yazilim muhendisi ne yapar

Yazılım Mühendisliği Nedir?

Yazılım mühendisliği, günümüzde geleceği en parlak meslek dallarından biridir. Teknoloji her geçen gün değişip gelişiyor ve böylelikle de bazı yeni nesil meslekleri daha da popüler bir konuma getiriyor. Günümüzde teknoloji ile birlikte gelişen ve büyüyen mesleklerden birisi hatta belki de en önemlisi yazılım mühendisliği. Yeni nesil endüstrilerin büyümesiyle beraber teknolojinin pratik ve akıllı imkanlarına ihtiyaç duyulması nedeniyle yazılım mühendisi istihdamı artarak büyümeye devam ediyor.

yazilim-muhendisligi-nedir

Yazılım Nedir?

“Yazılım nedir?” sorusunun cevabı, bilgisayarların gerçekleştirdiği görevleri organize eden ve talimatlar veren uygulamaların genelidir denilebilir. Yazılımlar, bilgisayarın işlediği bütün süreçleri bilgisayar diliyle verdiği komutlarla yöneten uygulamalardır. Yazılımı daha iyi tanımlamak için komut dosyaları, çeşitli dijital aplikasyonlar, bilgisayar programları vs. örnek gösterilebilir. Sistem, programlama ve uygulama olarak üç kategoriye ayrılan yazılımların bu detaylarını bilmekte yarar vardır.

domain-indirim

Sistem yazılımları bilgisayarlar başta olmak üzere bir işletim sistemi sistemi ihtiyacı duyan bütün dijital aletlerin çalıştığı sırada sistemin çalışma organizasyonunu bütünüyle sağlayan yazılımlardır. Kısacası sistem yazılımları, bilgisayar, tablet veya akıllı telefon gibi aletlerinizin çalışması için en öncül gereklilik olan işletim sistemleridir. Sistem yazılımları ayrıca, donanım bileşenleri ile alakalı organizasyonlarla ve temel görevlerin yerine getirilmesiyle ilgilenir.

yazilim-muhendisi-olmak

Programlama yazılımları ise geliştiriciler için çeşitli programları yazma ve kullanma konusunda yardımcı olma görevini üstlenen yazılımları kapsar. Programlama yazılımları, sistem yazılımları ve uygulama yazılımlarıyla uyumlu olan yazılımların oluşturulması ve kullanılan aletlere yüklenip kullanıma hazır hale getirilmesi için kullanılan yazılımların bulunduğu kategoridir. Flash, Java, Delphi, Pascal, C++, Visual Basic gibi çeşitli uygulamalar, bu kategoriye örnektir.

Uygulama yazılımları, sistem yazılımları ile uyumlu bir şekilde çalışarak belirli görevleri yerine getirmek üzerine tasarlanan yazılımlardır. Sistem ve programlama yazılımlarından farklı, bu iki yazılımın altyapı ve destek niteliğine karşın uygulama yazılımları bireysel kullanıcılar tarafından doğrudan kullanım amacıyla tercih edilen yazılımları kapsar. Bilgisayarınızda kullandığınız yazılımlardan Adobe uygulamaları, Microsoft Office, oyunlar ve multimedya yazılımları, bu kategoriye örnektir.

Yazılım Mühendisliği Nedir?

“Yazılım mühendisi nedir?” sorusunun cevabı için öncelikle “Yazılım mühendisliği nedir?” ve “Yazılım mühendisi ne iş yapar?” sorularının cevaplarını bilmekte yarar var. Yazılım mühendisliği, teknolojik aletleri kullananların ihtiyaçlarını ve kullanılan sistemlerin gelişimi için gereksinimleri en güncel şekilde teşhis etme ve gerek duyulan yeni nesil yazılımları tasarlama, üretme ve kontrolünü sağlama sürecini yönetir.

yazilim-muhendisi-ne-kadar-maas-alir

Yeni nesil teknolojilerin gelişimi ve yaygınlaşması ile birlikte halihazırda en çok ilgi duyulan mesleklerden biri haline gelen bu yazılım mühendisliği, küresel anlamda geçerliliği olan standartlar tarafından sistematik, itibarlı ve disiplinli bir uygulama olarak kabul edilir. Bu durum göz önünde bulundurulursa bu iş kolunun hem günümüzde hem de gelecekte teknoloji sektörüne etki edeceğini öngörebilmek mümkündür.

