Makale Başlıkları
Structured Data olan ve ülkemizde yapısal veri olarak anılan terimin anlamı, Google, Yandex gibi arama motorlarında bir arama gerçekleşeceği zaman aranılacak olan kavramın anlamlandırılmasını sağlayan kodlardır. Bir araştırma esnasında arama motorları bu yapısal verileri tanımlıyor ve total görüntülenme sonuçlarında kullanıyor. Rich Snippet olarak bilinen görüntülenme sonuçlarında verimliliği arttırmak için arzu edilen tüm kodlar internet sitesi üzerine işlenebilmektedir.
Mesela eğer bir online ayakkabı satışı mağazanız var ise yapısal veri oluşturma işlemi kullanılarak arama motorları olan Google ve Yandex gibi yerlerde görüntülenme değerleri değişebilmektedir. Arama esnasında zengin içerikli internet sitesinin mevcut olması da bu noktada önemli olmaktadır. Yani yapısal veri destekli bir web sitesinin görsel içeriklerinin de zengin olması artı bir değer olacaktır.
Tüm bunlar ise arama motoru sonuçlarında görüntülenme değerlerinde farklılık yaratacaktır. Ayrıca URL’in arama esnasında çıkması ve site içerisinde aranan şeyin arama motorunda detayının gözükmesi de tamamen Structured Data işleminin oluşturulmasından dolayı gerçekleşmektedir. Yapısal veri kodları web sitelerinde birçok alan için kullanılabilmekte olan kodlardır.
Bu alanlar; e-ticaret ve pazarlama web siteleri, araştırma makaleleri, film ve dizi izleme siteleri, kitaplar ve daha birçok alanda bu kodlardan faydalanılabilmektedir. Yapısal veriler sayesinde görüntülenme değerlerinizde daha zengin bir görünüm elde edecek ve elde edilen bu zengin içerik görünümü sayesinde de site trafiği artabilecektir.
Yapılan bu çalışmalar sonucunda Rich Snippet olarak bilinen görüntülenme sonuçlarının hangisinde kullanılıp kullanılmadığını veya Google alt yapısının bu kodlardan hangisini desteklediğini öğrenmek için Google Arama Galerisine bakmak gerekecektir. Google Rich Snippet değerleri konusunda herhangi bir garanti oluşturmadığından, burada önemli olan Google’ın tanımlayabilmesi ve alt yapısına kabul etmesi için destekleyici kodlar girmek gerektiğidir. Eğer Google tarafından girilen bu format tanımlanır ise geriye yalnızca Rich Snippet değerlerinizin takip etmek kalacaktır.
Yapısal veri kodları web sitenize ait içeriklerin arama motorlarına girilen bilgiler doğrultusunda eşleşmesi halinde görüntülenebilme değerlerinizi arttırmaya çalışmaktadır. Bunu da ayrıntılı olarak girilen içerik bilgi kodları ile sağlamakta ve Google tanımladığı andan itibaren web siteniz oldukça büyük faydalar sağlamaktadır.
Yapısal Veri Oluşturmanın Faydaları Nelerdir?
Bilindiği üzere hemen her web sitesi birbiri ile görüntülenme konusunda bir yarış halindedir. Her web sitesi alt yapısı daha fazla görüntülenmeye sahip olmak ve arama motorlarında ön sıralarda yer almak için alt yapısını hazırlamaktadır. Yapısal veriler de tam bu noktada arama motorlarında yer alan arama sonuçları için istenilen değişikliği yapabilme imkânı sunmaktadır. Bunun yanı sıra arama motorlarında ne arzu ediyorsanız o içeriğin bulunma durumu da detaylandırılabilmektedir.
Somut bir sonuç olarak ise Google girilen bu verileri hemen tanımlayacak ve aranılması durumunda sonuçlarda kişilerin karşısına çıkaracaktır. Tüm bunlardan anlaşılabileceği gibi yapısal veri olarak bilinen Structured Data web sitesi için mükemmel olarak kullanılabilecek araçların arasında yer almaktadır.
Zengin arama sonuçlarına sahip olmak, gerek arama esnasında gerekse arama motorunda arama yapıldıktan sonra bu veriler işlemeye devam edecek ve görünürlük değerlerinde değişim sağlayacaktır. Tüm bu Structured Data kodları sayesinde arama motorlarında web sitesinin içerikleri ile eşleşen bir kelime grubu mevcut ise kitlelerin karşısına çıkma oranının artacağı bilinmekte ve yapılan çalışmalar sonucunda bunun somut haline ulaşılmaktadır.
Schema.org Nedir?
Schema.org olarak bilinen online projenin amacı arama motoru olarak bilinen Google gibi arama motorlarında mevcut halde bulunan yapısal veri kodlarını bulmayı sağlamaktadır. Ayrıca bu çevrimiçi proje birçok arama motoru tarafından ortaklaşa geliştirilen bir projedir. Fakat ana yönetim merkezi Google olmaktadır.
Proje üzerinden ücretsiz olarak kod örneklerini web sitesi için kullanmak mümkündür. Fakat bulunan yapısal veri kodlarını her web sitesi kendine göre uygulamalıdır. Mevcut halde bulunan kodlar için web sitenize adapte etmek istiyorsanız aşağıda yer alan link üzerinden ilerleyerek bu işlemi gerçekleştirebilirsiniz.
