XML Nedir? XML Belgeleri Ne Amaçla Kullanılır?

XML dosyaları ile yazılan dosyalara atıfta bulundukları için farklı uygulamalar tarafınca kullanılabilen dosyadır. Bu, etiketleri içeren bir biçimdir ve onu nesneleri ve nitelikleri tanımlamak için kullanırsınız. Bu dosyalar, biçim olarak bir HTML belgesine biraz benziyor, ancak verileri tanımlamak için özel etiketler kullanılmaktadır. Bu XML dosyaları, İnternet’teki çeşitli uygulamalardan veri depolamak ve aktarmak için yaygın yöntemlerdir ve metin belgelerine ulaşır ulaşmaz herhangi bir metin düzenleyicide düzenlenebilir.

Aynı zamanda herhangi bir metin düzenleyici dosya ile de oluşturulabilir. Tek fark, özellikle XML belgeleri ve veri geçerliliği söz konusu olduğunda, bu dosyaların iyi biçimlendirilmiş ve geçerli olması gerektiğinden, bu biçimin daha katı kurallara sahip olmasıdır. Bu tür dosyanın en iyi özelliği, çok esnek ve basit olmasıdır; bu da, bu XML biçimini kullanan kullanıcıların karşılaştığı zorlukların üstesinden gelmeyi gerçekten gözeten yapar.

XML Nedir?

XML Nedir?

XML (Genişletilebilir İşaretleme Dili), hem insanlar hem de bilgisayar sistemleri tarafından kolayca okunabilen belgeler oluşturmak için kullanılan bir işaretleme dilidir. W3C tarafından tanımlanan bir standarttır. Veri depolamanın yanında farklı sistemler arasında veri alışverişi yapmak amacıyla ara format görevi görmekte. SGML’nin basitleştirilmiş bir alt kümesidir.

XML Ne Amaçla Kullanılır?

XML, İnternet üzerinden veri alışverişi yapan platformlar ve sistemler arasındaki veri alışverişini standart hale getirmek için geliştirilmiş bir biçimlendirme dilidir. İngilizce karşılığı “Genişletilebilir Markum Dili” olan XML, Türkçe ‘ye “Genişletilebilir Markum Dili” olarak girmiştir. Yayın tarihi, Microsoft’un .Net teknolojisinin yayın tarihi ile aynı olduğundan, XML çoğu kişi tarafından Microsoft tabanlı bir teknoloji olarak bilinir. Ancak bu teknoloji, sanıldığından daha fazla, W3C (World Wide Web Consortium) tarafından geliştirilmiş bir veri iletişim standardıdır.

XML standardı oluşturmadan önce, bir yazılımda veya veritabanında kullanılan bilgilerin başka bir ortama aktarılmasıyla ilgili birçok sorun ortaya çıkabilirdi. Süreç sonunda başka alanlarda tasarlanan bu sistem ve fonksiyonların kullanılması mümkün olmamıştır. Bu durumdan kaçınmak için standart bir veri iletişim teknolojisi oluşturma ihtiyacından dolayı XML dili oluşturulmuştur.

XML var olmadan önce, yukarıda belirtilen engel nedeniyle bir veri tabanından başka bir veritabanına veya platforma geçerken birçok sorun vardı. Geliştiriciler, içeriği kaynak veritabanından hedef platforma uyarlamak için çok zaman harcadı. Veri alışverişinin hızı, bugün olduğundan kıyaslanamayacak kadar yavaştı. Hedef alanda standardı belirleyen XML ile bu can sıkıcı engel ortadan kalkar.

XML Avantajları Nelerdir?

  • XML, verileri HTML ‘den ayırır;

HTML belgenizde dinamik verileri görüntülemeniz gerekiyorsa, verileri her değiştirdiğinizde, düzenlemek için çok çalışmanız gerekir. XML ile veriler ayrı XML dosyalarında saklanabilir. Bu, görüntüleme ve düzen için HTML kullanmanıza olanak tanır.

  •  XML veri alışverişini basitleştirir;

Hem bilgisayar sistemleri hem de veritabanları uyumsuz formatlarda bilgi içerir. 

hosting

XML verileri, bize bağımsız bir veri depolama yöntemi sağlayan düz metin biçiminde depolanır. Bu, farklı uygulamalar arasında paylaşılabilen veriler oluşturmayı çok daha kolay hale getirir.

  •  XML Veri Değişimini Basitleştiriyor;

en çok çıkan zorluklardan biri, internet üzerinden uyumsuz sistemler arasında veri alışverişi yapmaktır. Verileri XML olarak değiştirmek, veriler çeşitli uyumsuz uygulamalar tarafından okunabileceğinden bu karmaşıklığı önemli ölçüde azaltır.

  •  XML, platform değişikliklerini basitleştirir;

Yeni sistemlere (donanım veya yazılım platformları) yükseltme uzun zaman alır. Büyük miktarda verinin dönüştürülmesi gerekir ve uyumsuz veriler genellikle kaybolur. 

 XML verileri metin şeklinde saklanır. veri kaybı olmadan yeni bilgi sistemlerine, yeni uygulamalara veya yeni tarayıcılara basit bir genişletme veya yükseltme sağlamak XML avantajları arasında yer alır.