Yazılım mühendislerinin nitelikleri arasında programlama dilleri konusunda hakimiyetle birlikte yazılım geliştirme süreci ve işletim sistemleri hakkında geniş bilgi sahibi olmaları vardır. Mühendisler, söz konusu yazılım üzerindeki çalışmalarında mühendisliğin temel prensiplerini uygularlar. Bu metotları yazılım geliştirme sürecinin her aşamasında titizlikle yerine getiren yazılım mühendisleri, yoğun olarak bireysel kullanıcılara odaklanarak uygulama yazılımları üzerinde tasarım ve çalışmaları yürütürler.

yazilim-muhendisi-ne-is-yapar

Yazılım mühendisliğinde tasarım ve oluşturma süreci kadar iyi bir analiz sürecinin uygulanması da oldukça önemlidir. Teknolojinin evrimi çok dinamik bir yapıya sahip olduğu için hem geçmişten bugüne gelen teknolojileri hem de ileriye dönük muhtemel gelişimleri iyi analiz ederek çalışmalar sunmak çok önemlidir. Uygulama yazılımcıları, birçok konuda desteğine ihtiyaç duydukları programlama yazılımcıları ile etkileşim halinde çalışırlar.

Özellikle programlama yazılımcılığının alanına giren işlemlerin yapısı ve dili çok komplikedir. Bilgisayarlara komut verebilmek için diyagramların, akış şemalarının ve algoritmaların doğru bir şekilde bilgisayar diline dönüştürülüp komut olarak uygulanması, programlama yazılımcılarının uzmanlık alanıdır. Teknoloji sektöründe bilgisayar programcılığı olarak bilinen meslek, bu nedenlerden dolayı yazılım mühendisliği ile paralel olarak çalışmalar yürütür.

Yazılım Mühendisleri Ne İş Yapar?

Bugün hayatınızın her alanında sıklıkla kullandığınız bilgisayarlarınıza, akıllı telefonlarınıza, tabletlerinize televizyonlarınıza, otomobillerinize veya bir işletim sistemine sahip olan her türlü cihazınıza yüklediğiniz uygulama ve programlar, yazılım mühendislerinin analiz ve çalışmaları sayesinde geliştirilir ve sizlere sunulur. Yazılım mühendisleri, bilgisayarların karmaşık yapıdaki dilini çözerek kullanıcıyla cihaz arasındaki etkileşimi kurarlar ve hayatınızı oldukça kolaylaştıracak yazılımların ortaya çıkmasını sağlarlar.

yazilimci-olmak

Yazılım mühendisleri, söz konusu yazılımı kullanacak olan müşteri profiline yönelik analizler sonucunda kullanıcının ihtiyacına yönelik teknolojik çözümler üretir. Bu çözümler neticesinde ortaya çıkan yazılımlar, mühendisliğin metodu olan sistematik bir sürecin eseri olarak sunulur. Yazılım mühendislerinin ilk aşamadaki amacı yazılım geliştirmekten önce o yazılımın omurgasını oluşturmaktır. 

Nasıl Yazılım Mühendisi Olabilirim?

“Yazılım mühendisi nasıl olunur?” sorusunun birden fazla cevabı vardır. Bu meslek, analitik zekaya sahip olan ve kriz yönetimi konusunda yetkin olan kişiler için oldukça ideal bir kariyer seçimidir. Yazılım mühendisliği, hem bireysel problem çözme yetenekleriyle hem de dış faktörlerle kurduğu iyi iletişimle verimli çalışabilen ve çözüm odaklı yaklaşıma sahip olan kişilerin yapabileceği bir iştir. 

yazilim-muhendisi-nasil-olunur

Yazılım mühendislerinin programlama ve kodlama, bilişim sistemleri, algoritmalar ve veri yapıları, veri analizi, hata ayıklama ve test yazılımları konularında yetkin bir profile sahip olması gerekir. Yazılım mühendisliğinde tecrübe kazandıkça Kıdemli Mühendis, Takım Lideri ve Müdürlük gibi bir sürecin sonunda yüksek profilli mevkilere ulaşabilirsiniz. 

Yazılım Mühendisiliği İş Alanları Nelerdir?

