Makale Başlıkları
Son dönemlerin en popüler yatırım araçlarından bir tanesi de cardano (ADA) türünün de bulunduğu kripto paralardır. Pek çok insan tam olarak kripto paranın ne olduğunu, ne işe yaradığını, nasıl çekildiğini ya da bu paralar ile nasıl yatırım yapıldığını tam olarak anlamamış ve kavrayamamıştır. Ancak büyük bir kesim olayın dahilindedir ve uzun sürelerden beri düzenli şekilde yatırım yapmaktadır.
Gerek ani düşüşler ya da yükselişlerden etkilenen alt coinler, gerekse daha büyük yatırımların odağında olan coinler sayesinde Cardano türünün de içinde bulunduğu kripto para piyasası özellikle 2014-2015 senelerinden sonra hızlı bir ivmeyle yukarı doğru giden bir grafik çizmektedir.
Pek çok coin ve alt coinin ismi günlük hayatımıza girmiştir. Özellikle Bitcoin adı ile tanıştığımız Kripto paralar şimdilerde Bitcoin kadar önem arz eden alt coinler şeklinde hayatımızı dahil olmaya devam etmektedir. Bu bağlamda karşımıza pek çok alt coin çıkmaktadır. Bu alt coinler, normal coinler kadar yüksek fiyatlı olmayan ve Kripto hayatına daha yeni başlamış olan sanal paralardır.
Ancak ileride değerleri daha yükselerek büyük yatırımlara dönüşebilir. Bitcoin, Ethereum gibi Kripto paralar da birer küçük coin olarak başlamış ve bugünlere gelerek değerinin, binlerce lirayı aşmasını sağlamıştır. Şu anda satın alacağınız bir alt coinin, bundan birkaç yıl sonra ne kadar büyük bir paraya dönüşebileceği konusunda herhangi bir gerçek yorum yoktur. Ancak ilgili kişiler yapmış oldukları değerlendirme ve grafik okuma işlemleri sonrasında pek çok alt coinin de ilerleyen süreçte yüksek bir değer kazanacağı söylemektedir. Bu platformlardan olan cardano yükselişi beklenen sanal para birimleri arasında yer almaktadır.
- Kripto Paralar Sallantı Yaşıyor
- NFT Coin Nedir ? Alım, Satım ve NFT Hakkında Bilinmesi Gerekenler
- Çin’de Yeni Kripto Para Yasası | Kripto Para Ticaretine Sınırlama
- Çin Bitcoin Madencilerini Kovuyor
- Kripto Para Nedir? En Popüler 5 Kripto Para Birimi
Cardano Tarihçesi
Cardano; halka açık olan bir Blockhain platformunu çalıştırmayı amaçlamaktadır. Açık kaynaklı bir proje olan bu kripto para platformu içerisinde yer alan para birimine Ada denir. İsviçre merkezli bir vakıf tarafından desteklenmektedir. Cardano tarihi konusuna baktığımız zaman bu platformun 2015 yılında geliştirilmeye başlandığından söz edebilmekteyiz. Ethereum ve BitShares’in kurucularının, geliştirmesini üstlendiği Cardano 2017 yılında sunulduğundan bahsedebiliriz. Gerekli geliştirmeler sonucunda sunumu yapılmış olan bu para birimi; mühendis ve akademisyenlerden oluşan bir ekip tarafından tasarlanmıştır.
Sahibi Charles Hoskinson olan Cardano’nun para birimi olan ADA ismini, Ada Lovelace’den almıştır. Cardano aslında bir para birimi değildir, Kripto parayı göndermek ve almak için kullanılabilecek bir platformdur. Fiziksel bir para burada söz konusu olmasa da sanal bir paranın gerçekliğinden bahsetmek mümkündür. Kriptografi özelliği ile her iki taraf için de güvenli bir alışveriş sağlamaktadır. Cardano için sadece bir Kripto para birimi olduğundan bahsetmek yetersizdir.
Aslında Cardano o başlı başına bir platformdur. Bu platform üzerinde; hükümetler, kişiler ya da kuruluşlar finansal uygulamalarını yürütebilmekte ve takip edebilmektedir. Bu sistemin içerisinde güncellemeleri oldukça kolay bir şekilde görülebilmekte ve yükseliş ya da inişlerle alakalı yorumlar daha kolay bir şekilde yapılabilmektedir.
Ticareti had safhada destekleyen bu platform sayesinde katmanlı bir mimariden bahsedebilmekteyiz. Diğer Kripto paralar gibi olan merkeze bağlı olmama özelliği de mevcuttur. Bu sistemde blok zincir üzerinden çalışan bir merkezden bahsedilmektedir. Cardano düzenlenirken ekibin içerisinde yer alan mühendis ve akademisyenlerin de fikirleri baz alınarak kullanıcıların ihtiyaçlarını doğrudan karşılamak amaçlı bir talep karşılama söz konusu olmuştur.
Vizyonel anlamda düzenlenmiş olan bilgi işlem tarzını benimsemektedir. Aynı zamanda adaletli bir finansal hizmet sunmaktadır. Kurucusunun oldukça bilgili olmasının yanı sıra geliştirilmesi noktasında çalışan ekibin de aynı yeterliğe sahip olması büyük bir faydadır. Kuruluşunda geçerli olan teknik bazı sebepler dolayısıyla rakiplerinden kolay ayrılan Cardano; ‘’alternatif alım kanıtı’’ algoritması ile de dikkat çekmektedir.
