Wi-Fi Nedir? Wi-Fi Teknolojisi ve WiFi Güçlendirici ve Şifre Değiştirme

İnternet bağlantısı, günümüzde yaşamın en vazgeçilmez unsurlarından biri olarak iş, haberleşme ve eğlence gibi konularda hemen hemen herkesin ihtiyaçlarını karşılar. İnternet bağlantısına cihazlardan Wi-Fi adıyla bilinen ağ ile birkaç saniyelik bir sürede bağlantı kurulabilir. Wi Fi nedir? Wi-Fi teknolojisi ilerleyen yıllarda nasıl gelişecek? WiFi güçlendirici ne işe yarar? tüm detayları sizler için derledik.

hosting
wifi-teknolojisi

Wi-Fi Nedir?

“Wi-Fi Nedir?” ve “Wi-Fi Açılımı Nedir?” sorularının cevabının “Wireless Fidelity” yani Türkçe adıyla “Kablosuz Bağlantı Alanı” kavramının kısaltması olduğunu belirtmek mümkündür. WiFi, kişisel bilgisayar, akıllı telefon, tablet  gibi birçok cihazın kablosuz olarak internete ya da birbirlerine bağlanmasını sağlayan bir teknolojidir. Wi-Fi bağlantısını destekleyen ve birbirine yakın olan bütün cihazlar, birbirine bağlanabilir.

wi-fi-nedir

Wi-Fi erişim noktaları, en küçük alanlardan en büyük alanlara kadar etki edebilecek değişken örneklere sahiptir. WiFi teknolojisi, hem ev hem de ofislerde kullanılabilir olmanın yanı sıra kamusal alanlarda da çeşitli hizmet sağlayıcıları tarafından ücretsiz ya da ticari olarak sunulabilir. Örneğin havaalanı, kafeler, restoranlar, oteller ve kamusal açık hava mekanlarında Wi-Fi teknoloji özelliği sağlanır.

Wi-Fi’yi Kim İcat Etti?

Alman fizikçi Heinrich Rudolf Herz, 1888’de ilk radyo dalgalarını geliştirdi ve bunun üzerine 1930’lu yıllarda frekans modülasyonlu radyo ve televizyonlar ortaya çıktı. 70’li yıllarda ilk kablosuz telefon sistemleri kurulurken ilk kez kullanılan kablosuz ağ, analog sinyalleri içeren bir teknolojiydi. 80’li yılların başında ise hücresel ağlara yönelik geliştirilen ve GSM adı verilen standart ortaya çıktı.

wi-fi-sifre-degistirme

Akabinde kablosuz ağın sinyal ve iletim kalitesinin yükseltilmesini amaçlayan İEEE (Elektrik ve Elektronik Mühendisleri Enstitüsü), 1990 yılında 802.11 standardında bir kablosuz ağ teknolojisinin gelişimini hızlandırmak için kablosuz aygıtların internetten kontrol edilebilmesini sağladı. Komite başkanı Vic Hayes, 1997’de kablosuz ağ teknolojisinin uygulanabilir olmasını sağlayan 802.11 standartlarını kurdu. Bu standardı sağlayan teknolojinin adı “Wi-Fi” oldu.

hosting

Wi-Fi Protokolü Nasıl Çalışır?

Wi-Fi teknolojisinin çalışma prensibi, transistörlü radyoların çalışma prensibiyle tamamen aynıdır ve Wi-Fi sistemleri, radyo frekanslarıyla çalışır. Kablosuz bağlantının gerçekleşmesini sağlayan sinyalin yayılması için modem gibi bir aygıt ve bu sinyalleri karşılayıp verileştirebilmesi için mobil cihazlar gibi başka bir aygıt gereklidir. Modem, telefon, tablet veya bilgisayar gibi cihazlarda bağlantı için gereken sinyal iletimini sağlayabilen donanımlar mevcuttur.

Wi-Fi modem, servis sağlayıcısının sunmuş olduğu bağlantıyı, WiFi alıcı rolündeki cihazın algılayabileceği frekansa dönüştürüp yayarak bir kablosuz ağ oluşturur. Bu şekilde Wi-Fi donanımına sahip olan cihazlar, birbirleri arasında sinyal yoluyla iletişim kurarlar ve kablosuz veri alışverişi sağlarlar. Bu alışverişte güvenliği sağlayan ve aktarımları şifreleyen belli protokoller vardır. Bunların en popüleri ise WPA2 adı verilen protokoldür.

WiFi Teknolojisinin Gelişimi

Kablosuz ağ bağlantısı, başlangıç aşamasında acil durumlar için iletişim ihtiyacını karşılamak adına oluşturulan bir sistemdi. Kablosuz ağ teknolojisi, başlangıç yıllarında donanım açısından çok pahalı bulunması nedeniyle, sadece kablolama imkanının bulunmadığı ortamlar için kullanılırdı. 90’lı yıllar itibariyle 802.11 standardı bulundu ve Wi-Fi teknolojisi geliştirildi. Böylelikle kablosuz bağlantı teknolojileri, maliyet açısından daha uygun hale geldi.

hosting

Böylelikle çok daha fazla kullanıcıya hitap etmeye başlayan WiFi teknolojisi, gün geçtikçe daha da geliştirildi ve sabit noktalar için de kullanılmaya başladı. Wi-Fi teknolojisinin alternatifi olarak geliştirilen 2G, 3G, 4G ve LTE gibi kablosuz teknolojiler de akıllı cep telefonlarında kullanılmak amacıyla geliştirilmiş kablosuz ağ teknolojileridir.

wifi-modem-ozellikleri

WiFi Şifre Değiştirme

Wi-Fi şifre değiştirme işlemi ilk olarak zor bir işlem gibi görünür ancak düşünüldüğü kadar zor değildir. Özellikle halihazırda mevcut Wi-Fi şifresinin değiştirilmesi çok kolay bir işlemdir. Wi-Fi Şifresini değiştirmek için ilk olarak modeminizin WiFi bağlantısının aktif olduğundan emin olmalı ve modem ayarlarına ulaşmak için arayüze gitmelisiniz.