Bilgisayar programlama mesleğinin hem sektörde hem de üniversitelerde daha eski bir iş kolu olmasına rağmen, yazılım mühendisliği daha çok yeni nesil olarak tanımlanabilecek bir meslek olarak öne çıkar. Yazılım mühendislerine karşı sürekli artan bir ilgi vardır. Günümüzde özellikle akıllı telefon uygulamaları konusunda büyük bir iş hacmine sahip olan bu mesleğin geçerliliği ve geleceği oldukça parlaktır. 

yazilim-muhendisi-ne-yapar

Yazılım mühendislerinin çalıştığı alanlar, kişinin uzmanlık alanına ve deneyimlerine göre değişiklik gösterir. Sistem ve uygulama yazılımları için farklı iki kategoriye ayrılan yazılım mühendisleri, bu uygulamaların tasarlanmasından tutun kullanıcıya sunuluşuna kadar işin her aşamasında analiz, denetleme, tasarım ve kurulum işlemleri ile bu süreci yönetirler. Uygulama yazılım mühendisleri, yoğun olarak son kullanıcılara yönelik çalışmalarıyla öne çıkarlar.

Sistem mühendisleri ise herhangi bir kuruluş ya da işletmeye ait olan bilgisayarların işletim sistemlerinin ve yazılımlarının organizasyonunu sağlayarak sistem bakımı ve büyümesi ile ilgili süreci yönetir. Günümüzde hemen hemen her sektörde büyük yeri olan bilişim altyapısı, yazılım mühendislerine eğitim, eğlence, teknoloji, sağlık, otomotiv, enerji, havacılık ve iletişim gibi birçok alanda nitelikli kariyer olanaklarının kapısını açar.

Yazılım Mühendisi Ne Kadar Maaş Alır?

Yazılım mühendisi maaşları, bilişim sektöründeki diğer mesleklere oranla çok daha yüksektir. Her işte geçerli olan bir kural olarak maaşınızın seviyesinin deneyiminizle doğru orantılı olarak artacağını belirtmekte yarar vardır. Yazılım sektöründe mühendis olarak iyi bir gelir elde etmek için kendinizi iyi bir akademik eğitimle, iş deneyimiyle ve sertifikalarla geliştirmenizde fayda vardır.

yazilim-test-muhendisi

Yazılım Mühendisliği Hangi Üniversitelerde Var?

Yazılım mühendisliği, Türkiye’de birçok şehirde ağırlıklı olarak vakıf üniversitelerinde eğitim imkanı bulunan bir bölümdür. Bu üniversitelerinin birçoğunun İngilizce eğitim vermesi de meslekte ayrıcalıklı bir konuma gelmenizi sağlayabilir. Yazılım mühendisliği taban puanları, tercih edeceğiniz şehir ve üniversitenin imkanlarına göre değişiklik gösterebilir. Sayısal alanda iyi bir puana ve sıralamaya sahip olarak nitelikli bir eğitim şansına sahip olabilirsiniz.

Alastyr Teknoloji, domain (alan adı), web hosting, bulut sunucu (cloud server) ve veri merkezi hizmetleri ile siz de projelerinizi hayata geçirebilirsiniz. Hızlı, güvenli ve ekonomik web çözümlerimiz ile ihtiyacınız olan performansa sahip olun. Türkiye’nin en çok tavsiye edilen domain ve hosting firması Alastyr, güçlü teknoloji alt yapısı, en güncel yazılımları, 7/24 Türkçe Destek hizmeti ve 15 gün koşulsuz iade garantisi ile hizmet vermektedir.

Web projeleriniz için en uygun fiyatlarla alan adı sorgula. Bireysel ve kurumsal web projeleriniz için cloud sunucu satın al. Web sitelerinizi hızlı, güvenli ve yüksek performans ile yayınlayabileceğiniz hızlı ve kaliteli hosting paketine sahip ol. Kurumsal mail paketlerimiz ile de işletmeleriniz için yüksek disk kapasitesine sahip sınırsız e-posta hesapları oluşturun. SSL sertifikası ile sitenizin güvenliğini arttırın.

Türkiye'nin En Çok Tavsiye Edilen Domain, Hosting ve Bulut Servis Sağlayıcısı
İnternet sitesi https://www.alastyr.com
Yazı oluşturuldu 350

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Benzer yazılar

Aramak istediğinizi üstte yazmaya başlayın ve aramak için enter tuşuna basın. İptal için ESC tuşuna basın.

Üste dön