SSD ve HDD Disklerin Farkı Nedir?

SSD ve HDD Disklerin Farkı Nedir?

SSD ve HDD Disklerin Farkı Nedir? ; Her yıl, kullandığımız ve giderek daha fazla bağımlı olan teknolojik cihazlar küçülüp daha da güçleniyor. Cihazlar her ne kadar küçülsede, yine de bir şekilde bu makineler büyük miktarda dosya, medya ve uygulama tutmayı başarıyor. Bu, bugün üreticiler ve tüketiciler için mevcut olan veri depolama teknolojisi nedeniyle mümkündür. Depolama teknolojisi dünyasında iki ana seçenek vardır: SSD (Solid State Disk) ve HDD (Hard Disk Drive).

Ortalama tüketici nadiren ikisi arasındaki farktan endişe etmek zorunda kalır, ancak teknoloji meraklısı için, nasıl çalıştıkları ve her birinin göreceli faydalarının arasındaki farkı anlamak değerli olabilir. Bu makalemizde, SSD ile HDD’yi karşılaştırarak hangi seçeneğin sizin için uygun olduğuna karar vermenize yardımcı olacağımızı umuyoruz.

domain-indirim

SSD Nedir?

Yarı iletken sürücü, bilgi depolamak için bellek yongalarını kullanan nispeten yeni bir veri depolama teknolojisidir. SSD’ler, flash sürücüler ile aynı teknolojiyi kullanır, ancak daha büyük ölçekte kullanır.

domain-indirim

Özellikle, çok sayıda bellek hücresi barındıran NAND (negatif ve) bellek yongalarından oluşur. Üç tür bellek hücresi vardır:

  • Tek seviyeli hücreler (SLC)
  • Çok seviyeli hücreler (MLC)
  • Üç seviyeli hücreler (TLC)

SLC’ler sadece iki bit veriyi (1 veya 0) tutabilir, bu da daha yüksek bir hassasiyet düzeyi, ancak daha yüksek maliyet anlamına gelir. MLC’ler hücre başına iki bit veri tutar, ve TLC’ler üç – bitlerdeki her artış hassasiyet ve hızda bir tradeofiye yol açar, ancak daha fazla uygun fiyat anlamına gelir.

Zaman içinde teknolojik ilerlemelerle birlikte, SSD’ler daha fazla bellek hücresiyle daha fazla NAND çipi tutabiliyor, güç ve depolama kapasitesini arttırıyor ve aynı zamanda maliyeti de düşürüyor.

Artık birçok yeni bilgisayar modeli SSD donanımıyla geliyor ve SSD sürücü teknolojisini kullanan harici sabit sürücüler daha yaygın ve erişilebilir hale geliyorlar.

hosting

SSD’nin Artıları: HDD Yerine SSD Düşünmek İçin 6 Sebep

SSD’ler, popüler sebeplerden dolayı giderek popülerlik kazanıyor. Teknolojinin, çoğu teknoloji üreticisi ve kullanıcısı için onları iyi bir seçim haline getiren bir dizi önemli avantajı vardır. İşte HDD’yi geride bırakıp SSD’yi tercih etmek için 6 sebebi sizler için sıralıyoruz.

1. Hızlılar.

Bir SSD sürücüsü çalıştığında daha az hareketli parçaya sahip olması nedeniyle, daha verimli çalışır. Kullanıcı tarafında, cihazlarınızın daha hızlı çalıştığı anlamına gelir. (Yani bir örnek ile programlarınızın ve işlemlerinizin daha hızlı gerçekleştirileceği anlaıma gelir.) O zaman daha hızlı çalışan bir veri depolama seçeneğidir. Bu, SSD’lerin kazandığı ve çoğu kişinin tercih etmesinin en büyük nedenlerinden biri olan önemli bir sebepdir.

Bilgisayarınızın veya çalıştığınız diğer cihazların çalışma hızı, günlük yaşamınızda fark edilir bir fark yaratır. SSD’ler rahatlığı ve verimliliği arttırır ve böylece hayatınızı kolaylaştırır.

2. Sessizler.

Çok fazla hareketli parça içermeyen teknolojiyi kullanan SSD’lerin bir diğer avantajı, fazla gürültü yapmadan çalışabilecekleri anlamına geliyor. SSD’ler neredeyse sessizdir. Çalışmanızı HDD’lerin yaptıkları ekstra gürültü olmadan sessiz bir şekilde yapmayı tercih ederseniz, SSD’ler en iyi seçimdir.

