Yazılım Nedir? Yazılım Kodlama Dilleri Nelerdir?

Teknoloji, bünyesinde binlerce detay barındıran ve derine indikçe daha komplike bir dile sahip olan karmaşık bir yapıya sahiptir. Yüzeysel anlamda teknolojiyle ilgili herkes yazılım kavramıyla ilgili çeşitli şeyler duymuştur ancak bu kavram irdelendiğinde yüzeysel bir şekilde açıklanamayacak çok fazla detay olduğunu fark edersiniz. Yazılım kodlama işlemlerini derinlemesine irdeleyen bu içerik ile bildiklerinizi arttırmanız mümkün.

yazilimci-nedir

Yazılım Nedir?

Yazılımın, elektronik bir donanımın bir işi yapabilmesi için özel olarak geliştirilen kodlar olduğu belirtilebilir. Kodlama, sadece bilgisayarlar üzerine bir kavram gibi düşünülür ama işin aslına bakılırsa elektronik aletlerin tamamı için yazılımın önemi çok büyüktür. Evinizdeki kombi ya da havalandırma sistemine kadar bütün elektronik aletlerde yazılımlar bulunur. Dolayısıyla kodlama yapmak konusunda bilgili olmak önemlidir.

domain-indirim

Yazılım Dili Ne Demektir?

Günümüzde teknolojiyle ilgilenen herkesin hakim olması gereken kodlama kavramı, bilgisayar yazılımı ve elektronik yazılımı olarak iki farklı alanda incelenebildiği için bu alanlarla ilgili kullanılan komutlar da farklı başlıklarda yer alır. Amaca göre tasarlanan ve değişiklik gösterebilen komut dizilerine yazılım dili denir. Karmaşık bir yapıya sahip olan kodlama dilleri, her cihazda birbirinden farklı birçok örnekle mevcuttur.

hosting
yazilim-bolumu-okumak

Elektronik yazılımları, birbirine benzeyen ve daha basit ayrıntılardan meydana gelirken bilgisayar kodlama da tam aksine işletim sistemlerinden çeşitli dijital uygulamalara, araçlara ve arayüzlere kadar oldukça geniş bir yelpazede örnekleri kapsar. Bu çeşitlilik, birçok farklı yazılım dilini ve her geçen gün güncellenen yeni nesil teknolojiyle ortaya çıkan kodları içerir. Bilgisayar yazılımlarının geliştirilmesi, elektronik yazılımlardan daha karmaşıktır.

Yazılım Dilleri Nelerdir?

Yazılım dillerinin amacı kullanıcılara yönelik uygulamalar ve araçlar geliştirmektir. Ortaya çıkan araçlar, son kullanıcıyı bilgisayarın karmaşık yapısından kurtararak kolay bir kullanım imkanı sağlar. Hakim olmak için belli bir nitelik ve deneyim isteyen yazılım kodlama dilleri arasında HTML, CSS, PHP, ASP, C++, C#, JAVA, Visual Basic ve Python gibi örnekler yer alır.

developer-nasil-olunur
  • HTML Nedir?

HTML, günümüzde öğrenme kolaylığı en yüksek olan yazılım dillerinden biridir. Bu basit dil, internet sitesi oluşturmanız için oldukça gereklidir. Tabii ki HTML kodlama, tek başına yeterli değildir. CSS yazmak da internet sitesi yapımı için önemlidir.

  • CSS Nedir?

CSS, web sitesi yapımı için gereken bir diğer dildir. HTML kodları gibi basit ve rahatlıkla öğrenebileceğiniz bir yapıya sahiptir. HTML ve CSS ile kodlanan internet sitelerinin kullanımı için PHP yazılım diline de hakim olmanız gerekir.

css-nedir-css-ozellikleri
  • ASP Nedir?

ASP, temel olarak bakıldığında HTML uzantılı bir dosya ile aynı sayılabilen bir yazılım dilidir. Microsoft’un geliştirmiş olduğu bu yazılım dili, internet sayfalarında yer alan içerikleri kolaylıkla düzenleyebilmek veya güncelleyebilmek için kullanılan bir yazılım dilidir. 

