En Çok Kullanılan 10 PHP Kütüphaneleri

domain-indirim

Gelişen teknoloji ışığında pek çok kurumsal şirket ayakta kalabilmek için belirli altyapılar oluşturmaktadır. Facebook, Slack ve Fortuna 500 teknoloji girişimleri gibi dünyaca ünlü kurumsal şirketlerin ortak noktaları sizce nedir? Yanıt oldukça basit: PHP kütüphaneleri ile bilgi işlem altyapılarına yön vermeleri. İlginç gelebilir ancak dev kurumsal şirketler web sitelerinin %88’inden fazlasını PHP ile oluşturmaktadır. Peki, her gün milyon dolarlar kazanan bu şirketlerin tercih ettiği PHP tam olarak nedir?

PHP Kütüphaneleri

PHP Nedir?

PHP; 1994 yılında Rasmus Lerdorf’un öncülüğünde açık kaynaklı bir proje olarak düşünülse dahi, sezgisel sunucuyu destekleyen bir kodlama dili şeklinde ortaya çıkmıştır. Açık kaynaklı betik olan PHP, “Hypertext Processor” ifadelerinin kısaltılmasından oluşur. Özellikle küçük ve büyük endüstriyel uygulamalarda sıklıkla tercih edilir. PHP betikleri ise direkt olarak sunucu tarafından çalıştırılan bir dildir. PHP kütüphaneleri aşağıda yer alan işlevleri kolaylıkla gerçekleştirebilme gücüne sahiptir:

  • Hassas kullanıcıların güvenliği açısından verileri şifreleme,
  • Kullanıcıların erişimini kontrol etme,
  • Çerez gönderimi veya alımının yapılması,
  • Form verilerini toplama becerisi,
  • Sunucu üzerinde dosya oluşturma, yazma, açma, okuma ve sonlandırma,
  • Kolay bir biçimde güncellemesi yapılabilen dinamik sayfa içeriği oluşturabilme işlemlerini  PHP kütüphaneleri sorunsuz bir şekilde gerçekleştirir.
php kullanmak

PHP Kullanmanın Avantajları Nelerdir?

Kurumsal firmaların %88’inden fazlası web sitelerini PHP ile oluşturduğu için, en sık kullanılan programlama dili olarak bilinmektedir. PHP neden bu kadar tercih ediliyor? Diğer programlama dillerine göre avantajları nelerdir? İşte PHP kütüphaneleri için avantajlar şu şekildedir:

domain-indirim
  • Ölçeklenebilirlik: Bir internet sitesinin gelişerek büyümesi ve artan site trafiğinin siteye zarar vermemesi ölçeklenebilirlik için oldukça önemlidir. Web siteler PHP ile oluşturulmaya başlandığından beri var olandan daha fazla sunucuya erişim sağlandığından site genişlemesi yapılabilir.
  • Açık Kaynak Modu: Her anlamda ücretsiz bir şekilde sunulan PHP, açık kaynak teknolojisini sunmaktadır. Söz konusu avantajın en önemli noktası ise, geniş geliştirici bir topluluğa sahip olmasıdır. Bu topluluk tüm gün boyunca yalnızca PHP kullanmayacağı gibi yeni ve olumlu gelişmeleri de beraberinde getirir. Bu sayede programcıların öğrenme hızı artar ve çözüm odaklı çalışıldığından, mümkün olan en kısa sürede çözümler uygulanır. Tüm bunların yanı sıra PHP, pek çok programlama dilinde bulunmayan bir özelliğe sahiptir. PHP kütüphaneleri kendi desteği ile çalışma gösterir.
  • Güvenlik: PHP’nin açık kaynak kodlu olması bazılarına güven verici gelmemektedir. Ancak, yalnızca PHP değil, diğer programlama dilleri de savunmasız bir mekanizmaya sahiptir. Diğer yandan güvenlik düzeyi ise, bir geliştiricinin uygulaması ve uzmanlığıyla doğru orantılıdır. Örnek verecek olursak; güvenlik ihlallerinin en alt seviyeye indirilebilmesi için yazılım testi yapılmasında fayda vardır.
  • Yüksek Hız: PHP’nin hem iş yükünün hem de yükleme süresinin azalması, kendi belleğini kullanmasıyla ilişkilendirilir. Bundan dolayı işlem hızı oldukça yüksek olan PHP, yalnızca geliştiriciler için değil, programı satın alan müşteriler için de avantajlı bir durumdur.
  • Özel Geliştirme: Sunucular tarafından sunulan PHP, belirli bir özel seçeneğe bağlı olmadıklarından özel internet sayfaları oluşturulmasında tercih edilebilecek en iyi araçlardan biridir. Program geliştiricileri müşterilerin talep ve ihtiyaçları doğrultusunda PHP tabanlı bir web sitesi oluşturabilir. Örneğin; hem işlevsel hem de göze güzel gelen bir web site oluşturulması için geliştirici ekibi JavaScript ile birleştirebilir.
  • Uygun Maliyet: PHP bir açık kaynak olduğundan dolayı çalışması için pahalı ek yazılıma ihtiyaç duymaz. Tamamen ücretsiz olan PHP kütüphaneleri geliştirme maliyetini düşürür.