3. Güvenilirler.

Daha az sayıda parça, parçaların kırılması veya yıpranması için daha az fırsat anlamına gelir. SSD’ler genel olarak son yıllara, hatta on yıllara kadar, herhangi bir onarım gerekmeden kullanılabilirler. Ve çoğu teknoloji gibi, şirketler ne kadar uzun süre bu cihaz ile çalışırsa, o kadar güvenilir hale gelirler.

4. Çok fazla enerji kullanmazlar.

SSD’lerin çalışma şeklindeki verimlilik aynı zamanda HDD’ler kadar enerji kullanmadıkları anlamına gelir. Bu, bilgisayarınızın pilinin daha uzun süre dayanacağı ve elektrik faturalarınızın daha düşük olabileceği anlamına gelir. Enerji kullanımının bilincinde olan ve azaltmanın yollarını arayan herkes için bu, fark yaratabilecek küçük bir seçenektir.

5. Hafif ve taşınabilir.

Bu özellikle dizüstü bilgisayarlardan veya bir yerden diğerine sık sık gitmeniz gereken diğer cihazlara gelince uygundur. SSD’lerin kullandığı teknoloji nispeten küçük ve hafiftir, bu da bir SSD kullanan ürünlerin taşınması daha uygun olacağı anlamına gelir.

6. Çok yönlüler.

SSD’ler farklı tipte bellek hücreleri, çip sayıları ve tasarım yaklaşımlarıyla yapılabildiğinden, şekilleri ve boyutları konusunda birçok seçeneğiniz vardır. Bilgisayarınızdaki sürücüyü değiştirmek, uygun bir şey bulmayı gerektirirken, harici bir sürücü seçmek gibi diğer amaçlar için, daha fazla seçeneğiniz vardır.

SSD’nin Eksileri

Profesyoneller zorlayıcı olsa da, SSD’lere gelince göz önünde bulundurulması gereken birkaç olumsuz yön vardır.

1. Pahalıdırlar.

SSD’nin HDD ile en büyük fark yaratan noktası, daha pahalı olmasıdır. Teknoloji her yıl daha ekonomik hale gelmekle birlikte, SSD hala HDD sürücülerden biraz daha pahalıdır. SLC veya çoklu NAND çipleri gibi daha iyi performans veya daha fazla depolama alanı sağlayan SSD türleri daha pahalıya mal olur.

2. Genellikle daha küçük kapasiteye sahiptirler.

Maliyete bağlı olarak depolama kapasitesi konusudur. Ne kadar fazla dosya ve veri depolamak zorundaysanız, hepsine uyacak kadar büyük bir SSD kullanacaksınız. Özellikle yüksek veri depolama kapasitesi gereksinimi olan içerik oluşturucular için, SSD genellikle oldukça pahalıdır, bu durumda HDD’nin karşılaştırılabilir bir depolama boyutuna sahip maliyeti oldukça düşüktür.

3. Bazı durumlarda, uyumluluk sorunlarıyla karşılaşırsınız.

Mevcut bilgisayarınızda bulunan sürücüyü değiştirmek istiyorsanız ve cihazın bir HDD’si varsa, bir SSD’nin uyumlu olmaması ihtimali vardır. Artık hala HDD’lerle birlikte gelen birçok bilgisayar, her iki tür depolama sürücüsüyle uyumlu olacak şekilde tasarlanmıştır. Bu nedenle, sıradan işlem yapma seçeneğiniz vardır.

Ancak daha eski cihazlar veya daha uygun fiyatlı cihazlar yalnızca HDD uyumlu olabilir, bu nedenle SDD’ye geçmenin bir seçenek olduğunu düşünmeden önce araştırma yapmanız gerektiğinden emin olmalısınız.

HDD (Sabit Disk Sürücüsü) nedir?

Bazen sadece bir sabit sürücü adı verilen bir sabit disk sürücüsü, dönen manyetik diskler hakkında bilgi depolayan bir veri depolama aygıtıdır. Teknoloji, minik bir kayıt oynatıcı gibi küçük disklerdeki diskler üzerine veri yazmak için çağrılana kadar disklerin üzerinde yüzen bir kol içerir, daha sonra gerektiğinde verileri okur veya alır.

