DNS Sunucu Hatası | DNS Sunucusu Yanıt Vermiyor {Çözüldü}

DNS Hatası Nedir?

İnternet üzerinde en sık karşılaşılan problemlerden bir tanesi, oldukça fazla kullanıcının rastladığı DNS sunucu hatasıdır. Bu durumla ilk kez karşılaşan kişiler “DNS nedir?” ya da “DNS hata nedir?” sorusunu sorabilir. Basitçe, web sitelerinin ulaşım adreslerini tarayıcıların algılayabileceği hale dönüştüren yapıya DNS denilir. DNS hatası sunucu bulunamıyor şeklinde karşınıza çıkar. Bir başka türü ise “DNS sunucusu yanıt vermiyor” hatasıdır.

dns-hatasi

DNS Sunucu Hatası Neden Kaynaklanır?

DNS diye kısaltılan Domain Name System sorunu ile karşılaşan kişiler genellikle internette “DNS hatası neden olur?” şeklinde arama yapar. Bu internet kullanıcılarının ilk önce yapması gereken şey, sorunun kaynağını bulmaktır. En sık gerçekleşen hata sebeplerinden biri web sitesi adresinin güncel olmamasıdır. Sunucuda ortaya çıkan belirli sorun ve hatalar da web sitesine bağlanmanızı engelleyerek, DNS hatası oluşturur.

DNS hatasının meydana geldiği durumlarda İnternet ile bağlantının kopmamasına rağmen, belirli web sitelerine bağlantı gerçekleştirilemeyebilir. Karşılaşılan DNS hatalarının giderilebilmesi için belirli yöntemler uygulanabilir. Burada dikkat edilmesi gerek ise hatayı doğru saptamaktır. Doğru DNS sunucu hatası için, doğru çözüm yolunu uygulamak size zaman kazandırır.

dns-hatasi-nedir

DNS Sunucu Bulunamıyor Hatası Neden Oluşur?

DNS sunucusu hatalarının meydana gelmesinde çeşitli sebepler bulunabilmektedir. Bu sebeplerin en sık karşılaşılanları, İnternet ağında oluşan darboğaz sorunlar ve yazılımsal olarak ortaya çıkan sorunlardır. Bu sorunlar genel iş akışı içerisinde görülebilir ve kolaylıkla giderilir. Basit şekilde çözülen DNS hatası nedenleri, farklı sebeplerle ortaya çıkabilse de en yaygınları şu şekildedir;

Antivirüs Kaynaklı Sorunlar

DNS sunucu hatası alındığı takdirde Windows işletim sistemi ile çalışan bilgisayarlarda sorun tespit programı çalıştırılabilir. Rapor sonucunda tespit edilen DNS sunucu hatasının sebebi antivirüs programı olarak gözüküyor ise basit bir şekilde bu sorun çözülebilir. Antivirüs programınızın, sorun olarak gösterdiği kısımdaki ayarları değiştirmeniz, bu hatanın önüne geçmenizi sağlar.

dns-sunucu-hatasi

Antivirüs programları, bilgisayarınızın işlemde bulunduğu tüm alanlarda güvenlik sağlamak amacı ile üretilir. Bu güvenlik amacı ile antivirüs programlarınız diğer işlemlerinizde engelleme ve değiştirme yapabilir. Bu sorunu aşmak için DNS sunucu hatasına sebep olan web sitesinin engelini, antivirüs programı üzerinden kaldırmanız sorunu çözecektir.  Güvenlik duvarını etkisiz hale getirmek ve yeniden bağlanmak ise bir başka çözümdür.

TCP / IP / DHCP Sorunları 

DNS sunucu hataları her zaman antivirüs programları sebebiyle ortaya çıkmayabilir. Bazı durumlarda TCP / IP veya DHCP çakışmaları DNS hatalarına sebebiyet verebilir. Bu problemleri çözmek,  İnternet bağlantıları ile ilgili deneyim gerektirir. Bağlantılarla ilgili bilgi sahibi olunmadan yapılan müdahaleler sorunların daha da büyümesine yol açabilir.

dns-sunucu-ne-ise-yarar

TCP / IP / DHCP gibi İnternet bağlantıları ile ilgili sorunlarda DNS sunucusu hatalarının çözümü en basit şekilde bilgisayarı kapatıp, tekrardan açmak olabilir. Kapatılıp, yeniden açılan bilgisayarlarda İnternet bağlantı değerleri sıfırlanır. Yeniden başlatılan bilgisayarda bağlantı kodları tekrardan oluşturulur ve çakışmaların önüne geçilir. Böylelikle karşılaştığınız DNS sorunu çözülebilir.

Router veya Modem Kaynaklı Sorunlar

Karşılaştığınız DNS sunucu problemi, modeminizden veya router cihazınızdan kaynaklanabilir. Router gibi yani bağlantıyı dağıtıcı olan cihazlardan kaynaklı olan problemlerde, bilgisayar üzerinden çözüm üretmeniz oldukça zordur. Bilgisayar ile router veya modeme müdahale edemeyeceğiniz için modemi direkt olarak yeniden başlatmak, en hızlı çözüm olarak görülebilir.

tr domain
hosting

Modeminizi yeniden başlatmanız, İnternet bağlantınızın sıfırlanmasını sağlayacak ve basit sorunları çözmenize yardımcı olacaktır. Bu yöntemle çözülmeyen bağlantı sorunlarınız için ise modemi tamamen sıfırlamanız gerekebilir. Bu işlem genellikle modemin, arkasında veya yan tarafında bulunan minik deliğe iğne gibi bir cisim ile dokunularak yapılır. Bu işlem modeminizi fabrika ayarlarına döndürür ve DNS sunucu hatasını giderir.

