporları, spam ve saldırı raporları, dizin durumu raporları, zengin kartlar dökümü, mobil uyumluluk testi gibi veriler yer alır. Bu tür webmaster tools‘lar araçları, sitenizin son durumunu görmeniz için hayati önem taşır. Hatta hiçbir kaynak bu araçlar kadar net bilgi sunamaz.
Veri Girişi ve Ayarlama Araçları
Google tarafına veri gönderebileceğiniz araçlar içerisinde site haritası ekleme ve değiştirme, tarama özelliklerini değiştirme, veri işaretleme, AMP hizmeti, domain parametrelerini değiştirme, indeks’e ekleme, yeniden değerlendirme başvurusu, yapılandırılmış veri ekleme ve URL kaldırma araçları yer alır. Bu araçlar sayesinde siteniz ve Google arasında önemli iletişimleri kurabilir, gereklilikleri sitenize uyarlayabilirsiniz.
Arama Trafiği
Arama trafiğine ait araçlar, sitenizi ayrıntılı olarak analiz eden ve ziyaretçilerinizin hangi oranda, nereden ve nasıl geldiğiniz takip etmenizi sağlar. Bu araçlarla arama analizleri, sitenize verilen linkler, site içi bağlantı linkleri, uluslararası hedefleme, mobil kullanılabilirlik uyumu ile diğer manuel işlemler yapılabilir. Ancak en önemli takip edilmesi gereken arama analizidir.
Sitenizin trafiğine ait 90 günlük güncel bilgileri görmek adına arama analizi aracını mutlaka kullanmanız önerilir. Sitenizin aldığı tıklama sayısı, tıklama oranlarının dağılımı, konum ve gösterimler gibi bilgileri içeren bu rapor, kritik noktalarda sunduğu kırılma değerleri ile detaylı data analiz raporu sunar. Uzun vadede performans analizi yapmak için bu aracı her gün takip etmeniz önemlidir.
Tarama Araçları
Web sitenizin sağlıklı şekilde çalışması Google sıralaması için çok önemlidir. Bilindiği gibi Google hatalarla dolu web sitelerini indekslemeye almaktan çekinir. Bunun için hata oranı minimum bir web sayfasına sahip olmak SEO kurallarının ilk sıralarında yer alır. Bunun için tarama araçlarına ait veriler özenle takip edilmelidir. Böylece pek çok parametreyi görebilir, sitenizin sağlıklı çalışma durumunu izleyebilirsiniz.
Tarama araçları 3 farklı aşamada sitenizin raporunu sunar. İlk aşamada günlük taranan sayfa sayısı yer alır. Google botlarının günlük olarak sitenizde taradığı sayfa adedi buradadır. İkinci olarak günlük indirilen KB cinsi hesaplanır. Böylece Google botlarının sayfaları tarama esnasında ne kadar kilobayt harcadığını grafik olarak görebilirsiniz. Son olarak, sayfaları indirirken harcanan zamanı milisaniye açısından görüntüleyebilirsiniz.
bu güzel yazı için teşekkürler.