Bilgisayarların ilk günlerinde geliştirilen ve on yıllardan beri gelişmiş olan eski bir bilgisayar depolama biçimidir. Uzun süredir baskın bilgisayar veri depolama seçeneği idi, ancak SSD teknolojisi daha gelişmiş hale geldiğinden ve çok daha uygun maliyetli olduğu için, popülerliğini yitirmeye başladı. Bununla birlikte, bazı kullanım durumlarında hala bulmak kolaydır ve daha iyi bir seçenek vardır.

HDD’nin Artıları: İnsanlar 3 Sebepten Dolayı HDD’yi Tercih Ediyor.

Sabit disk sürücülerinin SSD’lere kıyasla sundukları farklı avantajlar vardır. İşte bazı insanların onları tercih etmelerindeki ana sebepler.

1. Sabit diskler daha uygun fiyatlıdır.

HDD’ler, SSD’lerden biraz daha düşük maliyetlidir ve daima vardır. SSD teknolojisi ilerledikçe zamanla maliyet farkı daralıyor, ancak bir HDD tercih ederseniz çok daha az harcama yapacağınız bir gerçek.

Fiyat sizin en büyük karar verme faktörünüz ise, sabit diskleri tercih etme olasılığınız daha yüksektir.

2. Yüksek kapasiteli depolama için daha iyidirler.

Çok fazla dosya, medya ve önemli miktarda alan gerektiren uygulamalar için, HDD’ler daha büyük miktarlarda depolama yönetimi için uygun bir seçenektir. HDD’ler dizüstü bilgisayarlarda iki terabayta, masaüstlerinde on terabayta kadar çıkabilir.

3. Kanıtlanmış bir teknolojidir.

Her iki teknoloji de bir süredir buralardayken, HDD’ler bu ikisinin eski teknolojisidir. Bir teknoloji ne kadar uzun süre mevcutsa, şirketler o kadar fazla sapkınlık yapmak zorunda kalmaya başlamış ve bu konuda daha fazla gelişme sağlamış HDD’leri tercih etmişlerdir.

Bir HDD için daha az para ödemenin bir nedeni de, uzmanların teknolojiyi geliştirmek ve daha az maliyetle daha iyi çalışabilmeleri için fazladan zaman harcamasıdır.

HDD’nin Eksileri

Yaptığınız herhangi bir seçimde bir sapma var ve HDD’lerin elbette zayıf tercih ettikleri birçok alana sahipler. İşte bir HDD ile gitmemek için ana nedenler.

1. SSD’lerden daha yavaşlar.

Daha önce belirtildiği gibi, HDD’lerin arkasındaki teknoloji daha az etkilidir. HDD’ler ile yaptığın her şeyin daha yavaş olacağı anlamına gelir. Bilgisayarınızla, dosyaları ve ortamları açarken aygıtın önyüklenmesini ve yükleme sürelerinin en kısa sürede gerçekleşmesini istersiniz. Ancak bu durum SSD ile kıyaslandığında HDD’lerin çok daha yavaş olduğunu gözler önüne serekcektir. Harici sürücülerle, yedekleme ve aktarma işlemlerinin daha uzun sürdüğü anlamına gelir.

Ve web barındırma ile, web siteniz için potansiyel olarak daha yavaş yükleme süreleri anlamına gelebilir.

2. Gürültülüdürler.

HDD’lerin arkasındaki teknoloji, eğirme disklerini içerir ve eğirme ses çıkarır. Sürücü yüksek güç tasarrufuna girdiğinde veya verilere erişirken, ses seviyesi artar. HDD kullanan bir cihazınız varsa, muhtemelen hepiniz gürültüye aşinasınızdır. Çalışırken rahatsız edici olabilir ve bir alanı paylaştığınız aile üyeleri veya oda arkadaşlarınızla sorunlara neden olabilir.

Evinizde veya çalışma alanınızda biraz huzur ve sükunet düşünüyorsanız, bir HDD size karşı olabilir.

3. Hasara karşı savunmasızlar.

Teknoloji çok sayıda farklı hareketli parça içerdiğinden, parçaların yıpranması veya kırılması için daha fazla fırsat vardır. Bu nedenle HDD’ler, SSD’lerden daha kısa bir ömre sahip olma eğilimindedir ve tamiratlara ihtiyaç duyarlar.

Daha az maliyete sahip olsalar da, HDD’ler daha erken değiştirmeniz gerektiğinde ya da doğru şekilde çalışmadıkları için verim kaybıyla uğraşmanız gerektiğinde size ekstra maliyet getirebilir.

Farklı Depolama Çözümleri İçin 3 Ana Kullanım Alanları

Karşılaştırmada biraz değindiğimiz için, SSD ile HDD arasında seçim yapabileceğiniz üç ana kullanım durumu vardır.

