jpg resim formati

Resim Formatı Nedir? Çok Kullanılan 15 Görsel ve Video Formatı

Resim formatı, bilgisayar ortamında resim ve fotoğrafların doğru şekilde görüntülenebilmesini sağlar. Bunun için de resim ve fotoğrafların doğru sayfa düzeninde ve doğru format ile kaydedilmesi önemlidir. Bunun için de bilgisayar ortamında kullanılan birçok görsel formatı vardır. Resim ya da fotoğraflar; bir yüzey üzerine çizgi ve renklerle oluşturulur. Bu oluşumlar bilgisayar ortamında resim formatlarının yardımıyla görüntülenebilir.

görsel formatları

Resim formatı, aynı zamanda resim ve fotoğrafların bilgisayar ortamlarının yanı sıra cep telefonu, tablet gibi elektronik ortamlarda da görüntülenmesini sağlayan unsurdur. Bir resim ya da fotoğrafı görüntüleyebilmek için bağımsız bir şekilde kaydetmek gerekir. Bu formatların bazıları belirli bir uygulamaya tabii olurken bazı formatlar ise tüm resim ve fotoğraflar için kullanılabilen formatlardır.

JPG

Resim ve fotoğraf kullanımında birden fazla çeşitli rengi kullanmayı seven kullanıcıların en çok tercih ettiği resim formatı türüdür. Kullanılacak olan resim ya da fotoğraf çizgisel ya da grafiksel özelliğe sahip değilse format olarak JPG formatı kullanılır. Bir görüntü JPG olarak kayıt altına alınırsa görüntü kalitesi az oranda değişmekle birlikte dosyada sıkışma meydana gelir. Bu nedenle de dosya boyutu oldukça küçük hale gelir. JPG formatında sıkıştırmak istediğiniz görüntüleri 100 adede kadar seçebilirsiniz. Ayrıca JPG formatı, web görüntüleyici tarafından görüntülenilir özelliktedir.

jpg-resim-formati

PNG

Resim formatı türleri arasında formatı patentsiz olan PNG formatı, kayıpsız sıkıştırma prensibiyle çalışır. İnternet ortamında çok sık hatta en fazla kullanılan formatların başında gelir. GIF resim formatının daha da gelişmiş bir versiyonudur. Fakat GIF sürümünde olduğu gibi PNG formatı, hareketli olan görüntüleri açma yetkisine sahip değildir. PNG dosya formatı, JPEG formatı ile kıyaslandığında çizim ve metin konusunda daha başarılıdır. TİFF formatı ile kıyaslandığında ise TİFF’e göre kullanım alanı daha geniş ve yaygındır.

domain-indirim

GIF

Compuserve’nin geliştirmiş olduğu bir resim formatı olan GIF formatı, sıkıştırma prensibi güçlü ve başarılı olan bir formattır. Bu sayede de görüntülerin görüntüleme hızı oldukça yüksektir. Böylece resim ve fotoğraf gibi görüntülerde yaygın şekilde tercih edilir. GIF formatı,  içerisinde az oranda renk bulundurur.

gif-resim-formati

Buna rağmen görüntüler üzerinde yüksek oranda sıkıştırma görevini üstlenmesi sayesinde GIF ile gerçekleştirilen animasyon görüntülerinde zamanlama ayarı yapma imkânı da sunar. Farklı görüntüleri bir arada tutan GIF, şeffaf renk tanımlama özelliği sayesinde sevilen resim formatı çeşitlerinden birisidir. Ayrıca GIF resim formatları sayesinde birden çok GIF fotoğraf ya da resmi bir yerde toplanabilir.

WEBP

Yeni nesil görsel formatı olan WebP formatı, JPEG ve PNG formatları ile karşılaştırıldığında daha yüksek sıkıştırma gücüne sahiptir. Diğer resim formatlarında sıkıştırma arttıkça aynı oranda görüntü kalitesi de düşerken yeni nesil WebP formatında sıkıştırma oranı yüksek olsa da görüntü kalitesinde olumsuz yönde değişme olmaz. Aynı zamanda WebP formatı, internet ortamına görüntülerin hızlı yüklenmesini sağlar.

webp-resim formati

TİFF

Bilgisayar ortamındaki genellikle tüm uygulama ve programların desteklediği bir görsel formatı olan Tiff formatı, özellikle görüntüler üzerinde çok fazla renk tercih edilecekse yaygın olarak tercih edilen bir formattır. Fazlasıyla hızlı olması sayesinde kullanıcılara büyük avantaj sağlayan Tiff image formatı, dosya boyutu bakımından JPEG resim formatına göre daha fazla yere yayıldığı için kullanıcılar tarafından eksi puan alıyor.

Tiff resim formatı, birden fazla sayfayı aynı anda destekleyebilir. Bu nedenden ötürü bu format içerisinde çok fazla sayfası olan dokümanları tek bir dosya olarak muhafaza etmek mümkündür. Matbaacılık alanında kullanılmak üzere düzenlenmiş bir formattır. Bu özelliği sayesinde resim ve fotoğraflar üzerindeki renkleri RGB ve CMYK olarak ayrıştırabilme özelliğine sahiptir.

SVG

Grafik dosyası olarak kullanılan görsel formatı olan SVG formatı, iki boyutlu grafiklerin görüntülenmesini sağlar. Kullandığı metin formatı XML tabanına aittir. SVG dosya formatı, genellikle grafiklerin web sitelerinde görüntülenebilmesi için oluşturulmuş standart resim formatıdır.

