Makale Başlıkları
Bilgisayar virüsü, bilgisayarlara çeşitli yollarla bulaşan , temel olarak bilgisayara zarar verme amacı taşıyan bir bilgisayar yazılımı ya da dosyası olarak tanımlanır. Bilgisayar virüslerinin birçok alt sınıfı ve çeşidi bulunur. Gelişme hızı artan teknolojinin de beraberinde getirdiği bilgisayar virüsleri, pek çok yöntemle silinebilir. Silme konusunda gereken işlemler virüsün çeşidine ve virüsten kurtulma yöntemine göre farklılık gösterir.
Virüs Nedir?
Virüs nedir sorusuna cevap verilmek istendiğinde, kısaca; kendisini kopyalayarak ve saklayarak görevini yerine getiren zararlı bilgisayar yazılımları şeklinde açıklama yapılabilir. Bilgisayar virüsleri, tıpkı biyolojik virüsler gibi bilgisayara çeşitli yöntemlerle bulaşan, kendini kopyalayan, sayısını arttırabilen, dosyalar arasında saklanabilen ve bilgisayarı bozabilen yazılımlardır. Bilgisayar virüsleri, bilgisayardaki dosyaları kullanılamaz hale getirebilir, silebilir veya işletim sistemini pasifleştirebilir.
Bilgisayar Virüsleri Nelerdir?
Bilgisayar virüsleri pek çok gruba ayrılır. Örnek vermek gerekirse ağ virüsleri, internet üzerinden sistemlere bulaşabilen virüslerdir. Dosya virüsleri, belirli dosyalar üzerinde konak görevini gerçekleştiren ve dosya çalıştırıldığında aktifleşen virüslerdir. Yazılım bombaları ise tıpkı gerçek saatli bombalar gibi sisteme yerleşen ve uygun şartlar sağlandıktan sonra harekete geçen virüs çeşitleridir.
Bilgisayar Virüsü Çeşitleri Nelerdir?
Günümüzde Truva Atı (Trojen), Malicious, Keylogger, Rootkit, Spam ve Worm (Solucan) gibi virüs çeşitleri bulunur. Örneğin, yaygın olarak bilinen Truva Atı virüsü, arka planda gizlice çalışabilir ve işletim sisteminin oldukça fazla zorlanmasına neden olabilir. Keylogger virüsü ise klavyede basılan her bir karakteri kaydedip karşı tarafa gönderebilir.
Truva Atı (Trojan) Virüsü
Kendi içinde çok sayıda çeşidi bulunan Truva Atı virüsü, genellikle sahte ve lisanssız yazılımların bilgisayara kurulması yoluyla bulaşır. Bulaştığı bilgisayardaki dosyaları silebilir, bozabilir, değiştirebilir ve zararlı olacak şekilde kopyalayabilir. En tehlikelilerinden biri olan Arka Kapı Truva Atı virüsü, bilgisayar korsanlarının virüslü bilgisayar üzerinde tam kontrolü ele almak için kullandığı virüslerdir.
Truva Atı virüsünün bir diğer çeşidi olan Rootkit veya diğer adıyla Kök Kullanıcı Takımı virüsü, bilgisayara bulaştıktan sonra bilgisayarda gerçekleştirdiği bazı kötü amaçlı işlemleri gizlemeyi hedefler. Genelde virüslerin anti virüs programları tarafından tespit edilmesini engeller. Böylelikle virüsün bulaştığı bilgisayarlarda virüs dosyalarının çok daha uzun süreler boyunca çalışmasını ve aktif kalmasını sağlar.
Crypto Virüs
Son zamanlarda çok sayıda kişi ve şirketi mağdur eden bir diğer virüs ise Crypto virüsüdür. Türkçe adı ile ‘Fidye Virüsü’ olarak bilinen Crypto virüsü, bulaştığı bilgisayardaki verileri ele geçirir ve karmaşık algoritmalarla şifreler. Virüsü yöneten bilgisayar korsanı, şifrelemeyi bitirdiğinde bunu bilgisayar kullanıcısına belirtir ve dosyaları karşılığında kendisine para ödenmesini talep eder.