  • PHP Nedir?

PHP, HTML ve CSS gibi çeşitli yazılım dilleriyle kodlanarak ortaya çıkan internet sitelerinin kullanıcılar tarafından görüntülenmesini sağlayan bir yazılım dilidir. Sunucu üzerinde çalışan bu yazılım dili, internet dünyasının en önemli unsurlarından biridir.

php-yazilim-dili
  • C++ Nedir?

C++, yazılım dilleri arasında en çok kullanılan programlama dillerinden biridir. Genel amaçlara yönelik bir yazılı dili sayılan ve nesne yönelimli programlama için kullanılan bu orta seviye yazılım dili, C yazılım dilinin bir eklentisidir.

  • C# Nedir?

C# yazılım dili, kullanıcı ara birimi tasarlanmak için kullanılan bir dildir. Teknik olarak bu dile hakim olunması oldukça önemli faydalar sağlar. Bununla beraber C# kodları, Visual Basic ve JAVA ile kıyaslandığında daha karmaşık bir yapıdadır.

  • JAVA Nedir?

JAVA, nesne tabanlı yazılım dillerinden olup C# gibi kullanıcı ara birimine sahip olan programların geliştirilmesi amacıyla tercih edilir. Aynı zamanda C# yazılım diline oranla çok daha kolay ve popüler olması nedeniyle avantajlı bir yazılım dilidir.

java-yazilim-dili-nedir
  • Visual Basic Nedir?

Visual Basic de kullanıcı ara birimine sahip olan yazılımları tasarlamak için kullanılan bir başka programlama dilidir. Muadilleri olan Java ve C# dillerine oranla daha basit bir alternatif olması, özellikle başlangıç seviyesindeki kişiler için tercih sebebidir.

  • Pyhton Nedir? 

Python, web programlama, uygulama programlama ya da sistem programlama gibi konularda işlevsel özelliklere sahip bir kodlama dili olarak günümüzde en popüler programlama dili haline gelmiştir. Bu dilin 2. veya 3. yazılım dili olarak öğrenilmesi önerilir.

pyhton-yazilim-dili

Yazılımcı Ne İş Yapar?

Yazılımcı olma hedefine sahip olan kişilerin bu alanı tanımasında yarar vardır. Bu nedenle “Yazılım kodlama nasıl yapılır?” sorusundan önce yazılımcılığın amaçlarını da doğru bir şekilde bilmek oldukça önemlidir. Yazılımcılar, kullanıcıların ihtiyaçlarını iyi analiz etmeli ve bu analiz doğrultusunda nitelikli bir planlama, tasarım, geliştirme ve test süreci yürütmelidir. Doğru bir proje yönetimi, yazılımcılığın olmazsa olmazıdır.

Yazılımcıların işleri, detaylı incelendiklerinde çeşitli katmanlara ve yeterlilik ya da sorumluluk derecelerine göre farklı şekillerde incelenebilir. Bundan dolayı yazılımcıların tamamı, derin ve detaylı bir proje yönetim süreci gerçekleştirmez. Yazılımın yalnızca geliştirme ve test sürecine katkı sağlayan yazılımcılar da vardır ve dolayısıyla proje yönetimi gerektiren süreçlerde tecrübeli ve uzman bir yazılımcı niteliğinde olmak, önemli bir koşuldur.

yazilimci-olmak

Günümüzde oldukça popüler bir meslek grubu olarak bilinen yazılımcılar, iş yönetim süreçleri, veri analizleri ya da tasarım gibi birçok işi yapabilirler. Bu alanlarda incelenen birçok farklı görevin yanı sıra yazılımcılar, dilerlerse girişimcilik ya da serbest zamanlı çalışma yolunu da tercih edebilirler. Yeni nesil meslekler arasında öne çıkan yazılımcılığın birçok inovatif çalışma şekline kapı açtığı söylenebilir.