BMP (Bitmap)

 Kullanıcılar tarafından en basit resim formatı olarak bilinen BMP resim formatı, Windows 3.1 ve 95 işletim sistemlerinde bulunan Paint programında kullanılan formattır. Paint programında işlenen tüm resimler BMP formatı ile şekillenir. BMP formatının birden çok türü çeşidi bulunuyor. Bu nedenle de X-Windows ile MS-Windows ve OS/2 sürümlerinde farklılıklar görünmesi olası durumdur. Genel olarak eğer kullanıcı paint programına resim ya da fotoğraf attığında bilgisayarda başka bir resim formatı yok ise otomatik olarak BMP dosya formatı kullanılır. BMP başta olmak üzere GIF, JPEG ve TIFF formatları Bitmap resim formatı çatısı altında incelenir.

PSD

Photoshop uygulamasıyla kullanılan bir resim formatıdır. İçerisinde fazla sayıda alfa kanalını ve katmanı destekler. Resim ve fotoğrafların PSD resim formatı ile saklanması kullanıcılara bu görüntüleri sonradan işleme sırasında büyük kolaylıklar sağlar. PSD formatının kullanım alanı da oldukça geniştir. PSD resim formatı ile fotoğraf düzenlemesi yapılabileceği gibi aynı zamanda el broşürü, büyük boyutlu broşürler, logo, video düzenlemesi ve web sitesi düzenlemesi gibi çalışmalar da yapılır.

psd-resim-formati

PDF

Resim formatı çeşitleri arasında yayıncılık formatı olarak bilinen bir türdür. Adobe firması tarafından geliştirilen PDF formatı, Windows, DOS, UNIX ve Macintosh işletim sistemleri için geliştirilmiş ve bu sistemlerde kullanılan formattır.

EPS

Bilgisayar üzerinde çizim ve grafik yapmak için doğru bir resim formatı arıyorsanız EPS formatı, kullanılabilecek doğru bir formattır. Çizim ve grafiklerin kolaylıkla görüntülenebildiği EPS, özellikle matbaa gibi baskı işlemleri yapan yerlerde en sık kullanılan formatların başında gelir.

RAW

Dijital fotoğraf makinelerinde kullanılan resim formatı türüdür. İşlenme düzeyi oldukça düşük olmakla birlikte dijital fotoğraf makinesinin sensörüne yansıyan görüntü verilerini içinde barındırır. RAW için tamamen görüntü formatı demek doğru değildir. Genel olarak RAW, fotoğraf makinesinden çekilen görüntüleri içerisinde barındıran dosyalar bütünüdür. Fotoğraf makinesi ile çekim yapıldıktan sonra bu görüntüler JPEG ya da TİFF gibi formatlara çevrilir.

raw-image-format

PICT

Tüm bilgisayarlarda kullanılan ortak dosya formatı olan PICT formatı, dosya içinde bulunan ve aynı renkte olan görüntüleri büyük oranda sıkıştırır ve bu nedenle de bu görüntüler üzerinde ciddi oranda görüntü bozuklukları meydana gelir. Bu özelliği nedeniyle kullanıcılar tarafından çok da tercih edilemeyen resim formatıdır.

Video Formatları Nelerdir?

MPEG

Yukarı açıklanan resim formatı türlerine göre MPEG formatı hareketli görüntüleri ilgilendiren bir formattır. Hareketli görüntüleri ve ses dosyalarını sıkıştırmak ve açmak için kullanılır. CD gibi ortamlarda hareketli görüntüler olan videoların saklanabilmesi için MPEG formatına ihtiyaç duyulur. Güçlü sıkıştırma oranına sahip olan MPEG formatının video ve sesleri sıkıştırma oranı 1:50 oranına kadar çıkabilir.

mpeg-video-formati

AVI

Resim formatı türleri gibi video formatları da hareketli görüntü yani videolarda olmazsa olmaz önemli unsurlardır. Bu video formatlarından birisi de AVI formatıdır. Microsoft tarafından geliştirilen ve kullanıcılara sunulan AVI formatı, sıklıkla kullanılan bir formattır.

Quick Time (MOV)

Bir dünya markası olan Apple markasının geliştirdiği Quick Time formatı, hareketli görüntü yani video formatlarından bir diğeridir. Hemen hemen her platformun desteklediği ve dolayısıyla da kullanım alanı yaygın olan Quick Time formatı, AVI formatı ile benzer özellikler taşısa da her platformda desteklendiği için daha avantajlıdır.

Alastyr Teknoloji, domain (alan adı), web hosting, bulut sunucu (cloud server) ve veri merkezi hizmetleri ile siz de projelerinizi hayata geçirebilirsiniz. Hızlı, güvenli ve ekonomik web çözümlerimiz ile ihtiyacınız olan performansa sahip olun. Türkiye’nin en çok tavsiye edilen domain ve hosting firması Alastyr, güçlü teknoloji alt yapısı, en güncel yazılımları, 7/24 Türkçe Destek hizmeti ve 15 gün koşulsuz iade garantisi ile hizmet vermektedir.

Web projeleriniz için en uygun fiyatlarla domain kaydet. Bireysel ve kurumsal web projeleriniz için cloud server kirala. Web sitelerinizi hızlı, güvenli ve yüksek performans ile yayınlayabileceğiniz kaliteli hosting paketine sahip ol. Kurumsal mail paketlerimiz ile de işletmeleriniz için yüksek disk kapasitesine sahip sınırsız e-posta hesapları oluşturun.

Türkiye'nin En Çok Tavsiye Edilen Domain, Hosting ve Bulut Servis Sağlayıcısı
İnternet sitesi https://www.alastyr.com
Yazı oluşturuldu 351

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Benzer yazılar

Aramak istediğinizi üstte yazmaya başlayın ve aramak için enter tuşuna basın. İptal için ESC tuşuna basın.

Üste dön