Bilgisayar Virüsü Nasıl Bulaşır?
Bilgisayar virüsü, elektronik cihazların birbirlerine kolayca bağlanması ve iletişimin global şekilde gerçekleşmesi gibi nedenlerden dolayı bulaşma yöntemleri oldukça fazladır. Virüsler ağ üzerinden, internet ortamından veya Bluetooth, NFC gibi kablosuz bağlantı yöntemlerinden bulaşabilir. Bilgisayar virüsleri, fiziksel olarak yani USB diskler ve CD diskler gibi birimlerden de bulaşabilir.
Bilgisayar virüslerinden korunmak için yabancı USB diskleri kullanılmamalı ve bilgisayara takılmamalıdır. Bu tür USB diskler içlerinde zararlı virüs yazılımları bulundurabilir ve bilgisayara takıldığında virüs aktifleşerek bulaşır. Aynı gerekçeyle halka açık alanlardaki ücretsiz ve şifresiz Wİ-Fİ kablosuz ağlarına da bağlanılmamalıdır. Bu tür ücretsiz kablosuz bağlantılar, bağlanılan cihaza dosya yükleme ve cihazda bulunan dosyaları görebilme yetkisine sahiptir.
Bilgisayar Virüsü Temizleme Nasıl Yapılır?
Virüs nasıl temizlenir sorusu, virüs problemiyle karşılaşanların en çok merak ettiği konudur. Temelde dosyalar arasında saklanmış durumda olsalar da bilgisayar virüslerinden kurtulma yöntemleri oldukça fazladır. Bu konuda birçok bilgisayar kendi koruma yöntemlerine sahip olsa da virüs temizleme yöntemleri arasından en çok bilinen, antivirüs yazılımları kurmak ve virüs tespit edildiğinde format atmak yani bilgisayardaki bütün dosyaları silmektir.
Virüs temizleme önerileri arasında yer alan en popüler çözüm anti-virüs yazılımları kullanmaktır. Virüs temizlemek için kolay ve basit çözümler sunan anti-virüs yazılımları, “bilgisayardaki virüs temizle” komutu ile aktif hale gelerek tüm bilgisayarı tarar ve güvenli hale getirir. Çok sayıda ücretli ve ücretsiz anti virüs yazılımı mevcuttur. Her anti-virüs yazılımı kendine has çalışma şekli sunar.
Windows virüs temizleme konusunda en güvenli yöntem format atmaktır. Format atmak, bilgisayar bünyesinde bulunan bütün dosyaları siler ve bilgisayarı fabrika ayarlarına döndürür. Bu işlemin tek dezavantajı zararlı virüsler silinirken, diğer dosyaların da silinecek olmasıdır. Ancak gelişen PC virüs temizleme yazılımları sayesinde artık format atma yöntemi popülerliğini yitirmiş durumdadır.
Çoğu virüs sadece anti virüs yazılımları sayesinde silinebilir olsa da anti virüsler bazı gelişmiş virüs dosyalarını silmekte yetersiz kalabilir. Karmaşık algoritmalarla kodlanan bu tür virüslerin temizlenmesi oldukça zordur. Çok tehlikeli olan bu virüsler, bilgisayarınıza normal bir bilgisayar virüsünün vereceği zarardan çok daha fazla zarar verebilir, hatta bilgisayarın kalıcı olarak kullanılamamasına dahi neden olabilir.
Anti Virüs Nedir?
Anti virüs yazılımları, bilgisayara bulaşan kötü amaçlı yazılımları bularak etkisiz hale getiren yazılımlardır. Kompleks yapı ve çalışma şekli sunan anti virüs yazılımları, bilgisayardaki bütün dosyaları tek tek tarar ve virüsün hangi dosyada bulunduğunu tespit eder. Riskli gördüğü zararlı dosyaları silen bu tür yazılımlar, silinemeyen dosyaların varlığı durumunda yayılmamaları için karantina bölümüne ayırır.