Online bir ayakkabı mağazası satıcı iseniz web siteniz üzerinden hangi renk ve modellerde ayakkabı sattığınızı bu sayede müşterilerinize göstermeniz oldukça kolaydır. Hangi yapısal verileri hangi olasılıklar kullanılarak gerçekleştirmeniz gerektiğini Schema.org internet sitesi aracılığı ile öğrenilebilmektedir.
Schema.org internet sitesine girdiğinizde aranılan kodları copy yaparak kendi siteniz için değerlendirebilirsiniz. Bu değerlendirme işlemini yaparken de sitenize has olacak şekilde kodlar uygulanabilmektedir.
JSON-LD Nedir?
JSON-LD için basit bir tanım yapacak olur isek; internet sitesinde yer alan sayfa başlıkları içerisindeki komut dosyası olarak bilinen etiketler kullanılarak arama çubuğunda yer alan ‘html’ kavramından ayrı olacak şekilde gösterilen bir JavaScript biçimi diyebiliriz. Bu terim daha teknik ve kavram bilgisi gerektiren bir terim olduğundan anlamsı biraz daha güç olabilmektedir. Gerçekleştirilen bu işlem sayesinde şema işaretlemelerinin ilerlemesi oldukça basit bir hal almıştır.
Ayrıca yapısal veriye ait kodları oluşturabilmek için farklı betimleyici özellikleri belirtmek için yoğun bir çaba gerektirmemektedir. Dünya çapında kullanılan JSON-LD uygulaması tüm bu sebeplerden ötürü en çok tercih edilen format uygulamaları arasında yer almaktadır. Oldukça tercih edilen bu uygulama aslında Schema.org projesinin işaretlerinden yalnızca birisi olmaktadır.
Oldukça büyük bir çevrimiçi proje olan Schema.org ile JSON-LD sayesinde kolaylıkla kod işlemleri yapılabilmektedir. Bunun yanı sıra kod yazılmasının da gerçekleştirme olanağını sunmaktadırlar. Epey büyük bir çevrimiçi proje olan Schema.org üzerinde yer alan ve bilinen işaretlerden biri ise Microdata olmaktadır. Microdata işaretinin yanı sıra bu projede yer alan bir diğer işaret ise RDF işaretidir. Bu işaretler arasında tercih edilirliği en yüksek olan JSON-LD işareti Google tarafından da önerilmekte olup kolay bir biçimde hiçbir kişi tarafından yapısal veri kodları diğer işaretleme yöntemlerine göre basit şekilde kırılmamaktadır.
Yapısal Veriler İçin SEO’nun Önemi
Seo kelimesi ve taşıdığı anlam bakımından oldukça yakın bağlantılar içeren yapısal veriler Seo için epey önem taşımaktadır. Bunun başlıca sebebi ise; Google alt tabanının size ait olan web sitesi içeriği hakkında çok daha kolay bir biçimde bilgi elde etmesi ve bunu bünyesinde barındırmasını kolaylaştırmasıdır. Arama motorlarında daima kısa yoldan bilgi edinilmek istenmektedir. Yani yalnızca birkaç kelime grubu ile araştırılan konu hakkında yeterli bilgiye ulaşılmak istenmektedir. Bunun en bariz somut biçimi olan Seo uygulama ve çalışmalarıdır.
Seo uygulamalarına yardımcı kaynaklık eden ve destek olan yapısal veri kodları, Google alt yapısına web sitenizde yer alan içeriklerin hangi konular hakkında olduğuna dair bilgi aktaracaktır. Böylelikle de arama sonuçları ile doğrudan eşleşen içerikleriniz olduğunda web siteniz kitlelerin karşısına çıkacaktır.
Tabiri caiz ise yapısal veri kodlarının kullanımı web siteniz içeriği hakkında sanki doğrudan Google ile iletişime geçiliyormuş hissi yaratacaktır. Tüm bunlardan çıkarılması gereken başlıca sonuç web sitelerine Structured Data kodları girildiği ve Google’ın bunu alt yapısında tanımladığı andan itibaren web sitesi içeriklerinin daha kolay bir biçimde görünmesini sağlamak olduğudur. Bu anlamda da SEO çalışmaları ile paralel düzeyde bir önem arz etmektedir.
Alastyr Teknoloji, domain (alan adı), web hosting, bulut sunucu (cloud server) ve veri merkezi hizmetleri ile siz de projelerinizi hayata geçirebilirsiniz. Hızlı, güvenli ve ekonomik web çözümlerimiz ile ihtiyacınız olan performansa sahip olun. Türkiye’nin en çok tavsiye edilen domain ve hosting firması Alastyr, güçlü teknoloji alt yapısı, en güncel yazılımları, 7/24 Türkçe Destek hizmeti ve 15 gün koşulsuz iade garantisi ile hizmet vermektedir.
Web projeleriniz için en uygun fiyatlarla domain satın al. Bireysel ve kurumsal web projeleriniz için bulut sunucu kirala. Web sitelerinizi hızlı, güvenli ve yüksek performans ile yayınlayabileceğiniz en iyi hosting paketine sahip ol.