PHP’nin sunduğu bu avantajların farkında olan ve web sitelerinde kullanan pek çok firma bulunur. Hangi dünyaca ünlü platformların PHP programlama dilini kullandığını öğrenmek istiyorsanız, sizler için araştırdık:

  • Wikipedia Tahmini 15B Aylık Ziyaret
  • Facebook Tahmini 25,7 Milyar Aylık Ziyaret
  • Flickr Tahmini 65.44M Aylık Ziyaret
  • Yahoo Tahmini 4.8B Aylık Ziyaret
  • WordPress
  • Etsy
  • MailChimp
  • Slack

En Çok Kullanılan 10 PHP Kütüphanesi

Program geliştiricileri, gelişmiş özellikler ve işlevsellik için PHP kodunu web site şablonu ve çerçevesiyle birlikte kullanabilir. Ancak PHP kod yazmak, zaman alıcı ve yorucu bir süreçtir. Bu sebeple geliştiriciler bu sürenin azaltılarak web siteye yeni özellikler eklemek için kod yazmak yerine PHP kütüphaneleri kullanma işlemine girişmiştir.

Kod yazma işlemi yerine PHP kütüphanelerini kullanmak, söz konusu web site geliştirme sürecinde geliştiricilerin daha önemli noktalara vakit ayırabilmeleri için oldukça ideal bir yöntemdir. Sizler için, web site geliştiricilerinin sitelerin özelliklerini ve işlevselliklerini kolayca arttırmalarına yarayacak ve aynı zamanda PHP geliştirme süresini optimize edecek olan 10 PHP kütüphanesini araştırdık.

php kodlama öğrenmek

PChart

Metin verilerini görsel grafik biçiminde sunan PChart, oldukça etkileyici bir PHP kütüphanesidir. Veriler; pasta grafikler, çubuk grafikler ve diğer pek çok formatlarda görüntülenebilme özelliğine sahiptir. PHP betiği, grafikler ve çizelgeler oluşturulmasına yardımcı olan SQL sorgularından destek alarak harika grafik ve çizelgeler oluşturulur.

Dispatch

Dispatch, web sitenin daha iyi organize edilerek URL kuralları tanımlamayı bilen bir PHP kütüphanesi olarak bilinir. Belirli HTTP yolları, istekleri ve daha fazla eşleştirmeye olanak tanıyan bu kütüphane PHP kütüphaneleri arasında basit bir yapısı bulunan bir uygulamadır.

domain-indirim
hosting

Services_JSON

İnsanlar tarafından okunabilen verilerin iletilebilmesine imkan tanıyan Services_JSON, PHP kütüphanelerinin en son sürümü ve sunucu üzerinden veri iletilmesinde büyük kolaylık sağlamaktadır.

php kodları

ImageWorkshop

Bir açık kaynaklı PHP kütüphanesi olan ImageWorkshop, katmanlarla görüntülerin işlenmesinin kontrol edilmesini sağlar. Söz konusu PHP kütüphanesi yardımıyla, görüntüleri yeniden boyutlandırabilir, dilediğiniz farklı şekilde kırpabilir, küçük resimler oluşturabilir, filigran ekleyip görüntüleri değiştirebilme özelliğine sahip olabilirsiniz. PHP kütüphaneleri arasında bulunan ImageWorkshop web sitelerde kullanılan görüntüleri daha da geliştirmeyi amaçlar.