Cardano Yatırımı Nasıl Yapılır?
Cardano almak olayı da tıpkı diğer Kripto paralara sahip olmak ile aynı yoldan geçmektedir. Ada coin almak için APP Store ya da Play Store üzerinden ilgili uygulamaları indirmeniz yeterlidir. Uygulamalar içerisinde en sık kullanılan Binance ve Paribu uygulamalarıdır. Tüm coinlerin ve alt coinlerin yükseliş ve inişlerini bu sayede kolay bir şekilde görebilir ve yatırımınızı yapacağınız alana karar verebilirsiniz.
Pek çok farklı noktadaki coinlerin inmeleri, çıkmaları, sabit kalmaları seçeneklerini de yine bu uygulamaları üzerinden takip edebilirsiniz. Burada yer almayan coinlere ise farklı seçeneklerin olduğu uygulama veya web sitelerini internet üzerinden bir ulaşım sağlayabilirsiniz. Güvenli bir ödeme sağlayan uygulamaların detaylarına ulaşmak için web sitelerini edebilirsiniz ya da uygulamayı telefonunuza direkt indirerek inceleme şansını bulabilirsiniz. Böylece Cardano nasıl alınır sorunuza da cevap bulabilirsiniz.
Cardano Almak Riskli Mi?
Cardano kaç dolar tarzındaki sorular, genelde bu alana yatırım yapmak isteyen kişilerin sorduğu sorular arasında yer almaktadır. Ancak işe başlarken en küçükten en büyüğe kadar tüm risklerin var olduğunu kabul etmek durumundayız. Hayatın hemen her alanında ve her durumunda riskler mevcuttur. Özellikle bu durum para ile alakalı bir bahis ise muhakkak bir risk söz konusu olacaktır. Kripto para biriminde de yine aynı şekilde bu riskten bahsedilebilmektedir.
Ancak ADA, Bitcoin tarzındaki para birimleri kadar yüksek oranda olmadığı için belki de daha kolay yatırım yapılabilecek bir coin çeşit olarak karşımıza çıkmaktadır.
Türk Lirası olarak 10,5447 lira olan ADA, yaklaşık 1,2945 Dolar etmektedir Bu yüzden daha düşük bir seviyede seyretmesi, pek çok insanın şimdiden bu para birimini dair bir yatırım yapması gerekiyormuş gibi düşündürmektedir.
- Fiber İnternet Nedir? Hızlı İnternet İçin Fiber Dünyasını keşfet!
- WiFi6E Nedir? İnternet Dünyasına Getireceği Yenilikler Nelerdir?
- Grok 3 Nedir? Nasıl Kullanılır ve Ne İşe Yarar?
- Co-Location Nedir? Co-Location Avantajları ve Fiyatları
- XML Nedir? XML Belgeleri Ne Amaçla Kullanılır?
- VDS Nedir? VDS Server Kiralama Fiyatları | VDS Server Özellikleri
- Youtube Platformuna Yeni Düzenlemeler Geliyor
Sadece bir para birimi olmadığını, aynı zamanda finansal bir platform olduğunu söylemiştik. ADA’ya yatırım yapılmasının nedenlerinden bir tanesi de işte budur. Kimse için ADA; sadece bir alt coin çeşidi değildir. Özellikle ilgili ve bilgili olan biri, bu ayrıma rahatlıkla varabilir. Yatırım tavsiyesi olarak, tıpkı diğer Kripto paralar da olduğu gibi ADA da olaya dahil değildir.
Çünkü hiçbir Kripto para önerisi, yatırım tavsiyesi değildir. Sadece farklı insanların, yatırım için tercih ettiği bir yoldur. Eğer siz de uygun görürseniz bu yatırım şeklini tercih edebilirsiniz. Ancak burada uzmanların görüşüne ihtiyacınız vardır. Onların grafikleri okuması, dalgalanmalar hakkında fikir sunmaları oldukça önemlidir. Yatırım yapmış olduğunuz kripto parayı yokmuş gibi saymanız, sizin faydanıza olacaktır. Özellikle uzun süreli bir yatırımcıysanız bu büyük bir fayda anlamı da taşımaktadır.
Kripto para piyasası uzaktan sürekli kazandıran bir süreç olarak görünse de aslında işin içine girildiğinde daha karmaşık bir sistemden bahsedebilmekteyiz. Pek çok coin ve alt coin olması, bu birimlerin kazandırdığı miktarlar göz korkutucu olsa da işin içine girince oluşan karışıklık da daha kolay bir şekilde çözülmeye başlamaktadır. Cardano tavsiye üzerine alınabilecek bir sanal para değildir. Çünkü kimse size bu alanda bir yatırım tavsiyesi vermeyecektir.
Özellikle alanında uzman kişiler, tamamen yatırım amaçlı olan bu öneride hiç bulunmayacaklardır. Ancak grafikleri okuyabilmeniz ya da okuyabilen biri ile iletişime geçmeniz oldukça önemlidir. Kırılmaları görebilen ve yorumlayabilen biri, size gidişatınıza göre yol gösterici olabilir. Bu alanda yatırım yapma düşüncesindeyseniz de zaten bu grafikleri ve kırılmaları doğrudan merak edip araştırabilirsiniz.