Makale Başlıkları
- Yazı Tipleri Bakış Açınızı Yansıtır
- Web Siteniz İçin Değişik Yazı Tipleri
- 1- Arial Yazı Fontu
- 2- Helvetica Yazı Tipi
- 3- Times New Roman Yazı Stili
- 4- Sans-Serif Yazı Tipleri
- 5- Bodoni Yazı Karakteri
- 6- Courier Font Grubu
- 7- Garamond Yazı Tipi
- 8- Trajan Yazı Fontu
- 9- Comic Sans MS Şekilli Yazı Fontları
- 10- Cardo Yazı Tipleri
- BONUS: Instagram Yazı Tipi Oluşturma
Yazı fontları bilgisayar ortamında hazırlanan yazıların, değişik karakterler ve yazı şekilleri ile oluşturulmasını sağlamaktır. Hazırlayacağınız dökümanlarda binlerce yazı karakteri seçeneğinden birini kullanabilirsiniz. Web siteniz için değişik yazı tipleri içinden seçim yapabilir ve tasarımınıza en uygun yazı tipleri ile sitenizi yayına alabilirsiniz. Yazı tiplerinin en kolay özelliği, yazı tipi değiştirme işleminin kolayca yapılabiliyor olmasıdır.
Dünyanın ilk fontunu matbaayı da hayatımıza sokan Johannes Gutenberg’in hazırlattığı kabul ediliyor. Bugün bildiğimiz anlamda standart haline getirilmiş ilk font 1455’te matbaada ilk basılan kitap olan İncil’de karşımıza çıkıyor. “Roman” yani dik bir yazı karakteristiğine sahip olan font, Romalıların kullanmaya alışık olduğu görünümde tasarlanmıştı.
Yazı Tipleri Bakış Açınızı Yansıtır
Web sitesi için font seçimi yapılırken sitenin konseptini ve bakış açısını yansıtacak font aileleri araştırılıyor. Çünkü içerikten önce ilk bakışta sitenin tasarımı ve aslında bunun bir parçası olan yazı stili sitenin genel estetiğini oluşturuyor. Aynı zamanda bağlı olduğunuz font ailesi içeriğinize temel bir anlam katıyor. Çünkü her font ailesi bir bakış açısını tasarımsal bir anlamla ifade ediyor.
Web sitesi için font seçerken dikkat edilmesi gereken detayların başında sitenin genel içerik teması ve yansıtmak istediği temel mesaj geliyor. Bununla birlikte hedef kitlenin özellikleri belirlenerek alıcı kitlenin hoşuna en çok gidecek yazı tipleri belirleniyor. Ardından web sitesi ile uyumlu çalışabilecek font bulma aşaması devreye giriyor.
Web Siteniz İçin Değişik Yazı Tipleri
Font seçimi, web sitesi için arkasında bir marka varsa onun kurumsal kimliğine uygun bir şekilde yapılıyor. Yazı stili olarak yeni bir tasarım kullanılabileceği gibi dünya geneli tarafından beğeni ve kabul görmüş yazı fontları da tercih edilebiliyor. Web sitesi tasarlanırken bir haber sitesi olacaksa farklı, bir e-ticaret sitesi olacaksa daha farklı bir yazı stili seçilebiliyor.
Yazı tiplerinin de bir karakteri bulunuyor. Hatta cinsiyetleri de. Kalın, tırnaksız ve kaba fontlar erkeksi; ince kıvrımlı, tırnaklı ve değişik yazı tipleri kadınsı kabul ediliyor. Tırnaklı ve tırnaksız olmaktan kasıt, harfin köşelerinde belirgin uzantıların olup olmamasıyla ilgilidir. Biri metinlerin gövdelerinde tercih edilirken diğeri daha çok başlık ve küçük metinlerde kullanılıyor.
Web sitesi için font belirlenirken yazı stilinin temsil ettiği karakter anlamı dışında genel olarak sitedeki içeriklerin göz yormaması ve okunabilir olması da en temel gerekliliklerden biri olarak biliniyor. Web siteleri için en uygun olan ve ihtiyaçlar doğrultusunda tasarlanmış en yaygın 10 fonta göz atalım:
1- Arial Yazı Fontu
En yaygın kullanılan fontlar arasında yer alan model, HTML için en güvenli yazı tipi olarak kabul ediliyor. Online makale ve yazılı medya içeriğini bolca bulunduran web siteleri bu fontu tercih ediyor.