1. Bilgisayarlar

Tüm bilgisayarların işletim sistemini, uygulamaları ve kullanıcıların cihaza kaydetmeleri gereken çeşitli dosyaları depolamak için bir sabit sürücüye ihtiyacı vardır. Yeni bir bilgisayar ararken, SSD ve HDD kullanan her iki modeli de bulabilirsiniz.

Tipik olarak, SSD bilgisayarları daha üst düzeydir ve size daha fazla maliyet getirir. Çoğu Apple bilgisayarı yalnızca SSD sürümlerinde gelir. Ancak para kazanmak isteyenler veya harcadıkları para için daha fazla depolama yapmak isteyenler için HDD modellerini de bulabilirsiniz.

2. Harici Sabit Sürücüler

Harici sabit diskler hem yedekleme yapmakta hem de bilgisayarınızda yer açmak istediğiniz dosyaları depolamak için kullanışlıdır. Çok fazla oyun alan, film veya önemli miktarda yer kaplayan başka dosyalara sahipseniz, bunları harici olarak depolamak bilgisayarın üzerinde yer açabilir, böylece disk alanınız o kadar hızlı tükenmez.

Hem SSD hem de HDD olmak üzere harici sabit diskler için birçok seçenek bulabilirsiniz. HDD seçenekleri genellikle daha ucuz ve bazen çok daha büyük boyuttadır. SSD olanlar, aldığınız depolama alanı için daha küçük, daha hafif ve daha maliyetlidir.

3. Web Hosting Sunucuları

HDD ve SSD arasında bir seçeneğiniz olan kimi zaman göz ardı edilen bir alan, özellikle barındırma sunucunuza yatırım yapıyorsanız, web barındırma seçiminizdir . Bazı web barındırma sağlayıcıları bir SSD veya HDD planı arasında seçim yapmanıza izin verir.

Parçanın bu noktasında beklediğiniz gibi SSD planı genellikle daha pahalıya mal olacak ancak daha fazla hız sağlayacaktır. Ancak daha az depolama alanı veya bant genişliği ihtiyacı olan web siteleri için, bir HDD planı tasarruf sağlayabilir.

Diğer Depolama Seçenekleri

SSD ve HDD birçok bağlamda ana seçenekleriniz olsa da, artık bazı kullanım durumlarında da birkaç alternatifimiz var.

Hibrit Sürücüler

SSD’ler veya HDD’ler kadar yaygın olmasa da, son birkaç yılda her iki dünyanın da en iyisini birleştiren bir alternatif ortaya çıktı. Bir SSD’nin daha yüksek hızını sağlamak için her iki tür teknolojiyi kullanan bilgisayarları ve harici sürücüleri bulabilir ve uygun bir HDD kapasitesine sahip olabilirsiniz.

Bir hibrit sürücü, en çok eriştiğiniz dosyaları cihazın SSD kısmına kaydeder; böylece bunları hızlı bir şekilde yükleyebilirsiniz; Çoğunlukla sık erişime sahip olmayan depoda kalan dosyalar cihazın HDD kısmında saklanabilir.

Bulut depolama

Bilgisayarların çalışması için fiziksel bir sürücüye ihtiyaç duyulurken, diğer birçok veri depolama gereksinimi için artık bulut seçeneklerine dönebilirsiniz. Bulut depolama, yedekleme ve bilgisayarınıza sığmayan dosyalarınız veya programlarınız için popüler bir seçimdir.

Sizin İçin Doğru Veri Depolama Seçimini Yapın

Tüm veri depolama seçenekleriniz benzersiz avantajlara ve dezavantajlara sahiptir. SSD ile HDD arasında karar vermek, kendi durumunuzu ve önceliklerinizi belirlemenizi gerektirecektir. İyi bir bütçeniz var ve büyük miktarda depolama alanına mı ihtiyacınız var? Yoksa kolaylık ve hız maliyetten daha mı önemli? Artık gereksinimlerinize en uygun bir seçimi nasıl yapacağınızı bileceksiniz.

Türkiye'nin En Çok Tavsiye Edilen Domain, Hosting ve Bulut Servis Sağlayıcısı
İnternet sitesi https://www.alastyr.com
Yazı oluşturuldu 440

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Benzer yazılar

Aramak istediğinizi üstte yazmaya başlayın ve aramak için enter tuşuna basın. İptal için ESC tuşuna basın.

Üste dön