Blogger Nedir? Blogger Nasıl Olunur?

Hayatın ayrılmaz bir parçası haline gelen internet, her konuda bilgi kaynağı oluyor. İnternet kullanıcıları, bilgi almak için diğer kullanıcıların deneyimlerini, bilgilerini paylaştığı videolara ve metinlere ilgi gösteriyor. Paylaşım üzerinden genişleyen bilgi ağlarında, bazı kullanıcılar popülerleşiyor. Üslupları, paylaşım konuları, prodüksiyonları ile popüler hale gelen paylaşımcılar blogger olarak anılıyor. 

blogger-nedir

Blogger Nedir?

Blogger’ın ne olduğunu anlamak için önce blog nedir sorusunu yanıtlamak gerekiyor. Büyük kitlelere ulaşmak için kullanılan mecralar blog adını alıyor. Açılan kişisel hesaplar, sayfalar weB-LOGin kelimelerinin kısaltması olan blog kelimesiyle anılıyor. Kişisel blog sayfaları aracılığıyla hemen hemen her konuda, her dilde diledikleri veriye kolaylıkla ulaşabiliyor. 

domain-indirim

İnternet sitesi ile blog siteleri, eş anlamlı gibi kullanılabiliyor. Oysa internet sitesi bir üst kümeyi işaret ediyor. İnternet sitesi dendiğinde e-ticaret sitelerinden web arşivlere, haber sitelerinden kişisel bloglara kadar farklı konseptlerde birçok web sitesi çeşidi yer alıyor. Blog, bu türlerden yalnızca birini işaret ediyor. 

domain-indirim

Blog sitelerinin diğer sitelerden temel farkı, yazıların tarihe göre sıralandığı formatta olması olarak görülüyor. Blogger ise bu yazıları, verileri paylaşan, yazan kişilere deniyor. Blogger ne demek diye sorulduğunda, kısaca mesleği blog yazmak olan kişilerden bahsediliyor. 

Blogger Ne İş Yapar?

Blog açmak blogger olmak için yeterli olmuyor. Düzenli ve etkili içerik üretmek gerekiyor. Faydalı ve bilgilendirici içerikler sunan ve güncel kaynak oluşturan kişiler blogger adını taşıyor. Blogger olmak için hem blog konusuyla ilgili gündeme hakim olmak hem de blogu yönetmek için teknolojik hakimiyet bulundurmak gerekiyor.

domain-indirim

Bloggerlar, okurların ilgisini uyandıracak fikirler, içerikler üretmek için araştırmalar yapıyor. Hedef kitle grubuna uygun, onların ihtiyaçlarına, merakına uyum sağlayan hazırlıklar gerçekleştiriyor. Yayın ister yazı, ister galeri, ister video veya sosyal medya ile olabiliyor. Yeni okurlara, takipçilere ulaşmak için email, reklam, sosyal medya gibi farklı araçlara başvurulabiliyor. 

Blog Sitesi Açan Herkes Blogger Olur mu?

Blogger olmak, teknik bilgi sahibi olmayı da gerektiriyor. Blogger, sitesine içeriklerini genellikle (kurumsal bir blog olmadıkça veya kurumsallaşmadıkça) kendi giriyor. Bu nedenle blog oluşturma, güncelleme, arama motoru optimizasyonu, reklam oluşturma, web analiz gibi teknik konularda bilgi sahibi olmak blogger namını hak etmek için önem arz ediyor. 

Blogger’ın bir konuda uzman olması değil, meraklı olması gerekiyor. Eğer sadece uzman olmak yeterli olsaydı, tüm bloggerların akademisyen olması beklenirdi. Oysa blogger’ların meraklı olması, araştırması, uzmanlardan görüş alması, zaman zaman diğer blogger’larla konuşması blog tutmak için yeterli görülüyor. Blogger’ın ilgi uyandırıcı, akıcı bir şekilde blog tutması ise büyük avantaj sağlıyor. 

domain-indirim
hosting
nasil-blogger-olabilir

Hedef kitleden gelen dönüşlere göre strateji geliştirmek, okurlarla iletişim kurmak, popülerleşmek için önemli konulara değinmek, blogger başarısının sırrını oluşturuyor. Doğru strateji geliştirenler zamanla takipçi kitlesini genişleterek başarılı bir blogger olarak anılmaya başlanıyor. Yeniliklere açık, farklı ilgi alanlarına sahip, deneyimli, meraklı, iletişimi kuvvetli, yazdığı dile hakim, pazarlamada yaratıcı zekaya sahip, kriz yönetebilen kişiler bloggerlıkta kariyer yapabiliyor. 

Blogger’lar Nasıl Para Kazanır?

Blog ile para kazanmak mümkün. Blogger olmak için kaliteli, özgün ve merak uyandırıcı içeriklerle blog’a trafik çekmek gerekiyor. Sayfaya gelen, blogu takip eden kişiler arttıkça web sitesine reklam alınabiliyor. Markalarla ve kişilerle yapılacak iş birlikleri para olarak kişilere dönebiliyor. Tanıtım, pazarlama, reklam gibi faaliyetlerle blog bir mecra olarak tanındıkça kazanç da artıyor. 

blogger-ne-kadar-para-kazanir

Kendi blogunu mecra olarak kullanan yazarlar, başka mecralarda da yazabiliyor. Köşe yazarlığı, içerik yazarlığı, editörlük veya konsept danışmanlığı gibi alanlarda isim yapılabiliyor. Blogger olan kişi, uzmanlık alanına göre yeni hizmetler de verebiliyor. Örneğin bir moda bloggerı styling kariyeri yapabiliyor. 

domain-indirim

Blogger kendi blogu üzerinden para kazanmanın yanı sıra tanınmış bir yüz olduktan sonra sunuculuk, modellik yaparak veya marka yüzü olarak da maddi kazanç elde edebiliyor. Bloggerlık kariyerinin bir anda olmadığı, uzun süre sabır ve emek gerektirdiği belirtiliyor. Bu nedenle birçok blogger, kazanç elde edecek düzeye gelene dek bu işi hobi olarak yapıyor. 