Daha sonra modemin bağlı olduğu herhangi bir cihaz üzerinden herhangi bir internet tarayıcısını açmalı ve tarayıcınızın adres çubuğuna “192.168.1.1” ifadesini yazarak “Enter” tuşuna basmalısınız. Eğer sayfa açılmazsa “192.168.1.2”, “192.168.2.1” ya da “192.168.2.2” adreslerini de deneyebilirsiniz.

wifi-kyk

Eğer yine modem sayfasına ulaşamıyorsanız, modeminizin markasını ve modelini bir arama motoru üzerinde aratabilir ve arayüz için uygun olan adresi bulabilirsiniz. Açılan sayfada arayüze modem için belirlediğiniz kullanıcı adı ve şifrenizle giriş yapabilirsiniz. Şifrenizi bilmiyorsanız ya da unuttuysanız, internet servis sağlama hizmetini satın aldığınız firmayı arayıp Wi-Fi şifre öğrenme konusunda yardım alabilirsiniz. 

Kullanıcı adı ve şifrenizi biliyorsanız ve sorunsuz bir şekilde arayüze giriş yapabildiyseniz açılan sayfadaki menüden Wi-Fi ayarları menüsüne erişim sağlamalısınız. Ayarlar kısmına gittikten sonra “Ağ Şifreleme” bölümüne gidebilir ve açılan menüden WiFi kullanıcı adınız ile şifrenizi istediğiniz gibi belirleyebilirsiniz. Wi-Fi güvenliği için büyük harf, küçük harf, rakam ve sembollerden oluşan karmaşık şifreler tercih edilmelidir.

Wi-Fi Güçlendirici Tavsiyeler

Kablosuz internet bağlantınız belirli durumlarda maalesef yavaşlayabilir ve tam performans gösteremeyebilir. Bu çeşitli Wi-Fi hata ve aksaklıkları, sizin evinizdeki cihazlardan ve bağlantıdan ya da internet servis sağlayıcınızla ilgili genel bir problemden kaynaklanabilir. Wi-Fi güçlendirici için atılacak belli başlı adımlar, sizin için bir Wi-Fi güçlendirici görevi görürler. Bu adımları bilmenizde ve hakim olmanızda yarar vardır.

Wi-Fi dağıtıcısının konumu, internetinizin hızını belirleyen en güçlü faktörlerden biridir. Modemin, mümkün oldukça internete bağlanmak istenen cihazlara yakın bir konumda yer alması gerekir. Özellikle duvar, kapı ve büyük mobilyalarınızın modem ile internet bağlantısı kuran cihazınız arasında yer alması, internet hızınızı olumsuz etkiler. Wi-Fi sinyalleri, aşağı doğru yayılma eğiliminde olduğu için modeminizi yükseğe sabitlemenizde yarar vardır.

wifi-sinyal-guclendirici

Ayrıca kablosuz ağınızın güvenliğine de dikkat etmelisiniz. Şifrenizin kırılmasının önüne geçmenin en iyi yolu, şifre belirleme bölümünde belirttiğimiz gibi karmaşık bir şifre belirlemek ve internet üzerinde yer alan kötü niyetli algoritmalar tarafından bulunması zor bir şifre oluşturmaktır. Bu şekilde internet güvenliğini arttırmak ile birlikte ağınızın performansını başkalarının olumsuz etkilemesinin önüne geçmiş olursunuz.

Ayrıca bazı durumlarda internet performansınızın artması için modeminizde değişiklik yapmanız gerekebilir. Bazı durumlarda modemden kaynaklanan hız problemlerinin sebebini net bir şekilde tespit etmek için farklı bir modem deneyebilir ve sorunun devam edip etmediğini kontrol edebilirsiniz. Eğer söz konusu problem, yalnızca sizin modeminiz çalıştığında devamlılık gösteriyorsa bu durumda daha iyi ve yeni bir modem satın almalısınız.

wifi-guclendirici-nedir

Kullandığınız modemin standart sinyal dağıtım kanalı genellikle otomatik olarak işaretlenmiş olur. Eğer bir apartmanda ya da çok fazla WiFi bağlantısının bulunduğu bir yerdeyseniz, aynı sinyal kanalını paylaşan birçok kullanıcı olabilir. Bu durum, bağlantınızın sinyal kalitesini kötü etkiler ve internetiniz yavaşlar. Bunun çözümü için Wi-Fi ayarlarına gidebilir ve deneme yoluyla en boş sinyal dağıtım kanalını bulabilirsiniz.

kyk-wifi-sifresi

İnternet hızınızı olumsuz etkileyen problem, bütün bunların dışında kalabilir. Eğer bütün yöntemleri denediyseniz ve sonuç alamadıysanız başvurmanız gereken en güvenli yol, internet servis sağlayıcınızı aramak ve profesyonel bir destek almaktır. Nitelikli bir çözüm için internet sağlayıcınızın servisi, sizi gerekli şekilde yönlendirebilir ya da gerekli durumlarda teknik servis desteği sunarak sorunu giderebilir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

WordPress İçin En İyi 5 Sosyal Medya Eklentisi

SMTP Nedir? SMTP Ne İşe Yarar? Outlook ve Gmail SMTP Ayarları