DNS Sunucu Hatası Çözümü

Windows işletim sistemine sahip cihazlarda, DNS sunucu hatası ile karşılaşmak oldukça sık yaşanılan bir durumdur. Bu durumlarda yapılması gereken en önemli şey, sorunu Windows’un kendisinin çözmesini sağlamaktır. Bunu yapmak ise oldukça basit bir dizi işlem gerektirir. Öncelikle denetim masası açılmalı ve ardından, ağ ve paylaşım merkezi sekmesine tıklanır.

dns-sunucu-hatasi-cozumu

Bu sekme içerisinde bulunan, ağ ayarlarını değiştir seçeneğinin altındaki, sorunları gider butonuna tıklamanız gerekir. Burada bağlı olunan İnternet sağlayıcısı seçilir. Sonrası ise Windows işletim sisteminin sorun giderme araçları tarafından halledilir. Bir süre bu araçların sorunu gidermesi için beklenir. DNS hatası çözümü ve benzer ağ bağlantısı ile ilgili sorunlar için bu yöntem oldukça kullanışlıdır.

Tarayıcı Değiştirme

DNS hatası nasıl çözülür?” sorusunun en hızlı cevabı tarayıcı testi yapmaktan geçer. Mevcut kullandığınız tarayıcıdan başka bir tarayıcıya geçmeniz, Chrome, Yandex, Opera veya Firefox gibi, bunu test etmenizi sağlar. Farklı tarayıcı ile İnternet bağlantısı sorunu devam ediyor ise DNS sunucu hatasının, tarayıcıdan kaynaklanmadığı öğrenilir. Böylelikle zaman kaybedilmeden diğer yöntemler denenir.

dns-hatasi

Güvenlik Duvarını Kapatma

Antivirüs programlarına benzer şekilde çalışan güvenlik duvarı uygulamaları, DNS sunucu sorununa sebep olabilecek hataları sizin önünüze çıkarabilir. Bu noktada yapabileceğiniz en basit ve güvenli uygulama, güvenlik duvarı uygulamanızın internet bağlantınıza bir engel koymadığından emin olmanızdır. Windows işletim sisteminin son sürümlerinde genellikle bu uygulama hata verebilir.

Bilgisayarı Yeniden Başlatma

DNS sunucu hataları ve birçok bilgisayar hatası durumunda kullanıcıların en favori yöntemi bilgisayarı yeniden başlatma işlemidir. Bu şekilde yeniden başlatılan bir sistemde DNS sunucusunun sorunlu olup, olmadığı test edilebilir. Tekrar başlatılan bilgisayarda ağ bağlantısı sorunsuz şekilde çalışıyor ise problemin, varsayılan DNS bağlantısından kaynaklandığı tespit edilebilir.

Modemi Resetleme

Modem resetleme yöntemi ise, DNS sunucu sorunlarının önüne geçmek için bir başka yöntemdir. Modeminizi yeniden başlatmanız veyahut fabrika ayarlarına döndürmeniz, İnternet bağlantılarınızın sıfırlanmasını sağlar. Bu durum DNS hatalarının giderilmesine yardımcı olabilir. Modeminizin ve router cihazınızın güç kablosunu çekmeniz ve 5-10 saniye bekledikten sonra tekrar takmanız yeterlidir. Tekrardan online olan modeminiz, DNS hatalarından ayıklanmış şekilde kullanılabilir.

tr domain

DNS Ayarlarını Resetleme

DNS sunucu hatası alındığında, ayarlar sıfırlanabilir. Bunun için bağdaştırıcı ayarları kısmına gelmeniz gerekir. Bu kısımda İnternet simgesine sağ tıklanarak özellikler seçeneğine tıklanır. Önünüze çıkan pencerede seçenekler kısmında bulunan İnternet Protokol Versiyon 4 (TCP/IPC4) seçeneğine tıklayın. Bu kısımda son olarak DNS sunucusu adresini otomatik al seçeneğini seçmeniz yeterli olacaktır. Bilgisayarınızı yeniden başlatarak, DNS probleminizi denetleyebilirsiniz.

dns-nasil-duzelir

DNS Önbelleği Temizleme

DNS ön belleğindeki hatalı veriler, DNS sunucu hatası almanıza sebep verebilir. Bu durumdan kurtulmanız için, DNS önbelleğini temizlemeniz gerekir. Windows tuşu ve R tuşuna bastıktan sonra açılan çalıştır uygulamasına CMD yazılır ve CMD komut satırı açılır. Açılan pencerede bulunan satıra “ipconfig/flushdns” yazılır ve enter tuşuna basılarak önbellek temizlenir.

Bu komut ile yapılan işlem, DNS adreslerinin ve ön bellekte bulunan bilgilerin sıfırlanmasıdır. DNS sunucu sorunları bu işlem ile de çözülebilir. Bilgisayar bu komut işlemi yapıldıktan sonra tekrar başlatılmalıdır. Yeniden başlatılan bilgisayar, İnternete bağlanırken yeni bir DNS sunucu adresi oluşturur. Eski bağlantılar artık aktif olmadığı için, sorun DNS önbelleğinden kaynaklanıyor ise çözülmüş olur.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

MsSQL ve MySQL Nedir? Veritabanı Yönetimi Nasıl Yapılır?

Marka İmajını Güçlendirecek Sosyal Medya Önerileri – 2021