Sunucularda RDP / SSH Port değiştirme nasıl yapılır?
Sunucu hizmetlerinde uzaktan erişim için kullanılan standart portlar internet botları tarafından sürekli istek almaktadır,bu istekler hem sunucuya gereksiz yük oluşturmakta hem de güvenlik açısından risk oluşturmaktadır.
Ayrıca çeşitli işletim sistemleri ve kontrol paneli açıkları kullanılarak veri kayıpları veya veri şifreleme gibi durumlar son zamanlarda global çapta artış göstermiştir, bu gibi durumlara ek bir önlem olarak port değişikliği saldırganların büyük ölçüde önüne geçmektedir.
SSH portu nasıl değiştirilir? (Linux)
SSH port bilgisi Linux sunucular üzerinde /etc/ssh/sshd_config dosyası içerisinde yer almaktadır.
Bu dosyayı nano veya tercihinize göre vi/vim gibi farklı editörler ile açarak içerisinde #Port 22 yazan satırı bulup satır başındaki diyezi kaldırıyoruz ve belirlemek istediğimiz port numarasını yazıyoruz.
İşlem sonrasında service sshd restart ile ssh servisini restart ederek işlemi tamamlıyoruz ve port değişikliğimiz gerçekleşiyor.
RDP portu nasıl değiştirilir? (Windows)
Windows işletim sistemlerinde RDP port bilgisi registry dosyaları arasında yer almaktadır. Değişiklik gerçekleştirebilmek için aşağıdaki adımları uyguluyoruz
Başlat -> regedit.exe
Aşağıdaki yola göre açılım sağlayalım.
HKEY_LOCAL_MACHINE -> SYSTEM -> CURRENTCONTROLSET-> CONTROL-> TERMINALSERVER -> WINSTATIONS-> RDP-TCP
RDP-TCP üzerine tıkladığımızda sağ tarafta değerler gelmektedir. Bu değerler içerisinde PortNumber yazan satırı bulup çift tıklıyoruz. Açılan ufak pencerede Decimal seçiyoruz ve bize mevcut port datasını veriyor.
Standart 3389 portunu kullanılmayan farklı bir port ile değişikliğini gerçekleştiriyoruz ve Ok ile çıkıyoruz.
İşlemin etkili olması için sunucunun restart olması gerekmektedir, restart sonrası ipaddress:portnumarasi şeklinde giriş yapabilirsiniz..