Windows ve iOS işletim sistemlerinde halihazırda bulunuyor. 1982’de kullanıcılarla buluşan font, 10 kişilik bir grup tarafından tasarlandı. Aslında Helvetica fontunu lisanssız olarak kullanmak üzere geliştirilmiş bir fikirdi, bu yüzden iki font arasında çok küçük farklar bulunuyor.
2- Helvetica Yazı Tipi
Hakkında 80 dakikalık belgesel yapılmış olan font dünyanın en popüler yazı fontları şablonlarından biri. Kullanımını reklamlar ve logolar başta olmak üzere hemen her yerde görebiliyorsunuz. Tipografinin amacına çok uygun olarak tasarlandığı için bu kadar popüler. Okunaklı, kolay algılanabilir ve net bir font sunuyor.
Formunda başka anlamlar barındırmaksınız yönlendirme işaretlerinde kolay algılanır bir yazı tipi olmak üzere tasarlanan font, zaman içinde trafik levhalarından reklam panolarına kadar birçok farklı alanda kullanılmaya başlandı.
3- Times New Roman Yazı Stili
Geleneksel bir yazı stili olan ve en bilinen fontların başında gelen bu model, genellikle haber sitelerinde kullanılıyor. Tırnaklı yazı stili okunmayı ve algılamayı kolaylaştırıyor. Bu sayede arka arkaya okunan haberlerin kullanıcıyı yormaması sağlanıyor. İlk olarak zamanında The Times gazetesinin başarısızlığının tipografisinden kaynaklandığı üzerine kaleme alınan bir eleştiri yazısı üzerine tasarlandığı ve The Times’ın yeni yazı tipi olarak kullanılmaya başlandığı biliniyor. Times New Roman font indir.
4- Sans-Serif Yazı Tipleri
Broşür afiş ve benzeri modern kullanımlara uygun olarak tercih ediliyor. Modern ve basit olan bu model, web sayfalarında en çok tercih edilen yazı stillerinden biri olarak karşımıza çıkıyor. Tırnaksız bir model olduğu için küçük yazıların yer aldığı içeriklerle uyumlu bir görüntü sağlıyor.
Aslında bir font ailesini temsil eden Sans-Serif, birçok serifsiz fontu tanımlamak için kullanılıyor. Başı ve sonu düz biten harflerden meydana gelen bu model, keskin hatları ile dikkat çekiyor. Sans-Serif, farklı yazı tipleri grubunu içinde barındırmaktadır.
5- Bodoni Yazı Karakteri
Estetik yapısı ve grafiksel tasarımı ile medya sektörü ile alakalı web sitelerinde sıkça kullanılıyor. Grafik tasarımı ve reklamcılık sektörlerinin vazgeçilmezi olan bu font dekoratif metinlerin yanında logo tasarımlarında tercih ediliyor.
Sofistike ve anlaşılır bir etki sunarak açıklığı hedefleyen font, etkileyici bir karakter anlayışını simgeliyor. Adını 1798’de Giambattista Bodoni isimli kendi tasarımcısından alan font, Goodfellas filminin posterinde de kullanılmıştı.
6- Courier Font Grubu
Genellikle kütüphanecilerin ve ciddi işlerle ilgilenen web sayfalarının fontu olarak biliniyor. Aynı zamanda Hollywood için bir senaryo yazıldığında bu fontun kullanılması zorunlu tutuluyor. Bu 100 yıldır kullanılan ve değişmeyen evrensel bir senaryo yazım standardı haline geldi.
İşletim sistemlerinde önceden yüklü olarak gelen bildirimlerdeki HTML yazı stilinde bu fontun kullanıldığını görebiliyorsunuz. Aralıkları sabit bir genişlik sunan font okunaklı ve eşit bir görünüm sağlıyor.
7- Garamond Yazı Tipi
En sevilen fontlardan biri olan Garamond, azimli bir yazı tipi karakteri yansıtıyor. 1996 yılında tasarlanmış olan yazı fontu, tırnaklı yapıya sahip. Uzun metinlerin yer aldığı dergi ve haber sayfalarında sıkça tercih ediliyor.