  •  XML, veri kullanılabilirliğini artırır;

  Birkaç uygulama ile verilerinize sadece HTML sayfalarında değil aynı zamanda XML veri kaynaklarında da erişebilirsiniz.

XML ile verileriniz her türlü “okuma makinesine” (dizüstü bilgisayarlar, ses makineleri, haber kaynakları vb.) erişilebilir hale getirilebilir ve örneğin farklı yeteneklere sahip kişiler için erişilebilirliği kolaylaştırır.

XML yeni internet dilleri oluşturmak için kullanılır;

 XML ile internette birçok yeni dil oluşturulmuştur. İşte bazı örnekler:

 •WSDL

 •XHTML

 •RSS(Haberlerde kullanılır)

 •WAP ve WML

 •SMIL

 •RDF ve OWL

XML-nasil-calisir

XML Teknolojisinin Özellikleri Nelerdir?

XML teknolojisi; Farklı türdeki verileri orijinal formatlarında tek bir havuzda tutar ve bu verilere kolay, hızlı ve ortamdan bağımsız erişim sağlar. XML özellikleri, PDF belgeleri, ses, resim, tablo çıktıları vb. Günümüzde kullandığımız verilerin hiyerarşik bir yapıda yönlendirmesiz olarak kullanılmasına ve yaklaşık %5’i oluşturan verilerin hızlı ve yönlendirmesiz olarak sorgulanmasına olanak sağlar.

Bugün kullandığımız ve “yapılandırılmamış” özellikleri nedeniyle, içinde bulunduğu ortamın dışında özelliklerini koruyamayan verilerdir. Öncelikle farklı sistem ve platformlardan veri aktarımını kolaylaştıran ve aktarılan verinin içerik bilgisi ile korunmasını sağlayan 

XML, içerik ve sunum bilgilerini ayırmada HTML’den farklıdır. Genel özellikleri ile ilgili olarak, XML

Hem bir teknoloji hem de bir dildir.

Dil işaretlemesi, diller oluşturmak için kullanılır. 

Verileri tanımlamak için geliştirilmiş bir teknolojidir. 

Verileri tanımlamak için evrensel olarak kullanılan bir standart oluşturmak için oluşturuldu. Veriler standart hale getirildiğinde web üzerinde veya iki farklı program arasında veri akışını kolaylaştırır.

XML Teknolojisi Nerelerde Kullanılır

Günümüzde İnternet kullanıcılarının çoğu; internet teknolojisini sadece sosyal medya, oyun ve online alışveriş olarak algılamaktadır. Oluşturulan bu web sitelerinin arkasında hangi işlemlerin yapıldığını profesyoneller dışında pek kimse hayal edemez. Kusursuz bir ortam olarak kabul edilen bu yapılar, internetin arka planında yer alan karmaşık sistemler tarafından kullanımı kolaydır. 

Sistemlerin karmaşıklığı bir yana, tüm sistemler sürekli olarak değiştirilmekte veya iyileştirilmekte, bu da eskileri geçersiz kılmaktadır. Veri aktarımını kolaylaştıran internet ortamı, insanlık tarihini değiştiren bir gelişme olarak her geçen gün gelişmektedir. Veri alışverişi, internet ortamında hızlı dönüşümü sağlayan en önemli faktör olarak kabul edilmektedir. Önceleri elle yapılması gereken ve çok zor şartlar altında yapılan veri akışı, XML gibi bazı özel teknolojiler sayesinde artık çok daha basit şartlar altında gerçekleşebilmektedir. Başlangıcından bu yana İnternet programcılarının ve yazılım geliştiricilerin işini çok kolaylaştıran 

xml-dosyasi-olusturma

XML teknolojisi, İnternet’in karmaşık arka ucunun kolaylaştırılmasında önemli bir rol oynamaktadır. XML kullanım alanı, XML dili günümüzde internet üzerinden veri alışverişinin gerekli olduğu tüm sistemlerde kullanılmaktadır. Web siteleri için site haritalarının oluşturulması,

  • Veritabanlarının transferi,
  • Mali verilerin toplanması,
  • Dosya sistemlerinin organizasyonu,
  • Bilimsel içerikli belgelerin saklanması,

Yazılım paketlerinde bağımlılık oluşturma gibi alanlarda kullanılmaktadır. Bir XML dosyasını açmak için aşağıdaki adımları izleyebilirsiniz.

PC’nizde bir XML dosyası veya başka bir dosyayı çift tıklatarak başlatın. Dosya ilişkilendirmeleriniz doğru yapılandırılmışsa, XML dosyanızı açan uygulama bunları açacaktır. Doğru yazılımı indirmeniz veya satın almanız gerekebilir. Bilgisayarınızda da doğru uygulamaya sahip olabilirsiniz, ancak  XML dosyaları onunla ilişkili değildir. Bir XML dosyasını açmaya çalıştığınızda, Windows’a o dosya için hangi programın uygun olduğunu tanımlayabilirsiniz. O andan itibaren, bir XML dosyasının açılması doğru uygulamayı açar.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yeni Başlayanlar İçin AndroidStudio | Nedir? Neler Yapılabilir?

Veeam Backup Nedir? Veeam Genel Özellikleri Nelerdir?