Günümüzün yeni nesil teknolojilerinde son derece gelişmiş olan ve ilerlemeye devam eden yapay zeka ve robot teknolojileri gibi güncel çalışmalar, yazılımcılığın çalışma alanı konusunda önemli bir yere sahiptir. Günümüze dek elektronik ürünler ve bilgisayarlar konusunda işlevlere sahip olan yazılımlar, yeni nesil teknolojilerle birlikte daha güncel dijital ve işlevsel elektronik araçları kapsayan bir iş koluna dönüşmüştür.

yapay-zeka-teknolojisi

Yazılımcı Olmak İçin Neler Yapılmalıdır?

Yazılımcı olabilmek için tercih edilebilecek en geçerli yol olarak üniversitelerin 4 yıllık yazılım mühendisliği bölümlerinde alınacak akademik eğitimdir. Ayrıca deneyim ve yetkinlik isteyen bir iş olduğu için sadece bu eğitime bağlı kalmamalı ve kendinizi geliştirmelisiniz. Örneğin yazılım dillerini ifade eden komutlara hakim olmak için yazılımcı olmak isteyenlerin iyi bir İngilizce seviyesine sahip olması çok önemlidir.

yazilimci-olmak

Üniversite eğitimini tamamlayan ve kendini geliştirmek için yeni yollar arayan bireylerin, nitelikli bir staj sürecinden geçmeleri faydalı olur. Bütün bu süreçleri başarıyla tamamladıktan sonra yazılım mühendisi olmanın yolu tamamen açılabilir. Bu süreçten sonra kişisel tercihler doğrultusunda bilişim yönetimi, yapay zeka ya da robot teknolojileri gibi çeşitli alanlarda uzmanlaşma imkanı da mevcuttur.

Yurt içi ya da yurt dışında bu spesifik alanlarda yüksek lisans imkanları bulunduğu gibi bu süreçlerin sonucunda akademik bir kariyere yoğunlaşmak da mümkündür. Tabii ki her nitelikli meslekte olduğu gibi yazılımcılık konusunda da deneyim çok önemlidir. Bundan dolayı akademik eğitim almadan da çeşitli deneyim ve referanslar ile bu sektörde bir iş alanına dahil olmak mümkündür.

Yazılımcılar Hangi Sektörlerde İş Bulabilir?

Yazılım konusunda gerek akademik eğitim süreciyle gerekse de kişisel gelişim yoluyla elde edilen deneyim ve referanslar aracılığıyla birçok alanda iş bulmak mümkündür. Sürekli kendini güncelleyen bir alan olarak gelecek vadeden yazılımcığın çalışma alanları kamuda ya da özel sektörde bilişimle doğrudan ilişkili kurumlar ya da finans ya da pazarlama gibi çeşitli sektörlerin bilişim departmanları olabilir. 

Alastyr Teknoloji, domain (alan adı), web hosting, bulut sunucu (cloud server) ve veri merkezi hizmetleri ile siz de projelerinizi hayata geçirebilirsiniz. Hızlı, güvenli ve ekonomik web çözümlerimiz ile ihtiyacınız olan performansa sahip olun. Türkiye’nin en çok tavsiye edilen domain ve hosting firması Alastyr, güçlü teknoloji alt yapısı, en güncel yazılımları, 7/24 Türkçe Destek hizmeti ve 15 gün koşulsuz iade garantisi ile hizmet vermektedir.

Web projeleriniz için en uygun fiyatlarla ucuz alan adı al. Bireysel ve kurumsal web projeleriniz için cloud sunucu satın al. Web sitelerinizi hızlı, güvenli ve yüksek performans ile yayınlayabileceğiniz hızlı ve kaliteli hosting paketine sahip ol. Kurumsal mail paketlerimiz ile de işletmeleriniz için yüksek disk kapasitesine sahip sınırsız e-posta hesapları oluşturun. SSL sertifikası ile sitenizin güvenliğini arttırın.

Türkiye'nin En Çok Tavsiye Edilen Domain, Hosting ve Bulut Servis Sağlayıcısı
İnternet sitesi https://www.alastyr.com
Yazı oluşturuldu 441

Yazılım Nedir? Yazılım Kodlama Dilleri Nelerdir?” için bir görüş

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Benzer yazılar

Aramak istediğinizi üstte yazmaya başlayın ve aramak için enter tuşuna basın. İptal için ESC tuşuna basın.

Üste dön