Serif fontlarının en ünlüsü olan yazı tipi, kitapların gövdelerinde çok fazla karşımıza çıkıyor. Hızlı okuma yapmaya olanak veren tasarım, tırnaklı yapısıyla algılamayı kolaylaştırıyor. Bu yüzden birçok yayınevi tarafından kullanılıyor.
8- Trajan Yazı Fontu
Poster ve afiş tasarımları için tercih edilen font, bir film sitesi hazırlıyorsanız görkemli tasarımıyla oldukça dikkat çekici başlıklar atmanızı sağlayabiliyor. Roma tabletlerinde bulunan yazı stilini yansıtan font, epik bir his uyandırıyor. Dekoratif yazı tipleri ailesinden sayılan Trajan, ofis ya da mekan dekorlarında da kullanılabilmektedir.
Fark edilir ve bilgiyi karşı tarafa direkt olarak geçirebilir görünümde olan font, adını bir Roma imparatorundan alıyor. İmparatorun başarılarını ihtişamlı bir şekilde yazmak adına oluşturulmuş olan Trajan, organize olmuş nizamlı harfler topluluğu.
9- Comic Sans MS Şekilli Yazı Fontları
Dünyanın en tartışılan fontlarından biri olmanın yanında en çok da kullanılan yazı stili olarak kabul görüyor. Profesyonel tasarımcılar tarafından ciddiyetsiz göründüğü için sevilmeyen fontun kullanıcıda güvensizlik hissi yarattığı düşünülüyor. Ancak eğlenceli siteler için oldukça uygun. Comic Sans MS, şekilli yazı fontları sınıfı içinde yer alan bir yazı tipi olarak öne çıkıyor.
Bu font ilk olarak çocuklara hitap etmek üzere tasarlanmış olsa da disleksi rahatsızlığı bulunan insanlar için faydalı olmasıyla biliniyor. Böyle olsa da, dünya genelinde fontun kullanımını yasaklatmak üzere imza kampanyaları başlatıldığı da görüldü.
10- Cardo Yazı Tipleri
Birçok dilde bulunan özel karakterlerin kullanılabilmesine olanak sağlayan bu font, kalın italik ve normal seçeneklerde kullanılabiliyor. Eski bir havası olan yazı stili, geleneksel markaların sayfalarında köklü bir marka algısı yaratıyor.
Bu yazı stili ilk olarak Orta Çağ ve İncil’le ilgilenen akademisyenler ve dilbilimciler için geliştirildi. Serif bir font olan Cardo, tırnaklı yapıya sahip görüntüsüyle kolay okunabiliyor. En farklı yazı tipleri arasında yer almaktadır.
BONUS: Instagram Yazı Tipi Oluşturma
Instagram, yazı paylaşmaktan ziyade fotoğraf paylaşımı üzerine kullanılan bir sosyal medya platformudur. Fotoğraf paylaşımlarının altında yapılan açıklama alanında, instagram şekilli yazı yazmayı engelleyen bir politikası bulunmamaktadır. Paylaşımlarını daha dikkat çekici hale getirmek ve etkileşim almak isteyen kullanıcılar, instagram yazı tipi oluşturma siteleri üzerinden şekilli yazılar hazırlayabilmektedir.
Alastyr Teknoloji, domain (alan adı), web hosting, bulut sunucu (cloud server) ve veri merkezi hizmetleri ile siz de projelerinizi hayata geçirebilirsiniz. Hızlı, güvenli ve ekonomik web çözümlerimiz ile ihtiyacınız olan performansa sahip olun. Türkiye’nin en çok tavsiye edilen domain ve hosting firması Alastyr, güçlü teknoloji alt yapısı, en güncel yazılımları, 7/24 Türkçe Destek hizmeti ve 15 gün koşulsuz iade garantisi ile hizmet vermektedir.
Web projeleriniz için en uygun fiyatlarla alan adı sorgula. Bireysel ve kurumsal web projeleriniz için cloud sunucu satın al. Web sitelerinizi hızlı, güvenli ve yüksek performans ile yayınlayabileceğiniz hızlı ve kaliteli hosting paketine sahip ol. Kurumsal mail paketlerimiz ile de işletmeleriniz için yüksek disk kapasitesine sahip sınırsız e-posta hesapları oluşturun. SSL sertifikası ile sitenizin güvenliğini arttırın.