Mink

Bir başka PHP kütüphanesi olan Mink, internet sayfalarının tarayıcılar ile uyumlu çalışıp çalışmadığını düzgün etkileşimini test etmek amacıyla geliştirilmiştir. Söz konusu kütüphane, pek çok farklı tarayıcılar arasında bulunan API farklılıklarını ortadan kaldırmayı amaçlarken, geliştiricilere daha sağlıklı bir test ortamı sağlar.

domain-indirim

PHP Thumbnailer

Küçük resimler oluşturmaya yardımcı olan PHP Thumbnailer basit bir resim işlemede kullanılan PHP kütüphanesidir. Küçük resimler ile ilgili olarak; genişlik, yükseklik, yüzde olarak yeniden boyutlandırma ve resmi döndürme gibi kontrollerin sağlanmasında yardımcıdır.

PHP Text to Image

Belirli bir metni görüntüye dönüştürebilme özelliği PHP Text to Image sayesinde geliştirilmiştir.

Faker

Faker, oldukça kullanışlı bir PHP kütüphanesidir. Bu kadar kullanışlı olmasının sebebi ise gerektiği zamanlarda sahte veri oluşmasına sebebiyet vermesidir. PHP kütüphaneleri arasında yer alan bu kütüphaneyi kullanarak veri tabanına önyükleme, verileri anonimleştirme, stres testleri oluşturma gibi işlemlerin yanı sıra XML belgeleri gibi çeşitli görevleri gerçekleştirebilme imkanına sahip olursunuz.

domain-indirim
php kütüphanesi

PHP Image Upload Class

Güçlü bir PHP kütüphanesi olan PHP Image Upload Class, görüntüleri bir forma yükleme sürecini kolaylaştırır. Geliştirici söz konusu kütüphane yardımı sayesinde bir dosya giriş komutuyla görüntüleri yükleyebilme olanağı bulunur.

Ratchet

Ratchet PHP kütüphanesi, web geliştiricilerinin sunucular ve istemciler arasındaki çift yönlü ve gerçek zamanlı uygulamalar geliştirmesinde yardımcıdır. Amaç geleneksek HTTP isteklerini kullanmak değil, olay odaklı uygulamaların yaratılıp tanıtılmasına yardımcı olmaktır.

PHP kütüphaneleri sayesinde açılış sayfası oldukça basit olan WordPress web sitesinden başlayarak Facebook gibi oldukça karmaşık yapıdaki platformların oluşmasını sağlamaktır. Kurumsal firmaların web sitelerinde ve projelerinde PHP’yi kullanmalarının asıl nedenleri; doğallık, esneklik, yüksek hız ve çoklu entegrasyon fırsatlarıdır.

domain-indirim

Alastyr Teknoloji, domain (alan adı), web hosting, bulut sunucu (cloud server) ve veri merkezi hizmetleri ile siz de projelerinizi hayata geçirebilirsiniz. Hızlı, güvenli ve ekonomik web çözümlerimiz ile ihtiyacınız olan performansa sahip olun. Türkiye’nin en çok tavsiye edilen domain ve hosting firması Alastyr, güçlü teknoloji alt yapısı, en güncel yazılımları, 7/24 Türkçe Destek hizmeti ve 15 gün koşulsuz iade garantisi ile hizmet vermektedir.

Web projeleriniz için en uygun fiyatlarla domain satın al. Bireysel ve kurumsal web projeleriniz için bulut sunucu kirala. Web sitelerinizi hızlı, güvenli ve yüksek performans ile yayınlayabileceğiniz en iyi hosting paketine sahip ol.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Dreamweaver Nedir? Dreamweaver Özellikleri Nelerdir?

Backend Developer Kimdir? Ne İş Yapar? Backend Developer Olmak