Format atmadan virüs temizleme imkânı sunan anti virüs yazılımları, bilgisayarı genel olarak koruma görevini sürdürdüğü için ekstra işler gerektirmez. Anti virüs yazılımlarıyla virüsleri temizlemek için yapılması gereken, yazılımın kurulması ve belirli aralıklarla çalıştırılmasıdır. Virüslerden korunmak ya da var olanları silmek isteyen kullanıcılar, bilgisayarına ve sistemine uygun bir anti virüs programı kullanmalıdır.
Bazı anti virüs programları, çeşitli çalışma yöntemleri sayesinde bilgisayarı virüslerden koruma konusunda ödüllere sahiptir. Yapay zeka teknolojisinin hızla gelişmesiyle birlikte, anti virüs yazılımı üreticileri de kapsamlı ve gelişmiş bir koruma sağlayabilen yapay zeka makine öğrenmesinden faydalanmıştır. Siber güvenlik uzmanlarının da üretim aşamalarında yer aldığı anti virüs yazılımları, bilgisayarları virüslerden korumada öne çıkan etkili yöntemlerden biridir.
Bilgisayar güvenliği sektöründe hizmet veren çok sayıda anti virüs yazılım şirketi bulunur. Bazı anti virüs programlarını kullanmak için bir miktar ücret ödenmesi gerekir. Bazıları ise abonelik sistemi olmadan belirli aralıklarda talep edilerek kullanılır. Ücretli anti-virüs yazılımları bilgisayar güvenliği konusunda son derece başarılıdır. Öte yandan ücretsiz olan anti virüs yazılımlarının da oldukça iyi bir performans sunduğu bilinir.
Bilgisayar Virüslerine Karşı Hangi Önlemler Alınmalı?
Bilgisayar virüslerinden korunmak için ilk olarak, bilgisayara sürekli yeni versiyonları yayınlanan yani güncelleme alan, güçlü, işlevsel, modern ve lisanslı bir anti virüs programı kurulmalıdır. Modern ve güncel bir anti-virüs programı bilgisayar virüs temizle komutu sayesinde periyodik aralıklarla virüsleri temizler ve arka planda sürekli çalışarak bilgisayarı korur.
Virüslerden korunmanın diğer bir yöntemi ise güvenilir olmayan internet sitelerinden dosya indirme ya da yükleme yapmamaktır. Yabancı ve bilinmeyen sitelerden dosya indirmek, virüslerin bilgisayara bulaşmasını kolaylaştırır. İndirilen dosya üzerine yerleştirilen virüs, dosyanın indirilmesiyle birlikte bilgisayara da bulaşmış olur. İndirilen dosya açıldığında ise virüs aktifleşir ve diğer dosyalara da bulaşmaya başlar.
Virüslere karşı alınacak önlemlerden biri de yabancı adreslerden gönderilen e-postaların açılmamasıdır. Bilgisayar korsanları sıklıkla virüsleri e-posta yoluyla gönderir. Oldukça çekici ve yanıltıcı tasarımları olan bu e-postalar içinde virüs barındırabilir. E-posta içerisinde bulunan linkler tıklanıldığında kullanıcıyı yabancı bir bağlantıya yönlendirir. Bu bağlantılar açıldığı anda virüs bilgisayara bulaşır.
Alastyr Teknoloji, domain (alan adı), web hosting, bulut sunucu (cloud server) ve veri merkezi hizmetleri ile siz de projelerinizi hayata geçirebilirsiniz. Hızlı, güvenli ve ekonomik web çözümlerimiz ile ihtiyacınız olan performansa sahip olun. Türkiye’nin en çok tavsiye edilen domain ve hosting firması Alastyr, güçlü teknoloji alt yapısı, en güncel yazılımları, 7/24 Türkçe Destek hizmeti ve 15 gün koşulsuz iade garantisi ile hizmet vermektedir.
Web projeleriniz için en uygun fiyatlarla alan adı sorgula. Bireysel ve kurumsal web projeleriniz için cloud sunucu satın al. Web sitelerinizi hızlı, güvenli ve yüksek performans ile yayınlayabileceğiniz hızlı ve kaliteli hosting paketine sahip ol. Kurumsal mail paketlerimiz ile de işletmeleriniz için yüksek disk kapasitesine sahip sınırsız e-posta hesapları oluşturun. SSL sertifikası ile sitenizin güvenliğini arttırın.