Blog Çeşitleri Nelerdir?

Nasıl web sitelerinin farklı çeşitleri varsa blogların da içerikleri ile sınıflandırılan farklı çeşitleri bulunuyor. Blog çeşitleri, blogger’ın da uzmanlık alanını işaret ediyor. Bir blogger kendi adına veya bir kurum için içerikler hazırlayarak bloga yön veriyor. 

blogger-olmak
  • Kurumsal Bloglar: Neredeyse her şirketin kendileriyle ilgili bilgi sağlayan, hedef kitlesiyle bilgi paylaşımına imkan tanıyan blog sayfaları bulunuyor. Sayfalar, okurla bağ kurmanın yanında siteye trafik sağlamak için de işlevsel oluyor.
  • Kişisel Bloglar: Blog yazan kişilerin bireysel deneyim ve görüşlerine odaklanıyor. Birden çok konuda, kişilerin ilgi alanına odaklı yazılar bulundurabiliyor. 
  • Hobi Amaçlı BloglarBloggerların hobileri çerçevesinde şekilleniyor. El işleri, dekorasyon, hobiler, etkinlikler, blogun konusunu oluşturuyor. 
  • Gezi Blogları: Seyahat blogu olarak da bilinen sayfalarda gezilen, görülen yerler tanıtılıyor. Turistik yerler, yeme içme gibi konular alt başlık oluyor. 
  • Moda Blogları: Moda trendleri, moda etkinlikleri, stil önerileri blogların ana konularını oluşturuyor. 
  • Teknoloji Blogları: Yeni çıkan ürünlerin tanıtımı, denenmesi, son teknolojik haberler, geliştirmeler bloglarda ele alınıyor. 

Blog Yazarken Nelere Dikkat Edilir?

Blog yazmanın belli kuralları bulunuyor. Kurallar blogun türüne, hedef kitleye, konuya göre netleşiyor. Kurumsal bloglarda daha mesafeli bir dil benimsenirken kişisel bloglarda marka kaygısı güdülmeden daha samimi yorumlar yapılabiliyor. Eleştiri ve olumsuz deneyimlere de yer verilebiliyor. Elbette yazılan dilin dil bilgisi kurallarına uymak tüm blog çeşitlerinde büyük önem arz ediyor. 

domain-indirim
nasil-blogger-olunur

Blog yazan kişilerin bir stratejisi, kısa ve uzun vadeli hedefleri olması başarı için önemli görülüyor. Hedef daha çok satışsa başka, bağ kurmaksa başka bir anlatım tarzı benimseniyor. Bloglara sık sık içerik girilmesi, güncel konulara değinilmesi gerekli görülüyor. Hedef kitlenin merakını cezbedecek konular ve iyi görseller bulmakta görev bloggera düşüyor. 

Blog yazarken içeriğin yayınlandığı platformun algoritmasına uygun olması gerekiyor. Bu nedenle blog yazılarının okunurluk açısından iyi olmasının yanı sıra, arama motoru optimizasyonuna da uyumluluk göstermesi şart koşuluyor. Arama motorunda üst sıralarda çıkan bloglar daha çok tıklanacağından SEO uyumluluğu dikkat edilecekler arasında yer alıyor. 

Blogger’lar Nasıl Para Kazanırlar?

Blogger’ların para kazanmak için başvurdukları farklı teknikler bulunuyor. Pazarlama, reklam ve tanıtım olarak kategorize edilebilecek faaliyetler şöyle sıralanıyor: 

blogger-nedir-ne-is-yapar
  • Advertorial İçerikler Yayınlayarak: Blogger’lar ürün veya hizmet tanıtarak markalardan para alabiliyor. Ayrıca Google Adsense üzerinden siteye reklam alınabiliyor. 
  • Backlink Satışı Yaparak: Sıralaması, okunurluk değeri yüksek sayfalardan başka web sitelerine link vererek para kazanılabiliyor. Ancak çok fazla link çıkışı sayfanın backlink değerini düşürüyor. 
  • Ürün Satışı Yaparak: Blogger’lar, siteleri üzerinden kendi markalarının ürünlerini veya kendi tasarımlarını satarak para kazanabiliyor. 
  • Satış Ortaklığı (Affilate): Bloglar üzerinden kişisel sayfalardan kurumsal satış sitelerine müşteriler yönlendirilebiliyor. Yönlendirmelerin hedef kitlelere uygun ilgili sayfalar arasında yapılması öneriliyor. 

Siz de ilgi alanınız olan konulara dair sayfalar açarak, düzenli yayın ve kurallara uygun içerikler sayesinde blogger’lığa adım atabilirsiniz. Zamanla, siteniz geliştikçe tasarıma, site altyapısına yatırım yaparak siteyi profesyonelleştirebilir ve para kazanmak için girişimlerde bulunabilirsiniz. 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

SSD Disk Nedir? SSD Disk Özellikleri Nelerdir?

Bill Gates Kimdir? Buluşları ve Biyografisi